1

Topic: Aantal moordenaars per feit

Forumlid C.P. heeft enkele dagen geleden op het tueries-forum een interessante analyse geplaatst over het aantal moordenaars per feit. Ik heb deze analyse vertaald met Deepl. De originele versie vind je hier » tueriesdubrabant.1fr1.net

Hoeveel moordenaars waren er in werkelijkheid? Moeten we de theorie accepteren dat er drie hoofddaders waren zoals beschreven door de onderzoekers, namelijk "Moordenaar", "Reus" en "Oude Man"? Vandaar de theorie dat slechts één van de drie de moordenaar en leider van de bende was?

Er wordt gezegd dat de man de bijnaam "Tueur" heeft omdat hij direct betrokken lijkt te zijn geweest bij de dood van vijfentwintig van de achtentwintig slachtoffers. Maar is hij echt als enige verantwoordelijk of deelt hij deze verantwoordelijkheid met een of meer medeplichtigen?

Onderzoek van enkele incidenten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel laat duidelijk zien dat bij bepaalde gelegenheden twee van hen hun slachtoffers neerschieten of afmaken. Dit laat duidelijk zien dat deze twee moordenaars gewend zijn om samen te werken en in symbiose zijn. Zouden het leden van dezelfde familie of broers kunnen zijn?

In deze studie zijn natuurlijk geen moorden zonder getuigen opgenomen, zoals in Beersel en Mons, of feiten waarbij er geen slachtoffer waren.

1982

Maubeuge

Er werden twee daders waargenomen, de ene gewapend met een FN 7.65 (7.65 N°1 in CBW-terminologie), de andere met een onbekend wapen van kaliber 8mm. De eerste vuurde verschillende schoten af op de politieagenten die rechts van hem aankwamen en de passagiersstoel van de auto bezetten, terwijl de tweede één keer vuurde vanaf de bestuurdersstoel, waarbij hij agent Delacourt verwondde.

Er kan gezegd worden dat de twee schutters gerichte schoten losten in plaats van intimidatieschoten op de politieagenten die hen probeerden te omsingelen. De intentie was moorddadig, dus de twee schurken zijn elk potentiële moordenaars.

Soignies - 18/09/82

De twee geobserveerde daders schoten elk met een ander wapen, een vermoedelijk jachtgeweer van 12 kaliber en een wapen van een onbepaald kaliber van 8 mm. Elk van de daders vuurde op een andere persoon: het slachtoffer, de heer Van Lint, werd gewond door de dader met het jachtgeweer en zijn buurman werd "gemist" door degene gewapend met de 8mm. Zelfde conclusie als in Maubeuge, beide daders hadden moorddadige bedoelingen en zijn dus potentiële moordenaars.

Wavre - 30/09/82

Het slachtoffer, Claude Haulotte, werd neergeschoten met twee verschillende wapens: het eerste, de nu beroemde FN 7.65 N°1 en het tweede een 9mm parabellum revolver. De twee daders, de ene met de FN 7.65 en de tweede uitgerust met de 9mm, waren de facto medeverantwoordelijk voor de dood van agent Haulotte.

Hoeilaart - 30/09/82

De twee rijkswachters werden gewond door twee verschillende wapens, Adjudant Campinne door meerdere schoten uit een 9mm parabellum en wachtmeester Sartillot door een schot uit een jachtgeweer, waarschijnlijk de "Centaure" kaliber 10 gestolen in Dinant. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, vermeldt de eerste getuigenverklaring dat drie deuren van de Santana opengingen, zodat het niet onmogelijk is dat de drie inzittenden van de auto elk van plan waren om te schieten op de twee rijkswachters in burger.

1983

Halle - 03/03/83

We weten dat het slachtoffer, de heer Verstappen, met een .38 in het hoofd werd geschoten. Wat veel mensen niet weten is dat hij ook verschillende breuken had, waarschijnlijk veroorzaakt door gewelddadige slagen met een wapenstok. Het lijkt er dus op dat de persoon met de wapenstok samen met de persoon met de .38 verantwoordelijk is voor de dood van de heer Verstappen. Net als in Wavre hebben we hier twee moordenaars tegen één slachtoffer.

Temse - 10/09/83

De conciërge van de fabriek, Jos Broeders, werd eerst neergeschoten door de .22 kaliber FN-drager in het lab. Hij vluchtte naar de aangrenzende keuken en probeerde de deur te blokkeren om zijn belagers tegen te houden. Een van hen vuurt een 12 kaliber schot door de deur, waarbij Jos in zijn maag wordt verwond. Zijn achtervolgers gingen de keuken in en de man met de .22 schoot hem vier keer in het hoofd. Gezien de omstandigheden lijkt het bijna zeker dat het slachtoffer is doodgeschoten door twee verschillende moordenaars, de ene met een 12-gauge shotgun (RG-1 in CBW terminologie) en de andere uitgerust met de FN .22 LR. Hier was het, net als eerder, "twee tegen één".

Nivelles - 17/09/83

Het eerste van de drie slachtoffers, Jacques Fourez, werd neergeschoten met een 7.65 en twee .22's. De tweede, Elise Dewit, werd neergeschoten en gedood door meerdere .22 kogels... na "gemist" te zijn door de 7.65. Opgemerkt moet worden dat dit pistool vastliep en dat de moordenaar twee patronen moest uitwerpen voordat hij op mevrouw Dewit schoot. Gezien de omstandigheden van de zaak is het niet onmogelijk dat het .22-kaliber wapen werd gebruikt als ruggesteun voor de FN 7.65 (7.65 N°1).

Volgens de onderzoekers worden deze twee wapens toegeschreven aan dezelfde dader, alias 'Killer' in CBW-terminologie. Hoewel onze hypothese niet bewezen kan worden (en nooit bewezen zal worden), blijft ze volledig plausibel.

Het derde slachtoffer, Eerste Wachtmeester Marcel Morue, werd doodgeschoten door drie verschillende wapens. Hij werd geraakt door twee .45 ACP kogels, twee 12-gauge ontladingen en twee .22 kogels. De herkomst van de schoten geeft aan dat minstens twee verschillende moordenaars de verantwoordelijkheid deelden voor de dood van de gendarme: de .45 drager die verantwoordelijk was voor de eerste verwondingen en de 12-gauge drager (RG-2 in CBW terminologie) die hem ook verwondde en afmaakte. Wie droeg de .22 op dat moment? De derde dader of één van de vorige twee? Het antwoord is onzeker, maar het is niet onmogelijk dat het de .45 drager was die ook de .22 droeg.

Terwijl we in het geval van de moorden op de heer Fourez en mevrouw Dewit geen echte zekerheid hebben, is het tegendeel duidelijk in het geval van de rijkswachter die door minstens twee van de drie moordenaars werd neergeschoten.

Anderlues - 01/12/83

De dader met een .22 LR vuurt een enkele kogel op haar af maar mist, het projectiel landt net boven de sofa.

De tweede dader, gewapend met een FN 7.65 (gestolen uit eerste wachtmeester Lacroix in Nijvel) staat naast haar in de deuropening van de keuken. Hij staat tegenover Jean Szymusik. De man op de grond schreeuwde naar hem: "Schiet, schiet, in godsnaam! De tweede man vuurde acht schoten af, zijn hele magazijn, maar slechts één 7.65 kogel raakte Maria Slomka in de dij. De andere zeven schoten gingen verloren in de deur of in de werkplaats.

De derde schutter ging toen van de keuken naar de werkplaats. Hij was gewapend met een .357 magnum revolver en vuurde in de richting van de heer Szymusik, wiens silhouet perfect zichtbaar zou moeten zijn in de verlichting van de werkplaats op de achtergrond. Hij raakte hem meerdere keren in de romp en maakte hem af met één of twee kogels in het hoofd.

Het is niet duidelijk wat er daarna precies gebeurde: of de eerste van de daders stond op, of de laatste die arriveerde schoot twee keer met een .45 op mevrouw Slomka.  Beide slachtoffers werden in de borst geraakt en in het hoofd geschoten.

Het is duidelijk dat minstens één van de drie moordenaars gewapend was met minstens twee wapens, maar het is ook duidelijk dat ze twee wapens gebruikten om hun slachtoffers af te maken.

1985

Braine-L’Alleud - 27/09/85

De eerste van de moordenaars gewapend met het RG1 geweer leidt de actie, hij is de gijzelnemer en degene die eerst M. Engelbienne neerschiet voordat hij de winkel binnengaat, en daarna Ghislain Platanen die in de rij bij de kassa's staat. De tweede schutter met de Ingram was verantwoordelijk voor het geld in de kluis en de kassa's. Hij schoot om de telefoon te vernielen. Hij vuurde om de telefoon te vernielen en vuurde daarna opnieuw in de richting van Dr. Devriendt in de winkel.

Bij het verlaten van de winkel vielen de moordenaars de rode bestelwagen van de familie Djuroski aan. De man met de PM Ingram loste 4 schoten snel na elkaar, waarbij hij de voor- en rechterzijde van het voertuig raakte, terwijl de man met het RG1 geweer ook 4 schoten loste, waarvan de laatste bijna van dichtbij in het rechterportier, waarbij hij de zoon verwondde en de vader Djuroski afmaakte.

Opgemerkt moet worden dat ze nog steeds met z'n tweeën op hetzelfde doel schoten en samen verantwoordelijk waren voor de dood van Bozidar senior en de verwonding van de zoon.

Overijse - 27/09/85

Het gedrag van Killer 1 en Killer 2 blijft identiek in hun modus operandi in Overijse als in Braine.  De man met de RG1 doodde zonder aarzelen de jonge Stéphane Notte, twee andere mensen werden doodgeschoten toen ze de winkel binnengingen en de man met de Ingram gebruikte die om de telefoons te vernielen. Hij was ook verantwoordelijk voor het verzamelen van de buit.

Buiten bleven ze schieten, in het bijzonder op de Peugeot van Jean-Paul Macau, die min of meer ongedeerd bleef, en vervolgens op Léon Finné, die werd gedood. De positie van de uitgeworpen hulzen lijkt erop te wijzen dat zijn moordenaar dichter bij hem kwam door minstens drie keer te schieten... zoals in Nijvel en op de "Diable amoureux" in '83. Daarna voegde hij zich bij zijn handlangers, die zich met de gijzelaar terugtrokken in hun auto. Op dat moment vuurde hij twee keer met zijn riotgun op Luc Bennekens en zijn medeplichtige maakte het slachtoffer af met twee 9mm-kogels afgevuurd met de Ingram.

Aalst - 09/11/85

Hetzelfde patroon van aanvallen op slachtoffers die al op de grond lagen werd hier herhaald: de familie Van de Steen/Van Den Abiel werd op de parkeerplaats beschoten met een riotgun en "afgemaakt" door de Ingram toen het echtpaar en hun dochter al op de grond lagen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Aantal moordenaars per feit

Ben wrote:

Het derde slachtoffer, Eerste Wachtmeester Marcel Morue, werd doodgeschoten door drie verschillende wapens. Hij werd geraakt door twee .45 ACP kogels, twee 12-gauge ontladingen en twee .22 kogels. De herkomst van de schoten geeft aan dat minstens twee verschillende moordenaars de verantwoordelijkheid deelden voor de dood van de gendarme: de .45 drager die verantwoordelijk was voor de eerste verwondingen en de 12-gauge drager (RG-2 in CBW terminologie) die hem ook verwondde en afmaakte. Wie droeg de .22 op dat moment? De derde dader of één van de vorige twee? Het antwoord is onzeker, maar het is niet onmogelijk dat het de .45 drager was die ook de .22 droeg.

Er zijn een paar 'loose ends' aan wat gebeurde aan de Colruyt te Nijvel die nacht. Die .22 verwondingen in de linker voorarm van wachtmeester Morue is er één van maar niet de enige.

Het is weinig plausibel dat die vanuit dat luik in de deur afgevuurd werden (schootshoek en positie). Komt bij dat uit alles wat we weten blijkt dat vanuit het luik eerst met .45 werd gevuurd. Morue ging neer, geraakt aan de rechter enkel/scheenbeen door twee schoten en vanaf dat moment lag zijn linkerarm daarenboven 'in dekking'. De lader van de .45 was op dat ogenblik leeggeschoten.

De dader buiten was met de RG aan het schieten, de getuigenis van Lacroix vermeldt geen ander wapen en gelet op de timing van het geheel lijkt het me onwaarschijnlijk dat hij voor die .22 schoten verantwoordelijk was. Het is ook niet praktisch.

Dus wie? De 'eigenaar' van de .45 die uit het luik kwam en dan nog met .22 geschoten heeft? Maar wanneer dan exact? Het autopsieverslag en het volledig ballistisch verslag zullen daar vermoedelijk duidelijkheid kunnen over brengen.

De .22 had een magazijn van 10 patronen. 2 werden afgevuurd op Fourez nadat die eerst getroffen werd door een (dodelijke) 7.65. 4 in totaal op Dewit. Dus nog maximaal (zonder herladen) 4 over waarvan er dan twee nog op Lacroix zouden zijn afgevuurd.

3

Re: Aantal moordenaars per feit

Over wapens gesproken. Gisteren stonden we ontzettend verbaasd toen we geconfronteerd werden met een wapen. Bij nader toezien betrof het een wapen dat onbegrijpelijk in de handel vrij verkrijgbaar lijkt te zijn. Het wapen betrof een Umarex Hammer .50 PCP. De munitie deed me onmiddellijk denken aan de Bende van Nijvel.

Wat dit vrij verkrijgbaar wapen kan teweeg brengen met maar liefst 950 joule? » YouTube

Niet voor gevoelige kijkers op 3.09 » YouTube

Re: Aantal moordenaars per feit

Bossi: had je die Umarex en andere hogedrukwapens nog nooit gezien? Lacune in de wapenwet (of beter, in het KB), de energiebeperking op projectielen afgevuurd door niet-vuurwapens geldt enkel voor korte wapens, niet voor lange. Maar het is wel een lomp ding en als je er 2 keer mee gevuurd hebt mag je er een compressor aanhangen. Er zijn nog andere 'vreemde' zaken. Vb: verbod voor burgers op 'opensplijtende' munitie (hollow point) geldt enkel voor gebruik in handvuurwapens. Als je een lang wapen hebt in hetzelfde kaliber kan je zonder enig probleem en in alle wettigheid hollow points kopen in de wapenwinkel.

Ik ben er persoonlijk ook niet zeker van dat reglementering veel helpt, criminelen raken er altijd wel aan en brave burgers zullen er geen misdrijven mee plegen (uitgezonderd de klassiekers in familiale sfeer). Eergisteren heeft een Albanees op 600 meter van waar ik woon nog 4 kogels geslikt vanop 2 meter afstand. Staat nog op video ook. En de schutter wist (aan houding te zien) wat hij deed. Die zal wel geen geldige vergunning gehad hebben voor z'n revolver.

5

Re: Aantal moordenaars per feit

De Umarex Hammer .50 hadden wij nog nooit gezien. Andere PCP wapens wel. Zoals bv. de Marauder Benjamin 6.5. Ik heb de video ook gezien van het slachtoffer op het terras. De houding van de schutter viel mij ook op. Ik heb de indruk daar waar vroeger onderling gesproken werd wordt er nu sneller gebruik gemaakt van vuurwapens.

Re: Aantal moordenaars per feit

De analyse van C.P. is er een waarbij je je kunt afvragen of het frame de ‘Reus’, de ‘Oude’ en de ‘Killer’ niet een (onopzettelijk/onbedoeld) door de speurders (zelf) gelegd zoveelste dwaalspoor is geweest in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het geeft te denken dat een persoon als C.P. met deze in wezen (ook/evengoed) voor de hand liggende analyse op de proppen moet komen, met in het achterhoofd https://youtu.be/cV9yldYxpUI?si=_M-YkwDgFFWIrw4o, waarbij ik ook moet denken aan het mijns inziens waarschijnlijke gebruik van het in 1982 en 1983 ontstane frame of ‘handelsmerk’ ‘Bende van Nijvel’ door het brein achter en de daders van de Delhaize-overvallen in 1985, waarvan je je kunt afvragen of die er in 1982 en 1983 (allemaal) bij waren.

Ik weet ook niet wanneer precies de namen ‘Reus’, ‘Oude’ en ‘Killer’ bij politie en justitie in zwang zijn gekomen.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

7

Re: Aantal moordenaars per feit

Ik dacht dat dat een profilering van Vos was. Maar wat dit betreft denken wij precies hetzelfde. Anderzijds denk ik ook dat de speurders niet direct opgeleid waren om dit soort criminaliteit op te lossen. En laat ons toch absoluut niet vergeten dat mogelijke daders zelf in het onderzoek zaten.

Re: Aantal moordenaars per feit

Youssou N'Dour wrote:

De analyse van C.P. is er een waarbij je je kunt afvragen of het frame de ‘Reus’, de ‘Oude’ en de ‘Killer’ niet een (onopzettelijk/onbedoeld) door de speurders (zelf) gelegd zoveelste dwaalspoor is geweest in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het geeft te denken dat een persoon als C.P. met deze in wezen (ook/evengoed) voor de hand liggende analyse op de proppen moet komen, met in het achterhoofd https://youtu.be/cV9yldYxpUI?si=_M-YkwDgFFWIrw4o, waarbij ik ook moet denken aan het mijns inziens waarschijnlijke gebruik van het in 1982 en 1983 ontstane frame of ‘handelsmerk’ ‘Bende van Nijvel’ door het brein achter en de daders van de Delhaize-overvallen in 1985, waarvan je je kunt afvragen of die er in 1982 en 1983 (allemaal) bij waren.

Ik weet ook niet wanneer precies de namen ‘Reus’, ‘Oude’ en ‘Killer’ bij politie en justitie in zwang zijn gekomen.

Eeerlijk gezegd, ik heb het heel moeilijk met uw gecompliceerd taalgebruik. Sorry.

Als leerling zou ik uw zinnen niet graag willen ontleden : waar is het onderwerp, waar is het meewerkend voorwerp enz...
Kunt u soms een meer eenvoudigere taal gebruiken Youssou N'Dour ?

Re: Aantal moordenaars per feit

De uitleg is inderdaad warrig maar waar het op neerkomt is dat die 'rolverdeling' tussen drie daders een artificiële constructie is.  Ten eerste staat niet vast dat het telkens dezelfde drie individuen waren die bij alle feiten voorkwamen (zelfs niet of het er maar drie waren).

Ten tweede:  het zijn allemaal doders en criminelen, het is niet dat er één 'killer' en twee 'softies' aanwezig waren.

Ik vermoed dat het onbewust ontstaan is nadat verschillende feiten met elkaar in verband werden gebracht op gebied van wapens, aantal geziene personen, modus operandi.  Als die elementen steeds terugkeren is het makkelijk te redeneren dat ook de drie geziene personen dezelfde daders zijn die steeds terugkomen.  Het is alleszins veel korter om in een krantenartikel te krijgen.

Dat het  meer dan drie individuen waren die betrokken waren bij 'de bende' is m.i. wel zeker.

Re: Aantal moordenaars per feit

Dank U Xenophon. Uw taalgebruik versta ik.