501

Re: Verjaring

Youssou N'Dour wrote:
Bossi wrote:

Als je geen dossier hebt en maar enkele flarden van een PV kan men moeilijk iemand in verdenking stellen.

En of dat kan en of je op basis van een DNA-vondst een (nieuw) strafdossier kunt opbouwen!

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie- … rkrachtte.

Voor alle duidelijkheid, nogmaals, we weten niet of er DNA is gevonden, we weten niet of er sporen zijn aangetroffen op het voertuig als op het stoffelijk overschot. Het globaal dossier is verschwunden. Het enige dat we weten is de kogelinslag van binnenuit het voertuig naar buiten toe en de identiteit van het stoffelijk overschot dat men heeft aangetroffen. Het sporenonderzoek is ook verschwunden. Ik weet niet of het in Nederland mogelijk is of men op basis van een verloren dossier en verloren sporenonderzoeken iemand zou kunnen vervolgen. Niet volgens mijn gedacht.

Wat de burgerlijke partijstelling van Murcielago betreft, baseerden wij ons op een totaal ander vlak. Er gebeurden nog mysterieuze zaken die in de richting van Kaplan uitwezen op basis van de modus operandi.

Veel succes al jij een nieuw dossier kan opstellen en samenstellen op basis van verdwenen overtuigingsstukken en een verdwenen dossier. We zijn inmiddels 2024. 40 / 42 jaar later.

502

Re: Verjaring

Moderatie: dit topic gaat over de mogelijke verjaring van het Bende van Nijvel-dossier. Over het verhaal van Murcielago kan je hier praten » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

503

Re: Verjaring

Dat men vanaf nu dan maar begint om buitenlandse onderzoeken te stellen. Er zijn voldoende aanwijzingen om dit niet zomaar te negeren.

504

Re: Verjaring

Douglas De Coninck is journalist. Hij buigt zich op de nieuwe wet die de verjaring van sommige moorden afschaft en die sinds deze week geldt. ‘Het is op maat geschreven van de Bende van Nijvel.’ (...)

Toevallig viel de ontdekking van het lichaam dag op dag samen met het in voege treden van een wet die de verjaring voor sommige moorden afschaft. Bij de aankondiging van de nieuwe wet verduidelijke justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wat werd bedoeld met sommige. Het gaat, stond er, enkel om moorden die “de bevolking ernstige vrees hebben aangedaan” of “tot doel hadden de basisstructuren van het land te ontwrichten of te vernietigen”.

Het valt te betwijfelen of de zaak in Sint-Martens-Latem aan die definitie voldoet. De nieuwe wet is – net als alle vorige die de verjaringstermijnen in strafzaken recent verlengden – op maat geschreven van de Bende van Nijvel (28 moorden tussen 1982 en 1985). Of misschien eerder van mensen die ons willen doen geloven dat er een kans bestaat dat die bende ooit nog kan worden berecht. (...)

Verjaring is een rechtsbeginsel dat dateert uit 1780 voor Christus met de Codex Hammurabi, een van de allereerste wetboeken uit onze beschaving. Blijkbaar was de mens toen meer dan nu vertrouwd met het gegeven dat er bij elke onopgehelderde moord een moment komt waarop de mogelijkheid tot redelijke bewijsvoering komt te vervallen. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

En uit een ander artikel van De Morgen:

(...) Toevallig viel de vondst van de lichaamsresten samen met het in werking treden van de nieuwe wet op de verjaring in strafzaken. Die werd op 9 april in het federale parlement goedgekeurd. De wet kwam er op vraag van een aantal nabestaanden van slachtoffers van de nooit ontmaskerde Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 bij roofovervallen 28 mensen doodde.

“Die wet is inderdaad pas nog maar net van toepassing”, zegt Joost Huysmans van het Instituut voor Strafrecht (KU Leuven). “Ze geldt enkel voor feiten die op dat moment, vanaf afgelopen zaterdag dus, nog niet verjaard zijn. Er zal nu moeten bekeken worden of dat het geval is voor de feiten in Sint-Martens-Latem.”

De vraag of de man daadwerkelijk kan worden vervolgd, liet het parket dinsdag onbeantwoord. “We zijn dat nu aan het bekijken”, zegt een woordvoerster.

Ten tijde van de verdwijning van Annie De Poortere gold in strafzaken een verjaringstermijn van 10 jaar. Die kon worden verlengd met nog eens 10 jaar door zogenaamde stuiting. “Dat hield in dat het parket aan het eind van die termijn van tien jaar nog een onderzoeksdaad stelde”, zegt Peter Callebaut, die als advocaat van een aantal Bende [van Nijvel]-nabestaanden expert in de materie werd.

“Bij stuiting wordt het vanzelf twintig jaar. Toen omstreeks 2005 de verjaring van de Bende-feiten naderde, heeft de wetgever de verjaringstermijn op vijftien jaar gebracht, met opnieuw maal twee in geval van stuiting. Toen tien jaar later het Bendedossier opnieuw dreigde te verjaren heeft men er twintig jaar van gemaakt. Nu we veertig jaar Bende van Nijvel naderen, is de verjaring onbepaald geworden, maar de vraag is dus of het parket ergens tussen al die data en termijnen in nog een onderzoeksdaad heeft gesteld. Dat lijkt een complexe oefening te worden. Als ik op het nieuws hoor dat de zus van de overledene enkele jaren geleden bij het parket te horen kreeg dat het dossier verdwenen is, dan vrees ik er voor.” (...)

Bron: De Morgen | 30 April 2024

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

505

Re: Verjaring

Hugo Coveliers: Bende van Nijvel-expert kritisch over fictiereeks ‘1985′ en Van Quickenborne: “Het dossier moet net wél verjaren”

Lees hier het hele artikel » Nieuws