111

Re: Cel Waals Brabant

Ben wrote:

We hebben 593 DNA-stalen vergeleken

De genoemde cijfers zijn juist. Behalve 600 DNA stalen! Ipv. 593.

112

Re: Cel Waals Brabant

Als ik nabestaande was, zou ik de vraag stellen wat de criteria zijn geweest om te komen tot een selectie van dit aantal personen. Eerder is er ooit aangegeven dat er circa 800 serieuze verdachten zouden zijn. In het dossier bevinden zich overigens blijkbaar meer dan 1400 verdachten.

Waarom dan niet nog meer verdachten DNA af te laten staan (of familieleden). Er is dus zeker nog veel meer aanvullend onderzoek te verrichten.

113

Re: Cel Waals Brabant

Lacroix bracht een beperkt overzicht van de activiteiten in Charleroi, want van de periode-Hennuy wist hij niet zoveel. Dossiers waarover iedereen het eens was dat ze afgehandeld waren (o.m. de Roze Balletten) heropende hij niet. Nieuw toen was vooral:

1. De ontwikkeling van de robotfoto's

Hennuy startte hiermee gedeeltelijk op basis van hypnose van sommige slachtoffers. Op basis van die tien foto's kwamen 200 tips met namen binnen en nog een rist bijkomende gegevens over allerlei lichamelijke kenmerken van de daders. Die onderzoekt men toen. Maar alleen de rijkswacht leverde toen een criminele analist. Op die van de gerechtelijke politie wachte men meer dan anderhalf jaar. Die moest in de verschillende sub-dossiers al die lichamelijke kenmerken navlooien (bv. iemand verwijst naar linkshandigheid, naar manken of andere tics: waar vindt men die terug in het dossier).

Zo kon men volgens Lacroix tussen de aanslagen andere verbanden leggen dan ballistische (gebruik van wapens). Want die andere verbanden waren er toen nog niet. Er werd in die periode ook nog een tweede reeks hypnosefoto's aangekondigd.

2. De verhoren onder hypnose

Ook die werden toen door Hennuy opgestart. Lacroix schetste uitgebreid de problemen van dit procédé. Men gebruikt het alleen voor slachtoffers die getekend zijn door de gebeurtenissen. Eén bepaalde speurder moest die selecteren. Bij daders werkt de techniek niet, want ook onder hypnose kan je liegen. Bij rijkswachters pakt ze al evenmin, want zij ondergaan zulke aanslagen niet, maar zijn getraind om er op te reageren. De selectie was heel zorgvuldig. Als een getuige onder hypnose soms onbelangrijke details onthult, die wij niet kenden, dan weten we dat hij betrouwbaar is.

3. De genetische vingerafdruk of het DNA-onderzoek

Deze techniek is sterk ontwikkeld sinds 1987. Sinds dan had je geen vers bloed meer nodig, je kon sindsdien op een verdroogde vlek of een haartje precies bepalen wie iemand was. In de zaak van de zogenaamde Bende van Nijvel werd deze techniek toegepast op enkele hoeden en sigarettenpeuken. Maar er was betwisting tussen deskundige Cassiman (KUL) en het Nationaal Instituut voor de Criminalistiek. Charleroi werkt met Cassiman.

4. Het onderzoek van de valse pistes

Op ieder groot onderzoek - net zoals dat van de zogenaamde Bende van Nijvel - kwamen mensen af die hun eigen affaire daaraan wilden koppelen. Ze willen vooral dat die wordt onderzocht, ofwel omdat ze daarvan opheldering wensen, ofwel om het huidige Bende-onderzoek op valse sporen te zetten. Sommige gerechtelijke gekken doen de toer van alle grote cellen met hun zaak (Dutroux, Cools, Bende van Nijvel). De Roze Balletten waren volgens Lacroix zo'n valse piste. Hij wou ze allemaal in kaart brengen, nagaan wie ze verspreide en wat de motieven daarvan waren...