Gewezen minister Mathot al dan niet betrokken bij Jeroen Bosch-affaire?
Vele leden van het parket te Gent mogen dan overtuigd zijn van de stelling dat er met de recente verwikkelingen rond een aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij geen sprake is van een zwendel, de ganse affaire is toch moeilijk uit de actualiteit te bannen.
Na de even spectaculaire als vlug opgeheven aan aanhoudingsmandaten oktober, werd de voorbije dagen een nieuw hoofdstuk geopend: het al dan niet betrokken zijn van gewezen minister en huidig PS-fractieleider Guy Mathot uit Seraing. Op dinsdag 26 en woensdag 27 oktober jl. werden er op last van onderzoeksrechter Van Damme uit Gent een drietal mensen aangehouden onder verdenking van oplichting. Het zou gaan om een zwendel met een schilderij van Jeroen Bosch, of een kopie ervan uit die tijd, met name “De kruisafneming”. Aan kandidaat-koper notaris Arnold De Brabandere uit Merelbeke werd hiervoor 10 miljoen gevraagd, en een zelfde som was de prijs voor zeventien olieverfdoeken van de momenteel erg gewaardeerde Paul Delvaux. Uit een en ander bleek dat over het al dan niet echt bestaan van deze laatste reeks doeken niemand volledige garantie kon geven.
De aanhoudingsmandaten betroffen de vrouw die het pakket schilderwerken te koop aanbood, Eliane Van Vreckom uit Sint-Genesius-Rode en de kunsthandelaars Paul De Moor uit Antwerpen en Daniël Anthuenis uit Sint-Niklaas. De vierde betrokkene was gezocht en werd later ter beschikking van het parket gesteld (heel even maar), met name Florent Humblet, bekende naam in commerciële en politieke kringen.
Burgerlijke zaak
De reactie op de aanhoudingen, en nog meer op het uitlekken ervan in de dagbladen, was zeer hevig en een beetje buiten de verhouding van de zaak. Niet alleen van verdedigers van de betrokkenen, maar ook vanuit het parket te Gent zelf werd verwondering en kritiek geformuleerd op de aanhoudingen. “Het gaat in hoofdzaak om een burgerlijke zaak”, werd gecommentarieerd, “waarbij slechts met moeite strafrechtelijke aspecten te vinden zijn. Eventueel een discutabele zaak over de inhoud van contracten, maar dit is geen basis voor arrestaties”.
En als proef op de som vorderde het parket zelf, bij monde van substituut-procureur des konings Pauwels, de vrijlating van de arrestanten Van Vreckom, De Moor en Anthuenis door de raadkamer. Humblet werd voorgeleid, maar nooit echt aangehouden. Toen reeds circuleerde door de wandelgangen van het gerechtshof te Gent de naam van Guy Mathot, als zijnde de vriend van Eliane Van Vreckom, en eigenlijk ook wel wat betrokken in de Jeroen Bosch-affaire.
Geen contacten
De stroomversnelling kwam toen in het nummer van deze week het weekblad Knack dieper inging op de personaliteiten die in deze zaak een rol spelen. Vooral de relatie van Eliane Van Vreckom met Guy Mathot werd als minder vrijblijvend beschreven als eerst werd gedacht.
Volgens het Knack-artikel dook het schilderij “De kruisafneming” eerst op via de blijkbaar onvermijdelijke immobiliënmakelaar Charly De Pauw, in het kader van het textiel-plan. Een textielbaas kon het doek aan uitermate gunstige voorwaarden kopen, en in ruil daarvoor zou zijn onderneming niet slecht varen in het kader van het textielplan maar deze transactie ging niet door.
Steeds volgens dezelfde bron moest het doek half september dringend naar een koper, omdat bepaalde aflossingen moesten gebeuren voor de selecte villa van Eliane Van Vreckom in Sint-Genesius-Rode. Bij deze onderhandelingen zou Guy Mathot herhaalde malen zelf actief optreden, ondermeer bij Antwerpenaar Paul De Moor. Ook toen het werk van Bosch begon te dienen als lokmiddel voor de werken van Delvaux, bleef de burgemeester van Seraing niet weg uit de zaak.
In een vraaggesprek met Knack-redacteur Frank De Moor ontkende Guy Mathot elke illegale betrokkenheid met deze schilderijenzaak, hoewel hij de relaties met de hoofdpersonen niet kan loochenen. En dan kwam een zin, waarover werd gestruikeld: “Ik heb met deze zaak niets te maken. Dat er nochtans veel verteld wordt, weet ik ook. Ik heb in Gent inlichtingen gewonnen, en u kan best begrijpen dat ik ze gekregen heb.”
Dit betekent dat hij met het parket in contact zou geweest zijn, een op zijn minst eigenaardige methode. Procureur des konings Victor Bricout was hierover gisteren zeer categoriek : “Noch met procureur-generaal Verhegge, noch met mijzelf, noch met de diensten van het parket zijn er contacten geweest met de h. Mathot. Het onderzoek krijgt zijn ontwikkeling zoals wij denken dat het hoort, en van enige beïnvloeding is geen sprake”.
In hetzelfde vraaggesprek verklaart de PS-politicus zich wel bereid de parlementaire onschendbaarheid te laten opheffen, indien hij daarmee zijn onschuld kan aantonen.
Bron: Gazet van Antwerpen | Bert De Coninck | 13 November 1982
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
YouTube