51

Re: Onderzoek

Het GVA-archief is geen evangelie. Het biedt ons de mogelijkheid om te ontdekken hoe er tijdens die jaren werd geschreven over de Bende van Nijvel en het onderzoek. Daarnaast geeft het ons de kans om misdaad, moord en terreur uit de jaren '70 en '80 te analyseren en op die manier de feiten van de Bende van Nijvel in (het juiste) perspectief te plaatsen.

fenix wrote:

Bij bronvermelding staat dus bijna nooit de naam van de auteur.

Dat klopt, omdat er bij die artikels ook vaak geen auteur staat. Daarnaast is het GVA-archief een publiek toegankelijke site en kan je dus eenvoudig zelf op onderzoek gaan welke artikels WH of CH allemaal geschreven hebben over de Bende van Nijvel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | YouTube

Re: Onderzoek

Ben wrote:

De Borains werden beschuldigd op basis van 'bekentenissen' over de Bende die Michel Cocu tijdens die ondervragingen had afgelegd. "Om de bekentenissen van Cocu te begrijpen, moet je de suggestieve ondervragingstechnieken van de politie kennen", zegt een magistraat. "Men is er lange tijd van uitgegaan dat een van de slachtoffers op de parking van de Colruyt in Nijvel werd afgemaakt met een kogel kaliber 7.65 mm. Cocu 'bekende' dit detail. Maar achteraf bleek dat de wetsdokters zich hadden vergist en stuurden ze hun verslag bij. Sindsdien was de vrouw met een .22-kogel vermoord. Cocu had dus een fout in het dossier bekend."

Oftewel hoe de ondervragers-fluisteraars zichzelf hebben ontmaskerd.

Re: Onderzoek

De kritiek op de ondervragingen van de "Borains" komt ook tot uiting in enkele andere getuigenverklaringen voor de eerste parlementaire onderzoekscommissie. Advocaat Moerman gaf eveneens aan dat "de beklaagden soms 35 uur aan één stuk werden ondervraagd in de lokalen van de Brusselse gerechtelijke Politie", dat "de bekentenissen niet werden geverifieerd" en dat:

"vooroordelen het dossier (hebben) gehypothekeerd. Men heeft niet getracht de waarheid te achterhalen maar wel bepaalde personen te doen veroordelen. Men heeft dus van wat daartoe bijdroeg akte genomen, zonder de noodzakelijke verificaties te doen."

Bron: Bendecommissie II

Re: Onderzoek

En al tot in den treure hier herhaald.

55

Re: Onderzoek

Cocu en drie medeplichtigen verdacht van vier overvallen

Het parket van Nijvel zet momenteel alle argumenten zorgvuldig op een rijtje met de bedoeling zowel Michel Cocu als Michel Baudet, Jean-Claude Estièvenart en de Algerijn Kaçi Bouaroudj voor het assisenhof te brengen.

Gehoopt wordt dat het dossier over de “Bende van Nijvel” tegen het eind van het jaar definitief wordt afgesloten. Ingewijden voorspellen dan een spoedige verwijzing naar het assisenhof. Gisteren heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling het beroep verworpen dat door Michel Baudet en Kaçi Bouaroudj werd ingespannen tegen de beslissing van de raadkamer die hun aanhoudinsmandaat verlengde.

Jean-Claude Estièvenart had geen beroep aangetekend. De verwerping betekent dat thans vier verdachten zijn opgesloten voor sommige misdaden die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven.

Michel Cocu, een ex-politieagent uit Boussu, werd op 22 maart van dit jaar een tweede keer aangehouden nadat hij reeds samen met Michel Baudet 18 maanden in voorhechtenis zat. Het drietal Michel Baudet, Kaçi Bouaroudj en Jean-Claude Estièvenart, werd op woensdag 10 september onder arrest geplaatst. Ook Bouaroudj en Estièvenart werden eerder al opgesloten.

Bewijzen

Sommige speurders verklaren dat thans voldoende bewijzen beschikbaar zijn om het viertal voor de rechter te brengen. Toch ziet het er naar uit dat Cocu en de drie overigens niet alle overvallen van de bende ten laste kunnen worden gelegd.

Voorlopig moeten Cocu, Baudet, Estièvenart en Bouaroudj zich alleen verantwoorden voor vier bloedige overvallen. Op 11 februari 1983 werd Delhaize ten Genval overvallen. Daar werd 700.000 fr. buitgemaakt. Veertien dagen later was de bende te Ukkel waar bij Delhaize een lichtgewonde te betreuren viel. Op 2 maart 1983 viel een dode bij Colruyt te Halle en op 17 september van datzelfde jaar schoot de bende drie personen dood bij Colruyt te Nijvel. Bij deze vier overvallen zijn volgens de gerechtelijke kringen Cocu, Baudet, Bouaroudj en Estièvenart betrokken.

Tenslotte hebben de vier aangehouden verdachten ook iets te maken met de diefstal van een Golf te Plancenoit, even na de feiten van 11 februari 1983 te Genval.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | YouTube

56

Re: Onderzoek

Parket van Nijvel liet verdachte weer vrij

De verdachte, die dinsdag door de gerechtelijke politie van Brussel werd aangehouden, i.vm. het onderzoek naar de Bende van Nijvel, zou naderhand in vrijheid zijn gesteld. Het betreft een 37-jarige man, die te Vorst woonde doch afkomstig is uit de streek van Bergen. Van hem werd gedacht dat hij als chauffeur had deelgenomen aan enkele overvallen die men de Bende van Nijvel ten laste legt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 November 1983

Drie verdachten in moordenaarsbende blijven aangehouden

De raadkamer van Nijvel heeft gisteren het aanhoudingsmandaat van drie verdachten in de zogeheten zaak van “de bende van Nijvel” met een maand verlengd.

Dit betekent dat zowel Jean-Louis Dramaix uit Vorst, Francesco Nardella uit Boussu en Jean-Claude François uit Dour opgesloten blijven. Ze werden op 14 december 1983 samen met Robert Becker aangehouden op beschuldiging rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken te zijn geweest bij een dubbele moord te Anderlues.

Verwarring

Toen reeds enkele verdachten van de moordenaarsbende achter slot en grendel zaten, werd op 1 december 1983 het echtpaar Jean Szymusik-Marie Slomba, die te Anderlues een juwelierszaak uitbaatten, door bandieten doodgeschoten. De buit was eerder gering en stond zeker niet in verhouding tot het gelopen risico. Er werden wapens gebruikt die ook bij vorige hold-ups in Waals-Branbant zouden hebben gediend.

Voor de gerechtelijke politie was het duidelijk dat deze overval verwarring in speurderskringen moest zaaien en gepland werd om de onschuld van Michel Cocu e.a. die al in de gevangenis zaten, te bewijzen.

Het was een zelfde scenario: men vermoordde de personen vooraleer ze weerstand konden bieden en er werd geschoten met vroeger gebruikte wapens.

De onderzoeksrechter die met de moeilijke enquête werd belast, liet evenwel op grond van die nieuwe misdaad te Anderlues de reeds gearresteerden niet vrij. De meesten zitten nog altijd tussen vier muren.

Sleutel

Ofschoon men bij de procureur des konings Jean Deprêtre vermoedt dat de bende van Nijvel nog niet helemaal is ontmaskerd, wordt toch aangenomen dat heel “zware jongens” in de kraag zijn gevat. Maar bij wie ligt de sleutel?

De aangehouden begrafenisondernemer uit Boussu, bij wie diverse gearresteerden hebben gewerkt? Of moet er een verband worden gelegd met de dood van een werkman van deze begrafenisondernemer? Op 9 juni 1983 werd immers Jean-Claude Ilegems verhangen aangetroffen in de nabijheid van een kampeerwagen die het slachtoffer bewoonde op een terrein van zijn werkgever. Volgens sommige speurders lijkt zijn zelfmoord zeer verdacht, zo verklaarde ons donderdag iemand die bij het onderzoek is betrokken.

Jean-Claude Ilegems werd verhangen aangetroffen, slechts enkele uurtje nadat in Ophain een Saab werd gestolen die door de gangster werd gebruikt op 9 september 1983 in Temse en op 17 september 1983 bij Colruyt in Nijvel. Men kan zich afvragen of Jean-Claude Ilegems niet werd van kant gemaakt omdat hij te veel wist over de bende die anderhalf jaar moord en terreur op haar geweten heeft.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juni 1984

Vingerafdrukken niet van opgesloten verdachten

Zoals reeds gemeld heeft de raadkamer van Nijvel het aanhoudingsbevel tegen Michel Cocu, Michel Baudet en Adriano Vittorio, de drie verdachten van de “Bende van Nijvel” met een maand verlengd.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze nog eens beroep aantekenen, doch wellicht zal het hun laatste kans zijn. De Nijvelse onderzoeksrechter Jean-Michel Schlicker is immers van plan tegen maart het dossier over de weerzinwekkende moorden van de Bende van Nijvel af te sluiten. Daarnaast zal hij ook de verschillende dossiers (in totaal 14, samen 800 bladzijden) totaal scheiden.

Men zou dan de steeds opgesloten Cocu, Baudet en Vittorio voor de rechtbank willen brengen alleen voor de overval te Genval. Op 11 februari 1983 schoten gangsters zich daar bij Delhaize een weg doorheen de klanten. Er vielen geen slachtoffers, doch de overvallers legden op 700.000 fr. beslag. Ze vluchten toen aan boord van een Peugeot 505 met ministeriële nummerplaat.

Handel

Intussen zou men het onderzoek voortzetten voor wat de andere misdaden betreffen. Wat dan gebeurlijk tot een assisenzaak zou kunnen leiden. Cocu, een gewezen politieagent en Baudet, een stellingenmaker, zijn reeds door psychiaters onderzocht en eerlang is het de beurt aan Vittorio. Deze laatste, een 44-jarige Fransman uit Tunesië, is een “kleerkast” van bijna 2 meter groot en weegt ruim boven de 100 kilo. Jarenlang baatte hij in Montignies-sur-Roc een handel in voedingswaren uit die flink draaide.

Maar Vittorio bracht zijn voedingswaren zo goedkoop aan de man, dat sommigen zich terecht afvroegen van waar ze eigenlijk afkomstig waren.

Ontslag

Geweten is dat bij diverse overvallen, die door de “Bende van Nijvel” werden gepleegd, een zwaargebouwde kerel van zeer grote gestalte werd opgemerkt. Bovendien roofde de bende te Maubeuge (18/8/82) 2500 flessen champagne; te Beersel bij Jurion (23/12/82) koffie, wijn en champagne; te Nijvel (27/9/83) koffie en sterke drank.

Mede daardoor werd Adriano Vittono, van wie men nu ook weet dat hij lid was van de SAC (Service d'Action Civique) nog meer verdacht. Maar na eerdere bekentenissen hebben Cocu, Baudet en Vitorio die dan weer ingetrokken.

Niemand heeft echter ooit kunnen bewijzen dat de “Bende van Nijvel” verantwoordelijk was voor alle misdaden die men haar in de schoenen schuift. Die overvallen en moorden werden gepleegd tussen 18 augustus 1982 en 1 december 1983. Het enige wat de speurders enig houvast geeft is de revolver, Luger punt 38-special, die in mei 1983 door Josiane D. werd ingeleverd bij de rijkswacht van Bergen.

De vrouw en haar man werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst, doch achteraf vrijgelaten. Het wapen behoorde toe aan Michel Cocu (34) die in Wasmes woont maar politieman in Boussu is geweest.

In 1978 vroeg de politiecommissaris van die Henegouwse gemeente Cocu om ontslag te nemen, wat deze ook deed. Men weet niet precies waarom, doch men veronderstelt dat Cocu betrokken was bij een oplichtingszaak i.v.m. verzekeringen.

Nadat hij het politiekorps had verlaten baatte hij in Hornu een café uit en nog later ging hij stempelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de revolver van Cocu werd gebruikt bij de overval op 11 februari 1982 in Genval. Voorts kwam aan het licht dat met hetzelfde wapen op 3 maart 1983 een gerant van Colruyt-Halle werd doodgeschoten. Ook is de politie in bezit van zovele details dat het onmogelijk zou zijn dat Cocu, Baudet en Vittorio niet aanwezig zijn geweest toen op 2 oktober 1983 een restauranthouder te Ohain met een kogel in het hart werd neergeknald.

Twijfels

Zwart op wit staat dit alles niet op papier. En alhoewel de politie er bijna van overtuigd is dat iemand de sleutel tot de oplossing, t.t.z. de ontmaskering van de bende, moet hebben, lijkt het dossier tegen Cocu, Baudet en Vittorio niet zo alles overtuigend. Er blijven nog vele twijfels.

Op verscheidene plaatsen waar de “Bende van Nijvel” haar slag sloeg, werden vingerafdrukken gevonden. Sommigen maken gewag van honderden. Welnu, geen enkele van die vingerafdrukken is afkomstig van Cocu, Baudet en Vittorio. Zelfs niet van mensen die op de politie-steekkaarten voorkomen. Vandaar dat enkele van ’s lands beste speurders niet uitsluiten, dat de “gekke doders” van Halle, Temse, Nijvel, Ohain, Beersel, eerder primaire delinquenten zijn en dat de meer dan 10 slachtoffers niet door het milieu van kant werden gemaakt.

In die kringen schiet men niet op alles wat beweegt, wat de “Bende van Nijvel” wel heeft gedaan. Eerst schieten en pas dan handelen was immers de leuze van die nieuwe generatie misdadigers, die hinderlijke getuigen meedogenloos uit de weg ruimden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1985

Tegenstrijdige geruchten maken niemand veel wijzer

Michel Cocu, de gewezen politieman uit Boussu, werd afgelopen week in Henegouwen aangehouden en naar Nijvel overgebracht. Cocu werd reeds een eerste maal op 4 november 1983 gearresteerd als verdachte in verband met de Bende van Nijvel, en verbleef twee jaar in voorhechtenis. Bij gebrek aan bewijzen moest hij echter weer vrijgelaten worden.

In het BRT-televisienieuws van zaterdagavond werd verklaard dat Cocu opnieuw werd opgepakt, omdat een nieuw ballistisch onderzoek, dit keer uitgevoerd door FN te Herstal, zou uitgewezen hebben dat het wapen waarmee de manager van Colruyt te Halle op 3 maart 1983 werd vermoord, ontegensprekelijk het wapen was dat aan Cocu toebehoorde. Op het televisiescherm werd echter geen pistool Walther P38 getoond, maar een revolver Ruger 3.75 Magnum.

Volgens sommige niet bevestigde geruchten had de vrouw van Cocu een pistool P 38 - een type dat de Bende op 30 september 1982 tijdens de overval op de Waverse wapenhandelaar Dekaise had buitgemaakt - bij een vriendin in bewaring gegeven. Deze vriendin zou het wapen doorgespeeld hebben aan de rijkswacht. Hoe dan ook, een P38 verschilt hemelsbreed van een 3.75 Magnum …

Sommige speurders vinden bepaalde krantenberichten over verschillende “reuzen”, die mekaar alibi's verstrekten, en zelfs verschillende “Benden”, van alle grond ontbloot. Zij betwijfelen sterk dat de aangehouden gangsters van Dendermonde, die o.a. hold-ups pleegden te Baasrode en Ranst, ook zouden betrokken zijn bij de bloedige warenhuisovervallen. De manier waarop de gangsters te keer gingen te Ranst en Baasrode, en de wijze waarop gehandeld werd bij de overvallen in de diverse supermarkten, vertoont volgens hen geen enkel punt van overeenkomst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Maart 1986

Cocu blijft onder arrest

Gisteren verscheen Michel Cocu, de gewezen politie-agent uit Boussu, voor de raadkamer van Nijvel. Cocu werd vrijdagavond door onderzoeksrechter Schlicker onder aanhoudingsmandaat geplaatst, omdat hij wordt verdacht zo niet tot de Bende van Nijvel te behoren, dan toch hand- en spandiensten aan de bandieten te hebben verleend. Zoals te verwachten werd het aanhoudingsbevel met een maand verlengd.

Intussen vernamen we waarom Michel Cocu een tweede keer werd gearresteerd. Zo is hij ondermeer beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de overval op 11 februari 1983 bij Delhaize te Genval. Het warenhuis werd overvallen door vier met carnavalmaskers gemaskerde boeven. Er werd geschoten met een P.38, die nadien in de brievenbus van de rijkswacht van Bergen werd gestopt met begeleidend briefje.

Bij Delhaize te Genval bedroeg de buit 600.000 frank. Er werd gevlucht met een VW Golf GTI. Michel Cocu wordt nu ook beschuldigd van de diefstal van die Golf, ten nadele van een vrouw uit Plançenoit. Maar dezelfde Golf werd door de bende gebruikt op 3 maart 1983 voor de overval bij Colruyt te Halle. De gerant werd daar zonder medelijden doodgeschoten. Ook de P.38 van Genval werd te Halle gebruikt. De overvalwagen werd later in een bos te Lobbes teruggevonden.

Ingewijden menen daarbij te weten dat Cocu in zeer slechte papieren zit, tenminste voor wat die twee nieuwe beschuldigingen betreft. De voormalige politieagent uit Boussu zat reeds achttien maanden in voorhechtenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Maart 1986

Ex-politieman Cocu zit in de tang - Wie is geheimzinnige vrouw van "Bende van Nijvel”?

De Kamer van Inbeschuldigingstelling te Brussel besloot gisteren Michel Cocu (35), gewezen politieagent te Boussu, niet vrij te laten. Cocu zit gevangen in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Een eerste keer werd hij in november 1983 gearresteerd, maar bij gebrek aan bewijzen na 18 maanden voorhechtenis in voorlopige vrijheid gesteld. Op 22 maart van dit jaar werd hij een tweede maal aangehouden.

Liefje

Inmiddels zoekt de politie naar een andere verdachte, namelijk Adriano Vittorio die zich in Frankrijk schuilhoudt en ook naar een vrouw, het liefje van een verdachte dat de schakel zou kunnen zijn tussen het moorddadig commando dat te Halle, Beersel, Nijvel, Ohain enz. heeft toegeslagen en de gangsters die eind vorig jaar te Eigenbrakel, Overijse en Aalst zo weerzinwekkend te keer gingen. Zoals Adriano Vittorio zou ook de vrouw onvindbaar zijn.

Bij dit alles sluit men te Brussel niet uit dat indien de Bende van Nijvel niet vlug wordt opgerold, de bandieten opnieuw zouden kunnen toeslaan vanaf september.

Momenteel is Cocu de enige verdachte van de bende die in de gevangenis zit. Zo is hij ondermeer verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op de Delhaize te Genval op 11 februari 1983 en op de Colruyt te Halle op 3 maart van datzelfde jaar. Gebleken is dat Michel Cocu het moordwapen, een Ruger-pistool, dat bij de voornoemde hold-ups werd gebruikt, in bezit had. Ex-politieagent Cocu werd donderdag 14 augustus door de raadkamer van Nijvel in vrijheid gesteld, doch het parket van Nijvel tekende onmiddellijk beroep aan. Nu heeft de KIB te Brussel, geoordeeld dat de verdachte, die zijn haar kort liep knippen, niet mag worden vrijgelaten.

Leugens

Waarschijnlijk bezitten de rechtelijke overheden voldoende bewijslast om Michel Cocu binnen afzienbare tijd te kunnen vonnissen. Vroeger, tijdens zijn ondervragingen, heeft Cocu voldoende bewezen dat hij van leugens aan elkaar hangt. Dit is trouwens ook de reden waarom de rechercheurs sommige verklaringen van Cocu in twijfel trekken. Zo heeft Cocu indertijd diverse hold-ups, gepleegd door de Bende van Nijvel, bekend. Ondermeer op 17 september 1983 toen de bende drie personen doodschoot bij Colruyt te Nijvel.

Voorts werden dit jaar in Drogenbos enkele garageboxen ontdekt waar de Bende van Nijvel haar vluchtauto’s in onderbracht. Vanuit Drogenbos was men overigens heel vlug in Halle, Beersel, Nijvel en andere lokaliteiten waar de bende ongenadig toesloeg. Confrontaties met andere verdachten leverden niet veel op.

Ook werd Cocu in Dendermonde aan de tand gevoeld omtrent zijn mogelijk aandeel bij de overval te Temse, waar begin september 1983 een zevental kogelvrije vesten werden gestolen en de huisbewaarder, een bokser, werd neergeknald.

Intussen steekt bij de Nijvelse onderzoeksrechter Jean-Michel Schlicker een brief in de lade waarin een zekere Didier de overheid beschuldigt de hand te hebben in de weerzinwekkende overvallen van het eerste moordcommando.

Daarnaast tipte de criminele informatie toch ook de politie dat in een Brusselse gevangenis een reus tussen de vier muren zit, die tot de Bende van Nijvel zou kunnen behoren. Die geweldenaar is opgepakt wegens autodiefstal, maar hij zou te Aalst, bij de overval op Delhaize (9 november 1985) gewond zijn geweest en te Brussel in de clandestiniteit verzorgd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Augustus 1986

Kamer van Inbeschuldigingstelling velt arrest - Verdachten Bende van Nijvel blijven aangehouden

De Kamer van Inbeschuldigingstelling te Brussel heeft gisteren het aanhoudingsmandaat verlengd tegen Michel Cocu, Michel Baudet, Jean-Claude Estièvenart, Kasi Bouaroudj en Adriano Vittorio.

De vijf verdachten van de zogenaamde Bende van Nijvel werden voordien door de raadkamer van Nijvel een na een vrijgelaten, maar het parket tekende onmiddellijk beroep aan.

Cocu en zijn medestanders werden dinsdag dan ook geboeid in het Gerechtsgebouw van Brussel binnen geleid. Omstreeks 16u maakte de KIB haar arrest bekend. Cocu, Estièvenart, Kaçi Bouaroudj en Adriano Vittorio blijven aangehouden. Ze zullen nu zo spoedig mogelijk voor het Assisenhof moeten verschijnen.

Michel Cocu, de gewezen politieagent uit Boussu zat samen met zijn jeugdvriend Michel Baudet en Adriano Vittorio reeds vele maanden in voorhechtenis, maar het drietal werd in mei 1985 bij gebrek aan bewijzen in voorlopige vrijheid gesteld. In maart van dit jaar pakte de politie een tweede maal Michel Cocu op en in september volgden ook de arrestaties van Michel Baudet en Jean-Claude Estièvenart. Intussen bleef Adriano Vitorrio veilig in zijn caravan nabij de Belgische grens in het Franse Houdain-lez-Bavay. Eind oktober liep hij in het grensplaatsje Ploegsteert in de val.

De voorbije weken was er nogal wat animo over de Ruger 38, die werd gevonden bij Michel Cocu en waarmee twee overvallen, die aan de Bende van Nijvel werden toegeschreven, zouden gepleegd zijn, nl. deze bij Delhaize in Genval en ook bij Colruyt te Halle. Daar werd de gerant koelbloedig neergeschoten. De gangsters droegen toen carnavalsmaskers.

Een Duitse expertise liet uitschijnen dat het niet zeker was dat het Ruger-pistool te Genval en te Halle werd gebruikt. Vandaar de veronderstelling en de verwachting dat Cocu en zijn handlangers zouden worden vrijgelaten. Maar Cocu en Vittorio hadden intussen sommige bekentenissen afgelegd, die ze achteraf opnieuw introkken. Bij Adriano Vittorio werden anderzijds carnavalmaskers in een vuilnisemmer aangetroffen.

Jury

Hoe dan ook, het ligt nu in de bedoeling van het parket van Nijvel om de zaak voor het Assisenhof te brengen. Een jury zal moeten oordelen of Cocu en consorten verantwoordelijk zijn voor de overvallen te Genval op 11 februari 1983 en Halle op 2 maart 1983.

Ook de moorddadige raid op de Colruyt te Nijvel, op 17 september 1983, wordt Cocu en zijn kompanen in de schoenen geschoven. Toen werden drie personen meedogenloos door de gangsters doodgeschoten. Overigens is het door die hold-up dat de Bende van Nijvel haar naam kreeg.

Michel Cocu heeft indertijd toegegeven dat hij met een moordcommando, uitgerust met kogelvrije vesten, aan die bloedige overval heeft deelgenomen. Tijdens een wilde achtervolging door de politie konden de daders, vijf of zes mannen, al schietend ontkomen. Iedereen was het erover eens dat die ontsnapping het werk was geweest van professionelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1986

Ook Bouaroudj blijft aangehouden

Een arrest van de Kamer van Inbeschuldigingstelling bij het Hof van Beroep te Brussel wijzigde dinsdagnamiddag de beslissing van de Raadkamer te Nijvel, die op 31 december Kasi Bouaroudj in voorlopige vrijheid stelde.

Dit betekent dat de van Algerijnse afkomst zijnde Bouaroudj, een van de vijf aangehouden verdachten van de zogenaamde Bende van Nijvel, onder arrest blijft. Dit geldt overigens ook voor Michel Cocu, Adriano Vittorio, Jean-Claude Estièvenart en Michel Baudet.

Gisteren voormiddag heeft de KIB ook een tussenarrest geveld in verband met de klacht die eerste voorzitter Marc de Smedt na de zitting van half december had ingediend tegen mr. Débouché, de advocaat van Kasi Bouaroudj. De eerste voorzitter maakte mr. Débouché het verwijt het beroepsgeheim te hebben geschonden door ruchtbaarheid te geven aan een vergelijkbaar dossier in de zaak van de Bende van Nijvel.

Als gevolg van de klacht die tegen hem werd ingediend, was mr. Débouché van oordeel dat eerste voorzitter de Smedt niet langer de Kamer van Inbeschuldigingsstelling kan voorzitten in de zaak van zijn cliënt. Zoniet zou hij blijk kunnen geven van partijdigheid.

Het tussenarrest stelt dat de klacht, uitgaande van eerste voorzitter de Smedt, niet tegen Kasi Bouaroudj zelf is gericht maar alleen tegen zijn advocaat. Er bestaat dus geen aanleiding om een andere voorzitter in de K1B aan te stellen wanneer de zaak Bouaroudj er wordt behandeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Januari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | YouTube