Topic: Jean-François Farvacque
Jean-François Farvacque is een gangster van Franse nationaliteit, geboren in 1960, die bekend staat als gewelddadig en gevaarlijk. In maart 1984 werd hij gearresteerd door de BOB van Halle vanwege een moordpoging op een 23-jarige vrouw.
Op 30 mei 1986 was hij betrokken bij een overval op een juwelier in Leval-Trahegnies. Bij die overval werd Stéphane D’Hayer doodgeschoten door de juwelier.
In november 1993 werd hij bij verstek veroordeeld tot zeven jaar cel voor een reeks overvallen, met als uitschieter een overval op een sigarettentransport.
Op 2 maart 1993 werd in Kontich een chauffeur van Tabacofina-Vanderelst door een Mercedes-bestelwagen klemgereden en uit zijn cabine gesleurd. De dieven legden hem vastgebonden op zijn buik op de bodem van de laadruimte in de Mercedes, met een revolver in de rug.
In Beersel dwongen ze hem over te stappen in een personenwagen, en lieten hem op een parkeerplaats vrij. Hij zag nog net de bestelwagen van zijn overvallers samen met de personenwagen wegrijden, maar zijn eigen truck, met daarin tienduizenden sigaretten werd later leeg teruggevonden in 's Gravenbrakel.
Op 10 oktober 1993 ontsnapte hij uit de gevangenis van Antwerpen. Hij werd nooit gevonden.
Verdachten in moordpoging te Edingen aangehouden
Woensdag in de vroege ochtend werden door de BOB van Halle de twee verdachten van de moordpoging op de 23-jarige Véronique De Wattine uit Edingen, aangehouden. Het gaat om de 32-jarige André Vanderstraeten, geboren te Ukkel en zonder vaste verblijfplaats, en zijn vriend Jean-François Farvacques van Italiaanse nationaliteit. Beide kerels werden gegrepen door de BOB van Halle, toen zij een woning binnenstapten. Het duo bood geen weerstand en na onderzoek bleek dat beiden gewapend waren met een groot mes.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Maart 1984
Gangsters sluiten cipier en medegevangene op in koelkast
De vier ontsnapte gangsters - een Marokkaan, een Fransman en twee Belgen - waren allen werkzaam in de keukenafdeling van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat. Het is ook vanuit de keuken dat de vluchtpoging werd ondernomen. De cipier die daar zondagmiddag de levensgrote koelkast kwam inspecteren, belandde er ironisch genoeg zelf in en werd later in shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis. De vier gedetineerden, allerminst onbekenden voor het gerecht, blijven op te sporen.
De dienstdoende cipier liep zondag om 13 uur de keuken van de gevangenis binnen om er een frigo te controleren. Hij vroeg een gevangene om de koelkast te openen, maar werd onmiddellijk langs achter benaderd door de Fransman Jean-François Farvacque (33) die zowel de cipier als de medegevangene in de koelkast stopte. Farvacque werd hierbij geholpen door de Belg Alain Gavrot (20) die al met een aardappelmesje in de aanslag stond.
Geen van de aanwezige gedetineerden durfde in te grijpen, al was het mar omdat Farvacque bekendstaat als een gewelddadig iemand. De cipier moest zijn sleutels afgeven en samen met de Marokkaan Ahmed Bouhajra (25) en de Belg Danny Hendrickx (22) vervolgden de gangsters hun tocht door de gevangenis en beroofden een tweede cipier van zijn sleutelbos, onder bedreiging met het mesje.
Via een deur die uitgeeft op de Sint-Rochusstraat konden de vier ontsnappen. Dat de vluchtpoging georchestreerd was, blijkt uit het feit dat het viertal zich onmiddellijk kon omkleden in een donkerkleurige BMW, oud model type 318 met rechthoekige koplampen, die geparkeerd stond in de buurt van de gevangenis. De bestuurder van deze wagen, de Marokkaan Kadour S. (39), werd maandag de hele dag verhoord en blijft opgesloten ook al ontkent hij alle betrokkenheid.
Zeer ongebruikelijk
De laatste ontsnapping uit de Antwerpse gevangenis dateert van 1990: toen nam één gedetineerde de benen. In 1985 werd daar de voorlaatste ontsnapping opgetekend. Inspecteur-generaal Van Oers beroept zich op deze statistieken om te beklemtonen “dat het zeer ongebruikelijk is dat in een gesloten inrichting zoals in de Begijnenstraat iemand kan ontsnappen”. Of de succesvolle vluchtpoging had kunnen worden voorkomen?
“Alles kan worden voorkomen en tegelijkertijd kan je niets voor honderd procent voorkomen. Allicht, en ik ben nu zeer voorzichtig, heeft men zicht vergist in de betrouwbaarheid van een aantal gedetineerden in de keuken en het aanpalende groentenkuislokaal. Hoewel het logisch is dat je in een dergelijke keuken aan mesjes kan geraken, mogen we niet vergeten dat een paar gevluchte gedetineerden daar al drie maanden werkte zonder dat er zich problemen hebben voorgedaan. Je kan niet vermijden dat gedetineerden in een gevangeniskeuken werken”, aldus Van Oers.
Van Oers heeft geenszins de indruk dat de ontsnapping verband houdt met de overbevolking in de Antwerpse gevangenis die voor 220 procent (343 mannen en 31 vrouwen) bezit is.
Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Oktober 1993
Ontsnapte gangster gevat in Drogenbos
De Belg Alain Gavrot (20), één van de vier gangsters die vorige week uit de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat ontsnapten, werd zaterdagavond in Drogenbos nabij Brussel gevat. Hij werd er opgewacht door een patrouille van de rijkswacht van Zaventem op het moment dat hij een telefooncel verliet. Zijn arrestatie gebeurde zonder veel problemen. Gavrot werd intussen terug naar de Antwerpse gevangenis overgebracht.
De aangehouden gangster ontsnapte zondagmiddag 10 oktober met drie kompanen. Samen met de Fransman Jean-François Farvacque bedreigde hij een cipier die in een koelkast werd opgesloten. Daarna konden ze de gevangenis samen met de Marokkaan Ahmed Bouhajra (25) en de Belg Danny Hendrickx (22) ontkomen via een deurtje dat uitgeeft op de Sint-Rochusstraat. Een aardappelmesje uit de gevangeniskeuken, waar de vier werkzaam waren, was voldoende om de vlucht tot een goed einde te brengen.
Een donkerkleurige BMW stond het viertal op te wachten en het is met de vermoedelijke hulp van een medeplichtige, die intussen werd aangehouden, dat ze van kledij konden verwisselen alvorens hun vlucht verder te zetten. Opnieuw met hetzelfde aardappelmesje bedreigden de vier gangsters vervolgens een bestuurder van een rode Renault 5 en reden in dit voertuig weg.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Oktober 1993
Ontsnapte gevangene voor Antwerpse rechter
Alain Gavrot en Jean-François Farvacque, die twee weken geleden uit de Antwerpse gevangenis ontsnapten, moesten gisteren voor de Antwerpse rechtbank verschijnen. Gavrot is intussen weer opgepakt en kwam dus inderdaad naar het Antwerpse justitiepaleis. Daar waren zware veiligheidsmaatregelen genomen. Men wou blijkbaar ten alle prijze voorkomen dat Gavrot nog eens de benen zou nemen …
De vier gevangenen die op 10 oktober uit de Antwerpse gevangenis ontsnapten, moesten allemaal de jongste weken voor de rechtbank verschijnen. Vorige week stond de zaak tegen Danny Hendrickx op de rol, maar die zaak werd uitgesteld omdat Hendrickx nog steeds niet gevat is. Gavrot zit wel al opnieuw achter de tralies maar ook zijn zaak werd gisteren uitgesteld. Omwille van een misverstand.
Gavrot is, net als de vier andere personen die met hem moeten verschijnen, Franstalig. Een van de advocaten had gehoord dat er iemand om een verzending naar een Franstalige rechtbank zou verzoeken. Geen enkele advocaat vroeg daar echter om en de advocaat, die zich had gebaseerd op de geruchten, had zijn dossier niet bestudeerd. De zaak werd dan maar uitgesteld tot 8 november.
Gavrot en zijn vier kompanen worden overigens als uiterst gevaarlijke gangsters beschouwd. Alain Gavrot had reeds als minderjarige 794 autodiefstallen gepleegd. Nu staat hij in Antwerpen terecht voor twee gewapende overvallen op transporten van sigaretten en een overval op een postbode. Een van de overvallen op een vrachtwagen met sigaretten vond plaats in Kontich en dat is de reden waarom de vijf in Antwerpen moeten terecht staan. Meestal pleegden ze hun misdaden in het Brusselse.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Oktober 1993
Familielid van voortvluchtige geklist
In de zaak rond de vier gevangenen die uit de Antwerpse strafinstelling in de Begijnenstraat ontsnapten, werd dinsdag een derde medeplichtige aangehouden. Het betreft een familielid van één van de vier ontsnapten. Tot nog toe liep slechts één van de vier voortvluchtigen weer in de armen van de politie.
De Antwerpse BOB kliste dinsdag de 23-jarige Moktar B., familie van de voortvluchtige gangster Ahmed Bouhajra (25). Die ontsnapte vorige zondag 10 oktober tezamen met drie medegevangenen uit de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat. Goed een week later werd één van de voortvluchtigen, de Belg Alain Gavrot (20), gesnapt toen hij een Brusselse telefooncel verliet.
Geen enkele van de drie anderen werd tot nog toe betrapt. Wel werden al twee medeplichtigen aan de ontsnappingspoging door het Antwerpse parket aangehouden. Vrijwel onmiddellijk werd de 39-jarige Kadouar S. opgepakt. Hij wordt ervan verdacht één van de twee vluchtwagens te hebben geleverd en tevens gezorgd te hebben voor gewone burgerkleren van het viertal.
Een week later viel de eigenaar van een twee vluchtwegen, de Marokkaan Widat L. (22), door de man. Hij had de rijkswacht al die tijd verteld dat zijn auto door het viertal was gekaapt.
Ondanks het succes van dinsdag blijven drie ontsnapten, de Fransman Jean-François Farvacque (33), de Belg Danny Hendrickx (22) en de Marokkaan Ahmed Bouhajra (25) voortvluchtig.
Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Oktober 1993
Zware straffen voor zware bendeleden
In het proces tegen een bende brutale overvallers, met als uitschieter twee berovingen van een sigarettentransport, vielen gisteren loodzware straffen. In een extra-beveiligde zaal hoorden Alain Gavrot (20), Jean-François Farvacque 32, (bij verstek) en Abdelkader Allali (27) zeven jaar tegen zich uitspreken, en Didier Nicaise (33) “slechts” vijf jaar, terwijl de zieke Hassan K. (24) naar een Franstalige rechtbank werd verwezen. Eén van de veroordeelden is nog steeds voortvluchtig na zijn spectaculaire ontsnapping uit de Antwerpse gevangenis. Van zijn drie kompanen die wel gesnapt werden, kreeg er gisteren één ook zeven jaar.
De extra-veiligheidsmaatregelen hadden alles te maken met de reputatie van twee der verdachten: Gavrot en Farvacque hebben allebei een indrukwekkend strafblad, en op 10 oktober wisten ze samen met twee medegevangenen te ontsnappen uit de gevangeniskeuken te Antwerpen. Gavrot en de twee anderen werden een tiental dagen later weer bij de lurven gevat.
Op 2 maart werd in Kontich een chauffeur van Tabacofina-Vanderelst door een Mercedes-bestelwagen klemgereden en uit zijn cabine gesleurd. De dieven legden hem vastgebonden op zijn buik op de bodem van de laadruimte in de Mercedes, met een revolver in de rug.
In Beersel dwongen ze hem over te stappen in een personenwagen, en lieten hem op een parkeerplaats vrij. Hij zag nog net de bestelwagen van zijn overvallers samen met de personenwagen wegrijden, maar zijn eigen truck, met daarin tienduizenden sigaretten werd later leeg teruggevonden in 's Gravenbrakel.
Op 20 mei kreeg de BOB van La Louvière de overval opgelost. Getuigen hadden gezien hoe nog dezelfde dag de inhoud van de vrachtwagen aan een hoeve in de omgeving van La Louvière werd overgeladen in een huurtruck. De politie werd verwittigd, en volgde op discrete manier het huurvoertuig. Zo kwamen ze in Trivière uit bij Farvacque en Gavrot, die allebei in de streek wonen. De Mercedes hadden ze gestolen bij een tehuis voor gehandicapten. Hij werd overschilderd en geblindeerd, en de overvallers spoten de brandblusser erin leeg om alle sporen uit te wissen.
De dagen daarop werden de mededaders Hassan K. uit Schaarbeek, en Abdelkader Allali bij de lurven gevat. De vijfde verdachte was Didier Nicaise, die na de overval in een politiecel te Nice belandde, en aan ons land werd uitgeleverd. Ze bekenden allen, en één van hen wist zelfs te vertellen dat ze kort daarvoor in Schaarbeek een gelijkaardige overval, maar dan zonder gijzeling, hadden gepleegd. Het OM verdenkt drie van hen zelfs van een overval op de post in La Louvière op 1 maart, een dag voor Kontich dus, maar echt hard maken kon substituut Hegmans dit niet.
Hoewel de roof eigenlijk in La Louvière begon en eindigde, werd de zaak in handen gegeven van de meid voor alle werk, het parket van Antwerpen. De vier verdachten werden dan ook naar de Antwerpse gevangenis overgebracht. Een vijfde werd enkele weken later door Frankrijk uitgeleverd. De verdediging stond voor een vrijwel hopeloze taak. Uiteraard had geen van de vijf ook maar iets te maken met de postoverval.
Bron: Het Belang van Limburg | 9 November 1993
Zeven jaar cel voor ontsnapte gevangenen
Twee van de vier gevangenen, die in oktober uit de Antwerpse gevangenis ontsnapten, kregen gisteren zeven jaar cel. Een derde beklaagde kwam er met vijf jaar vanaf. Samen hadden ze drie gewapende overvallen gepleegd. Hoogtepunt was de gijzeling van een chauffeur die voor 5 miljoen frank aan sigaretten in zijn vrachtwagen had.
Op 10 oktober ontsnapten uit de gevangenis aan de Antwerpse Begijnenstraat vier gevangenen. Onder hen Alain Gavrot (20) en Jean-François Farvacque (31), die vastzaten voor een gewapende overval op een vrachtwagenchauffeur in Kontich. Op 17 oktober al werd Alain Gavrot terug opgepakt in Drogenbos. Hij verscheen gisteren onder zware veiligheidsmaatregelen voor de Antwerpse rechtbank. Farvacque, die nog steeds op vrije voeten loopt, liet vanzelfsprekend verstek gaan. Wel aanwezig waren de Fransman Didier Nicaise (30) en Abdelkader Allali (27).
Een vijfde beklaagde, Hassan Khloufi, liet door de gevangenisdirectie van Sint-Gillis een fax sturen naar het Antwerpse gerechtsgebouw. Hij was te ziek en kon zijn proces niet volgen. En als hij beter zou worden, zou hij liefst voor een Franstalige rechtbank verschijnen. Het verzoek werd ingewilligd.
De openbare aanklager was bijzonder scherp en bondig in zijn requisitoir. Volgens hem gaat het om gevaarlijke gangsters, die al herhaaldelijk veroordeeld waren.
Opnieuw moesten ze zich voor drie zaken verantwoorden: een gewapende overval op een vrachtwagen met sigaretten in Schaarbeek op 18 februari ’92, een gewapende overval op een postbode in La Louvière op 1 maart en de overval en gijzeling op een vrachtwagenchauffeur in Kontich op 2 maart. “Deze mannen deinzen voor niets terug. En bovendien hebben ze nog op stoutmoedige wijze geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis. Ik eis tegen iedereen 7 jaar cel”, aldus openbaar aanklager Hegmans.
De advocate van Alain Gavrot vond dat haar cliënt helemaal geen gevaarlijk man is. “Hij heeft alleen enkele verkeerde beslissingen genomen in zijn leven maar ik kan u verzekeren dat hij de negen dagen die hij doorbracht in het cachot na zijn ontsnapping heel goed heeft nagedacht.”
De advocaat van Didier Nicaise bleef erbij dat haar cliënt nooit de bedoeling had geweld te gebruiken. “Ze waren zelfs al op 1 maart naar Kontich gekomen om de overval te plegen maar hadden toen wel alles afgeblazen omdat mijn cliënt niet wou doorzetten.”
Volgens de advocate van Abdelkader Allali was het nooit de bedoeling geweest de chauffeur in Kontich te gijzelen. “Farvacque heeft de man plots uit de vrachtwagen gesleurd en toen moesten de overigen wel meedoen.”
Ze vertelde dat Allali ook in de keuken van de gevangenis was, toen zijn twee kompanen ontsnapten maar dat hij bewust niet was meegegaan. “Hij heeft berouw en wil boeten.”
Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1993
Tweede ontsnapte Antwerpse gevangene gevat
In Antwerpen is de tweede van de vier gevangenen gevat die op 10 oktober uit de Antwerpse gevangenis ontsnapten. Het betreft Danny Hendrickx (25) die in augustus weer vrij was gekomen maar opnieuw was gearresteerd bij een inbraak in het OCMW van Wommelgem.
Hendrickx wordt nu opgepakt met twee kompanen. Dat ze weinig goeds in de zin hadden blijkt uit de inhoud van hun wagen: inbrekersmateriaal, bivakmutsen en flink wat wapens.
Drie mannen in een wagen gedroegen zich zo zenuwachtig dat de Antwerpse rijkswacht besloot hen te controleren. Eén van de inzittenden was Danny Hendrickx (25), die samen met drie anderen op 10 oktober uit de Antwerpse gevangenis ontsnapt was. Bij hem in de wagen zaten nog twee kerels die geen onbekenden waren voor het gerecht. Wat ze precies van plan waren vrijdagnacht is onduidelijk. In hun wagen lag alleszins genoeg materiaal om een inbraak of overval te plegen.
Danny Hendrickx is precies een maand geleden uit de Antwerpse gevangenis verdwenen, samen met Alain Gavrot, Jean-François Farvacque en Ahmed Bouhajra. Waar Hendrickx die maand precies verbleven heeft, wil hij niet kwijt. Overal zo’n beetje, is zijn verklaring.
Drie mannen in een wagen gedroegen zich zo zenuwachtig dat de Antwerpse rijkswacht besloot hen te controleren. Eén van de inzittenden was Danny Hendrickx (25), die samen met drie anderen op 10 oktober uit de Antwerpse gevangenis ontsnapt was. Bij hem in de wagen zaten nog twee kerels die geen onbekenden waren voor het gerecht. Wat ze precies van plan waren vrijdagnacht is nog onduidelijk. In hun wagen lag alleszins genoeg materiaal om een inbraak of overval te plegen.
Danny Hendrickx is precies een maand geleden uit de Antwerpse gevangenis verdwenen, samen met Alain Gavrot, Jean-François Farvacque en Ahmed Bouhahjra. Waar Hendrickx die maand precies verbleven heeft, wil hij niet kwijt. Overal zo’n beetje, is zijn verklaring.
Feit is dat hij vrijdagnacht in Antwerpen zelf werd ingerekend. De rijkswacht merkte in de buurt van de Van de Wervestraat en de Ellermanstraat, een voertuig op met drie mannen. Het voertuig stond niet geseind, maar de mannen gedroegen zich verdacht. Op het ogenblik dat ze de rijkswachters opmerkten, stopten ze en deden heel zenuwachtig.
Danny Hendrickx en zijn kompanen willen niet vertellen wat ze op dat ogenblik op die plaats deden. Maar het feit dat er in hun wagen wapens, bivakmutsen, inbrekersmateriaal en een scanner om de politiefrequenties af te luisteren, lagen, doet vermoeden dat ze weinig goeds in de zin hadden.
Danny Hendrickx werd terug opgesloten in de gevangenis waar hij opnieuw zijn proces mag afwachten. Dat kwam al eens voor op 20 oktober maar werd toen uitgesteld omdat hij op de vlucht was.
Ook zijn twee kompanen, die niets met de ontsnapping op 10 oktober te maken hadden, werden aangehouden. Zij worden beticht van verboden wapendracht.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1993
Ontsnapte gevangene gevat op dak ouderlijke woning
Eén van de vier gevangenen die in oktober ’93 uit de Antwerpse gevangenis ontsnapten, werd door de Antwerpse BOB ingerekend. De man zat in de woning van zijn ouders in Hoboken waar de rijkswacht een oogje in het zeil hield. Toen ze hem donderdag zagen binnenstappen, verrasten ze hem.
Ahmed Bouhajra (25) was op 10 oktober samen met Jean-François Farvacque, Alain Gavrot en Danny Hendrickx uit de gevangenis in de Begijnenstraat ontsnapt. Amper een week later liep Gavrot al in de armen van de rijkswacht. Hij werd ondertussen door de Antwerpse rechtbank tot zeven jaar cel veroordeeld wegens drie gewapende overvallen.
Half november werd Danny Hendrickx opgepakt in het centrum van Antwerpen. Hij zat samen met twee kompanen in een wagen die vol lag met wapens en overvalmateriaal. Hij verschijnt binnenkort voor de rechtbank voor inbraken.
Ahmed Bouhajra werd donderdagnamiddag ingerekend. Hij was binnengestapt in het huis van zijn ouders aan de Lage Weg in Hoboken. De BOB tapte de deur van het huis in maar Bouhajra zat in een mum van tijd op het dak van de woning. Even werd nog een achtervolging gehouden op enkele daken maar toen kon Bouhajra overmeesterd worden. Hij bood weinig weerstand.
Bouhajra wordt nu grondig verhoord, omdat men wil achterhalen hoe de vier gevangenen zijn kunnen ontsnappen. In de weken na hun ontsnapping werden enkele mensen aangehouden die geholpen hadden. Bouhajra zelf werd gezocht voor een overval op een juwelier waarbij een dode viel.
Momenteel is alleen de Fransman Farvacque nog voortvluchtig.
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Januari 1994
Sigarettendief krijgt acht jaar in beroep
Het Hof van Beroep van Antwerpen ging gisteren niet in op de loodzware eis van het openbaar ministerie tegen een “onverbeterlijke recidivist”. Abdelkader Allali (27) was in eerste aanleg tot 7 jaar veroordeeld, maar in beroep werd 15 jaar tegen hem geëist. Gisteren kreeg hij 8 jaar.
Allali maakte samen met Alain Gavrot deel uit van een bende sigarettendieven. Die bende overviel op 18 februari ’92 een vrachtwagen met sigaretten in Schaarbeek, op 1 maart een postbode in La Louvière en op 2 maart een vrachtwagen met sigaretten in Kontich. De bende werd enkele maanden later ingerekend.
Alain Gavrot ontsnapte vlak voor zijn proces uit de gevangenis van de Begijnenstraat, maar werd een week later weer ingerekend. Een ander bendelid, Jean-Jacques Farvacque, is nog steeds voortvluchtig.
Allali had ook kunnen ontsnappen maar verkoos op zijn proces te wachten. Dat was volgens zijn advocaat een teken dat hij duidelijk zijn leven wilde beteren. De openbare aanklager was het daarmee niet eens. Allali had al acht veroordelingen opgelopen, de laatste zelfs kort voor de feiten waarvoor hij nu terecht stond. Allali kreeg 8 jaar en Gavrot 6 jaar, een jaar minder dan in eerste aanleg.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Februari 1994
Ontsnappen mag, stelen, slaan of bedriegen niet
Een ontsnapping uit de Antwerpse gevangenis eindigde gisteren met een proces tegen elf personen. Slechts zes mensen kwamen naar de rechtbank. De anderen konden of wilden niet komen en één ontsnapte is nog steeds spoorloos.
Omdat een ontsnapping niet strafbaar is, moet de openbare aanklager zijn toevlucht nemen tot beschuldigingen als “diefstal van sleutels en een auto” en “het bedreigen van medegevangenen en cipiers”. De verdediging maakt handig gebruik van deze versnippering van beschuldigingen
Op 10 oktober ’93 verdwenen uit de gevangenis aan de Begijnenstraat vier gangsters. Ze slaagden erin de sleutels van de sasdeur en de poort te bemachtigen. Een cipier werd bedreigd met een aardappelmesje en opgesloten in een koelkast. Buiten stond een BMW te wachten op het viertal en later stapten ze over in een Renault 5. Elk ging vervolgens zijn eigen weg en drie van de vier werden in de daaropvolgende weken terug opgepakt.
De ontsnapping was blijkbaar goed voorbereid, met hulp van buitenaf, maar eenmaal buiten de gevangenismuren kwamen de vier kompanen niet meer zo goed overeen. Met alle gevolgen van dien.
Alain Gavrot, die ondertussen tot zeven jaar werd veroordeeld, kon amper één week van zijn vrijheid profiteren. Hij dook op in Drogenbos waar familie van hem woont. Een vriend van de familie verscheen gisteren trouwens voor de rechtbank omdat hij Gavrot 5.000 fr. had gegeven.
Danny Hendrickx liep een maand na zijn ontsnapping tegen de lamp in Antwerpen. Hij zat met twee vrienden in een wagen waarin ook messen lagen. Hij verzette zich nogal bij zijn arrestatie en dat wordt hem nu ook ten laste gelegd.
Plannen
Ahmed Bouhajra werd in januari ’94 thuis opgepikt. Met de hulp van zijn broer had hij wilde plannen gemaakt om via Nederland en Frankrijk naar Spanje te ontsnappen, maar het was bij plannen gebleven. De broer, die ook werd gedagvaard, ontkent trouwens dat hij met de ontsnapping heeft geholpen. “Ik heb mijn broer vaak bezocht in de gevangenis en wist dat hij zou vluchten, maar ik heb niet geholpen.”
Jean-François Farvacque loopt nog steeds op vrije voeten rond. Tegen de vier ontsnapten eiste de openbare aanklager gisteren drie jaar cel en een geldboete van 20.000 frank. De advocaten van Hendrickx en Bouhajra waren het daar echter niet mee eens. Tot de kleinste details overliepen ze wie nu de sleutels ontvreemd had of de cipiers bedreigd.
De advocaat van Bouhajra gaf ruiterlijk toe dat zijn cliënt van plan was te ontsnappen maar uiteindelijk niets verkeerd had gedaan bij de ontsnapping zelf. “En het richt om te ontsnappen is nu eenmaal algemeen aanvaard”, was zijn conclusie.
Bleven nog enkele mensen over die geholpen hadden bij de ontsnapping, maar wat de openbare aanklager betreft kunnen die ervan afkomen met enkele maanden cel. Enkele beklaagden riskeren twee jaar cel omdat ze andere feiten pleegden.
Eén cipier stelde zich burgerlijke partij. Hij was die dag bedreigd en opgesloten in de koelkast en is sedertdien werkonbekwaam. Hij kreeg alle sympathie van de openbare aanklager.
“Ik kan best begrijpen dat iemand die lang in de gevangenis moet zitten tot een wanhoopsdaad komt en probeert te ontsnappen. Maar het personeel staat ook onder stress en voor hen kan zo’n ontsnappingspoging dramatisch aflopen.”
Uitspraak op woensdag 6 juli.
Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juli 1994
Jaren cel voor ontsnapte gevangenen
Vier gevangenen die al jaren in de gevangenis moesten zitten, kregen daar nu nog een straf bovenop omdat ze probeerden te ontsnappen. De twee die verstek lieten gaan op het proces werden tot drie jaar cel veroordeeld. Hun twee kompanen die wel naar het proces kwamen, kregen dertig maanden. Drie ‘vrienden’ die hielpen bij de ontsnapping kregen 1 jaar.
De vier ontsnapten op 10 oktober ’93 uit de gevangenis aan de Begijnenstraat. Alain Gavrot, Danny Hendrickx en Ahmed Bouhajra werden in de loop van de volgende weken terug opgepakt. Jean Farvacque is nog steeds voortvluchtig en was niet op het proces. Gavrot weigerde overgebracht te worden uit de gevangenis van Sint-Gillis.
De vier konden ontsnappen door een cipier te bedreigen met een aardappelmesje en hem op te sluiten in een frigo. Buiten stond een auto te wachten en even later konden ze overstappen in een andere wagen. Zeven mensen hadden op één of andere manier geholpen bij die ontsnapping en verschenen nu ook voor de rechtbank. Drie kregen 1 jaar, twee 9 maanden en een man die Alain Gavrot, de neef van zijn vriendin, 5.000 fr. gaf, kwam er met één maan vanaf.
De cipier die opgesloten werd en sedertdien werkonbekwaam is, kreeg nu al een provisionele vergoeding en zal verder onderzocht worden door een deskundige.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juli 1994