1

Topic: Stéphane Steinier

Wat informatie over de moord op journalist Steinier:

Op 26 januari 1989 wordt de journalist Stéphane Steinier ontvoerd en vermoord. De daders worden gezocht in het milieu van de koppelbazen. Die ronselden werknemers om illegaal te werken op grote bouwplaatsen en verdienden daar pakken geld mee.

Steinier had daar journalistieke belangstelling voor. Onder meer de grote koppelbaas Carmelo Bongiorno behoort tot de verdachten, samen met Necdet Demirkaya. Maar Michel Dubuisson, BOB-adjudant in La Louvière is om een heel andere reden verdacht.

Steinier had namelijk een relatie met zijn ex-vriendin. Toch kan het een en ander samengaan. Het parket verdenkt Bongiorno ervan Dubuisson een dienst te hebben willen bewijzen. Wat echter ook kan is dat Bongiorno de BOB’er in opspraak wilde brengen. Hoe het ook zit, uiteindelijk zal een assisenhof moeten oordelen.

Frankrijk levert de gevluchte Carmelo Bongiorno uit op 4 juni 1993. In november 1993 wordt in het Italiaanse Turijn Necdet Demirkaya veroordeeld voor de ontvoering en moord op Steinier. Het assisenhof van Bergen veroordeelt een jaar later, op 18 november 1994, koppelbaas Carmelo Bongiorno en gewezen BOB-adjudant Michel Dubuisson tot de doodstraf wegens moord op Stéphane Steinier.

Bron: Het land van de 1000 schandalen | Dirk Barrez

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Stéphane Steinier

Bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie vermeldt een inventaris van het dossier in Charleroi. Onder "F22 - Onderzoek van criminele feiten" staat: F22b4 - verdwijning van Steiner Stéphane.

Ik vermoed dat het een schrijffout is en dat ze eigenlijk Steinier bedoelen. En dat kan wel eens kloppen, want in een samenvatting van het dossier Dutroux vind ik deze informatie:

INFORMATIONS sur Maurice D. (11/08/48)
Epoux Léonce C; puis Georgette L.
Infos from cellule Brabant Wallon
01/89 D. prend contact avec PJ Charleroi suite disparition Steinier Stéphane. D. a fourni des informations à Steinier peu avant sa mort. En 09/95 il a vu devant chez Claude Maxheleau le nommé Michel Cocu avec d’autres personnes porteuses d’armes à feu. On a retrouvé des armes du Brabant Wallon dans le canal de Ronquières à 1.5 km de chez Maxheleau.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Stéphane Steinier

De info van Maurice D. is heel interessant (ik sprak de man en hij lijkt me zeker geen fantast), maar misschien toch beter de achternaam van de getuige (en zijn familie) afkorten ter bescherming? (Ik weet wel dat het publiek beschikbaar is, maar toch.)

4

Re: Stéphane Steinier

Ik heb het aangepast. Ik heb ondertussen ook ontdekt dat je deze info al eens had gedeeld op dit forum (in iets andere vorm) » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Stéphane Steinier

I.v.m. Bovenstaande blijft de vraag waarom Haemers alle stukken over deze journalist naar Brazilië wou laten sturen.

"De politiemannen in het onderzoek-Haemers vermoeden dat Achille Haemers weer contact heeft met Dumont, en dat hij de documenten van Dumont die nodig zijn om de niet-uitlevering van zijn zoon af te dwingen, naar Parijs heeft gebracht en vandaar naar Rio de Janeiro heeft gestuurd. Die documenten zouden de officiële stukken zijn die advocaat Dumont had opgesteld voor zijn vroegere cliënt Carmelo Bongiorno. Met die documenten probeerde Dumont te voorkomen dat Carmelo Bongiorno door Italië zou worden uitgeleverd in verband met de moord op journalist Stéphane Steinier. Opvallend is dat Patrick Haemers een tijdje eerder vanuit Brazilië had gevraagd alle mogelijke inlichtingen over de zaak-Steinier naar hem op te sturen.”

6

Re: Stéphane Steinier

Zou het kunnen dat Haemers probeerde te vermijden dat er linken gevonden werden tussen Overijse, Beersel en Angelou? Ik plak volgende posts na elkaar dan gaat het bij jullie ook dagen misschien » Forum | Forum

Hebben we daarmee het motief voor de moord op Vande Eynde (heroinezaak) en op die van Angelou (witwassen van trafieken met goud en edele metalen).

Het motief Overijse hebben we niet maar wel weten we hoe het komt dat een bendelid Haemers wegkwam met de verklaring van "wij waren aanwezig in Overijse maar hebben dat kind niet doodgeschoten". Die verklaring werd gedaan aan Collin. Het was een CEPIC-lid (Dumont) die er moest voor zorgen dat rechter Collin weggepromoveerd werd. Tot dan kreeg zijn kandidatuur een negatief advies. Collin wist dus zeer goed waarom hij niet inging op de verklaring over Overijse. Mocht Collin na zijn benoeming nog geprotesteerd hebben hadden ze hem waarschijnlijk opgehangen aan een boom in zijn tuin (zonder zijn bril) en met de conclusie zelfmoord.

7

Re: Stéphane Steinier

Door verder onderzoek slaagden Delta speurders er in, en niet Soignies of Nijvel, een link te leggen met het dossier Haemers. Dit in verband met munitiedozen die immers behoorden tot een bijzonder lot dat gefabriceerd werd in Italië omdat de machines in Herstal defect waren. Dit lot was nou net bestemd voor de wapenleverancier van de bende Haemers.

8

Re: Stéphane Steinier

Nog een aantal artikels over de zaak-Steinier:

Eén aanhouding na huiszoekingen in milieu van koppelbazen

In de omgeving van Charleroi en Mons zijn woensdag, op initiatief van de Brusselse onderzoeksrechter Van Espen, huiszoekingen verricht in het milieu van de koppelbazen. Een vijftigtal rijkswachters vielen rond 5 uur ’s ochtends binnen op een twintigtal plaatsen.

Tijdens de actie werden 20 personen voorgeleid om door de onderzoeksrechter ondervraagd te worden. Uiteindelijk werd slechts één persoon aangehouden, de 26-jarige Giuseppe D., geboren te Haine-Saint-Paul en wonende te Manage. De man werd in afzondering geplaatst en wordt vastgehouden onder verdenking van valsheid in geschrifte, gebruikmaking van valse geschriften en als dader of mededader van afpersing. De man blijft evenwel alle schuld ontkennen.

Giuseppe D. zou valse arbeidscontracten hebben opgesteld, valse RIZIV- en RVA-bonnen en zou daarbij de naam van een PVBA hebben misbruikt. De documenten zou hij in het milieu van de koppelbazen hebben verkocht, zodat zij t.o.v. de RVA en het RIZIV konden gebruikt worden om tegemoetkomingen op te vragen waarop de aanvragers in feite geen recht hebben. Dit werd gedaan door personen die door koppelbazen aan het werk waren gezet en die daarna, dankzij de valse documenten bv. toch werklozensteun konden genieten. De onderzoeksrechter zou in dit verband al over een dozijn bekentenissen beschikken van personen die onrechtmatig werklozensteun genoten. De valse documenten zouden door Giuseppe D. voor vele honderdduizenden fr. verkocht zijn aan koppelbazen die in de bouwnijverheid goedkope arbeidskrachten aanbrengen. De staat is voor miljoenen opgelicht. Het systeem werd in de onderzochte streek al sedert 1986 toegepast.

Het milieu van de koppelbazen rond Mons is onlangs in het nieuws gekomen dor de nog altijd onopgeloste moord op de Waalse journalist Stéphane Steinier. Volgens sommige bronnen waren de huiszoekingen van woensdag een tijd lang uitgesteld om het onderzoek in de moordzaak niet in het gedrang te brengen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1989

Rijkswachtadjudant Dubuisson aangehouden in zaak-Steinier

Dinsdagnamiddag is rijkswachtadjudant Michel Dubuisson aangehouden in verband met de moord op journalist Steinier van La Nouvelle Gazette. Onderzoeksrechter Sohet die met dit dossier is belast, weigerde enige verklaring af te leggen. De beschuldig zou luiden dader, mededader of medeplichtige aan de moord op Stéphane Steinier.

De adjudant is opgepakt om ondervraagd te worden door de gerechtelijke politie van het parket van Charleroi. Omstreeks 17u is hij het kantoor van de onderzoeksrechter binnengegaan en rond 18u15 is hij er buiten gekomen met de handboeien aan. Op dat ogenblik was het arrestatiebevel reeds afgeleverd.

De 45-jarige Dubuisson was reeds tweemaal ondervraagd. Hij was telkens vrijuit gegaan, zonder gehoord te worden door onderzoeksrechter. Aangezien die niets wil zeggen, is het niet duidelijk of de rijkswachter bekentenissen heeft afgelegd, of dat er nieuwe elementen in het dossier zijn opgedoken die zijn aanhouding hebben mogelijk gemaakt.

Dubuisson is tweede in bevel bij de BOB van La Louvière. Tot december 1988 leefde hij samen met Chantal Celant. De jonge vrouw besliste vorig jaar echter Dubuisson te verlaten om samen te gaan wonen met Stéphane Steinier. De rijkswachtadjudant heeft herhaaldelijk bedreigingen geuit aan het adres van zijn jonge rivaal. Daardoor werd zijn naam ook genoemd toen de journalist op 26 januari van dit jaar verdween.

In verband met deze zaak werden, na de arrestatie en bekentenissen van Guiseppe Condello, ook Bruno Di Donato en Carmelo Bongiorno aangehouden. Deze laatste wordt beschouwd als de leider van een groep koppelbazen, en hij zou het bevel hebben gegeven Steinier om het leven te laten brengen. Als auteur van de moord is het de Turk Necdet Demirkait die op dit ogenblik in Italië in de gevangenis zit.

Michel Dubuisson was reeds geruime tijd bezig met een onderzoek naar de activiteiten van de koppelbazen. Hij kende Carmelo Bongiorno redelijk goed. Een van de veronderstellingen is dat de rijkswachter Bongiorno aangespoord heeft om Steinier uit de weg te ruimen. Een andere versie zegt dat Bongiorno Steinier heeft aangepast om Dubuisson, die “te lastig werd”, te compromitteren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Mei 1989

Hevige ontploffing in bar in Erquelinnes

Even voor de middag, vrijdag jl., deed zich een hevige ontploffing voor gevolgd door een brand in de bar Chez Gaby te Erquelinnes, aan de provincieweg die Binche verbindt met Vellerieille-les-Brayeux. Er waren geen gewonden maar de stoffelijke schade was erg groot.

Maandag werd dan duidelijk dat de bar eigendom was van mevr. Fidéline Deugde, maar dat ze in feite beheerd werd door de 44-jarige Nicole Libberecht. Deze vrouw is de vriendin van François Condello en die is dan op zijn beurt de vader van Joseph Condello die aan het gerecht inlichtingen versterkte over de werking van de koppelbazen in de streek van Charleroi. Deze materie is de achtergrond waartegen zich de verdwijning heeft afgespeeld van de journalist Stéphane Steinier.

Men begint zich nu af te vragen of achter de brand een wraakactie van de koppelbazen moet gezocht worden, hoewel dit steeds niet is bewezen. Het onderzoek daarover is echter nog lang niet rond. Wel is geweten dat François Condello reeds op 17 april (een paar dagen nadat zijn zoon verklaringen had afgelegd) een artisanaal gemaakte granaat in zijn tuin heeft gevonden.

Maandag in de vooravond had het parket in de zaak van de barbrand nog steeds geen deskundige aangesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juli 1989

Rogatoire commissie keert terug naar huis

De rogatoire commissie die in het kader van de zaak Steinier in het Italiaanse Aosta een van de verdachten van de moord op de journalist is gaan ondervragen, keert weldra terug naar België, zo is donderdag in Charleroi vernomen. De ondervraging zou nauwelijks nieuwe elementen hebben opgeleverd.

De commissie ging in Aosta de Turk Necdet Demirkaäia ondervragen, nadat die werd aangewezen door Guiseppe Condello als de man die Stephane Steinier doodschoot.

Ondertussen zijn donderdag enkele betrokkenen in de zaak in voorlopige vrijheid gesteld, namelijk Pierre Servais uit Bergen en Antonio Leone uit Fleurus. Angelo Bongiorno, de broer van koppelbaas Carmelo die de moord zou bevolen hebben, komt misschien ook vrij. Het aanhoudingsmandaat tegen Giuseppina Catalano, echtgenote van Carmelo Bongiorno, werd bevestigd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Mei 1989

Aanhoudingen in zaak-Steinier bevestigd

De raadkamer van Charleroi heeft vrijdagochtend de aanhoudingsmandaten bevestigd tegen Carmelo Bongiorno, Bruno Di Donato, Davide Persico en Giuseppe Condello. Allen worden ervan verdacht bevel te hebben gegeven tot, of deel te hebben genomen aan de ontvoering en de moord op Stéphane Steinier.

Guiseppe Condello toonde zich berouwvol en lichtte de autoriteiten in.

Begin deze week bezocht een rogatoire commissie het Italiaanse Aosta om er Necdet Demirkaäia, een Turk, te ondervragen. Hij wordt ervan verdacht de jonge journalist te hebben gedood. De commissie keerde donderdag terug.

De resultaten van de verhoren worden thans door onderzoeksrechter Sohet bestudeerd. Demirkaäia zou geen onthullende verklaringen afgelegd hebben. Hij blijft, zoals de anderen, ontkennen. De man beweert dat de vingerafdrukken in de bestelwagen van Persico, die gebruikt werd bij de ontvoering, inderdaad van hem zijn omdat hij er clandestien slachtvee mee vervoerde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Mei 1989

Rijkswachtadjudant Dubuisson aangehouden in zaak-Steinier

Dinsdagnamiddag is rijkswachtadjudant Michel Dubuisson aangehouden in verband met de moord op journalist Steinier van “La Nouvelle Gazette”. Onderzoeksrechter Sohet die met dit dossier is belast, weigerde enige verklaring af te leggen. De beschuldiging zou luiden dader, mededader of medeplichtige aan de moord op Stéphane Steinier.

De adjudant is opgepakt om ondervraagd te worden door de gerechtelijke politie van het parket van Charleroi. Omstreeks 17u is hij het kantoor van de onderzoeksrechter binnengebracht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Mei 1989

Rijkswachter in vrijheid gesteld

De rijkswachtadjudant van La Louvière, Michel Dubuisson, die een tiental dagen geleden werd aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld in de zaak van de vermoorde journalist Stephane Steinier, werd vrijdagnamiddag door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep van Bergen in vrijheid gesteld.

Hiermee gaat de kamer van inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep van Bergen in tegen de beslissing van de raadkamer van Charleroi die het aanhoudingsbevel van rechter van instructie Sohet tegen de rijkswachter had bevestigd.

Anderzijds werd het aanhoudingsbevel tegen de 29-jarige Giuseppe Dell’Aera uit Morlanwelz bevestigd. Dell’Aera wordt samen met de “berouwvolle” Condelle, in november ’88, een strafexpeditie ten laste gelegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juni 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube