1

Op 15 januari 1985, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek. De dienders moesten hun kleren uittrekken en de gangsters verdwenen met hun uitrusting en hun wapens, een uzi en twee pistolen. De daders werden opgepakt en de wapens in beslag genomen, maar er ontbrak er een, een 9 mm-pistool. Via een aantal tussenpersonen zou het wapen beland zijn bij de Albanese peetvader van Brussel, Ramadan Dodack, maar die ontkende.

Een van die tussenpersonen zou een man zijn die als bijnaam Kuifje had, maar die wist nergens van. Ook in het circuit van WNP kwam een Kuifje voor. Dat het pistool bij Friswa gezeten had [Friswa was één van de beste vrienden van de vermoorde Asterix], daar waren aanwijzingen voor. Een brocanteur die ging samenwonen met een ex-vriendin van Friswa bevestigde dat hij in haar woning een gat in het plafond had hersteld. Hij had gemerkt dat daar een kogel door het plafond en de dakpannen was gegaan. Zijn vriendin had hem verteld dat Friswa sliep met een geladen automaat onder zijn hoofdkussen.

Volgens een politietip zou dat pistool gediend hebben bij een actie van de Bende van Nijvel. Friswa ontkende niet dat hij een wapen had gehad, maar het was een lichter kaliber, een 7.65 mm, en het was verdwenen in juni 1985. Hij verdacht zijn vriendin ervan dat zij het wapen gestolen had. Maar bij het onderzoek van de herstelling stelde de politie vast dat de inslag wel degelijk van een zwaarder kaliber kwam.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Share

Twee Brusselse rijkswachters op nachtronde ontwapend – Pistolen twaalf uur later gebruikt bij overval

Twee jonge rijkswachters, die vrijdagochtend hun gebruikelijke bewakingsronde uitvoerden rond de kazerne van het Mobiel Legioen te Etterbeek, zijn op straat overvallen door drie gangsters, neergeslagen en van hun wapens beroofd. Amper 12 uren later werden de wapens al gebruikt bij een overval te Brussel en daarbij vielen twee gewonden.

Een en ander brengt ook mee dat de veiligheidsmaatregelen voor het proces François dat maandag moet beginnen, werden versterkt. Advocaten in toga zullen een bewijs van de stafhouder moeten voorleggen, het publiek zal afgetast worden. Men weet immers, dat de Siciliaanse maffia en die van New York een prijs hebben gezet op het hoofd van Albert Gillet, één der betichten. Gillet heeft in de Verenigde Staten volledige bekentenissen afgelegd waardoor de 'Sicialn Connection' kon worden opgerold.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 januari 1982

Share

Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Share