Nog over de SIE en kleine cellen van specialisten die er in actief waren. Men mag er gerust van zijn dat die er waren. Er valt te lezen dat het SIE goede contacten onderhield met andere speciale eenheden binnen en over de landsgrenzen geen. Dit was niet alleen informatie uitwisseling er werd ook door een kleine cel(len) geoefend of getest met andere kleine cellen van andere speciale eenheden. Er was zelfs een soort competitie onder die eenheden ook op internationaal gebied. Die wereld van specialisten was toen nog relatief klein, plus minus gestart begin jaren 70 en steeds gegroeid en verbetert. En dat die speciale cel(len) ook moeilijkere acties die heel discreet moesten zijn, in een grijze zone, zoals observatie of infiltraties en uitschakelen moesten doen is heel groot. Maar.

Al die mannen trainen om te doden ja, maar niet om kinderen of vrouwen te doden, zeker niet om ongewapende onschuldige burgers te vermoorden. Er word juist op het omgekeerde getraind, en die cellen bestaan doorgaans uit gebalanceerde groepen waar beheersing centraal staat, in crisis situaties moet men op elkaar kunnen vertrouwen en zotten of schietgrage elementen passen daar niet goed in.

Ik die wereld zijn het koelbloedige geharde personen die op en top getraind zijn voor harde acties waar doden geen enkele probleem vormt. Maar er is ook een grote fierheid en ethiek die niet te verenigen is met het doden van kinderen en onschuldige burgers.

Er is duidelijke iets en meer dan dat verkeerd gelopen in en rond de SIE, ook met enkele ex-ESR leden was er iets aan de hand. Maar er zijn connecties ook over de landsgrenzen geen in die kringen en ook naar huurlingen. Wat ik wil zeggen is dat vanuit die relatief kleine wereld onder de betere er zo connecties zijn op internationaal niveau met specialisten die bedreven zijn in actie. Dus sommige van die ex-leden moeten nogal speciale connecties hebben zeker in het huurlingen milieu waar er actief actie was. Ik denk bijvoorbeeld dat de stap van G. Vogelaer naar die wereld niet al te groot is, en van actoren in Zuid Amerika. En het adresboekje of connecties van Lekeu zijn ook niet van de minste.

Er zijn overduidelijke raakvlakken tussen gebeurtenissen in de jaren 80 en de bende feiten naar deze milieu's maar het is ook zo als de bedreiging het groots is het ook vanuit deze milieu's word ingegrepen om de bedreiging te observeren en of te neutraliseren.

En nu ik toch bezig ben als men de technieken die in die wereld ten tijde van de bende feiten bekijkt dan komt het er dichtste bij die van de meestal ultra geheime technieken waarbij elementen op vijandig gebied achter de linies gedropt worden (een beetje het omgekeerde van de achterblijvers), een nieuwe identiteit aannemen en een heel doordachte psychologische oorlogsvoering opstarten. In die logica gelden heel andere regels en technieken, er zijn immers vele cruciale elementen uit die logica die overeen komen met details uit de bende feiten. En er zijn elementen die aan Franse technieken doen denken. En er zit een zeer Zuid Amerikaans geurtje aan vast als ik mijn mening mag geven. Plus er lopen daar behoorlijk wat intelligente figuren in rond die goed raadseltjes kunnen maken specialisten zijn in verdoken boodschappen.

Zeker te onderzoeken waard.

Aubanel wrote:

Een gewezen agent van de Staatsveiligheid, Chevalier genaamd, had eerder al gesignaleerd: "Wij ontdekten in het begin van de jaren tachtig dat in de ledenlijsten van heel wat extreemrechtse groeperingen steeds vaker de namen voorkwamen van rijkswacht- en legerofficieren. De groeperingen waarvan zij lid waren, schuwden het geweld niet en waren in staat goed georganiseerde aanslagen te plegen." Het ging vaak ook om ex-huurlingen, aldus Chevalier,

De staatsveiligheid en de militaire weten ook van die connecties. Hoe ver is Calmette?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.