1

(200 replies, posted in Bibliografie)

Denk dat die persoon J-F Calmette moet voorstellen.

Zeer interessante podcast voor mensen die nog niet zo mee zijn met het Bende verhaal. Een andere insteek dan enkel alleen het aflopen van de verschillende feiten en verdachten zoals zo vaak gedaan wordt. Heb hem alvast volledig en geboeid beluisterd.

3

(80 replies, posted in Algemeen)

Ze hebben veel gedaan al die jaren geleden, maar het is ze niet gelukt iedereen klein te krijgen. Mogen de slachtoffers rust vinden en de nabestaanden kracht.

Het is misschien beter te weten dat 'het volk' achter je staat, daar waar de overheid te kort schoot.

4

(31 replies, posted in Plaatsen)

Het is niet omdat iemand voor de rechtbank vrijgesproken wordt dat deze ook effectief onschuldig is hé, en vice versa uiteraard. Dat lijkt me toch zo klaar als een klontje..

Er zijn er trouwens al met minder bewijzen en/of aanwijzingen veroordeeld in de geschiedenis van de Belgische justitie.

club_le-happy-few wrote:

Dat de rijkswacht er beter zou van worden, net als extreem-rechts motief is volgens mij maar een bijkomstige zaak. Extremisme en vormen van geloofsfundamentalisme zijn in mijn ogen altijd dekmantels voor criminele activiteiten (wapens, drugs, diamant,...), installeren van dictators die meedoen aan de trafieken, ... En de 'verloren schapen' lopen met open ogen in de val van de goeroes en populisten.

Heel juist en het Bende-verhaal zweeft daar ergens rond in die wereld van geld, macht en decadentie.

‘Hij zei dat hij een van de overvallers van Dekaise was’: een ex-advocaat spreekt over het begin van de Bende

Op 30 september 1982 pleegde de Bende van Nijvel haar eerste roofmoord in Waver. In deze 6-delige reeks gaat De Morgen op zoek naar nieuwe puzzelstukjes in het grootste Belgische criminele enigma ooit. Vandaag: nu hij geen advocaat meer is, denkt ex-advocaat Etienne Delhuvenne vrijuit te kunnen spreken over de draaideurcrimineel die hem in oktober 1982 in vertrouwen nam. ‘Hij vertelde me dat hij deelnam aan de overval bij Dekaise.’

Lees hier het volledige artikel » Nieuws

7

(784 replies, posted in 1982)

Argumenten, oké.

U zegt dat naar uw bevindingen meneer Vanden Eynde een 'willekeurig' slachtoffer is. Slachtoffer van een 'simpele' roofmoord, gemarteld door de dader(s) om eventueel nog extra verborgen geld of waardevolle voorwerpen te kunnen verkrijgen.

Dat zou op zich inderdaad goed kunnen.

Ware het niet dat er bij de slachtoffers van de BvN vaak bepaalde zaken zijn rond het SO zijn/haar persoon die zouden kunnen wijzen op een niet zo willekeurigheid. Ik ga dat nu niet allemaal in detail gaan oplijsten (Je kunt dit allemaal terugvinden hier op het forum).

Je hebt natuurlijk 28 dodelijke slachtoffers wat een grote groep is. Als je bij alle 28 een slachtofferonderzoek gaat doen is de kans reëel dat je bij tenminste één of eventueel twee mensen iets 'verdacht' voorbij ziet komen. Maar in het verhaal van de BvN zijn het er heel wat meer dan twee.

Ian Fleming zei het al: “Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action”

Daar zit ik een beetje mee in mijn maag als je het hebt over enkel maar roofmoord.

8

(784 replies, posted in 1982)

Kurosawa wrote:
amateurspecialist wrote:

En jij op de 10 kilometer domheid met hindernissen!

Je bent wel tegen iemand bezig die hoogbegaafd is, ik geef het maar mee ter info.

Hoogbegaafd of niet, je neemt door dergelijke reactie mee aan de door jezelf als verwijt gegeven 800 meter narcisme.

Al die persoonlijke zaken en vetes hebben geen enkel belang. Discussieer daar, indien u dit nog verder wenst te doen, privé over en laat het hier gaan over de essentie van de zaak. Als je niet in een theorie geloofd en je wenst dat te zeggen, doet dat dan. Wanneer men je vraagt om dat te verduidelijken of te staven, doet dat dan. Wil je het niet, laat het los en dat geldt zo voor iedereen.

Het is toch onbegrijpelijk hoe dit zo kan gaan ..

9

(784 replies, posted in 1982)

Ik zou nu niet onmiddelijk gaan zeggen dat het niet uitmaakt of hij ze kende of niet. Is toch een wezenlijk verschil als je op zoek gaar naar de dader(s) en je weet dat het SO deze kende. Zovele jaren na datum is dat natuurlijk niet meer interessant wegens moeilijk onderzoekbaar. Ik begrijp dus wel van waar je opmerking komt.

De uitkering kan inderdaad wel iets zijn waar men uiteindelijk naar op zoek ging al was het daarnaast ook wel een gewoonte om sowieso redelijk wat geld in huis te hebben toen.

In het geval van Dhr. Lebon en het feit dat zijn zus daar even gewerkt zou hebben kan het wel zijn dat deze daar al eerder was geweest en zo op de hoogte was. Alsook gezien zijn beroep de eventuele kennis van producten.

10

(784 replies, posted in 1982)

Hoh, ik denk dat we hier veel wilde verhalen over kunnen verzinnen. Zo heb ik ooit, kort, de optie overwogen dat men hier eventueel 'vergaderde' omdat men de locatie kende en men wist dat dit niet bewoond was. Dat men er dan later tijdens één van hun bezoeken er op uit is gekomen dat Dhr. Vanden Eynde de kamer boven het restaurant ingetrokken was en men zeker wou zijn of deze nooit niets gehoord had.

Maar het is net dat wat gevaarlijk is. Om overal wilde theorieën achter te gaan zoeken. Laat het ons dus bij de essentie houden.

Wat we zeker weten is dat er ingebroken is geweest en dat dit wellicht niet de eerste maal was. Dat er zaken werden meegenomen waarvan in sommige gevallen onderscheid moest gemaakt worden tussen de kwaliteit van wat voorhanden was en men steevast koos voor de beste kwaliteit.

We weten ook dat de eigenaar ervan overtuigd was dat de dader(s) het restaurant goed kende(n). Hij nam zelfs woorden in de mond waarbij hij zei dat deze het beter kende(n) dan hijzelf.

We weten ook dat Dhr. Vanden Eynde bij de befaamde inbraak gemarteld, gefolterd en vermoord is geweest.

Mij lijkt het dat mensen die dergelijke feiten plegen niet onmiddellijk de mensen zullen zijn die op bezoek komen in het restaurant voor een diner of er niet onmiddellijk zullen komen voor legale redenen. Het lijkt met dan wel goed mogelijk dat het hier mensen uit de buurt betreft die weten dat het restaurant daar ligt en dat het niet bewoond is of beter gezegd was. Dat zij het aannemelijker vinden om in te breken en te stelen dan om in de lokale supermarkt hun gerief te gaan kopen. Ze stellen zich met dit asociaal gedrag enorm buiten de maatschappij.

Als we zien hoe het SO om het leven is gekomen vermoed ik niet dat dit gaat louter omwille van het betrapt hebben van de inbrekers. Wanneer ze zich betrapt voelen en er in eerste instantie vanuit gaan dat de politie al kan verwittigd zijn gaan ze wellicht die moeite niet ondernemen. Deze betrapping en de gevolgen zouden wellicht ook op andere manier gebeuren dan hoe het SO op het bed eindigt. Gezien hun moordgrage karakter schieten ze in dat geval deze man gewoon neer om daarna onmiddellijk te vluchten.

Het lijkt me aannemelijker dat ze tijdens hun inbraakronde in het gebouw op de kamer met Dhr. Vanden Eynde zijn uitgekomen of ze hebben iets gehoord en zijn daarna naar boven getrokken. De tekenen van een ‘gevecht’ op de kamer geven de indicatie dat daar een confrontatie geweest is tussen dader en SO. Een confrontatie die de dader gewonnen heeft en waarna hij het SO op het bed heeft gegooid om daarna de feiten te plegen.

Wellicht geschrokken door de aanwezigheid van Dhr. Vanden Eynde, de bijkomende adrenaline en de zin in een grotere buit, zijnde goederen van het SO, heeft men deze gemarteld om eventuele zaken te weten te komen (al of niet met succes). Waarna men het nodig vond deze ook nog eens van het leven te beroven.

Mogelijks kan dit wijzen op de kans dat de daders zonder vermomming aan de slag waren en ze de dood van het SO minder erg vonden dan herkend/gepakt te worden voor een banale restaurantinbraak. Dan kan het nog steeds zijn dat ze of het risico niet wouden nemen herkend te worden door het SO of dat ze zagen dat Dhr. Vanden Eynde hun kende omdat ze bijvoorbeeld in de buurt rondzwierven of omdat ze een ‘bekende’ tronie hadden. Of een dader schiep plezier puur in het moorden maar dat lijkt me in deze tijd van de feiten nog niet zo te zijn.

We weten ook dat tenminste één iemand die hierbij betrokken was (mede-)verantwoordelijk is voor de moord op Dhr. Angelou.

Deze persoon is dus mogelijks familiair met het restaurant of is betrokken bij mensen die er familiair mee zijn (zie hierboven, niet-legale manier). Bevind zich in Beersel of toch in de regio. Is aanwezig regio Flageyplein te Brussel en is wellicht ook familiair of betrokken bij iemand die familiair is in Bergen.

  • Driehoek Beersel, Brussel en Bergen

  • Boven de wet, geen voeling met de realiteit. Feesten maar niet willen betalen.

  • Wellicht eerder gekende feiten (slagen en verwondingen, doodslag/moord of poging tot, inbraak, overval, ...)

  • Op een bepaalde manier familiair met het restaurant.

  • Manier van moorden, folteren... Eerder voorgevallen?

  • Sigaretten in de taxi.

Vul zelf in wie er volgens u in dit profieltje past. Ik heb alleszins al een idee en deze komt meermaals bij andere feiten ook terug.