1

(79 replies, posted in Organisaties)

Ben, volgens mij werden niet alle wapens teruggevonden bij de CCC, maar enkel 1 FAL die bleek buitgemaakt te zijn tijdens de raid op de kazerne te Vielsalm. De uitleg die de leden van de CCC zelf geven, vind ik niet echt een spoor, en zoals in de tekst word gezegd, het is een nietszeggend antwoord. Als men aanneemt, of de mogelijkheid openlaat, dat de CCC operaarde als een 'False Flag" operatie, is dit antwoord natuurlijk wel heel passend in deze strategie, onderstreep het gevaar van het communisme.

Tot op vandaag vind ik de raid op Vielsalm en de gevolgen daarvan bijzonder interessant. Helaas blijven de sporen naar de daders bijzonder beperkt, behalve dit nietszeggend antwoord van de CCC, en de theorie van Dislaire (die de Amerikaanse Special Forces aanwijst als dader) zijn er quesit geen sporen te bekennen. Zonde, want ik vind dit een heel intrigerend feit.

2

(79 replies, posted in Organisaties)

Ben wrote:

We moeten er natuurlijk wel rekening mee houden dat er wel degelijk wapens uit Vielsalm zijn gevonden bij de CCC. En hoe komen die daar? De CCC hebben ze in ieder geval niet zelf gestolen.

Dat is de bemerking die ik hierboven ook maakte, de raid op Vielsalm vind ik absoluut geen kleine koek, en er is ook nooit enig spoor naar de daders gevonden. Vaak worden de Amerikaanse Special Forces genoemd als verdachten, onder andere door Dislaire. Hoe het precies zat, daar is absoluut geen enkele zekerheid naar tot op heden, maar persoonlijk vind ik het bijzonder interessant.

3

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Raf wrote:

Wie zag dat in het water werpen?

Hoi Raf, dit haalde ik van de website hier:

Eddy Vos verklaart (in het hoofdstuk Aalst):

"De nacht na de raid, rond 00.40 uur, zien twee getuigen in Ronquières, vlak bij het bos, mannen die zakken in het kanaal Brussel-Charleroi werpen. Een jaar later vist het Delta-team ze op en blijkt het te gaan om delen van de buit van de Bende en Bende-wapens. In diezelfde nacht wordt in het bos een brandende Golf GTI van de Bende aangetroffen. Die is om 01.40 uur in de fik gestoken, een uur na het dumpen van de zakken in het kanaal."

Vanuit het stuk Aalst het volgende citaat:

"Een frituuruitbater in de buurt van de zwaaikom van het Kanaal van Ronquières was rond middernacht gewekt door dichtslaande autoportieren. De man, die al een paar keer ongewenst bezoek had gekregen, had zijn karabijn bovengehaald en was aan het raam gaan kijken. Hij zag twee mannen bij de donkere oude Golf staan. Vlakbij was een grote bleke break geparkeerd. De mannen bij de Golf waren bezig een nummerplaat te vervangen. Een derde kerel bleef de hele tijd in de wagen zitten. Een andere ooggetuige heeft dezelfde scène eveneens gezien, en vertelde dat een van de drie inzittenden naar de oever van het kanaal was gestapt, en hoe er vervolgens iets op het water leek te drijven, mogelijk een plastic zak. Na een kwartier reden beide voertuigen met gedoofde lichten weg. Een jaar later ontdekten duikers die Delta had ingeschakeld op die plek in het kanaal het geldkoffertje van de Aalsterse Delhaize, samen met andere overvalsouvenirs. De dag na de moord op hun zogenaamde leider waren de schutters in elk geval vrolijk en springlevend met hun drieën op stap."

In eerste instantie was het ook de frituuruitbater die me in gedachten kwam, maar blijkbaar moeten er ook andere getuigen zijn, meerdere zo blijkt uit de tekst, die specifiek het in het water werpen zouden hebben gezien.

Off Topic: mochten er nog steeds bijeenkomsten zijn, dan zou ik daar nog steeds graag aan deelnemen.

4

(995 replies, posted in 1983)

Mincky wrote:

Hadden ze daar geen eigen appartement?

Ik dacht het ook dat ze daar een appartement hadden in Parijs.

5

(17 replies, posted in Bewijsstukken)

Mincky wrote:

Zijn er maar 2 soorten munitie gebruikt in Aalst? Cal.12 en 7.65?

Zo zou je uit deze lijst toch moeten aannemen inderdaad. Maar of deze lijst accuraat is daarover heb ik toch enkele twijfels, ik geef aan waarom:

Ik zat de lijst nog eens in zijn geheel te overlopen, omdat ik (zoals velen) overtuigd ben dat de wapens die tijdens de overval op Dekaise werden gestolen, een groot deel van het Bende-arsenaal moest vormen.

Het was pas bij het overzien van de lijst dat me enkele zaken opvielen die niet correct/compleet zijn: De munitielijst lijkt wel compleet, je vind er verschillende patronen van de kalibers: .22LR, 7.65mm(.32ACP), 9mm Para, .45 ACP,  .38 Special, .357 Magnum, en de befaamde, door de Bende meest gebruikte kaliber 12 jachtpatronen.

Als ik dan vervolgens de lijst met gebruikte wapens zie, vind ik enkele van deze kalibers niet meer terug, en sommigen ervan ontbreken ook op de locatielijst. Met een beetje goede wil zou je kunnen aannemen dat het Smith&Wesson semi-auto pistool (waarvan in de lijst geen kaliber staat vermeld), er eentje was in het kaliber 9mm Para, dan nog vind je er geen wapen in terug van het kaliber 7.65mm (.32ACP), erg accuraat of compleet kan je de lijst dan niet noemen, in de locatielijst is er ook nergens sprake van 9mm Para kaliber, terwijl ze toch bij de gebruikte munitie staan aangegeven, het kaliber 7.65mm krijgt dan weer twee kolommen in de locatietabel...

Twee zaken zou ik daaruit kunnen concluderen, of de lijst is niet compleet/niet accuraat, of de gevonden munitie werd niet afgevuurd en enkel als eigendom vd bende beschouwt na hun vondst, maar de laatste is een optie die ik betwijfel.

6

(79 replies, posted in Organisaties)

Willy wrote:

Wat ik mij nog zeer goed herinner was dat in een aantal Franstalige dagbladen toen werd gesteld dat bij de ontmanteling van de CCC, er in hun arsenaal één kogelvrije vest werd terug gevonden die door de Bende van Nijvel werd gestolen bij Wittock-Van Landeghem.

Mocht het kloppen zou het een bijzonder interessant gegeven zijn vind ik persoonlijk. Hopelijk kan iemand bevestigen of uitsluitsel geven of er wat van aan is. Met het lezen van dit feit moest ik gelijk denken aan de FAL die ook bij de CCC zou werden terggevonden en die was gestolen uit de kazerne van Vielsalm tijdens de raid daarop (waarvan de daders ook nooit zouden worden teruggevonden).

7

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Beste Noorderling,

Zelf ben ik heel cynisch tegenover de nieuwe dregwerken, zoals ik en dat beken ik, dat vaak ben als er nieuwe onderzoeken worden aangekondigd zoals in Elouges een tijdje terug. Laat het duidelijk zijn, ik zou bijzonder graag hebben dat deze zaak ten gronde word uitgeklaard, maar geloof niet echt dat dat na al die tijd alsnog zou gebeuren.

Dat er dezelfde duikers bij betrokken zijn dan de eerste keer (3 van de 7 duikers in eerste instantie, nu word deze ploeg aangevuld met vier extra duikers, dus komt het op 3 van de 11) vind ik op zich niet zo een probleem. Dat diegenen die er destijds bij waren zich cynisch opstellen, kan ik eerlijk gezegd best begrijpen vanuit hun standpunt.  Ik geloof hen best als ze zeggen dat ze destijds hun job goed hebben gedaan, en denk dat je bij hen de fout niet hoeft te zoeken.  Zoals de duikers beweren kamden ze destijds het hele gebied uit, en dit GRONDIG, dat gaf ie duidelijk aan, en alles wat er toen lag, is eruit gekomen volgens hem, komt er nu iets aan het licht, dan geven ze aan dat die nadien moet zijn bijgeworpen, een redenering die ik eigenlijk best kan volgen vanuit het standpunt van de duikers.

Dat ze zich dan eerder cynisch uitlaten, omdat ze ineens na 25 jaar opeens op dezelfde stek naar quasi dezelfde sporen moeten gaan zoeken, kan ik ook best begrijpen. Zoals de duiker aangeeft, zijn er wel nieuwe middelen hier en daar, maar vaak pas inzetbaar, nadat een verdacht iets word gevoeld op de bodem dat om meer onderzoek vraagt. Ergens was ik natuurlijk wel verwonderd dat de duikers niet echt een blad voor de mond namen, en assertief hun mening gaven over de zaak in de media, maar ik kan hun cynisme toch wel ergens begrijpen moet ik bekennen.

Hopelijk word me spoedig het tegendeel bewezen, en word de zaak met een enorme doorbraak opgelost, maar ik reken er eerlijk gezegd helemaal niet op.

8

(208 replies, posted in 1985)

Mogelijks begrijp ik de post verkeerd of draait het om een misverstand, maar bedoel je in deze post gewoon dat er onrechtstreeks een link is tussen Eddy Podevijn (eigenaar van de wapenwinkel/schietstand in Zottegem) en Laurent Podevijn, omdat beiden wapenfanatici zijn? Of bedoel je zoals werd gevraagd waarschijnlijk door basquiat, dat Laurent Podevijn en Eddy Podevijn elkaar wel degelijk persoonlijk kenden (wat volgens mij niet het geval was, althans voor zover ik weet). Kan je dit verder verduidelijken aub kuros2?  Mijn dank bij voorbaat! (Trouwens, ik vind het na een tijd van afwezigheid op het forum, fijn te zien dat u nog steeds actief bent hier.)

9

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Net zoals Ben (en meester Callebaut zo blijkt na het beluisteren van het interview) ben ik heel sceptisch in deze zaak. Net zoals de opgravingen zijn ook dit weer dure bezigheden, die blijkbaar weer geen enkel nieuw licht op het onderzoek werpen, of waarbij geen enkele van de gevonden zaken naar de Bende verwijst.

10

(61 replies, posted in 1983)

Het dier werd afgemaakt met .22LR, een kaliber dat op zich al niet zoveel lawaai maakt, bovendien was de Bende, zonder enige twijfel in het bezit van gedempte versies in dit kaliber, veel lawaai heeft het afmaken van de hond (op de pijnkreten van de hond na misschien) niet gemaakt in dit geval.

Het gedrag dat hier word vertoond is weer eens ziekelijk sadistisch in mijn opzicht, je mag een getrainde en geharde militair/huurling zijn, de meest zouden een waakhond uitschakelen zonder verpinken inderdaad, maar dan met een welgericht schot, 1 dodelijk treffer. Deze schutter lijkt bewust het dier te hebben doorzeeft, en van zijn lijden  genoten. Verachtelijk.