11

(1,219 replies, posted in 1985)

bertlagaisse wrote:

Aalst is idd op veel vlakken afwijkend. Alle andere hold-ups op warenhuizen (overvallen overdag terwijl er klanten zijn) door "de bendes van Nijvel" gebeuren op een vrijdagavond. Aalst op een zaterdagavond.

Dat Aalst op veel vlakken afwijkend is van de rest, daar ben ik mee eens. Nu is het wel zo dat bijna alle supermarkt-overvallen ergens op een of andere manier wel afwijkend zijn. Moest Aalst niet van dezelfde dadergroep (of opdrachtgevers of eender wat) gepleegd zijn als bijvoorbeeld Overijse & Eigenbrakel, dan is het waarschijnlijk wel zo dat de daders van Aalst wel de intentie hadden om het op de overvalsbende van Overijse+Aalst, de "Bende van Nijvel" te laten lijken (zodat die er eventueel voor zouden opdraaien?). Er is wel voor veel afwijkingen meestal een "verklaring", maar die verklaringen zijn hypothetisch, net zoals het ook hypothetisch is dat het niet over dezelfde bende zou gaan.

PS: Colruyt Halle: donderdag 3 maart 1983. wink

12

(549 replies, posted in Bende Haemers)

AJ85 wrote:

Patrick hield van zijn transportovervallen, grotendeels voor de kick, maar zeer zeker om zijn belle jeunesse leven te voeden (financieel).

Met een buit van zo'n 225 miljoen bfr - 230 miljoen bfr voor de gekende feiten van '83 t.e.m. januari 89 moet je toch wel al een zeer "belle jeunesse leven" hebben...

AJ85 wrote:

Patrick heeft tijdens zéker 1 overval deel uitgemaakt van de Bende van Nijvel op de supermarkt keten Delhaize. Waarom? De overvallen op transporten werden steeds moeilijker door bepantsering en begeleiding.

Van alle transporten de bende Haemers heeft overvallen, is hun aller-eerste (gekende) mislukt en een op 1 oktober '85 mislukt... 4 op 6 gelukt. Na 9 november '85 (laatste officiële "Bende van Nijvel" feit te Aalst) zijn er 2 mislukt van de 9 (7/9 dus).

De gemiddelde buit van een geldtransport die slaagde, was zo'n 14 miljoen Belgische frank.

Met al hun gekende feiten, haalden ze vanaf hun eerste geslaagde geldtransportoverval in totaal zo'n +- 230 miljoen bfr (=  +- 5,7 milj. €) binnen op een goeie 5 jaar tijd. Dat is zo'n 3,7 miljoen bfr per maand gemiddeld (= +- 92.000 €). Die buit moest uiteraard verdeeld worden + eventuele "onkosten"... Als 1/5de naar Haemers ging, zou hij dus zo'n 18.400 € per maand verdiend hebben op die periode. In de jaren '80 was dat veel meer waard dan hedendaags, hedendaags zou dat overeen komen met ongeveer 30.000€ per maand (om een ideetje te geven). Als hij zou beslissen om eens 1 dag de helft van zijn gemiddelde "inkomst per dag" op te doen aan drugs, dan had hij al onmiddellijk een overdosis. Zo goed als zeker zijn ook niet alle feiten waar hij geld door verdiende gekend.

Je moet eens opzoeken hoeveel de gemiddelde effectieve buit ongeveer was bij de bendefeiten in '85...  Als Haemers meegedaan heeft, dan zal het alvast zeker niet voor de buit geweest zijn, want dat stond in schril contrast met was hij "gewoon" was om te verdienen.

AJ85 wrote:

De ontvoering van VDB was opgezet spel om rijkswacht van beter materieel te voorzien waarin VDB een aardige duit onder de tafel kon verdienen.

Deze snap ik niet. VDB is ontvoerd op 14 januari 1989. Welk "beter materieel" heeft de Rijkswacht gekregen die op 14 januari 1989 nog niet was toegekend? Van de grote investeringen er in de Rijkswacht werden gedaan, waren deze reeds allemaal uitgevoerd of toegekend vóór 14 januari 1989. Vergelijk eens het jaarbudget van de Rijkswacht van 1986 met deze van 1990. Als de opzet van ontvoering van VDB was om de Rijkswacht van betere middelen te voorzien na z'n ontvoering, dan is dat toch wel een dikke mislukking.

Verder nog: ten tijde van de ontvoering van VDB, had VDB bijna geen politieke macht meer. Zelfs binnen zijn eigen partij had hij nog amper iets van invloed.

Ik zou overigens ook niet weten waaraan VDB na z'n ontvoering van 14 januari 1989 geld zou hebben verdiend of kunnen verdiend hebben d.m.v. een investering bij de Rijkswacht (dus heb je een specifiek voorbeeld?).

AJ85 wrote:

Zijn er enkele belangrijke pionnen uit de strijd gehaald tussen de 2 periodes van aanslagen door de Bende van Nijvel? Is de organisatie hierdoor op zoek gegaan naar nieuwe leden zoals bv. Patrick?

Indien het al een "organisatie" zou zijn die dezelfde zou zijn van zowel de bendefeiten van 82-83 als die van 85, dan kan enkel iemand daarop antwoorden die wellicht betrokken was (als dader/opdrachtgever/eender wat) bij de Bende van Nijvel-feiten.

AJ85 wrote:

Alvast mijn excuses indien ik hier enkele onwaarheden / onmogelijkheden geschreven heb, moet inmiddels nog een groot stuk van dit forum doorlezen.

Succes. wink

13

(23 replies, posted in 1980-1989)

Djoop wrote:

Dus, is hij nu met een Browning of Colt neergeschoten?

Pg. 235 van Beijer z'n boek:

Hij heeft trouwens de automatische Colt .45 geleverd die Bouhouche heeft gebruikt bij Suleiman. In feite zit het nog iets ingewikkelder in elkaar dan dat. Omdat Bouhouche, om redenen die ik niet ken, tijdelijk zonder wapens zat, had ik aan Ton Quang Loc gevraagd om me een Colt .45 te 'lenen', die ik hem een tijdje voordien had bezorgd.

14

(18 replies, posted in Robotfoto's)

Francesco Nardella is nog in leven. Ondertussen 84 jaar.

dhrlanden wrote:

Ik ken niets van munitie. Wat zou volume + gewicht zijn van deze buit?

24-26 September 1981: uit een spoorwegwagen Herstal-Zeebrugge: 3.975 patronen 9mm parabellum.

Dat is een beetje afhankelijk van merk tot merk. Daar zal natuurlijk geen gigantisch verschil in zitten. Gemiddeld gezien zal dat zo'n +- 12,5 gram per kogel zijn. Dat zal wel geen 2 gram minder zijn of 2 gram meer. Hoe zwaar de lading is, zal ook afhankelijk zijn van de verpakking. Je kan dat in grote hoeveelheden aankopen, en dan zit dat soms in een grote doos, je kan dat aankopen in losse doosjes, enz. ... Bij de meeste merken zit het in een kartonnen doosje. Bij sommige merken liggen die los in dat doosje, bij andere merken zitten ze rechtopstaand in een plastieken houdertje. Je hebt doosjes van bijvoorbeeld 50 maar ook van 100 enz... Een kartondoosje van 50 met plastiekhoudertje zal ongeveer zo'n 30 gram wegen.

Een doosje van 50 weegt dus ongeveer:
12,5gr x 50 = 625 gram
verpakking = 35 gram
samen:  655 gram

3975 patronen los, zouden dus +- 50 kilo wegen. In doosjes van 50 verdeeld, zo'n +- 52 kilo.

Afmeting:

Naar gelang het merk alweer, zal een doosje van 50 de afmeting hebben van ongeveer: 10cm x 15cm x 3cm. Dat is dus zo'n 450cm³ per doosje (450 cm³ = 0,00045 m³). 3.975 patronen in doosjes van 50 (79,5 doosjes... ik neem 80) zijn samen dus zo'n 0,036m³ (= een volume van 36 liter).

Een "typische kartonnen verhuis-doos" (zo een welke je in een doe-het-zelf-winkel kan kopen bijvoorbeeld), heeft een volume van 50 liter. Zo'n verhuisdoos zal dus nog niet eens vol zitten. Een bak bier met 24 flesjes van 25cl, is ongeveer 0,024m² (24 liter) (36/24 = 1,5).

Samenvatting:

De gestolen patronen zullen ongeveer zo'n 50 kilo wegen. Ze zullen ongeveer even veel plaats innemen als 1,5 bak Jupiler. smile

16

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Over welke wapens waar gebruikt werden, daar ga ik me niet over uitspreken want daar heb ik te weinig informatie over. Ballistische onderzoeken kunnen misschien ook niet helemaal correct zijn of kan men altijd aan twijfelen...

Maar... bij de wapens die toegeschreven worden aan de Bende van Nijvel, kan ik er 2 met bijna 100% zekerheid noemen.
Één van die twee is een van de riotguns. Er zat minimaal één Winchester Model 1200/1300 bij. Ik zeg dit niet zomaar. Diegenen die me hier een beetje kennen, weten dat ik niet snel zeg dat ik ergens tamelijk zeker van ben. wink

Ze hebben meer dan 1 riotgun gebruikt, dus in dat opzicht is alles mogelijk wellicht, behalve het ontkennen van die ene welke ik bovenstaand opnoem. Ik heb daar bewijs van waarbij het tegendeel aantonen niet mogelijk is volgens mij.

17

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

finn wrote:

Ik lees dat Bouhouche op 400 meter woonde van Mendez aan de Rozierensesteenweg op de grens tussen Overijse en Rosières en dat aldaar een verdoken schietbaan annex kruisboogclub was. Tevens lees ik in een boek dat hij aan de andere kant van Brussel woonde en dat na de moord op Mendez men het traject met zijn auto en Honda-motor heeft afgelegd. Minstens 20 à 25 min. Waar woonde hij nu op het moment van de inbraak en moord? Hij zat al bij de weduwe alvorens de politie van Waver het overlijden kwam melden.

Bouhouche woonde ten tijde van de moord op Mendez niet op 400 meter van Mendez, maar woonde in Jette.

Als ik van aan de straat waar Bouhouche woonde tot aan de straat waar Mendez woonde ingeef op Google Maps, dan geeft Google Maps aan als snelste route een van "normaal 22 - 28 min.". De "test"rit men deed en aangaf dat hij er minstens 20-25 minuten over zou doen, dat zal dus wel ongeveer juist zijn.

In een straal van verder dan 250 meter maar dichter dan 450 meter rond het huis van Mendez, woont er trouwens niemand. Ook eens vlug met google maps gekeken... na de dichtste huizen (slechts enkele) rond Mendez, is er vanaf +- 250 meter van de oprit van Mendez tot +- 550 meter van de oprit, geen bebouwing.

Om het even langs welke weg je zou rijden, zit je op 400 meter van Mendez zijn huis in een wei of akker wink

18

(202 replies, posted in Andere Personen)

finn wrote:

Schoonvader met serreput. Desmet zijn keet. De Staerke die wat verder in een caravan woont. Toch wel link.

Tot op heden is er nog steeds niemand die gevonden heeft dat de serre waar Nitelet het over heeft, die van De Smet zouden zijn. En zoals je zelf ook weet, stond het in Overijse + Hoeilaart écht vol met serres. Er stonden ooit meer serres dan dat er inwoners waren in Overijse + Hoeilaart.

19

(30 replies, posted in Overzicht Bendes)

Bedankt aan dhrlanden om de artikels op te zoeken en netjes in 1 bericht te plaatsen. smile

Tru Dat wrote:

In Frankrijk was er in de jaren 80 ook een bende die geweldloos begonnen was met banken enz te overvallen. Dan wisselden ze hun modus operandi deden overvallen op supermarkten en schoten op alles wat bewoog. Het is voldoende om een nieuw lid in de bende te krijgen die het anders wil aanpakken.

Heb je daar documentatie over (of een website waar al hun feiten op staan)?

20

(1,141 replies, posted in 1985)

kenza wrote:

Het loopt daar vol homo”s en vroeger vooral achter de beplanting! (Heb ik van horen zeggen)

Jaja... "van horen zeggen"...  big_smile Zo vol moet het dan toch ook niet gelopen hebben als mensen hun kinderen daar laten spelen en als die dan nog eens zo iets vinden.

Ben wrote:

"Alles zat in de bivakmuts en deze zat in een plastic zak. De plastic zak (van een slagerij) was bij de vondst echter verloren gegaan."

Indien de getuige hier mee leest (en het eventueel aan Ben kan laten weten): Weet de getuige nog waarom men weet dat het een plastic zak van een slagerij was? Door een logo of afbeelding, of door tekst zoals "slagerij"? Indien tekst (en de getuige weet het nog): in het Nederlands, Frans of beide?