1

(271 replies, posted in Algemeen)

Ben wordt deze lezing opgenomen om achteraf te beluisteren/bekijken?

2

(169 replies, posted in Bibliografie)

Scaramouche wrote:

Ik heb altijd heel bizar gevonden dat de VRT en de RTBF een reportage ("1985") mochten maken over de Bende van Nijvel terwijl het onderzoek nog lopende was. Ik heb dat nog nooit geweten.

Is dan ook geen reportage maar een tv-serie, net zoals de film 'Niet Schieten' enkele jaren terug in de zalen kwam.

3

(47 replies, posted in Bibliografie)

Het feit dat de onderzoekscel deze piste van Adam links laat liggen is toch opmerkelijk. Als we ervan uitgaan dat de onderzoekscel streeft naar damage control en een limited hangout dan past de piste van Adam daar perfect in. Het feit dat de onderzoekscel deze pist niet omarmt is best optimistisch te noemen, het geheel zal toch wat complexer zijn?

4

(181 replies, posted in Roze Balletten)

Ik heb de 22 pagina's hier doorgelezen maar kwam eigenlijk nergens een verwijzing tegen (tenzij ik er heb overgekeken) naar het boek 'Het Dossier Nihoul' van Herwig Lerouge.

Lijkt me toch een aanrader?

5

(40 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

» https://open.spotify.com/episode/4PLEVPp1z0YBOWcpgoee0m

Vanaf 60ste minuut gaat het over de vliegscholen waar moslim-extremisten zoals de 9/11 kapers vliegles kregen. Die scholen hadden blijkbaar een clandestiene agenda (drugs, fraude) waar de CIA zou bij betrokken geweest zijn. Onder meer Buslik wordt hieraan gelinkt, wat zou kunnen verklaren waarom hij weinig in de weg is gelegd in de jaren 90 en uiteindelijk op zijn proces in 2001.

De podcast baseert zich vooral op het boek van Daniel Hopsicker - Welcome to Terrorlandand (2004).

6

(42 replies, posted in Bende Farcy)

Omdat Buslik voor de de CIA werkte net zoals zijn vader dat deed. En waarschijnlijk stond ie in voor drugsmokkel in de VS via zijn vliegschool daar met toeziend oog van de CIA. Pas in 1999 is hij gearresteerd en en in 2001 alweer vrijgelaten. Ook zo iemand die nog eens aan de tand zou mogen gevoeld worden, want leeft op vrije voet sindsdien.

7

(29 replies, posted in Bibliografie)

Ik denk dat Hilde eindelijk ook tot de vaststelling is gekomen dat er veel te veel complotten op een hoop worden gegooid. Back to the basics met Occam's Razor werkt het best als je iets wil oplossen. Zou ze het boek Insane Killers van Charles Maurice gelezen hebben? Alvast een aanrader ook! In elk geval zal ik haar nieuw boek ook verslinden, chapeau toch maar om op haar leeftijd niet op haar lauweren te rusten en de koe alweer bij de horens te vatten!

8

(118 replies, posted in Bende Farcy)

Douglas De Coninck volgt het alvast ook op..
https://www.demorgen.be/nieuws/beruchte … ~b7efc74b/

9

(903 replies, posted in Bende De Staerke)

Er waren heel wat overeenkomsten tussen De Bende van Nijvel (aka de bende van Bouhouche) en de bende van Baasrode. Maar ik denk dat Philippe De Staerke wel meer weet over de Bende van Nijvel maar buiten hand- en spandiensten geen moorden rechtstreeks op zijn geweten heeft. Hij en zijn bende van Baasrode waren simpelweg de zondebok voor de bende van Bouhouche, die als ex-rijkswachter voor de nodige manipulatie kon zorgen.

Na eerder Hilde Geens haar boek gelezen te hebben waar heel uitgebreid alles wordt belicht maar waar je uiteindelijk aan het eind van de rit niet tot een concreet besluit komt en je eigenlijk wat verweesd achterblijft was dit boek echter een verademing.

Het chronologische verloop waarbij de feiten analytisch door de haarkam gaan los van het grote complotdenken maakt het plots wel heel duidelijk wie de Bende Van Nijvel was en wat het motief was.

De reden dat we het tot op de dag van vandaag nog niet officieel weten hoe de vork in de steel zit, is volgens mij te wijten aan het feit De Bende -ervanuit gaande dat dit Bouhouche en co was- heel wat info had over corruptie, fraude, misdaden en gevoelige informatie over politici (die ze uiteindelijk ook verkochten), die zou uitkomen als het onderzoek zou gevoerd worden naar Bouhouche en zodus de Bende van Nijvel.

Een bende bestaande uit oud-rijkswachters komt overeen met het professioneel omgaan van de wapens en schiettechnieken. Daar hadden ze ervaring in, niet zo zeer in het stelen van auto's en dergelijke, noch konden ze terugvallen op een of andere grote organisatie die hun kon helpen aan de spullen die ze nodig hadden voor hun afpersingplan. Met alle geklungel van dien in het bekomen hiervan.

Mochten zij gefinancierd of logistiek geholpen zijn geweest door een buitenlandse of binnenlandse inlichtingendienst dan zouden de vele losse eindjes er ook niet geweest zijn, zoals het dumpen van auto's en wapens omdat men niet over voldoende stockeerruimte en budget beschikte bijvoorbeeld.

Kortom deze piste aangekaart door de auteur legt alle puzzelstukjes mooi samen in een coherent geheel, dit boek is wat mij betreft dan ook misschien het boek bij uitstek dat het dichtst bij de waarheid komt omtrent de daden van de Bende Van Nijvel.