501

(45 replies, posted in Hypotheses)

noorderling wrote:

Ik heb me altijd afgevraagd waarom ze met het gebruikte geweld niet meer geld hebben weten op te halen.


Ze wisten allicht niet van tevoren hoeveel de Delhaize in de kassa had zitten. De Bende van Nijvel probeerde nochtans het onderste uit de kan te halen door op drukke momenten (kort voor sluitingstijd of zoals in Aalst, vóór een feestdag) de overvallen te plegen. Dat wijst erop dat ze toch een behoorlijke opbrengst probeerden te behalen.

Ze hadden natuurlijk met al dat geweld ook banken of postkantoren kunnen overvallen - plaatsen waar met zekerheid meer geld te halen viel - maar die waren in die periode juist begonnen zich beter te beveiligen met videocamera's. Winkels waren in de jaren tachtig makkelijke doelwitten want je wist dat er geen camera's hingen.

In een bank was veel geweld ook niet handig. Je kon niet het risico lopen dat degene die de kluis kon openen, neergeknald werd. Met riotguns kun je niet precies schieten dus je zou die persoon per ongeluk kunnen raken.

In een supermarkt was er ruimte voor een intimiderende loodregen en een kassa was in die tijd zo open.

Ze hadden ook geldtransporten kunnen overvallen, maar die vragen een gedetailleerde voorbereiding en kennis van springstof - iets wat de Bende van Nijvel nooit gebruikte. Dit soort overvallen waren wellicht te hoog gegrepen.

Ach, het blijft gissen natuurlijk...

502

(527 replies, posted in Hypotheses)

Wat Insider schrijft, is interessant. Ik vraag me wel af waarom Insider zijn verhaal vertelt. Hij koppelt zichzelf indirect aan de Bende van Nijvel en noemt namen van mensen die hij zelf kent. Dat is nogal wat, zelfs al heeft hij zelf niet deelgenomen aan de Bende van Nijvel. Als iemand met zo'n verhaal naar buiten komt, zal dat toch een reden hebben. Dus, waarom eigenlijk?

503

(127 replies, posted in Robotfoto's)

'Het is echter niet omdat je in de juiste context aan een robotfoto gelinkt wordt, dat je automatisch een lid van de Bende van Nijvel bent', reageert procureur des Konings Christian De Valkeneer van Charleroi voorzichtig. 'Salesse is geen onbekende in dit dossier. Hij werd destijds uitgebreid aan de tand gevoeld en heeft een waterdicht alibi voor de avond van 9 november 1985 kunnen voorleggen. Wij hebben de reacties op de robotfoto opgetekend, maar die hebben niet de waarde van een bewijs dat voor een rechtbank gebruikt kan worden.'

Nieuws » Robotfoto Bende van Nijvel levert naam op

Bovenstaande staat in De Standaard. Het klinkt bijna als "we weten wie het is, maar we doen er niks mee, want juridisch winnen we dit gevecht niet." Ik kan dat wel volgen omdat ik iets van strafrecht weet, maar ik hoop niet dat ze het helemaal laten liggen.

Natuurlijk is herkend worden op een foto niet voldoende - er zijn honderden mensen die ergens lijken op deze robotfoto terwijl er maar een persoon de echte was. Maar het zou toch aanleiding moeten zijn om alles nog eens te bekijken. Nu, eerlijk gezegd, denk ik dat dit ook gedaan word. De speurders hebben immers ook nieuwe verhoren en graafwerken aangekondigd.

Dat doen ze niet zomaar. Het is ook niet zomaar dat ze naar buiten brengen dat de man op Salesse lijkt. Dat ze er open over zijn, heeft waarschijnlijk strategische redenen. Ze hopen misschien dat iemand anders (of Salesse zelf) nu uit de biecht gaat klappen. Salesse schijnt tegenwoordig Jehovah's Getuige te zijn. Van mensen die zich zo met religie bezighouden mag je een sterk zondebesef verwachten. Hij heeft ook een gezin gesticht en schijnt een keurige job te hebben. Hij heeft dus iets te verliezen.

Maar misschien gokken de speurders ook op andere mensen uit de omgeving van Salesse. De meeste figuren uit die kringen zijn nog altijd in leven. Eén ding is zeker: als de Bende van Baasrode (voor een deel) dezelfde was als de Bende van Nijvel dan is meteen verklaard waarom ze na Aalst niet meer zijn opgetreden. De Bende van Baasrode werd kort na Aalst namelijk opgerold. Dan hoeft er ook geen doodgeschoten killer te zijn.

504

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Gisteren in het nieuws:

Nieuwe opgravingen en verhoren begin december in zaak-Bende van Nijvel

Er zullen nieuwe verhoren plaatsvinden in het dossier van de Bende van Nijvel. Dat werd vandaag volgens de Franstalige televisiezender RTL-TVi bevestigd door rechter Martine Michel, die verder geen uitleg wenste te verschaffen. Begin december worden ook opgravingen uitgevoerd in het bos van la Houssière in 's-Gravenbrakel.

Nieuws » Nieuwe opgravingen en verhoren begin december in zaak-Bende van Nijvel

Kennelijk zijn er tot nu onbekende elementen aangedragen. Ik kan me niet voorstellen dat ze op precies dezelfde plaats gaan graven als vijf jaar geleden. Ze doen dat ook alleen maar als ze nieuwe informatie hebben.

Het woord "verhoren" is ook opmerkelijk. Dit woord wordt niet gebruikt als iemand een hypothese de lucht inblaast, maar wanneer het gaat om een getuige die ernstig kan worden genomen. Het kan zelfs duiden op een verdachte. Ik kan me niet herinneren dat de speurders het woord "verhoor" de laatste jaren in de mond hebben genomen.

De opmerking van Eddy Vos enkele maanden geleden dat "dit onderzoek niet op de Grote Markt wordt gevoerd" duidt erop dat de speurders nog altijd meer weten dan ze naar buiten brengen. Als een onderzoeker informatie naar buiten brengt, heeft dat altijd een reden. Het kan natuurlijk weer op niets uitlopen. Die kans is groter dan dat het iets oplevert, 25 jaar na de feiten. Maar hoop doet leven.

505

(13 replies, posted in Vragen)

Ik geloof ook stellig dat de daders nog gevat kunnen worden, mits ze nog in leven zijn natuurlijk. Zoals de speurders terecht aangeven is hiervoor vaak maar één element nodig. In het verleden zijn al vaker oude zaken opgelost omdat er plotseling een bewijsstuk opdook dat de bal aan het rollen bracht.

Hoe het staat met de mogelijk doodgeschoten killer... Zoals Ben aangeeft, is de lijst van personen die in deze periode uit het bevolkingsregister zijn geschrapt, zeer lang. Het is bijna ondoenlijk om de juiste persoon eruit te vissen want er zijn maar heel weinig gegevens van de "killer". Eigenlijk is er alleen een vaag signalement (de robotfoto). De Bende van Nijvel gebruikte meerdere talen, dus de moedertaal van deze man is niet duidelijk. We weten ook niet in welk deel van België hij woonde en misschien woonde hij zelfs wel in het buitenland.

Het zal vandaag de dag alleen al veel moeite kosten om nog een bruikbare foto van al die gestorven of verdwenen mensen te vinden. Een halve eeuw is lang. Pas als er meer gegevens over de killer opduiken kan er verder gezocht worden. Bijvoorbeeld als ze stoffelijke resten vinden. Al zal het zelfs dan moeilijk worden. Hoe vaak komt het niet voor dat lijken ongeïdentificeerd blijven?

Zelfs al vind je het gebit van de killer, dan nog kun je pas vooruit als er ooit een gebitsafdruk of röntgenfoto van zijn gebit is gemaakt. En zelfs al is dat geval, is er nog een tandarts die dat 25 jaar na dato in zijn archief heeft? Het is moeilijk, heel moeilijk.

506

(527 replies, posted in Hypotheses)

Er wordt erg opgewonden gereageerd op het feit dat sommigen de woorden van Insider in twijfel trekken. Ik wil niets liever dan Insider geloven want dan zou het mysterie opgelost zijn, maar dan moet hij toch met meer feiten komen die de geloofwaardigheid van zijn verhaal ondersteunen. Nu heb ik alleen een thesis gelezen die ik al vaker heb gezien. Dus Insider, kom over de brug met uw verhaal.

Noorderling is misschien wat scherp en direct in zijn commentaar, maar hij heeft gelijk als hij zegt dat we vaak mensen op het forum zien die claimen De Oplossing te hebben en dan binnen korte tijd weer verdwijnen.

We moeten kritisch zijn op alles. Niet alleen op wat de speurders hebben gedaan (of niet gedaan) maar ook op mensen die beweren Het te weten.  In elk ingewikkeld onderzoek duiken fantasten op. Elke politieman kan u dat vertellen. En hoe ingewikkelder de zaak, hoe meer fantasten er zijn. Dus moet je niet iedereen zomaar op zijn woord geloven.

507

(527 replies, posted in Hypotheses)

Het is al eerder door anderen geopperd dat de Bende van Nijvel niet altijd dezelfde samenstelling had. Dat is niets nieuws. De onderzoekscel zegt dat de bekende combinatie Oude-Reus-Killer in de meeste gevallen is gesignaleerd, maar onderstreept ook dat er hoogstwaarschijnlijk meer personen bij de misdrijven van de Bende van Nijvel betrokken waren en dat niet altijd in de Oude-Reus-Killer-opstelling werd gewerkt.

Ook is niet zeker dat de reus altijd dezelfde reus was. Dus zelfs de speurders sluiten verschillende samenstellingen niet uit. Ik ben vooral benieuwd waar Insider zijn kennis vandaan haalt. Als het alleen maar een hypothese is, heeft het weinig waarde.

508

(527 replies, posted in Hypotheses)

Insider wrote:

Dat de uitgebrande GTI als dwaalspoor is achtergelaten, is duidelijk. Ik denk dat ik weet wie er schuil ging achter de Bende van Nijvel, maar net als vele anderen heb ik jaren mijn mond gehouden om mezelf en mijn familie niet in gevaar te brengen. Na de reconstructie en de getuigenis van David van de Steen ben ik daar anders over gaan denken en heb toch besloten om mijn kennis te gaan delen met de leden van het forum om te zien wat we nog kunnen reconstrueren.

Mogen wij weten wie u precies bent? Dan bedoel ik niet uw naam, maar uw achtergrond en waar u uw kennis vandaan haalt? Wat hebt u gedaan om dit allemaal met zoveel overtuiging te kunnen stellen? Als u zelf betrokken was bij de mensen die u noemt, kunt u dit dan op een of andere manier bewijzen? Kortom, kunt u duidelijk maken waarom wij u zouden moeten geloven?

En ook, waarom deelt u uw theorie met het forum en niet met de speurders? U zegt dat ze uw naam wellicht kennen, maar ook dat ze u nog nooit gesproken hebben. Wat houdt u tegen om zelf naar ze toe te gaan? Waarom wachten op een uitnodiging? Er is nog altijd een aardige som tipgeld te verdienen en u kunt er geschiedenis mee schrijven.

De theorie die u ontvouwt is, in varianten, ook meerdere malen door anderen gepresenteerd en de namen die u noemt, zijn ook niet verrassend.  Overigens zijn veel van de personen die u noemt dood, dus die zullen u niet tegenspreken.

Met alle respect, maar als u geen verdere details geeft, maakt uw verhaal op mij weinig indruk. Ik had het ook kunnen schrijven.

509

(40 replies, posted in Andere)

Boemerang wrote:

Motieven? Er zouden Gladio-depots op deze vaak afgesloten privè landerijen gelegen kunnen hebben. Een ideale plek daarvoor. Geen pottenkijkers. Ook is bekend dat de Rechtse paramilitaire groepjes weleens bij privè- kastelen en landerijen hebben getraind, iets wat ook voor GLADIO-trainingen een ideale setting zou zijn. A.de Merode en zijn broers zijn gelinkt met de geheime diensten en met de Bonvoisin.

Vergis je ook niet in de bedoelingen en macht van dergelijke lieden, zij zijn vaak al vanaf het jaar 1200 de baas en dromen van dezelfde macht bezitten die zij eens hadden. Hun netwerken en financiele middelen zijn indrukwekkend. Hun geest vaak ultra-conservatief en uit op meer,meer,meer geld. Dat "democratie" niet hun ding is moge duidelijk zijn. Het is "democratie"dat hun de macht heeft afgepakt !! Dus bij spanningsstrategie en staatsgrepen kan men niet om deze lieden heen.


Om nog eens terug te gaan naar het onderwerp van deze discussie...

Gladio zou geen wapendepots situeren op afgesloten privéterrein en al helemaal niet in de buurt van adellijk en invloedrijk volk, want die zouden bij een bezetting als eerste door de bezetter geviseerd worden. Dat iemand ultra-conservatief is en uit op geld, maakt iemand nog geen potentieel Bende van Nijvel-lid. Als ik zo de verkiezingsuitslagen van de laatste jaren bekijk is een groot deel van de Europese bevolking tegenwoordig ultra-conservatief, en uit mijn persoonlijke waarneming meen ik op te maken dat ook heel veel mensen uit zijn op (meer-meer-meer) geld.

Dat de adel veel landerijen bezit rond Brussel maakt ook weinig indruk. De adel is daar van oudsher goed vertegenwoordigd, dus als je daar hold-ups pleegt ben je snel in de buurt van de adel. Als de adellijke heren waar u op doelt werkelijk betrokken waren bij de Bende van Nijvel zouden ze ook niet zo dom zijn om precies rond hun kastelen en paleizen misdrijven te gaan plegen. Geografische profiels werden ook vroeger al door de politie gemaakt.

Als de adel meer geld wil, gaat ze naar een beursmakelaar of neemt ze een handige fiscaal adviseur in de arm met connecties in belastingparadijzen. Als de adel politieke invloed wil uitoefenen, gebruikt ze de uitgebreide netwerken waar u zelf op doelt. Is effectief en je kunt er niet voor in de gevangenis belanden. Het inhuren van schorriemorrie a la de Bende van Nijvel is, kortom, voor de adel volstrekt onnodig.

510

(211 replies, posted in 1985)

HeaDHuNTeR wrote:

Ik weet niet of het al vermeld is, maar wat frappant is aan deze overval is dat ze hun gijzelaar, een 14-jarige jongen, na de overval gewoon vrij laten. Toch vreemd, aangezien ze diezelfde avond bij hun volgende overval (Overijse) hun gijzelaar wel afknallen. Nochtans hadden ze er toen al geen moeite meer mee om op kinderen te schieten.

Als je de modus operandi van de Bende van Nijvel bekijkt zie je vrijwel nooit een patroon. De hold-ups werden op verschillende wijzen uitgevoerd. De ene keer namen ze een gijzelaar, de andere keer niet, de ene keer kwamen ze zo de winkel binnen dat de een de ander dekte, de andere keer niet, dan weer namen ze de hoofdingang, dan weer de achteringang, de ene keer schoten ze degene die ze het geld gaf dood, de andere keer niet, enzovoort.

Het wordt vaak gezegd dat de Bende van Nijvel een georganiseerde militaire manier van optreden had maar als je de beschrijving van alle hold-ups leest en vergelijkt zie je heel weinig dat werkelijk op een patroon of solide organisatie lijkt. Ze leken zich veeleer te leiden door het moment en de mogelijkheden die de locatie bood.

We moeten dus geen conclusies trekken uit wie ze wel doodschoten en wie niet. De enige constante was het gebruik van bruut geweld.