41

(1,135 replies, posted in 1983)

Maggiore wrote:

De 2 maal 7.65 waren wel van de RW'ers Morue en Lacroix. Laat ons dan zeggen minsten 5 gangsters waarvan minstens 2+ killers.

Niet louter op basis van de ballistiek, als de Borains inderdaad zijn vertrokken net na de moord op het koppel (even in acht genomen dat we Cocu geloven) heb je een auto met Borains + Saab met daders + Mercedes 190 met daders.

Wat ik ook nog vreemd vind - hier trek ik de bewering van Cocu in twijfel - is de 'maaginhoud' die is gevonden, vermoedelijk ontstaan bij het weg slepen van de lichamen. Dat verbind ik niet met professionele moordenaars (de 'echten' volgens Cocu) maar eerder met amateurs zoals de Borains die het brutale moorden niet gewoon waren.

42

(1,135 replies, posted in 1983)

Wat ik meer en meer begin te begrijpen is waarom er sporen zijn van een half wapen arsenaal in Nijvel. Reconstructies en getuigenis Cocu in het achterhoofd waren er minstens 7+ gangsters aanwezig.

43

(1,135 replies, posted in 1983)

Gezien de brutaliteit van de Bende van/in Nijvel deel ik de mening dat het vreemd is dat Lacroix op z'n minst niet één zekerheidsschot heeft gekregen. Bovendien; als het hier inderdaad om getrainde ex-huurlingen gaat, zullen ze het survival trucje van zich voor dood laten liggen wel hebben gekend en kan ik me niet inbeelden dat deze Bende zich zo laat foppen. Daarbovenop; als de bewering van Lacroix dat ze onderling iets zeiden in de aard van alweer een flik minder waar is, dan is het vreemd dat die andere 'flik' ook nog niet een paar extra kogels krijgt.

Volgens Vos is geweld tegenover de politie het motief van Nijvel, als je uitgaat van een onschuldige Lacroix vind ik de versterking hypothese van Vos geloofwaardiger dan het per ongeluk niet zien dat hij nog leefde. Het is een dooddoener maar dergelijke dingen zijn voor ons, en zelfs voor speurders, gewoon niet meer te achterhalen omdat het baseren op wat zich kan hebben afgespeeld in het hoofd van de daders nogal mager is als bewijsmateriaal en dit helaas het enige is wat ons rest.

44

(10 replies, posted in Bewijsstukken)

Xenophon wrote:

Het zou me verbazen mocht Philippe De Staerke zelf een trekker overgehaald hebben. Evenveel als het me zou verbazen mocht hij er helemaal niets mee te maken hebben.

Op basis van wat we weten, vind ik dit ook de meest logische conclusie; doch een stelling met geen lichte repercussies vermits, in dat geval, een suggestie van interne manipulatie van het onderzoek reeds maanden voor de vondst in Ronquières niet ver weg is.

45

(502 replies, posted in Algemeen)

Je realiseert je dat de manipulatie van het onderzoek wellicht haast even oud is als de feiten zelf? Volgens mij heeft het nieuwe onderzoeksteam wel haar best gedaan nog sporen te vinden van deze manipulatie(s), getuige de huiszoeking en ondervraging van personen die verdacht worden van dit gemanipuleer reeds enkele jaren geleden.

46

(10 replies, posted in Bewijsstukken)

Uit een gesprek tussen Guy Bouten en Balou Becker :

Voor me staat de Manoesj Robert Becker, schroothandelaar van beroep, geboren in het Franse Valence in 1944, ongeletterd.

47

(1,135 replies, posted in 1983)

In het interview met Vos komt ook Cocu en zijn rol in Nijvel aan bod.

Cocu maakt het onderscheid tussen zijn Borains en een groep die hij 'de echten' noemt. Volgens Cocu zijn hij en zijn Borains weggereden nadat ze schoten hoorden en de lichamen van het koppel zagen. Deze zijn volgens Cocu afgemaakt door 'de echten' en deze 'echten' zijn ter plaatse gebleven alsof ze aan het wachten waren op de komst van de politie. Cocu heeft nooit de namen van deze echten willen geven, men heeft hem in ruil zelfs de premie van Delhaize beloofd, tevergeefs.

Volgende bedenkingen:

Ze zijn dus met minstens twee auto's gekomen, Saab en minstens een ander voertuig (BMW?)

Indien, zoals sommige hypotheses stellen, Fourez en Dewit zijn voorgeleid naar de parking, zaten Cocu en de zijnen niet in dit voertuig. Als je er ook vanuit gaat dat dit een fake Rijkswacht voertuig was, is er al sprake van vier voertuigen teneinde Cocu en co wellicht niet zijn weggereden in een auto met oranje streep

Cocu heeft uit angst nooit namen willen noemen, heeft hij onder druk niet eens verteld dat het een gevaarlijke groep uit Eigenbrakel betrof?

Vos begrijpt niet waarom Cocu en andere Borains bekentenissen hebben afgelegd terwijl er amper bezwarend materiaal was, hij zou toch moeten weten dat Cocu niet echt zachtaardig is aangepakt en men ook de emotionele snaar heeft bespeeld met betrekking tot zijn dochter?

Hoeveel daders waren er wel niet aanwezig in Nijvel? Als hij met zijn Borains zijn weggereden en dus niet betrokken waren bij Diable, kom je al snel aan een flink aantal personen tezelfdertijd aanwezig op het oorspronkelijke plaats delict. 

Balou Becker wordt niet genoemd in het interview, voor mij een belangrijke vraag of deze aanwezig was, en indien positief of Cocu deze had omschreven als één van 'de zijnen' of van 'de echten'.

48

(1,135 replies, posted in 1983)

Hij vindt het vreemd, niet omdat hij Lacroix verdenkt van medewerking te verlenen aan de Bende, maar met de idee dat de daders wel een specifieke reden hadden om hem te sparen. Deze reden bestond uit, althans volgens de visie van Vos, de hoop dat een levende Lacroix nog meer versterking zou vragen zodat de Bende nog meer full on fire kon gaan op de ordediensten. Een overleden Lacroix had geen versterking kunnen vragen en bijgevolg geen aanleiding geven tot de fameuze happening aan de Diable Amoureux. Zeker geen verdachtmaking richting Lacroix, eerder nog maar eens een aanwijzing hoe sluw en goed voorbereid de daders waren.

Als we Vos mogen geloven, kan alle speculatie met betrekking autopech Saab/Mercedes en andere redenen tot vuurgevecht Diable Amoureux dus richting prullenbak. De schietpartij was het grote doel, goed voorbereid en alle voorgaande feiten zijn gepleegd om dwaalsporen te leggen en zich zo goed mogelijk te preparen voor de grote Bende dag, Nijvel 17 september '83.

49

(43 replies, posted in 1983)

Met de overtuiging van Eddy Vos - dezelfde dader(s) - zou een vergelijkende studie tussen de eerste klassieke overval (Genval) en de laatste in Aalst interessant zijn.

Na de vlucht ineens gaan schieten (zonder aanwijsbare reden) op bestuurders op de parking? Intimidatie van het slachtoffer? Moeten we het spelletje met de Audi van Culot in hetzelfde licht bekijken als de spelletjes met auto/nummerplaat van Van den Abiel in Aalst?

50

(273 replies, posted in Speurders)

Na het lezen van het interview zou je inderdaad kunnen besluiten dat Vos niet zoveel meer weet dan de modale forum gebruiker. Hij heeft een hypothese, maar ook een tweede hypothese en ook tal van andere pistes lijken hem zeer plausibel. Hij ziet ballistische verbanden maar faalt in het linken van motieven tussen de verschillende feiten, hij spreekt over huurlingen, gladio, zaak François, afpersing maar de samenhang ontbreekt. Hij ziet een rol voor Bouhouche en Beijer maar stelt de grote vraag of ze orkestmeesters waren of eerder in opdracht werkten. De vragen die ons allen bekend in de oren klinken.

Meest leerrijk/opvallend in het interview zijn voor mij volgende punten:

Er is één Killer, deze was bij alle feiten aanwezig en is volgens Vos zeker dood geschoten bij de feiten in Aalst. Een feit waarop Vos zich baseert om dit te ondersteunen en (voor mij) nieuw is, is de vondst van bijzondere kogels op 'locatie Clerbois', meer bepaald dat deze afkomstig zijn ut een zeldzame Ingram van het type gestolen bij Dekaise.

Meest opvallend vind ik zijn uitspraken over de eerste golf feiten, deze zouden allen als doel hebben gehad om dwaalsporen te leggen in voorbereiding op dat ene grote Bende feit; de moordpartij aan de Colruyt te Nijvel. Lacroix zou men hebben laten leven in de hoop dat hij nog versterking kon oproepen om tot hun orgelpunt te komen; een vuurgevecht met de politie.

Als daders ziet Vos huurlingen als voornaamste hypothese.

Een aantal dingen die naar mijn aanvoelen inconsistent zijn in het interview:

Vos ziet Nijvel als enige echte Bendefeit uit de eerste golf, maar als je naar Maubeuge kijkt, lijkt een confrontatie met de politie daar evenzeer een motief als in Nijvel. Vos ziet in Nijvel nogal wat streepjes voor de Strategie van de Spanning, terwijl hij voor de feiten van '85 afpersing naar voor schuift. Terugkijkend op de feiten en die tijd was het vooral '85 die een angst psychose veroorzaakte onder de bevolking. Vermits volgens Vos de hoofddader dezelfde is, is een splitsing in motief gezien de feiten wel opvallend. Over hoe en waar die huurlingen en die hoofddader werden gerekruteerd en door wie, krijgen we geen antwoord. De zogenaamde Killer zou dan al deze feiten hebben uitgevoerd, maar voor andere opdrachtgevers en andere motieven? Een soort van super huurmoordenaar, in het wereldje bekend voor allerlei taken en tezelfdertijd voor altijd onbekend gebleven?

Voorts wel een eerlijk interview van een speurder op rust, bovenstaande zijn slechts vluchtige observaties door mezelf, laat het vooral niemand beletten om het gewoon zelf eens te lezen en eigen conclusies te trekken.