611

(782 replies, posted in Westland New Post)

Er zijn dan ook zoveel aanwijzingen dat het vrij logisch is dat Libert in beeld blijft. Zijn uitleg vind ik zeer twijfelachtig. Is het echt zo dat hij als betrokkene naar het buitenland was gevlucht? Wat weten we over deze man? Een neo-Nazi die destijds met Rechtse symboliek koketteerde en de mond vol heeft over mysterieuze verkenningen en onbekende opdrachtgevers? Een psychologisch profiel zou interessant kunnen zijn. Gezien zijn verleden is dit niet iemand die vies is van aandacht; het is goed mogelijk dat Libert van deze aandacht blijft genieten, een mogelijkheid die hij niet meer zou hebben als hij anoniem in het buitenland verblijft. Misschien is hij een reus, misschien ook niet, maar het is zeer moeilijk voor te stellen dat hij niets weet over wat er in bepaalde milieus in de jaren '80 aan de gang was (dit laatste geldt natuurlijk wel nog voor meer ex criminelen en nog levende verdachten).

612

(165 replies, posted in Getuigen)

Dat telefoontje van Lekeu was me niet bekend. Lekeu belt naar David vanuit de VS? Met welk motief? Anderen in diskrediet brengen? Medelijden met David? Dat laatste zou niet iets zijn dat past in het profiel van Lekeu.

613

(94 replies, posted in 1990-1999)

Wat dat ontkoppelen betreft, volg ik je wel Aubanel. Eén van de catastrofes destijds was dat men ginder beweerde dat het spoor van de Borains het juiste was, terwijl men hier dacht prijs te hebben met de bende van Baasrode.

Vandaag weten we dat ze allebei ergens juist zaten. Het lijkt meer en meer duidelijk dat de opdrachtgevers criminelen rekruteerden naargelang waar de overval plaats vond, liefst mensen met kennis van de omgeving. Dat zie je met de Borains ginds, en De Staerke en Bonkoffsky die nadrukkelijk in beeld komen bij de laatste overval. Zo lijkt de bende een rondtrekkende kermisattractie die overal nieuwe leden aansprak.

Men vermoedde dat de Bende van Nijvel de speurders hielpen/uitdaagden door de feiten te koppelen aan mekaar (cf Ronquières), terwijl we nu misschien moeten besluiten dat het een opzettelijk geniaal dwaalspoor was.

614

(94 replies, posted in 1990-1999)

Met dit laatste impliceer je volgens mij tenminste 2 belangrijke dingen:

  • Het ontkoppelen van de eerste en tweede bende periode. Aalst/Dendermonde kan dan wel het epicentrum zijn van de laatste overval, ten tijde van Dekaise denk ik dat de bron zich rond het Brusselse/Zuid-België bevindt, dat kan ook bijna niet anders.

  • Interessanter, de overdracht van het dossier van Dendermonde naar Charleroi werd meestal geïnterpreteerd als poging tot manipulatie uit Zuid-België. Dit was en is nog vaak de algemene teneur. Bovenstaand laat een heel ander licht schijnen op dit feit.

Elke link is interessant, maar is het niet goed mogelijk dat de moord op Peter De Vleeschauwer te maken heeft met andere geheimen binnen de Rijkswacht Dendermonde/Lokeren, andere potjes die dicht dienden te blijven? Mij hoef je niet te overtuigen van de tot op het bot corrupte België in de jaren 80/90, vraag is enkel hoeveel van die -tig pistes ook daadwerkelijk naar de Bende van Nijvel linken.

615

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Er is een groot verschil tussen kinderen 'laten' doden (ik vrees dat nogal wat wereldleiders in aanmerking komen, bij een oorlog heb je altijd onschuldige slachtoffers) en oog in oog een kind zelf dood schieten. Dit laatste is een daad die gelukkig zeer weinig mensen kunnen. Probleem is dat mensen niet met een sticker kindermoordenaar of psychopaat op hun voorhoofd rond lopen, dus het blijft giswerk hoe dan ook.

Nogmaals lijkt het me belangrijk terug te gaan in de tijd zonder achteraf verklaringen te gebruiken. Twee jaar bende stilte? Dit moet een concrete reden hebben. Als je louter voor de fun moordt denk ik niet dat je ineens een break van twee jaar inlast, want eens je een kick hebt moet het almaar harder en straffer zijn. Tenzij je twee jaar in de gevangenis belandt, zint op wraak, en heftiger toeslaat dan ooit tevoren (de tweede golf was nog krankzinniger dan de eerste).

616

(108 replies, posted in Andere Personen)

Verrassend hoe weinig aandacht dit spoor kreeg in de media. Nochtans geeft dit spoor een uitzonderlijk goede verklaring voor de lange stilte tussen de eerste en tweede Bende periode, een aspect dat mijns inziens vaak onderbelicht is gebleven, want hierin moet een deel van de oplossing liggen.

Het is niet het meest sexy spoor, en staat los van alle complottheorieën die ons rond de oren vliegen vandaag. Toch werd ik even stil toen ik dit allemaal las.