1

(25 replies, posted in Vragen)

Probleem: DNA-onderzoek heeft jaren geleden al tot een positieve identificatie geleid inzake de moord op de taxi-chauffeur door de Bende van Nijvel. Er is echter niets met deze informatie gebeurd, blijkbaar omdat er geen wettelijk kader bestaat.

Oplossing: juridische regeling zodat men eindelijk verder kan en deze geïdentificeerde gangster kan oppakken.

2

(25 replies, posted in Vragen)

Welk spoor moet dringend onderzocht worden en biedt een redelijke kans op het vinden van de Bende van Nijvel? Ik doe een open oproep bij iedereen die dit leest, om mee te brainstormen en suggesties te doen. Welk spoor is onderbenut en kan ons alsnog bij de Bende van Nijvel brengen? Welke, nog niet toegepaste methode zou het onderzoek eventueel kunnen helpen? Probeer telkens zo duidelijk mogelijk te schetsen wat u bedoelt.

3

(271 replies, posted in Algemeen)

DNA-profielen die blijkbaar niet gebruikt worden, getuigen die niet gehoord worden, ... Blijkbaar worden niet alle sporen benut. Ik merk enerzijds dat mensen hier wel iets willen doen, maar anderzijds zich onmachtig voelen. Waarom doen we niet iets? We kunnen hier op het forum onze theorietjes blijven verkondigen tot 2015, of we kunnen effectief proberen druk uit te oefenen om het onderzoek beter te voeren.

Wij kunnen gehoord worden, zolang we maar met genoeg samenwerken en lawaai maken. En als onze eisen maar logisch genoeg zijn, dan zal het des te moeilijker zijn eraan te weerstaan. Zoiets vereist wel een weloverwogen plan en een bepaalde methode. Welk plan heb ik voor ogen?

  1. In de eerste plaats wil ik iedereen motiveren om de koppen bij elkaar te steken. We moeten proberen de grootste gebreken van het onderzoek naar de Bende van Nijvel kristalhelder te formuleren. Welk concreet spoor of welke methode biedt een redelijke kans op het vinden van de Bende? We moeten hier schiften in de suggesties en enkel de duidelijkste elementen naar voren schuiven. Gelieve hiervoor te kijken naar het nieuwe topic dat ik op het forum open (1. Inventaris: ...).

  2. In fase twee kunnen we voor die punten onderzoeken waarom ze eventueel nog niet onderzocht werden (bv. wet inzake recht op privacy, ...). Hoe kunnen we die zaken oplossen (bv. bijzondere wet voor dit onderzoek, uitloven van grote premie voor bepaalde informatie, ...)?

  3. Met ons lijstje eisen kunnen we in fase drie naar de buitenwereld stappen: medeburgers die onze petitie willen tekenen, media, politici. Als we maar met genoeg zijn, dan worden we op den duur ook gehoord!

4

(116 replies, posted in Bibliografie)

Koen, zou je "de mechaniek " dan eens in vijf zinnen kunnen samenvatten?

5

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Herr Flick wrote:

Er zou gewoon een nationale DNA en vingerafdrukken  database moeten bestaan.  iedereen een staaltje inleveren en ze lossen zo een massa misdrijven op. Bovendien wordt het dan voor pedo`s en verkrachters ook veel moeilijker om nog toeren uit te steken.

Een dna-databank zal niet alle misdaden 100% oplossen, dat spreekt voor zich. Maar al was het maar 10%, dan is het waarschijnlijk nog de moeite waard.

6

(389 replies, posted in Mededelingen)

Overzichtstabel

Een dikke twintig feiten, met wisselende aantallen mensen. Het is me wat hoor. Ik kan het niet altijd uit elkaar houden. Deze website bevat een schat aan informatie, maar dat neemt niet weg dat ze nog kan professionaliseren. Is het bijvoorbeeld niet handiger om te voorzien in een aantal basisschema's? Ik denk bijvoorbeeld aan een overzichtstabel met telkens het aantal van en een beschrijving van de daders.

Droog, kort, zakelijk alle info, mogelijk robotfoto, per overval, in één enkele overzichtelijke tabel. Op die manier kunnen we sneller zien bij welke overvallen de Killer gespot werd, of wanneer de Reus deelnam. Niet onbelangrijk om het overzicht te houden, omdat we op die manier ook beter kunnen inschatten hoeveel mensen er in totaal eigenlijk bij de bende hoorden en hoe actief ze waren.

7

(179 replies, posted in Robotfoto's)

Renne wrote:

Vandaag een klein artikel gelezen uit 1985 van een vriend, die het ook via iemand heeft gekregen. Er stond geen naam bij, maar de man zou dus de killer (of reus) kunnen zijn. De titel was: Is de "reus" gekend? maar misschien bedoeld men wel de killer want ze worden vaak wel eens verwisseld,aangezien zijn grote denk ik dat,en ook omdat hij in staat in zijn wapen te trekken.

Als ze de killer en de reus door elkaar halen, dan moeten ze bij de eigenaar van die site in Dour zijn. Die lijkt echt op de killer en was zo groot als de reus.

8

(16 replies, posted in Robotfoto's)

Ben wrote:

"Pfft, die foto's. Dat was een opdracht van een advocaat die op de Franklin Rooseveltlaan woonde. Hij wou zijn vrouw op overspel betrappen met de directeur van de plaatselijke Mercedes garage. Ze bezat een villa in Hasselt vlak naast de Delhaize."

Anders gezegd: "Ik heb idd foto's genomen van die Delhaize, dus ik ben er ook geweest". Dan is het toch evident dat hij op de robotfoto staat.

9

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Columbo, Blanchart lijkt zeker op de killer, maar hij had de lengte van de reus. Frustrerend, maar moeilijk te omzeilen. Je hebt me wel aan het denken gezet. Nog eventjes voortborduren op de beperkte elementen die de graafactie hebben opgeleverd. Het lijkt me idd zinvol om te veronderstellen, zoals Colmbo schrijft, dat die Merovinger daar in de jaren tachtig of negentig per toeval gevonden werd bij een of andere louche graafactie en vanachter in een hoekje herbegraven werd. Dat het skelet al eeuwen geleden herbegraven werd, lijkt me onlogisch.

In vroegere, christelijkere tijden (bv. als hij in 1500 of 1910 gevonden was geweest) had men die botten eerder op het kerkhof herbegraven (zieleheil van de overledene!). Dat gebeurde niet: er wordt een uithoekje van het terrein uitgekozen om het te herbegraven. Een andere aanwijzing dat het skelet nog geen eeuwen geleden herbegraven werd, is de perceelindeling: het skelet lag in het uiterste hoekje van het perceel. Je zou via het kadaster weleens kunnen nagaan hoe oud de huidige perceelindeling van het gebied is.

Dat het skelet werd herbegraven, suggereert dat de vinder niet op zijn gemak was. En da's nog niet zo gek. Het skelet ziet er immers nog jong uit (jong genoeg om zelfs de speurders wekenlang in spanning te houden). Toch werd de politie niet gewaarschuwd. De vinder moet dus iets te verbergen hebben gehad. Wilde hij geen pottekijkers op het terrein? (en waarom dan wel niet?) Of wist hij zelf niet 100% zeker wat zijn bekenden op het terrein hadden gedaan? (zodat hij ook niet zeker wist of dat skelet ev. van hen was?)

Het is niet onmogelijk/onlogisch dat het vinden (en herbegraven) van een nieuw uitziend skelet in het gangstermilieu gelinkt werd aan vroegere louche activiteiten op de site. Die oude gangster die uit de biecht klapte, heeft misschien net daarom wel gezegd dat er op de site interessante dingen lagen.

10

(17 replies, posted in Robotfoto's)

Lijkt me een zeer interessant spoor. Het is best mogelijk dat Mendez in de Bende gerold is. Je leent wat wapens, die worden gebruikt bij een kleine overval; en vanaf dan zit je op het hellend vlak en kan je er niet meer uit. Er komen andere bende-activiteiten bij, er vallen doden en Mendez blijft noodgedwongen een belangrijke steunpilaar en vast element van de Bende.

Vanaf ten laatste november 1984 liggen de kaarten anders. Er wordt gepoogd bij Mendez in te breken voor zijn wapens. Dus:

  1. Als de Bende toen reeds inbrak (en niet per toeval een andere inbreker), dan betekent het dat er al een jaar voor de acties van 1985 verdere acties gepland werden, en wel tijdens de 22 maanden stilte.

  2. Dan betekent het ook dat Mendez en de Bende zelf een verandering inzake verstandhouding hebben gehad. Er wordt immers bij hem ingebroken. De Bende vraagt niet meer om gewoon een wapen te regelen, maar wil ze wel hebben. Dat is alleen verklaarbaar als Mendez niets meer wilde leveren. Inbraken laten immers sporen na.

De robotfoto is lijkt sterk op Mendez. Een ander aanknopingspunt is de auto. En die vraag is nu van kapitaal belang: heeft Mendez een witte BMW serie drie of kon hij er aan geraken?