31

(1,219 replies, posted in 1985)

Insp. Witse wrote:

Mochten ze daar niet aankomen, aan de SIE-wapens?  De werkelijk gebruikte wapens zijn juist voor het spoor,  het is bijna marketing. Het is even gek als mijn 15 race-Porsches staan in de garage en ik doe dit jaar mee op zolder met mijne Skoda 1.6 diesel en ga zeker winnen. Da's even zot.

@KeesBK, de mogelijkheid is reeël dat deze wapens een deel voor doorverkoop via de valse certificaten van Mendez bestemd waren, en tenslotte om nadien door de Bende zelf gebruikt te worden. Weet jij vanaf welk moment men Bouhouche op het spoor gekomen is als mogelijke dader? Hij & Beijer gingen 2 wekelijks op bezoek bij de wapenmeester om de nieuwe 'modellen' te bezichtigen. Indien dit spoor er snel kwam, kon hij een tshirt dragen met 'It was I ...'

Een minitieus geplande aanslag zoals deze van Aalst, kan inderdaad enkel 'op nieuwe instructies wachten' betekenen. Mijn buikgevoel gaat over welke ontsnappingsroute te nemen, waar blokkades opgezet werden etc.
Indien ze de RW wilde uitdagen, hadden ze een hinderlaag opgezet en de wagen doorzeefd. Of een derde mogelijkheid, die wagen kwam te snel & had in haar haast niets gemeld aan de centrale? Waardoor ze al schietend door een open koffer vertrokken zijn.

Heb er zo nog één.
Bouhouche beschikt vanaf jan 82 over 15 van de op dat moment (en naar mijn mening nog steeds) beste machinepistolen ter wereld de H&K MP5 al dan niet met silencer.  Eind van dat jaar voeren ze de overval op Swarts uit met mechanisch wapenbucht, 4 sten-guns uit de 2de wereldoorlog. Bouhouche, wapenfreak in het kwadraat, gebruikt tijdens zijn rijkswachtjaren als BOB-er eigen niet rijkswacht munitie (onwettig) en eigen wapen omdat hij het normale materiaal niet goed genoeg vindt. En dan zo een overval doen met museum-materiaal? Dat is toch het teken dat de H&K niet gebruikt mochten worden. Aan Parijs-Dakar meedoen met de geit van de Bomma terwijl er een aangepaste Hummer in de garage staat. :-)

Of de wapens verkocht gingen worden, betwijfel ik, dan hadden ze toch nooit gewacht tot in 87. Toen zijn ze gevonden in een garagebox.

Mendez zal wel meer met FN-certificaten geklooid hebben. Iets anders zou erg opvallend geweest zijn.

Het kan ook niet zo zijn dat Bouhouche alle 2 weken bij de group diane binnen sprong om de nieuwste dingen te bekijken. Dat kan niet. De wapenwereld is een heel trage wereld. Alles evolueert technisch heel traag.  Zou het niet eerder zijn dat hij zaakjes deed met de wapenmeester, een goede vriend, wat bijverdienen? Dat dat de echte reden was van zijn vele bezoekjes. Niet vergeten dat die wapenmeester dingen kon bestellen, die niet eens veel geld kosten, integendeel, maar dat het niet zou opvallen. Dingen die wel zouden opvallen als een reguliere wapenhandelaar ze bij een groothandel of bij een buitenlandse leverancier (douane) zou bestellen. Kan me zo wel wat zaken voorstellen.  Of gewoon wat ruilhandel. De wapenmaker was ook een freak.

32

(1,219 replies, posted in 1985)

coconut wrote:

Ik denk dat je mijn telefoon afluistert Witse. Deze nacht nog moeten uitleggen aan de jongere generatie speurders wat een CB is. Natuurlijk hadden die verbinding.

En het lijkt me ook niet onwaarschijnlijk dat er ergens een onopvallend iemand tussen de klanten stond die overzicht had en alleen in actie moest komen als er hier of daar iets mis zou gaan. Zo zou ik het ten minste georganiseerd hebben.

ook als antwoord aan inspecteur Witse.

Het is de logica zelf dat ze een backup undercover binnen hadden. Man of vrouw. Als het maar een goede (practical) schutter was. Ze wisten ook dat er in de supermarkten ondertussen wel eens een BOB-er met een UZI in een papieren zak met een karretje rondliep. Zoals ik ooit reeds geschreven heb, zou het me niet verbazen dat er buiten ook een backup was met de nodige hardware waarmee men een echte (met alle respect) politieconfrontatie hadden kunnen aangaan. (Zoals tegen een politieman op één van de foto's na de feiten in Overijse met een AR-15 5.56mm in zijn handen)  Daar doe je met je riotgun of Ingrammetje niets tegen, buiten een laatste sigaret.

Ze hebben vermoedelijk op wapenvlak het beste van het beste uit de roof bij Dyane dat er bestond in die tijd in hun bezit, en ze doen een toch niet risicoloze holdup met low tot low-mid-range wapens, (Voor de leek wapens om op korte afstand grote schade toe te brengen, maar op 50m kan je ze staan uitkafferen als je af en toe eens een stapje opzij zet). Komaan.

Mochten ze daar niet aankomen, aan de SIE-wapens?  De werkelijk gebruikte wapens zijn juist voor het spoor,  het is bijna marketing. Het is even gek als mijn 15 race-Porsches staan in de garage en ik doe dit jaar mee op zolder met mijne Skoda 1.6 diesel en ga zeker winnen. Da's even zot.

Er is maar één reden waarom soldaten of ondergeschikten wachten, en dat is op een commando. Uiteraard van iemand die boven hen staat. Als dat wachten voor een confrontatie had geweest, hadden ze zich klaar gemaakt voor zo'n confrontatie (bv voertuigen verzetten/opstellen als barricade). Dat was het niet, het was wachten.

Tja.. coconut, de CB's (voor de jonkies Citizen Band , 27Mhz, korte golf) die dan uitgestald lagen in de plaatselijke Tandy winkels.... waar is de tijd.

Trouwens een goede vraag i.v.m. de gebruikte wapens door de bende als de diefstal bij Diane aan ze wordt toegerekend. Waarom zoveel moeite voor topmateriaal te stelen in 82 en de toch aanzienlijke hoeveelheid H&K machinepistolen zijn daarna nooit gebruikt of in tweede orde doorverkocht.

OK, ze waren op dat moment even verbrand, maar enkele jaren later had heel de wereld ze. (Vergelijkbaar met P90, zou ook enkel voor anti-terro-diensten zijn en zijn nu te koop bij elke amerikaanse wapenverkoper in semi of auto versie, afhankelijk van staat en vergunning, een wapenfabriek moet toch leven hé, ook een Waalse.).

Zou er ooit door de rijkswachttop i.v.m. deze wapens door de vernedering en de ontegensprekelijke problemen die ze ermee gehad hebben met H&K figuurlijk een soort banvloek zijn uitgesproken tegen wat we de "belanghebbenden" zouden kunnen noemen, dat als er ooit iets zou gebeuren met deze wapens, dat de daders los van het reguliere rechtssysteem en met ale middelen gegarandeerd een zeer onaangename korte toekomst zouden hebben?  Konden ze niet boven water komen om niemand of een organisatie te confronteren en wisten ze dat er niets mee zou gebeuren door een gentlemen's agreement? (als er niets mee gebeurt, zoeken we er niet achter, beste oplossing voor alle partijen) Voor de diefstal van deze wapens hadden ze toch een verpletterende nooit geziene onderzoekscapaciteit moeten vrijmaken, niet? Of men wist dat er niets mee ging gebeuren?

Haemers & Co had ze wel gekocht hoor voor hun overvallen en vele andere terro of crimi organisaties ook.
Zonder twijfel.

33

(1,148 replies, posted in 1983)

the end wrote:

Dossierstukken en getuigen in de eerste plaats natuurlijk. Ik heb het niet enkel over 2 maar meerdere, zou het willekeur geweest zijn hun daden dan zou het zo niet opvallen. Ik hou rekening met de snelheid van vuren het herladen en vele andere factoren. Je kan moeilijk over de bende en het dossier zeggen dat er te weinig info is, er waren heel veel getuigen er is de herhaling van feiten. Plus er is het unieke karakter van de acties zoals Temse/Nijvel en de 85 reeks.

en wat was er speciaal aan het vuren en herladen van de .357 Magnum? Dat kan voor iemand met ballistische kennis zoals ik zeer interessant zijn dit te duiden.Toevallig is dit wapen mijn absolute specialiteit. Het kan maar een meerwaarde zijn.

34

(156 replies, posted in 1980-1989)

ddd wrote:

Waarom begraaft men iemand?

  • Om te vermijden dat er sporen gevonden worden.

  • Geen lichaam, geen bewijsbare misdaad, dus zelfs bij vermoeden van en tekort aan ander bewijs gaat dader vrijuit.

  • Omdat er dingen tussen slachtoffer en dader(s) zijn gebeurd die sporen kunnen achterlaten.

  • Om te vermijden dat er ballistisch onderzoek mogelijk wordt.

  • Om te vermijden dat de omstandigheden en methodiek van de overval aan het licht komen.

  • ...

Of insinueert u nu dat de man niet om het leven werd gebracht omdat men deze eigenlijk als enige van zovele feiten zou hebben begraven, een atypisch gegeven bij hun MO's?

Er is maar één reden om het lichaam van geldkoerier Zwarts na de feiten te doen verdwijnen, en dat is om de onderzoekscapaciteit te manipuleren. Als de buit weg is en Zwarts is onvindbaar, dan gaat een groot gedeelte van de onderzoekscapaciteit naar de moraliteit en mogelijke betrokkenheid van deze jongeman. Hij wordt in casu onvermijdelijk, mede- of zelfs hoofdverdachte zonder dat hij zich kan verdedigen. Want het enige waarvan de speurders op dat moment zeker van zijn, is maar van één identiteit, en dat is van pechvogel Zwarts en daar wordt maximaal op ingezet. Er was niets beters dan dit "scenario" om het onderzoek te manipuleren.en tijd te kopen.

35

(3 replies, posted in Wapenhandel)

Toch een rare lapsus (of niet)... tweede kolom: "Samen duiken Van Baelen en Pourtois op bij wapenhandelaar Daniel Dekaise in Aalst."

In Aalst?

Men schrijft niet ... "samen duiken Van Baelen en Pourtois op bij wapenhandel Dekaise", dat doet de reporter wel als hij enkele zinnen later spreekt over de overval. De reporter maakt zo precies subtiel een verschil tussen wapenhandelaar als persoon en de "wapenhandel" (de fysieke winkel) die overvallen is.

Raar dat men specifiek over Aalst spreekt terwijl het begrip Aast in het artikel nergens enige relevantie heeft.

Rare lapsus van journalist Knack, als het er één was. Ook de melding dat er enkel een geluidsdemper en 2 machinepistolen waren gestolen is ook geen top journalistiek. Los van de redacteur moet toch een eindredacteur geweest zijn die dit artikel nalas.

Daar wil ik wel eens een paar meningen over?

36

(532 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Merovinger wrote:

In 1994 vond men op aanwijzing van Beijer in een bos van Villers-la-Ville tientallen wapens, munitie en granaten afkomstig van het Amerikaanse leger maar ook gestolen paspoorten, identiteitskaarten, rijbewijzen, ... Het leek een schuilplaats zoals Gladio er in de periode van de Koude Oorlog gespreid over heel het land een tiental bezat om communistische indringers te bestrijden. Merkwaardig was de vondst van een roestig FN-pistool kaliber .22LR en 47 kogels .22 LR hollow point. Volgens pv nr. 43996 droeg dit wapen het fabricagenummer 29081U70 en was het op 10 augustus 1981 ontvreemd bij FN in Herstal. Tony Mendez was daar toen commercieel directeur.

Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat Mendez tientallen wapens had gestolen en er een onbekend aantal had doorverkocht aan zijn vriend Bouhouche. Werd dit pistool gebruikt door de Bende? Niemand zal het nog kunnen bevestigen want het was in slechte staat. Adjudant Van Cleuvenbergen van de ontmijningsdienst zegt erover: "L'arme est en très mauvaise état, nous ne pouvons même pas tirer la glissière vers l'arrière."

Tijdens een huiszoeking in het appartement van Beijer op de Square Armand Steurs in Sint-Joost vond men in de kelder ook vijf dozen met Legia-munitie van het type kaliber 12 Brenneke. De Bende schoot met dezelfde munitie in Temse, Beersel en bij de terroristische raids in 1985."

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

Wat betreft doorslaggevende bewijskracht vind ik het louter bezit van Legia Brennekes in die jaren 80 als iemand een Riot Gun heeft en er brennekens mee afvuurde op schietstanden of louter ter zelfverdediging, niet abnormaal. Vergelijk het als mayonaise. Als je een Belgische ijskast open trekt, is de kans zeer groot dat de mayonaise van het merk Devos-Lemmens is. Wel als je ergens Brennekes zou vinden was het in de jaren 80 bijna een zekerheid dat het Browning Legia Brennekes waren. En het is bijna een zekerheid dat een sportschutters die met zijn riotgun vuurt, legia brennekes zou gebruiken in die tijd.  Ik denk dat 95% van alle gladloopmunitie in die periode van Browning (onder licentie bij FN gemaakt) kwam.

In één van de kranten staat wat betreft lader voor pistool; lader voor Baby Browning in .32ACP. Maar daar lijkt de lader te lang voor.

Wat betreft "overleden wapenhandelaar uit het Aalsterse" moet ik natuurlijk officieel in 2007 overleden "garagist" schrijven, mijn excuses. smile Of "garagist" Laurent Podevijn met "grote verdwenen privé verzameling vuurwapens" en een "atelier" voor metaalconstructie van deze garagist waar Mendez, boezemvriend van Bouhouche wel eens in Aalst kwam werken. Aan de "moto's" zeker. Ik vraag me echt af hoe goed die piste garagist Laurent Podevijn - Mendez en friends werd uitgevlooid door de Delta cel. Daar zou ik moest het kunnen met wijlen Albert Van Den Abiel wel eens een half uurtje willen over praten.

Frohike wrote:

"Op het eerste zicht is er geen link te leggen met de Bende van Nijvel".  Waarom niet?  Wat doet hen dat besluiten? Dit lijkt me toch te toevallig om geen opzettelijke 'mindfuck' te zijn, al dan niet uit de omgeving van 'de Bende'...

De 2 gevulde geweer magazijnen lijken me magazijnen voor een US M1 Carabine in caliber .30, netjes gevuld, gebruiksklaar. Originele dingen, geen aftermarket zo op het eerste zicht.

Eén ding is zeker, ze liggen er niet in vanaf WO2. smile

Mogelijkheden:

  • Weggegooid door een particulier die er van af wou omdat hij bij de verstrenging van de wet zijn wapens niet wou registreren. Dus mannen, blijven zoeken, want er is een grote kans dat het karabijntje er ook nog ergens ligt. Op internet vind je wel wat voorbeelden.

  • Secundair denk je bij dit type wapen ook puur intuïtief, onmiddellijk aan de op dit forum vaak genoemde overleden wapenhandelaar uit het Aalsterse Podevijn. Die heeft er wat van gesleten in zijn tijd. Ze kwamen uit Amerikaanse stocks, spotgoedkoop, semi-auto en geen vergunning nodig. Dus ook hier heren magneetvissen, blijven vissen, wie weet komt de hele stock wapens die na de dood van die bewuste wapenhandelaar is verdwenen boven water. smile

Het magazijn van het pistooltje lijkt me, maar om 100% zekerheid te hebben zou ik het verroeste ding moeten zien, een Walter PP (Polizei Pistole) lader, productie periode WO2, in kaliber .380 (ook wel eens 9mm kort genoemd). Het lijk me los van dit dossier sowieso niet zo slim van eender wie om zo snel, bij een onbekende wapenvondst in België, te verklaren dat het niets met de "Bende" of wat er voor moet door gaan te maken heeft. Behalve als het een vikingzwaard made in Vietnam is. smile

39

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Even quote op mijn eigen mail en oproep aan diegenen uit die streek en bijkomend de streek in de jaren 80 goed kenden. Wat is de meest logische reisweg vanuit het bos, met als tussenstop Eigenbrakel en eindhalte Overijse. Ik kan wel gaan Google mappen en ken de verkeersaders van nu maar de weginfrastructuur was in 1985 misschien wel anders dan nu. Kleef daar graag eens realistische tijdsbestekken op voor elke verplaatsing toen . Met gewone rijstijl, low profile, netjes aan de verkeersregels. Thanks!

40

(313 replies, posted in Slachtoffers)

In 2003 komen enkele getuigen boven met hun verhaal in het bos van La Houssière na de overval in Aalst een lichaam hebben zien liggen. 20 jaar na de laatste overval.

Gezien de hypothese die ook zeer duidelijk door Vos werd weerhouden (beetje té), dat de killer in Aalst door een revolverschot van agent Nevens dodelijk zou verwond zijn, startten er in 2004 opgravingen. Daarbij wordt geen lichaam gevonden maar wel 2 afgeschoten kogelpunten 9mm en hulzen. Onderliggende grond wordt analytisch afgegraven naar sporen. De killer wordt niet gevonden, maar wel de 2 kogelpunten die Vos dan vermoedelijk toeschrijft aan de bende. Ikzelf, maar dat terzijde, heb nooit geloofd in een dodelijke treffer, maar daar heb ik reeds genoeg over geschreven.

Het moesten wel kogels zijn van de bende, want dit zou, dixit Vos, wel heel toevallig zijn?

Misschien niet. Ik geloof zeker dat de getuigen iets raars gezien hebben. Alleen van een getuigenis na 20 jaar ben ik niet zeker van de correctheid van het tijdskader van deze getuigenis in dit sterk gemediatiseerd dossier met veel terugkomende feiten, zoals de GTI’s enz, voorstellingen van reuzen, killers en de leider. Het zou niet abnormaal zijn na meer dan 20 jaar dat er fouten in zitten Fouten in de herinnering van de getuigen betreffende iets dat zich afspeelde in seconden.

Nu komt de gewaagde hypothese die iedereen een beetje gelijk geeft.

Misschien waren de getuigen na 20 jaar een maandje verkeerd. Misschien was het “roerloos” lichaam”, niet dat van de killer maar van Finné. Die neergeschoten, afgemaakt op de grond ligt. De gevonden kogels zouden kunnen kloppen, 2x 9mm. In wat we comfortzone van de bende zijn gaan noemen. Een lichaam dat leegbloed in een bos of op een boswegel is handiger dan op een hard oppervlak.

Vanuit het bos, naar Eigenbrakel en dan naar Overijse is niet eens zo een gekke gedachte voor iemand die de streek een beetje kent. De tijdspanne zorgt er misschien wel voor dat het buckshot in de nierstreek om Finné fictief af te maken niet het effect had van een frisse wonde. Gewoon stommiteit.

De opgravingen en de vondst van de kogels in het bos door de ploeg van Vos zal zeker goed gedocumenteerd zijn. De man zal zeker eureka geroepen hebben. Waarschijnlijk is dit echter nooit vergeleken met materiaal i.v.m Finné. Uiteraard niet, want het zou alleen maar materiaal kunnen zijn van een dader, niemand aan gedacht misschien van een slachtoffer. Ook eventueel organisch materiaal of in het beste geval DNA verzameld door de onderzoekers uit de grondstalen, kunnen vergeleken worden met het DNA van Finné of zijn aanverwanten.

Misschien veranderd wat DNA of ballistiek onderzoek/ vergelijkingswerk de denkwijze over 85. Wie weet.

Ik zou zelfs het bloed en/of DNA dat men nog heeft vanop de kogelwerende vest gevonden in het kanaal, laten vergelijken met dat van Finné. Het is misschien gewoon in de hals van de drager van de vest gelopen, tijdens het verslepen van het lichaam. Niet door een schotswonde. Het is misschien zo simpel. Komaan, mevrouw de onderzoeksrechter Martine Michel, met alle respect, verras ons hier eens mee.