51

(412 replies, posted in Plaatsen)

coconut wrote:

Indien ik goed ben ingelicht was dit net de activiteit of hoofdactiviteit die in die loods plaatsgreep. Het demonteren van wagens en zelfs uitvoer van stukken naar het buitenland. Er is zelfs sprake van een dubbeldekker vol motoren. (Ik leg er wel de nadruk op dat ik dit gehoord heb via een man die een aantal mensen uit de buurt is gaan ondervragen. Het was een man die beweerde een dader te kennen. Een totaal onbekende naam trouwens. En de man wenste totaal anoniem te blijven. Al vermoeden wij dat hij op het forum zit.)

Finn, indien ik me niet vergis heb je hier ooit gezegd dat je een deel van je jeugd vlak in de buurt van de loods zat. Jij moet dus beslist een aantal mensen kennen die dit zouden kunnen bevestigen of ontkennen. Heb jij al ooit rondvraag gedaan in de buurt ivm de activiteiten die mogelijks in de garage gebeurden en die dus zichtbaar waren voor de buurt.

Nog iets. Zijn de mensen uit de buurt van de loods ooit ondervraagd? En indien ja, door wie. Dendermonde of ... Ik heb het al benadrukt, het zijn alleen de mensen uit Overijse zelf die ons kunnen helpen bij deze vragen.

Coconut, ik ken de omgevingen en de loods. Een dubbeldekker in dat kasseistraatje, nooit van gehoord, is mogelijk maar is niet logisch hoor gezien de haakse bocht. Die loods is een klein gebouw hé, veel auto's om motoren de demonteren konden daar niet in. Dat was geen garage hé. Ik weet niet of er toen in de straat al een tweedehands garagist aanwezig was, later wel, alsook de zetel van de firma die nummerplaten maakte in Brussel.

Ik bevraag soms de lokale politie en rijkswacht van vroeger maar ofwel zijn ze dood (de adjunct politiecommissaris waarvan sprake in de uitzending) ofwel zwijgen ze (rijkswachtcommandant). Vergeet niet dat veel rijkswachters uit het mobiel legioen geplaatst werden ergens ten velde en dikwijls naar hun eigen provincie zijn teruggekeerd. Maar dat lokale politie en rijkswacht van toen veeeeeel weten, kan bijna niet anders.

Eigenlijk zou je die 3 straten moeten afgaan en mensen boven de 70 jaar bevragen naar hun mening over toen. Naar ik vermoed is dat nooit gebeurd. Idem met getuigen van de overval in Overijse.

52

(412 replies, posted in Plaatsen)

Bossi wrote:

Zelfs één haarstreng kan waardevolle informatie opleveren voor forensisch onderzoek. Lengte, kleur en krullerigheid zijn direct zichtbare kenmerken. DNA analyse van de medulla kan een match opleveren. Voor haarvergelijking is een collectie van representatieve haarmonsters van een persoon nodig om het, via microscopie of DNA profilering, te vergelijken met monsters die zijn verkregen bij het forensisch onderzoek.

Haar kan makkelijk tussen personen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen slachtoffer en dader, tijdens een gevecht of aanranding. Microscopie is een simpele, non-destructieve test die kan uitsluiten dat het haar van een persoon (zoals een verdachte) is, zodat verdere tests onnodig zijn. Als het haar vergelijkbaar is (kleur, lengte en microscopisch type) is het maken van een DNA profiel de volgende stap, omdat DNA profilering veel meer uitsluitsel geeft of een mogelijk verband.

Die sigaret kan van iedereen zijn die in de taxi gezeten heeft en rookt. Maar, onderzoeken en matchen met de mogelijke daders is de boodschap.

sherlock wrote:

Is die loods al ooit binnenste buiten gekeerd en de tuin? Werd de huurder na de bende ondervraagd? Misschien heeft hij nog interessante restanten gevonden. Wat hem toen nutteloos leek, kan nu van groot belang zijn.

Weten we allemaal niet. Wat heeft Dendermonde daar ooit gedaan, gezien of gevonden alvorens het dossier naar Wallonie verhuisde? Heeft de lokale daar ooit onderzoek gedaan? Weten we niet. Men is bij de loods (en Lucien) uitgekomen bij onderzoek naar de moord op een jood in '86. Ik neem aan dat deze loods snel is opgekuist na september '85 maar dan nog, zijn de onderzoeksdaden van Dendermonde mbt de loods in PV opgesteld?

53

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Indien er in de kelders nog materiaal overblijft dat niet "verloren", weggemoffeld, gecontamineerd of dergelijke is - ik denk dan aan huisraad, auto's, eerder gevonden dure horloges, schriftjes, boekjes en tijdschriften, stilo's, wapenverzamelingen, kledij, ... et tutii quanti - dan kan maar vandaag nog mooie dingen uithalen. Als het maar meer is dan een sigaret en een stukje kogelwerende vest.

54

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ik ga er van uit dat men in 2005 toch al enige weet had van sporenonderzoek, vingerafdrukken, DNA, haartjes, schilfers, ... Hebben de speurders hun voorraad ingeslagen of niet? Wie gaat het zeggen. Indien wel kan het in een wereldwijde databank gestoken worden of wordt DNA van zijn zoon afgenomen.

55

(412 replies, posted in Plaatsen)

Misschien is er nog iets te vinden in 1 van die serreputten maar dat zou ik verschrikkelijk dom vinden van de daders of de tussenpersonen. Er is trouwens weinig of geen bewijsmateriaal gevonden van de bende dat men niet mocht vinden. Als er iets bij het gerecht ligt, dan had het een functie dat het gevonden mocht worden. Natuurlijk denken we dan aan de wapens in Ronquières of het brandhoopje met fotootje annex tekstje in het bos of de kapot gesneden Santana-nummerplaat, Spaanse krant,... cheques van bij Dekaise die een wandelaar altijd moest vinden nabij Dr. Derscheid of de bewust achtergelaten achterbank van de Golf na een overval.

Deze daders waren paranoia wat betreft sporen nalaten, denk aan het stelen van de Audi 100 in de garage, het demonteren en nadien verbranden van de auto's, ... Daarom zou het mij ook sterk verbazen dat ze een sigaret zouden achterlaten in een taxi. Neen, Lucien kreeg bedreigingen van huurders en bezoekers staat hier op het forum. Die mannen hebben hun garage opgeruimd me dunkt. Ik vraag me trouwens af hoe je een Golf demonteert en de karkas wegsleept zonder aandacht te trekken bij buren en een bange verhuurder na Overijse '85? En wat met de andere auto's waaronder R5 turbo? Wat hebben die mannen van Dendermonde daar aangetroffen?

56

(412 replies, posted in Plaatsen)

Ruf Nachtergaele wrote:

Kan u dat concretiseren? Bv. ivm verblijfplaatsen. En wat bedoel je met zijn "klanten"? In welke hoedanigheid had hij "klanten"?

De adjunct commissaris heeft gezien zijn functie en leeftijd alles vanop de eerste rij meegemaakt in zoverre gemeentepolitie bij misdaden en opzoekingen betrokken werd door de almachtige Rijkswacht. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom deze mensen, die nochtans korter bij de bevolking stonden, nooit serieus bevraagd zijn geworden, op geen enkele locatie neem ik aan.

Ik herinner mij deze reportage en quotes in dagbladen en plaatselijke krantjes (o.a. De Serrist) waarin hij beschikbare informatie omtrent plaatsen of garages waar de Golf gezien was, belichtte. Ik denk dat hij hier nog problemen mee gehad heeft bij zijn superieuren. Hij was een dorpsfiguur en inwoners vertelden hem wel eens iets. Of met lokale informatie veel uitgericht is, heb ik zo mijn twijfels gezien het verloop van het onderzoek in deze zaak.

Met zijn "klanten" bedoel ik (ex) bajesklanten, vechtersbazen, misdadigers, ... De gemeentepolitie kende zijn inwoners beter dan de Rijkswacht.

57

(527 replies, posted in Hypotheses)

Vraag is of Vos en collega inderdaad ooit met hem gesproken hebben over de bende in 2012. Het krantenbericht dateert 2009. Interview onze WNP-leden en je zal misschien ook fantastische verhalen krijgen. Wat er van waar is, any guess is goed.

58

(412 replies, posted in Plaatsen)

E. Vandenbranden was een prima politiecommissaris, nog zo eentje van de oude stempel waarvan je schrik had. Van zijn generatie zijn er niet veel meer in leven. Hij had een uitgesproken mening over de bende, verblijfplaatsen en sommige van zijn "klanten". Ik meen dat de toenmalige rijkswachtcommandant WVR was. Deze geeft geen antwoord op mijn verzoeken.

59

(412 replies, posted in Plaatsen)

Laat ons inderdaad voorzichtig zijn met beweringen, brieven en getuigenverklaringen. Er is nooit bewijs van omdat je dat ook nooit kan leveren natuurlijk. Getuigenverklaringen dienen om serieus onderzocht te worden en maken als stukje deel uit van de puzzel. Eventueel kunnen ze dienen om andere effectieve bewijslast te vergaren, domino effect.

LD was een flamingant lees ik. Als hij schrijft 'Vuurgatstraat' dan kan dat zijn eigen woning zijn (hij woonde op de Vuurgatstraat die achteraan uitgeeft op de Eikenlaan), wat een rare lokatie zou zijn om een regering te vormen; maar evengoed 1 van de wat hoger in de straat gelegen poepchique villa's, kastelen of landhuizen van een hoogwaardigheidsbekleder of lid van de regering. Die heren gingen soms offsite om geruster te zijn.

Ik kende hem niet maar zou niet zomaar beweren dat hij niet gezond van geest meer was. Op het forum staat dat Philippe De Staerke in een caravan in diezelfde Eikenstraat gewoond zou hebben, deze info komt niet van LD. Op het forum staat dat Kapplan Murat in een aangrenzende straat (Koedalstraat) woont of gewoond zou hebben, info 1207 tijdje geleden. Van hoeveel beweringen op het forum is er ooit een bewijs geleverd?

60

(412 replies, posted in Plaatsen)

Insp. Witse wrote:

Als kerncentrum van de bende van nijvel werd ooit (door een profiler) sint genesius rode uitgeprikt. Net aan de overzijde van het zoniënwoud ligt sint -jezus-eik. Wat wil zeggen dat deze loods nog niet zo gek is als uitvalbasis. Voor deze uitvalbasis zou ik me dan enkel beperken tot de eerste reeks van aanslagen, alvorens de pauze.

Claude Nitelet heeft hiervoor het eerste steentje in de vijver geworpen. Maar weet iemand in welke reeks Claude naar voor kwam (eerste, tweede of over de gehele lijn).

Witse, vergeet ook niet de "leegstaande" villa in Hoeilaart van een gekende jurist. Getuigen zagen daar "nerveuze types" vertrekken voor de hold-up in Aalst; woonplaats Mendez, zelfs woonplaats Madani Bouhouche? Caravan Philippe De Staerke, woonplaats Kapllan Murat, verblijfplaats Patrick Haemers, Brugstraat Hoeilaart na Dekaise, woonplaats eigenaar van bedrijf dat nummerplaten maakte, Schooting School Overijse, ...

Beperken tot eerste reeks aanslagen? Wat doe je dan met overval Delhaize Overijse + loods of overval Aalst + "leegstaande villa"? Hier deden nog een aantal plekken als safehouse de ronde.