41

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Bedankt voor je link, Trobken :  https://bendevannijvel.com/andere/josep … in-belgie/

Wat lees ik daar?

"...Die Zaïrese agenten zetten daartoe tegen betaling onder andere een Belgische journalist van socialistische signatuur in..."

Toch niet alweer diezelfde? Je weet wel, die waarvan de opvolger Ali interviewde.

42

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

En op basis van zo iets vaags wordt die speurder Vermeersch in staat van beschuldiging gesteld?

Ik zou niet graag in zijn plaats zijn.

43

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Heremejeetje!

Die link spreekt boekdelen...

Die van Asjemenou dus. Iedereen zal begrijpen wat ik bedoel ...

44

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Asjemenou wrote:

Het is helemaal niet zeker dat de zakken met inhoud een paar dagen voor de vondst daarvan, op 06-11-1986(!), in het water zijn gegooid. Dat kan ook veel eerder zijn gebeurd, bijvoorbeeld op 11-11-1985.


Daar heb je helemaal gelijk, Asjemenou.

Maar je zal al gemerkt hebben dat deze terechte vaststelling Trobken, Gloacoster en co niet goed uitkomt.

Want je zit volgens hen niet 'in de juiste flow'.

Meer bepaald niet in die van het Doofpotcomité.

45

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Minister Geens was blijkbaar minder onder de indruk van de uitspraken van deze Procureur-Generaal.

Hij bleek namelijk al gauw niet meer onmisbaar te zijn in het onderzoek.

46

(122 replies, posted in Speurders)

De verdenking sterk?

Waarom haalde men dan oud-rijkswachter François Achten tijdelijk uit de gevangenis om hem aan te zetten tot een 'deal'? In een hotel nog wel.

Ik zou eerder zeggen : Barbertje moet hangen.

En dan komt een T.V.-reeks ('1985') die de schuld bij rijkswachters moet leggen goed van pas, ook al gaat het om fictie.

Een kwestie van een bepaalde sfeer te creëren en de geesten rijp te maken. Bij gebrek aan bewijzen.

47

(9 replies, posted in Speurders)

André Rogge, gewezen informant van Frans Reyniers, licht in zijn mémoires een tip van de sluier op over de ware aard van de activiteiten van Reyniers ('Les égouts du Royaume' pag. 125):

Georges Van Dycke, die andere informant van Reyniers, zegt op zijn ziekbed tegen Rogge: "Frans Reyniers is niet de onkreukbare 'superflic' voor wie hij zich uitgeeft. Integendeel, hij heeft voortdurend grote sommen geld nodig. Hij is de loopjongen van een zekere Werner Mauss, een Duitse privé-detective die zich voordoet als vertrouweling van de West-Duitse regering, wat hij niet is. Reyniers voert allerlei duistere opdrachten uit voor Werner Mauss, waardoor hij voortdurend op en neer reist naar Duitsland.

Ik (Vandyke) heb ooit Mauss moeten vergezellen naar een Latijns-Amerikaans land, waar hij ging onderhandelen met guerillero's die Duitse werkrnemers van de firma Mannesmann hadden ontvoerd. "

Online kan je lezen dat die Werner Mauss inderdaad zijn diensten aanbood aan buitenlandse bedrijven in Colombia waarvan werknemers ontvoerd waren door de marxistische guerillagroep ELN. Vooral de Duitse firma Mannesmann had een belangrijk contract lopen voor de aanleg van een oliepijplijn in ELN-territorium. 4 ingenieurs van Mannesmann werden ontvoerd, evenals de Duitse echtgenote van de directeur van het bedrijf, Uit latere berichtgeving blijkt dat Mauss op vriendschappelijke voet stond met de ontvoerders, dat hij de prijs van de losgelden zou opgedreven hebben, en dat hij ervan verdacht werd de ontvoeringen mee georganiseerd te hebben om de firma Mannesmann ertoe aan te zetten zware protectiegelden te betalen aan het ELN.

Toen in 2001 de Belgische backpacker Karel Dick ontvoerd werd door het ELN konden de ambtenaren die het dossier behandelden op Buitenlandse Zaken vaststellen dat het ELN vanuit Cuba gerund werd : de onderhandeliingen voor de vrijlating van Karel Dick werden in Havana gevoerd, na voorspraak door een Belgische politicus die momenteel lid is van de PTB.

De 'Mannesmann'-episode van Mauss speelt zich af nog vóór de val van de Berlijnse Muur.

Reyniers werd definitief geschorst na de val van de Muur en na de overhandiging van een lijst van Belgische KGB-medewerkers door Sovjet-agent Cherpinsky. Dezelfde Reyniers die eerder Mauss probeerde aan te bevelen om tussen te komen voor de vrijlating van Abu Nidal - terrorist Saïd Al Nasser in ruil voor de Belgische familie Houtekins-Kets. In het gebouw waar de familie Houtekins-Kets werd vastgehouden in Derna, Libië, waren ook Russische en Oostduitse adviseurs gehuisvest.

Dat werd in 1987 vastgesteld door de Amerikaanse Sandra Simpson, toen zij eveneens in Derna gevangen werd gehouden, nadat zij van een yacht geplukt was vóór de kust van Libië. Simpson bevond zich op dat yacht in het gezelschap van twee Belgen, Frank Boussemaere en Mirella Bongaerts, en van een Duitse scheepsmecanicien. De Duitser werd later ondervraagd door een Oost-Duitse adviseur uit de andere vleugel van het gebouw. Simpson zegt dat in dat zelfde gebouw eerder andere Westerse gijzelaars werden vastgehouden. Dat moet de familie Houtekins geweest zijn.

U vraagt zich wellicht af waarom niemand ooit gehoord heeft van een gijzeling van twee Belgen, Bongaerts en Boussemaere, in Libië in 1987?

Allicht omdat dat deel uitmaakt van de Staatsgeheimen die de jaren '80 bij ons hebben gekenmerkt.

Er was in 2019 een poging om het onthullen van dergelijke geheimen strafbaar te maken met drie jaar gevangenisstraf, maar die is mislukt » www.nieuwsblad.be

48

(37 replies, posted in Slachtoffers)

edd wrote:

Conclusie: de man lijkt inderdaad op 1 van de robotfoto's.

Zoals waarschijnlijk duizend anderen ...

49

(328 replies, posted in Andere Personen)

De rol die Albert Raes, Hoofdcommissaris Reyniers en consoorten gespeeld hebben in de pogingen om de AbuNidal -terrorist Said Al Nasser vrij te krijgen lijkt niet onschuldig te zijn. Het Sovjet-systeem stond in die periode op instorten.

Raes en Reyniers werden in de maanden daarna niet toevallig verwijderd uit hun functie :

Toen KGB-agent Igor Cherpinsky in Brussel overliep naar de Amerikaanse ambassade was het La Libre Belgique dat hierover het eerste bericht bracht, op 5 juni 1990.

Dat was exact de dag waarop Albert Raes zijn functie als hoofd van de Staatsveiligheid moest verlaten.

Tot die verwijdering was unaniem beslist door het Kernkabinet, onmiddellijk nadat  premier Wilfried Martens intern een uitgebreide briefing had gegeven over de lijst 'Cherpinsky. '

Die lijst was veel uitgebreider dan wat het bericht in La Libre initieel vermeldde : er zouden een twintigtal Belgen op gestaan hebben die door de KGB betaald werden.
 
Ook Reyniers werd prompt geschorst, voor de rest van zijn loopbaan. Dat zijn zware maatregelen, voor ambtenaren van dat niveau.

Het Kernkabinet onder de regering Martens VIII bestond uit Wilfried Martens, Philippe Moureaux, Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Melchior Wathelet en Hugo Schiltz.

De inhoud van de 'Cherpinsky' - lijst werd, behalve binnen het Kernkabinet, nooit vrijgegeven, zelfs niet aan het parlement.

Zie : 

https://www.upi.com/Archives/1990/06/08 … 644817600/

"The Brussels daily newspaper La Libre Belgique reported Tuesday a young KGB officer recently had sought refuge in the U.S. Embassy and was promptly sent to the United States where he revealed the names of his contacts in Brussels.

The newspaper said they included a Western ambassador to the European Community or to the North Atlantic Treaty Organization, an assistant to EC Commission President Jacques Delors, a high official of the Defense ministry and a member of the office of Interior Minister Louis Tobback."

50

(41 replies, posted in Organisaties)

Buitenlandse inmenging : eerder infiltratie zou ik zeggen.

Maar ik zou zeer voorzichtig zijn met de pogingen om die toe te schrijven aan de Amerikanen.

De sporen die aangelegd werden richting Shape, Chièvres enz. zijn nogal doorzichtig.

Ze zouden wel eens eerder kunnen te maken hebben met een constructie om de werkelijke buitenlandse betrokkenheid te verdoezelen.

Het zijn niet de Amerikanen die één van de grootste terroristen uit de recente Belgische geschiedenis als informant gebruikten. Integendeel, het waren de Amerikanen die hem lieten aanhouden in Marokko omdat België hem de hand boven het hoofd hield.

Ook een medeplichtige van Belliraj,  Lahbib El Mahmoudi, kon hier jarenlang ongestraft blijven rondlopen, tot hij in juli 2018 naar Italië gelokt werd en daar prompt  werd aangehouden. Een tweede 'Belliraj'- scenario dus.  Marokko vroeg de uitlevering van El Mahmoudi, maar het is er nooit van gekomen. De man heeft  in december vorig jaar kunnen genieten van de verjaring. Net zoals alle medeplichtigen die betrokken waren bij de Belliraj-moorden eind de jaren ' 80.


Het valt mij overigens op dat die Joël Lhost, die zogezegd op de dag van de overval in Aalst een opdracht kreeg die hem tot aan de Amerikaanse luchtmachtbasis van Chièvres moest leiden, dat die Lhost in de Franse Pyreneeën woont.

En dat Madani Bouhouche en Alain Weykamp daar ook woonden.