51

(328 replies, posted in Andere Personen)

Voor wie genoeg mocht hebben van het gespam van de laatste dagen op dit forum, hierbij enkele weetjes over Abdelkader Belliraj, gewezen informant van de Staatsveiligheid:

Toen Belliraj door de Staatsveiligheid in een villa in Evergem werd gehuisvest was zijn 'handler' Marc Vindevogel, een Oost-Vlaamse agent van de Staatsveiligheid. Het blijft merkwaardig dat de Staatsveiligheid en een buitenlandse inlichtingendienst genoeg vertrouwen hadden in Belliraj om hem als betaald informant te rekruteren.

De bende van Belliraj was namelijk verantwoordelijk voor de overval van 17 april 2000 op de hoofdzetel van de beveiligingsfirma Brink's Ziegler in het Groothertogdom Luxemburg. Daarbij werd zomaar eventjes 17, 5 miljoen Euro buitgemaakt.

Langs de vluchtweg van de overvallers werden lege zakken van de firma Brink's teruggevonden, met daarop een vingerafdruk van Abdellatif Bekhti, een kompaan van Belliraj. Bekhti zit momenteel in Marokko een gevangenisstraf van dertig jaar uit voor terrorisme, in dezelfde zaak als Belliraj.

Abdellatif Bekhti is de jongere broer van Mohamed Bekhti. Die was één van de twee boezemvrienden en 'compagnons de route' van Belliraj in de jaren '80, samen met ene Hassan Younsi. Belliraj kocht met de opbrengst van de buit een hotel en andere immobiliën in Marokko.

Maar wat mij door een gunstige wind bereikte (er blijft al eens een P.V. op een fotocopiemachine liggen):

Na zijn aanhouding in Marokko had Belliraj geld nodig. Zijn Marokkaanse immobiliën kon hij uiteraard niet meer verkopen.

Toen één van zijn vertrouwelingen hem bezocht in de gevangenis begon Belliraj met hem een vertrouwelijk gesprek in het Berbers. Vertrouwelijk, dat dacht hij, maar het gesprek werd afgeluisterd door een Berberstalige agent van de Marokkaanse politie.

Belliraj vroeg de bezoeker een boodschap over te maken aan zijn famillie in België: hij had een plastic zak met daarin meer dan 100 miljoen BF begraven in een steeg in Charleroi. Afkomstig van de overval op Brink's Ziegler.

De bezoeker moest aan een familielid in België vragen om de zak op te graven, om aldus het gevangenisleven van Belliraj wat aangenamer te maken.

Nog vóór de bezoeker iets kon ondernemen maakten de Marokkaanse autoriteiten de afgeluisterde gesprekken over aan België. Er werd onmiddellijk gegraven in Charleroi en de zak werd gevonden, met het geld er in.

Alleen heeft niemand daar ooit iets over vernomen, net zomin als over de opgravingen die ooit in Evergem werden verricht in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Wat een idee geeft hoezeer sommigen Belliraj uit de kijker willen houden ... Zelfs via dit forum.

52

(3 replies, posted in Staatsveiligheid)

Inmiddels kunnen we ons een idee vormen waarom er plots zo veel beweging is op dit forum: uit een recent perslek blijkt namelijk dat er al geruime tijd een geheime sectie actief zou zijn binnen de militaire inlichtingendienst: de C.I. (Counter Intelligence), die bestaat uit burgers.

Deze burgers zouden het 'veldwerk' uitvoeren als het over contraspionage gaat. De sectie zou bestaan uit 90 personen, momenteel geleid door ene Clément Vandenborre. Ook deze burgers zouden een militaire graad hebben, die evenwel niet in vredestijd mag gebruikt worden.

Er zou al een tijdje onenigheid bestaan tussen militairen en burgers binnen de dienst, waardoor iemand uit de biecht zou hebben gepraat. Het bestaan van de dienst zou dan gelekt zijn naar de nieuwssite 't Scheldt. Onlangs werd er bij 't Scheldt een huiszoeking verricht, om andere redenen. Daarbij zou ook het dossier 'C.I.' in beslag genomen zijn, waarna de redactie van 't Scheldt besloot om het verhaal naar buiten te brengen.

Er lijken merkwaardige parallellen te bestaan tussen de C.I. en de organisatie die ooit opgericht werd door André Moyen, voormalig verzetsstrijder in WO II. Het valt op dat er ook in Frankrijk een gelijkaardige groep bestond: de SAC (Service d'Action Civique).

Zou het kunnen dat Buslik, Bouhouche, Beijer, Amory, Baugniet etc. deel uitmaakten van de C.I.? Alles wijst er in elk geval op dat er begin de jaren '80 een infiltratie was in de Palestijnse terreurorganisatie Abu Nidal. Gérald Damseaux geeft in zijn mémoires ongewild een hint in die zin ('Les années noires vous intéressent?' p. 229).

Daarin beschrijft hij hoe hij, na de mislukte aanslag op een rijkswachtauto in oktober 1981, gecontacteerd wordt door de moeder van Jean-François Buslik. Zij vraagt hem om tussen te komen voor haar zoon, die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij een granaataanslag op joodse kinderen in Antwerpen. Zij voegt eraan toe: "Hij moet wel onschuldig zijn, want hij is zelf joods".

Hij is inderdaad joods. Maar de moeder weet duidelijk niet waar de klepel hangt, want de aanslag op de schoolkinderen werd gepleegd door de Palestijn Saïd Al Nasser, lid van Abu Nidal, en nog wel ruim een jaar eerder. Haar zoon moet haar daar iets over gezegd hebben, na zijn aanhouding voor de aanslag 'Goffinon'. En zij heeft het maar half begrepen. 

Maar het valt op dat het assisenproces van Saïd Al Nasser gepland is voor december 1981. En dat de aanslag op de rijkswachtauto niet gericht lijkt te zijn tegen adjudant Goffinon, maar het karakter heeft van een zuivere terreuraanslag: de bom bevat 16 kilo schroot. Hij moet ontploffen in de straten van Brussel, duidelijk met de bedoeling om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Maar wanneer de bom uiteindelijk met een afstandsbediening tot ontploffing wordt gebracht volgt er slechts een lichte explosie. Het ontstekingsmechanisme blijkt veel te zwak te zijn.

Dat ontstekingsmechanisme, een omgebouwde CB-zender, werd door Buslik gekocht in een Tandy-winkel. Hij was zo onvoorzichtig om een BTW-bonnetje te vragen ... Het lijkt hier dus te gaan om een terroristische aanslag, bedoeld om de vrijlating van Saïd Al Nasser af te dwingen. Een aanslag die evenwel verijdeld werd door de infiltratie van Buslik, Bouhouche en Beijer in de terroristische organisatie. Wat eveneens in die richting wijst, is dat Gérald Damseaux komt getuigen op het proces van Buslik en hem grotendeels uit de wind zet. Met die getuigenis neemt Damseaux, als agent van de Staatsveiligheid, een risico. Hij beweert op het proces dat hij Buslik opzettelijk een onvolledig recept gaf voor een artisanale bom, waardoor de ontploffing niet krachtig genoeg was. Dat klopt evenwel niet met de bevindingen van de experts , die vaststellen dat het niet gaat om een artisanaal explosief , maar om een industriële springstof van PRB, die gestolen werd uit een Waalse steengroeve. Die springstof was krachtig genoeg om zware schade aan te richten, maar het het ontstekingsmechanisme was ruim ontoereikend. En het recept van Damseaux, dat overgenomen was uit een militair handboek, had niets te maken met de werkelijke samenstelling van de bom. 

Damseaux onderging na zijn getuigenis de toorn van zijn administrateur-generaal, Albert Raes. Hij had dus een opmerkelijk risico genomen, ook al beweerde hij dat Buslik hem de bom-formule had gevraagd om heel andere redenen. Het klopt dat Buslik veel later in verzet werd vrijgesproken voor deze aanslag, wat het vermoeden van infiltratie enkel kracht kan bijzetten. De vader van Buslik was al actief bij geheime operaties in Congo in de jaren '60. Bouhouche was in zijn jeugd kind aan huis bij de Busliks. Van daaruit is het maar een stap om te veronderstellen dat zowel vader Buslik als de tweede generatie banden hadden met de Counter Intelligence. 

Het valt op dat er in oktober 1981 drie aanslagen werden gepleegd: op de rijkwachtauto in Brussel, op rijkswachtmajoor Vernaillen en in de Hoveniersstraat in Antwerpen (drie doden en honderd gewonden). Bij de aanslag op Vernaillen werd de auto gebruikt van de pro-Palestijnse journalist Faez Al Ajjaz. En de aanslag in de joodse wijk van Antwerpen was duidelijk Palestijns geïnspireerd. 
Drie aanslagen op korte tijd in de aanloop naar het proces van Saïd Al Nasser: toeval?

Beijer beweert in zijn boek 'Le dernier mensonge' dat zowel bij de diefstal van springstof in een Waalse steengroeve als bij de aanslag op Vernaillen 'de Congolees' aanwezig was. Het zou gaan om Jean-Luc Baugniet, die als zoon van kolonialen opgegroeid was in Congo. Baugniet verkondigde later dat hij een graad had van officier bij de militaire veiligheid. De graad die hij niet mocht gebruiken?

53

(23 replies, posted in Bende Farcy)

Ja, als we zo vooruit gaan zal dit forum nooit meer zonder bijdragen zitten.

(zoals een tijdje geleden het geval was)

54

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Manische psychose?

55

(328 replies, posted in Andere Personen)

Waarom sleept Walter De Bock er in 2001 ook nog Melchior Wathelet bij?

Het is uitgerekend Wathelet die begin augustus 1988 de moed had om het gratieverzoek van de terrorist Said Al Nasser af te wijzen, waardoor de man niet vervroegd kon vrijkomen.

Waarop de hel losbarstte, met bomaanslagen in de aula's van de ULB en de UCL, zes moorden in opdracht van Abu Nidal en de ontvoering van dokter Jan Cools in Libanon.

En dan volgden verwoede pogingen van Albert Raes,  Willem Wallyn en Frans Reyniers om Said Al Nasser toch nog vrij te krijgen via een ruil met de Silco-gijzelaars in Libië.  Al Nasser, een terrorist die nota bene granaten had gegooid in een groep joodse schoolkinderen.  En die tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld was.

Maar neen, volgens De Bock was Wathelet een extreem-rechts figuur die het niet goed voorhad met ons.

Begrijpe wie begrijpen kan.

56

(328 replies, posted in Andere Personen)

Asjemenou wrote:

Artikel van Walter De Bock, in De Morgen van 31-05-2021, over onder andere de door één van de overvallers in Aalst gesproken taal en de rol van dezen en genen die niets(!) te maken hoeven te hebben met de Bende van Nijvel (https://www.demorgen.be/nieuws/bende-va … ~b1316b2c/):

“(...) Op 9 november 1985 sloeg in die regio ook de Bende van Nijvel toe. In de Delhaize van Aalst werden die dag verschillende klanten in koelen bloede vermoord. Opmerkelijk detail: Een van de bendeleden sprak die dag perfect Nederlands zonder enig accent. (...) Een andere manier om het onderzoek naar de Bende van Nijvel deskundig te bezoedelen was een reeks feiten die met de Bende op het eerste gezicht geen uitstaans hadden, maar die onmiskenbaar toch als stukjes van een puzzel mooi op hun plaats vielen. In de eerste plaats gaat het om de grondige destabilisatie van de Belgische Staatsveiligheid zowel van binnenin als van buitenaf. Daarbij speelden Belgisch gezinde extreem-rechtse kringen (bijvoorbeeld de nazi-militie West Land New Post) maar ook personen uit de omgeving van Paul Vanden Boeynants (denk aan baron de Bonvoisin en minister van Justitie Wathelet) ook een rol. Ten slotte mag ook de groep ex-rijkswachters rond Bouhouche, Beyer en Lekeu met hun talrijke relaties bij de rijkswacht niet vergeten worden. Al die personen hebben wellicht niets met de feiten van de Bende van Nijvel te maken maar hun tussenkomst behoorde wel tot het kader en het klimaat waarin de Bende is opgedoken.“

Uit voormeld artikel van De Bock blijkt geenszins dat hij andere pistes, met andere verdachten, uitsloot. Kortom, we blijven allemaal nog even verder zoeken.


Dit bevestigt vooral wat oud-agenten van de Staatsveiligheid schreven : dat De Bock betaald werd door Albert Raes om desinformatie te verspreiden. Volgens Gérald Damseaux beweerden collega's-agenten van de Staatsveiligheid zelfs dat De Bock 50.000 F had gekregen om afstand te nemen van onderzoeksjournalist René Haquin  toen die de Staatsveiligheid in een boek in opspraak bracht (zie de mémoires van Damseaux, p. 415).

Het grote gevaar zou dus gekomen zijn van Belgisch gezinde nazi's??  Ooit veel van gemerkt, zij die de jaren '80 meegemaakt hebben??

De Bock sleurt er zelfs Minister van Justitie Wathelet bij, die toevallig Albert Raes naar de uitgang begeleidde na kennis genomen te hebben van de lijst van KGB-chef Cherpinsky. Dezelfde Wathelet die Christian Smets, de vertrouweling van Raes, jarenlang schorste.

Niet alleen de lijst van Cherpinsky bleef geheim. Tijdens de jaren die volgden op de val van de Berlijnse Muur werden de vele archieven van de Stasi moeizaam ontcijferd. Daarin doken soms ook namen op van Belgen die contacten hadden met Stasi-agenten en/of de DDR. Er was zelfs een oud-Minister bij.

Maar die informatie verdween al gauw uit de berichtgeving, als ze er al in kwam. Officieel had de Stasi hier geen enkele activiteit ontwikkeld.

57

(328 replies, posted in Andere Personen)

Simpel : vraag het aan Görtz zelf.

Ik heb redenen om aan te nemen dat hij niet gelooft in een Bonkoffsky-verhaal, als hij er al ooit in geloofd heeft.

Zelfs als Irena Frans zou gehoord hebben :  onder elkaar spraken ze een andere taal, zoals David Van de Steen getuigde.

En niet alleen in Aalst.

58

(328 replies, posted in Andere Personen)

Voor wat betreft de gemoedstoestand van sommige speurders in dit dossier, zie het volgende :

"Er is een nieuwe onderzoeksleider aangesteld binnen de Cel Waals-Brabant. Hij werd gisteren voorgesteld aan de slachtoffers. De vorige onderzoeksleider, een ex Brusselse GP’er die gespecialiseerd is in banditisme en die de periode heeft gekend van de Borains, is momenteel om medische redenen (lees burn-out) afwezig. Gisteren werd gezegd dat hij niet de eerste politieman is die mentaal gekraakt wordt. Er komt een moment waarop de beste kraken omdat ze zich totaal verloren voelen en ze niet begrijpen waarom ze geen resultaten boeken terwijl ze er van overtuigd zijn dat hun hypothese de juiste is. Ze kunnen niet meer. Ze gooien de handdoek in de ring, verpletterd door het gewicht van een dossier dat hen volledig te boven gaat."

Bron: La Dernière Heure |  13 december 2017

De onderzoeker die vervangen werd is Jean-Philippe Görtz. Waarvan sommigen hier willen laten geloven dat hij betrokken was bij een verhaaltje over een loods in Overijse.

59

(328 replies, posted in Andere Personen)

Om een idee te krijgen van de echte manipulaties in dit dossier :

Meerdere Belgische krantenreadacties en TV-zenders krijgen in mei 2018 tegelijk een DVD toegezonden met beeldfragmenten uit vroegere documentaires, waaruit zou moeten blijken dat extreem-rechts en rijkswachters binnen extreem-rechts verantwoordelijk waren voor de acties van de BVN.

De DVD is technisch zeer goed gemaakt.

Later blijkt dat sommige fragmenten in de DVD gemanipuleerd zijn (via knippen en plakken) : Wanneer bv. ex-rijkswachter Martial Lekeu zegt dat in de rijkswachtbrigade van Brussel de Hitlergroet gebracht werd, klakkend met de hielen, zegt hij ook : ‘Het was allicht niet echt au sérieux te nemen’. Dat laatste wordt eruit gelaten op de DVD.

60

(328 replies, posted in Andere Personen)

Over de verlenging van de verjaring in het dossier Bende van Nijvel schreef Gérald Damseaux, gewezen agent van de Staatsveiligheid,
indertijd het volgende op het Franstalig forum :

" ...Le problème des "tueries" est qu' il implique le système politique belge. Pour y avoir été mêlé de par ma profession, je puis affirmer que les auteurs et commanditaires sont connus.

La seule raison pour la prolongation du délai de prescription est le maintien du "secret de l'instruction" qui permettrait de sanctionner celui qui oserait le transgresser. "

Volgen hem zijn de daders en de opdrachtgevers van de Bendefeiten dus bekend.

En werd de verjaringstermijn enkel verlengd om speurders te kunnen straffen die uit de biecht zouden praten.