31

(1,135 replies, posted in 1983)

Misschien hadden ze toen de informatie over de kogelvrije vesten in Temse nog niet en is het pas nadat ze die info (via via?) te weten waren gekomen, dat ze ook die kogelvrije vesten zijn gaan stelen. Vanaf het moment dat ze deze kogelvrije vesten hebben, worden hun misdaden nog roekelozer, nemen ze nog grotere risico's en worden hun feiten nog bloediger. Met Nijvel als eerste voorbeeld.

32

(502 replies, posted in Algemeen)

Edd wrote:

Kun je misschien een tipje van de sluier oplichten?

Nee, vermits dit onderzoek nu nog volop loopt, valt dit onder het geheim van het onderzoek. Als de Cel Waals Brabant of het Federaal Parket het op een bepaald moment nuttig of nodig vinden om hierover te communiceren, dan zullen ze dit wel doen.

fenix wrote:

Misschien is de cel weer in de belachelijke modus van forumleden of journalisten te gaan bespioneren en/of verhoren geraakt.

Nee.

Bossi wrote:

Spijtig maar dit is nonsens, Ben. Er zijn geen belangrijke onderzoeksdaden gebeurd in december 2023.

Wat je schrijft is fout. Ik ga niet in detail treden, de reden hiervoor heb ik hierboven al geschreven.

Bossi wrote:

Personen die toegang en inzage hebben tot het dossier zullen mijn schrijven kunnen beamen.

Ik betwijfel het.

33

(72 replies, posted in Gladio)

fenix wrote:

Maar probeer mij dan eens uit te leggen hoe je de belangrijkheid van André Moyen in dit dossier kan koppelen aan ordinaire dievenbendes?

Nogmaals, ik ken de waarheid niet. Ik weet niet wat het motief van de Bende-feiten was en wie de daders waren. Ik weet dus niet of de Bende van Nijvel een "ordinaire dievenbende" was.

Ik weet wel dat Moyen op een bepaald moment in dit dossier een dubieuze rol heeft gespeeld. Waarom hij dat gedaan heeft, weet ik niet. Misschien probeerde hij de beloning te bemachtigen of deed hij een parallel onderzoek in opdracht van iemand.

fenix wrote:

Ook wat dat betreft moeten we misschien enige nuance aanbrengen want ik vermoed dat men afgelopen december inderdaad nog bezig was aan het afwerken van de laatste DNA-sporen.

Dat kan, maar dat bedoel ik niet.

34

(22 replies, posted in Terrorisme)

Het volgende feit is toegevoegd aan de tijdlijn:

22 Mei - Brussel: Aanslag met een bomauto op het Iberia-kantoor. Er is één gewonde en de materiële schade is groot.

35

(10 replies, posted in Andere Personen)

Hij werd in juni 1978 veroordeeld tot tot 10 jaar gevangenisstraf en 10.000 fr. boete:

Tien jaar voor Florizoone

Het Hof van Beroep te Bergen heeft donderdag de 45-jarige Maurice Florizoone, wonende rue de l’Eglise te Nijvel, tot 10 jaar gevangenisstraf en 10.000 fr. boete veroordeeld.

Ook twee medeplichtigen, de 46-jarige Alois Van Herck, Desguinlei 194 te Antwerpen en Loucas Kollias, een vreemdeling wonende te Anderlecht, werden veroordeeld tot elk 10.000 fr. boete. Florizoone werd vroeger voor een overval door het Hof van Assisen te Namen veroordeeld. Wegens goed gedrag werd hij echter vrijgelaten voor het einde van zijn straf.

Maar hij koos weer het pad van de misdaad: in de nacht van 18 februari 1977 pleegde hij een gewapende overval te Sint-Lambrechts-Woluwe waar hij schilderijen en andere kunstvoorwerpen stal en in de nacht van 3 op 4 maart 1977 pleegde hij eveneens een gewapende overval te Oostende.

Van Herck en Kollias waren bij die overvallen zijn medeplichtigen. De zaak werd van de correctionele rechtbank te Brugge verwezen naar de correctionele rechtbank te Doornik waar de procedure in het Frans kon gebeuren.

De correctionele rechtbank te Doornik had psychiaters aangewezen om Florizoone te onderzoeken en als gevolg daarvan ging de openbare aanklager in beroep.

Van Herck was door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 18 maanden met uitstel voor het deel dat hij nog niet uitzat en 4.000 fr. boete. Kollias werd veroordeeld tot 3 jaar waarvan één met uitstel en 8.000 fr. boete. Ze gingen ook in beroep.

Van Herck werd onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Florizoone en Kollias werden opgesloten in de gevangenis van Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juni 1978

36

(2 replies, posted in Bende Farcy)

Zwaardere straffen voor Brusselse wapendieven

Het Hof van Beroep te Brussel veroordeelde vier jeugdige wapendieven: Jean-Paul Boeckmans, zonder gekende woonplaats, Erik Ciprandi van Schaarbeek, Claude Mertens van Brussel en Francis Lus van Jette tot respectievelijk 15 maanden, 6 maanden, 16 maanden en 18 maanden gevangenisstraf.

De straffen tegen het viertal werden verzwaard in vergelijking met het vonnis van de correctionele rechtbank, die kleine gevangenisstraffen telkens met uitstel uitsprak.

In de nacht van 8 op 9 november 1974 ontvreemdden de kerels voor ruim 1 miljoen vuurwapens en munitie uit de winkel van een wapenhandelaar te Brussel. Toen Lus en Mertens enkele tijd nadien in het bezit van andere gestolen voorwerpen door de Brusselse stadspolitie werden betrapt, kon in de bagagekoffer van hun voertuig de buit aan gestolen wapens integraal worden teruggevonden.

Door Boeckmans en Lus werden ook nog enkele antieke standbeeldjes weggenomen uit een kapel aan de Stallestraat te Ukkel en een kerk te Boussu bij Bergen. Ook maakten Boeckmans en Ciprandi zich schuldig aan een overval op een nachtwaker om hem te bestelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 November 1975

37

(72 replies, posted in Gladio)

In vergelijking met sommige weet ik niet wie er achter de bende van Nijvel zit en wat hun motief was. Iedere piste is dus interessant om te bekijken en André Moyen heeft in dit dossier een dubieuze rol gespeeld en was / is voor de onderzoekers een interessante persoon.

38

(1,135 replies, posted in 1983)

pyrénéen wrote:

Inbrekers die vonden dat ze kogelvrije vesten nodig hadden, dit is niet triviaal.

De Bende van Nijvel waren niet de enige bende die kogelvrije vesten droegen tijdens hun feiten. Dat is dus minder uitzonderlijk dan je zou denken.

fenix wrote:

En waren dat dan volgens jou overal dezelfde dieven Ben?

Dat weet ik niet, hoogstwaarschijnlijk niet.

39

(502 replies, posted in Algemeen)

Bossi wrote:

Ik kan het niet voldoende benadrukken maar met journalistiek is het zeker en vast opletten.

Nogmaals, ik kan bevestigen dat er in december nog belangrijke onderzoeksdaden zijn gebeurd. En nee, dat heb ik niet uit de pers. Waarover ik het heb, is (nog) niet in de pers verschenen.

40

(1,135 replies, posted in 1983)

Spectator Of Life wrote:

Blijft dan ook vreemd dat ze twee mensen onverwacht moeten vermoorden en nadien rustig beginnen met hun inbraak. Volgens die tijdlijn waren ze nog niet begonnen op het moment van de moorden, als dief zou ik dan gewoon gaan lopen en eens terug komen op het moment dat er geen twee lijken op de parking liggen. Onbevreesd waren ze wel.

Dat zegt de tijdlijn niet: om 1u23 treedt het stil alarm in werking. Op dat moment is de deur dus open en kunnen ze het warenhuis betreden. Hoogstwaarschijnlijk waren ze al voor de aankomst van het koppel Fourez-Dewit bezig met het openbreken van de deur en zijn het dus wel degelijk inbrekers die door getuigen werden gestoord.