41

(502 replies, posted in Algemeen)

Bossi wrote:

Welke?

Daar kan ik niet op antwoorden maar ik kan wel bevestigen wat de journalist schrijft: in december zijn er belangrijke onderzoeksdaden gebeurd.

42

(72 replies, posted in Gladio)

Hop, allemaal naar het Rijksarchief:

De archieven van Staatsveiligheid zijn sinds begin dit jaar (gedeeltelijk) toegankelijk voor het publiek. Een aantal oude dossiers zijn gedeclassificeerd. Deze openheid is het gevolg van een wetsvoorstel van Stefaan Van Hecke (Groen) dat nu concreet wordt uitgevoerd. Het Rijksarchief ontving de eerste 400.000 stukken.

(...) Erg interessant is ook het archief van André Moyen. Moyen was een Belgisch verzetsman die ook een Belgische private inlichtingendienst met een sterke anticommunistische inslag leidde. Deze was ook in Congo actief. Moyen wordt in historisch onderzoek gelinkt aan de moord op Julien Lahaut, het communistische parlementslid dat de eedaflegging van Koning Boudewijn verstoorde.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

43

(1,135 replies, posted in 1983)

Je moet je niet te veel vastpinnen op de tijden want de klok of het tijdssysteem bij Colruyt kan lichtjes voorop of achterop lopen op de klok van de rijkswacht. Dat kan een vertekend beeld geven aan de tijdlijn.

P-51 wrote:

En Lacroix, doodsbang allicht, slaagt erin de meldkamer te verwittigen terwijl de daders daar nog rond liepen? Vreemd ...

Maar zelfs als de kloppen perfect gelijk lopen, kan dit kloppen en lijkt het me niet onlogisch. Na de schietpartij lopen de daders nog rap de winkel binnen om hun laatste spullen op te pikken. Terwijl de daders in de winkel, en dus uit het zicht zijn, ziet Lacroix zijn kans om de radio te nemen om versterkingen op te roepen.

44

(502 replies, posted in Algemeen)

Django68 wrote:

er worden geen onderzoeksdaden meer uitgevoerd.

Er worden nog steeds onderzoeksdaden uitgevoerd:

(...) Le dossier des Tueries du Brabant reste ouvert, mais jusque quand ?

Le parquet fédéral a encore réalisé des devoirs d’enquête très récemment, en décembre dernier. L’annonce de la fin de la prescription suscite une double réaction chez Eric Van Duyse, directeur de la communication : "Avec la prescription, on pourrait imaginer que quelqu’un se réveillera un jour et fera des déclarations qui pourraient même l’incriminer en sachant qu’il ne risque plus rien. Cette possibilité disparaît".

D’autre autre côté, Eric Van Duyse précise : "Si le dossier est fermé, mais qu’un élément significatif apparaît dans quelques années, on pourra le rouvrir si l’élément est suffisamment important et ça, sans limite de temps. Cela veut dire que, dans 40 ans, on pourrait avoir une explication pour autant qu’il y ait encore des éléments disponibles à ce moment-là".

Et sur ce point, rien n’est moins sûr. Eric Van Duyse : "D’excellents enquêteurs travaillent depuis de nombreuses années. Tout ce qu’on pouvait faire a été fait. À un moment, il faudra peut-être constater que toutes les pistes ont été explorées, tous les moyens humains et techniques ont été mis en œuvre, mais sans qu’on trouve la solution. Un jour, il faudra envisager la possibilité de refermer ce dossier".

Lees hier het hele artikel » Nieuws

45

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eeneiige tweeling Frans en Paul (89) werkt mee aan forensisch DNA-onderzoek om cold cases op te lossen: “Alles voor de wetenschap”

Honderd tweelingen hebben forensische onderzoekers Sofie Claerhout (30) en Heleen Coreelman (28) nodig. Ze proberen via het Y-chromosoom te achterhalen of ze zo cold cases kunnen oplossen. Frans en Paul Mispelaere, een 89-jarige eeneiige tweeling uit Wevelgem, waren bij de eersten die intekenden als vrijwilligers voor hun nieuwe studie.

“En staan jullie nu op het punt om het mysterie van de Bende van Nijvel op te lossen?”, vraagt Frans Mispelaere voor de neus weg aan de twee jonge wetenschappers. “Sorry, maar dat is gevoelige informatie waar we niet op mogen antwoorden”, antwoordt Sofie. “Dat geldt ook voor de resultaten van jullie staalverzameling, die kunnen ook niet zomaar gebruikt worden voor een gerechtelijk onderzoek in jullie gemeente. Dat zou ethisch niet correct zijn.” (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

46

(1,135 replies, posted in 1983)

Een aantal bemerking in verband met bovenstaande tijdlijn:

Het feit dat ze zich lange tijd hebben verstopt aan de Ferme de Hougoumont, kan er op wijzen dat één van de gangsters een telefoon(cel) is gaan zoeken om iemand te contacteren om hen te komen oppikken. Dit kan de taxi geweest zijn die werd opgemerkt in Braine l'Alleud.   

Ze hebben de Saab pas gedumpt om 7u. De zon kwam die dag op om 7u20 (bron: Wolfram Alpha). Als ze nog gebruik wilden maken van de laatste duisternis, dan konden ze niet langer wachten en moesten ze hun schuilplaats verlaten.

47

(85 replies, posted in Bibliografie)

Ben wrote:

Op VTM Go kan je de film 'Dief' bekijken. De film is gebaseerd op het leven van Frans Van Reeth » www.vtm.be/vtmgo

Hij is via dezelfde link nog eens te bekijken op VTM Go.

48

(91 replies, posted in Andere)

pyrénéen wrote:
Ben wrote:

Ze kwamen voor de kluis in Nijvel

Met hun kleine steelvlam en 2 kleine gasflessen, bijna volledig gebruikt om de metalen deur open te snijden? Trouwens, zijn ze überhaupt wel de veilige kamer binnengegaan?

Als je me quote, moet je mijn woorden niet aanpassen. Ik schreef:

Ze wilden het warenhuis betreden om de kluis te kraken (dixit de verklaringen van de Borains).

En ja, dat lijkt me voor de overval in Nijvel een heel plausibele verklaring. Al sluit ik niet uit dat er meerdere zaken spelen tijdens die overval.

49

(25 replies, posted in Bewijsstukken)

Django68 wrote:

Weer een feit dat ik voor waar had aangenomen dankzij Bouten.

Zo kan je de boeken van Bouten nog het best omschrijven. wink

50

(1,135 replies, posted in 1983)

Een zo goed mogelijke tijdlijn van de feiten in Nijvel:

  • 1u00: Vermoedelijke aankomst van de gangsters aan het warenhuis.

  • ±1u10: Het koppel Fourez-Dewit parkeert hun wagen - een witte Mercedes - aan het DATS-tankstation. Jacques Fourez steekt zijn bankkaart in het betaalautomaat (registratie bankkaart) en de auto wordt volgetankt.

  • 1u15: Het uurwerk van Jacques Fourez valt stil. Dit is hoogstwaarschijnlijk het moment dat Fourez vermoord wordt.

  • 1u15: De onderzoekers gaan ervan uit dat Elise Dewit op praktisch hetzelfde moment wordt vermoord.

  • 1u23: Een deur van het warenhuis wordt doorboord met een snijbrander en het stil alarm treedt in werking.

  • 1u26: De alarmcentrale van Colruyt in Halle verwittigt de rijkswacht van Nijvel. Op hetzelfde moment registreren detectoren bewegingen in het warenhuis.

  • 1u30: Twee rijkswachters van de brigade van Nijvel - Lacroix en Morue - komen ter plaatse aan.

  • 1u34: Rijkswachter Lacroix roept de meldkamer op. Hij meldt dat Morue dood is en vraagt om versterkingen.

  • 1u35: Detectoren registreren voor de laatste keer bewegingen in het warenhuis.

  • ±1u40: Een politiepatrouille van Braine l’Alleud merkt een Mercedes op en zet de achtervolging in. Deze achtervolging eindigt vlak daarna met een schietpartij aan de Diable Amoureux. De gangsters laten de Mercedes achter en rijden met de Saab richting Nijvel.

  • ±2u00: Een getuige ziet aan de Ferme d’Hougoumont een voertuig met verschillende personen. Ze zijn verstopt achter een hooimijt en de personen blijven er verschillende uren. Deze plek bevindt zich op minder dan 1 km van de Diable Amoureux.

  • 4u45: Een getuige merkt in de buurt van de Chaussée Alsemberg in Braine l’Alleud een taxi op. In de auto zaten een man en een vrouw. Op basis van die getuige werd robotfoto G6 gemaakt.

  • 7u: Een getuige die in de Chaussée d’Alsemberg in Braine l’Alleud woont, hoort verschillende knallen van zwaar kaliber. Dit is hoogstwaarschijnlijk het moment dat de gangsters hun Saab achterlaten.

  • 9u30: Ontdekking van de Saab.

Bronnen: Dit forum en mijn - beperkte - documenten.

Bekijk ook zeker mijn post over de vlucht na Nijvel.