7,211

(1 replies, posted in Magistraten)

Onderzoeksrechter in Bergen. Hij was als derde onderzoeksrechter verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord op taxi-chauffeur Constatin Angelou. Hij volgde Jacques Van Spitael op. Nadien werd onderzoeksrechter Biquet opgevolgd door onderzoeksrechter Nicolas. Hij was ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar de overval op het GB-warenhuis van Houdeng-Goegnies.

7,212

(4 replies, posted in Magistraten)

Onderzoeksrechter uit Nijvel. Hij was twee maanden verantwoordelijk voor het onderzoek naar de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse. Daarna werd het dossier op bevel van procureur Deprêtre doorgegeven aan onderzoeksrechter Schlicker. Substituur Yves de Prelle de la Nieppe over Christian Baeyens:

"Ik herinner me een voorval dat zich heeft voorgedaan juist na de laatste moordaanslagen in de herfst van 1985. Toen was de heer Baeyens onderzoeksrechter. Het was juist voordat de zaak aan hem werd onttrokken ten voordele van de heer Schlicker. Gedurende twee maanden heeft hij de dossiers van Overijse en Eigenbrakel onderzocht. De heer Baeyens had een zeer onafhankelijke persoonlijkheid. Hij heeft het overigens verscheidene keren aan de stok gehad met de heer Deprêtre. (...) Men moet begrijpen dat aangezien de gerechtelijke hiërarchie de elementen die konden wijzen op die politiek-misdadige piste toen duidelijk op spottende wijze beschouwde of naast zich neer legde, het voor mij moeilijk was in te gaan tegen die mening die door de hele gerechtelijke hiërarchie werd gedeeld."

Bron: Verslag tweede Bendecommissie

7,213

(79 replies, posted in Magistraten)

frank wrote:

Heeft iemand enig idee wie of welke instantie destijds het dossier van Dendermonde naar Jumet heeft doen verhuizen en aldus Troch van de zaak gehaald heeft? Ik vind het vreemd dat ik nergens (in der intervieuws met Troch) namen hoor. Wie beslist over zo'n zaken trouwens?

De hele historie kort samengevat:

Het oorspronkelijke plan was om in Brussel een eenheidscel op te richten onder leiding van onderzoeksrechter Troch en Hennuy. De Bergense procureur-generaal Demanet - die eerst voorstander was van dit idee - kreeg opeens het idee om het dossier te centraliseren in Charleroi. Op 1 oktober 1990 vergaderde de vijf procureur-generaals van dit land samen met minister van Justitie Wathelet over dit dossier. De aanwezigen besloten daar - zo goed als zeker op aandringen van minister Wathelet zelf - om Troch uit het Bende-onderzoek te gooien. Hij moest zijn dossiers afgeven aan zijn collega Hennuy in Charleroi. Het probleem was echter dat de procureur-generaals deze beslissing niet mochten nemen. Daarom werd besloten om de raadkamer van Dendermonde deze beslissing te laten bevestigen.

De raadkamer van Dendermonde besliste dat Troch zijn dossiers mocht houden. Het parket van Dendermonde ging echter tegen deze beslissing in beroep. De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KIB) te Gent zou de knoop moeten doorhakken. De advocaten van de familieleden van de Bende-slachtoffers in Aalst voelden nattigheid. Samen met CVP-volksvertegenwoordiger Tony Van Parys, een lid van de parlementaire Bende-commissie, stapten ze naar het Gentse parket-generaal. Ze wilden weten wanneer de KIB zou vergaderen. De voorzitster van de KIB weigerde hen een datum te geven, en draaide zich arrogant om. Voor de advocaten was het toen duidelijk dat er zware druk werd uitgeoefend op de voorzitster van de KIB door het parket-generaal en door minister Wathelet. De onafhankelijkheid van de rechtbank werd met de voeten getreden. Op 11 december 1990 viel het ultieme verdict: Troch moest zijn dossiers afstaan.

Uit: De Bende van Nijvel: tien jaar blunders van het gerecht | Raf Sauviller en Jan Willems

7,214

(273 replies, posted in Speurders)

En hij maakt hier een fout die je van zo'n kenner niet zou verwachten:

Visés, le groupe d’enquête Delta et son commissaire Eddy Vos qui, en 1986, ont "trouvé les armes de Ronquières".

7,215

(74 replies, posted in Magistraten)

Een onderzoeksrechter uit Nijvel die niet verantwoordelijk was voor het Bende-dossier maar er wel een grote impact op heeft gehad. Hij was verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord op FN-ingenieur Juan Mendez en diverse andere dossiers die gelinkt konden worden aan het duo Bouhouche en Beijer. Zijn werk heeft uiteindelijk geleid tot de veroordeling van Bouhouche voor één moord, die op Sabena-koerier Francis Zwarts in 1982.

Luc Hennart wordt er, onder andere door de vroegere Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, van beschuldigd een niet onbelangrijke rol te hebben gespeeld in het mislukken van het onderzoek naar de Bende. Omdat hij koppig bleef weigeren om de Bende-enquêteurs inzage te geven in de dossiers van het duo Beijer-Bouhouche, waren ze niet in staat het Bouhouche-spoor naar de Bende serieus uit te spitten. Hennart liet de Bende-commissie weten dat dat allemaal onzin was. Hij beweerde dat er geen enkel verband bestaat tussen enerzijds Bouhouche en Beijer en de moord op Juan Mendez-Blaya en anderzijds de Bende van Nijvel. En volgens Hennart waren er ook geen elementen die aantoonden dat Bouhouche en Beijer te maken hadden met Westland New Post.

Tijdens het onderzoek naar de moord op Mendez boterde het echter niet tussen Hennart en procureur Deprêtre. De procureur stelde voor telefoongesprekken te laten registreren via de Zoller- en Malicieux-systemen. Hennart weigerde, want het gebruik ervan was toen verboden. Deprêtre wilde dat Hennart mensen verhoorde, die Hennart helemaal niet wilde verhoren vanwege zinloos en tijdverspilling. Dus liet de procureur zijn agenten van de Gerechtelijk Politie geregeld verslag uitbrengen over het onderzoek van Hennart. De onderzoeksrechter nam dat niet en zette de Nijvelse GP’ers uit zijn onderzoeksteam.?

Een artikel over de getuigenis van Luc Hennart voor de Tweede Bendecommissie vind je hier » Getuigenis Luc Hennart

7,216

(88 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De reden waarom de opgravingen gestopt zijn is bekend: de ondergrond was zo moerasachtig dat er geen beginnen aan was. Het was al rap duidelijk dat hier iets begraven onmogelijk was. Waarom ze dat toen niet gewoon konden zeggen, blijft echter een raadsel.

7,217

(115 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een beetje informatie van de vergadering: Er was eindeloos gepalaver over hulzen en kogels (dit is blijkbaar elk jaar standaard). De inhoud van de zakken kan geen jaar in het water gelegen hebben, maar maximum twee maanden. Dit hebben ze getest. Voor de rest was er een vrij koele sfeer, een tikkeltje arrogant zelfs, en vooral alles in het Frans (vorig jaar was er geen vertaling, dit jaar heeft er iemand vrijwillig vertaald voor de Nederlandstaligen). Er was zelfs even boe-geroep bij de afgezant van minister Turtelboom.

En er was geen gesprek aan te knopen over de laatste gebeurtenissen! Neem het maar met een korreltje zout was hun uitleg.

7,218

(79 replies, posted in Magistraten)

Nee.

7,219

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een beetje geschiedenis: vroeger gingen de boten via de gekanaliseerde rivier Samme. Na de Tweede Wereldoorlog werd er tussen Ronquières en Godarville een nieuw kanaal gebouwd. Volgens mij is de zijarm een onderdeel van het oude Kanaal.

PS: Op de foto van Google Maps zie je duidelijk dat deze zijarm onder water staat maar toen ik in mei 2011 daar wandelde, was de zijarm volledig droog.

7,220

(115 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Er zijn inderdaad nog veel openstaande vragen waar wij (via de pers) geen antwoord op hebben gekregen. Ik denk bijvoorbeeld aan de opgravingen in Haacht (die wegens technische problemen gestopt zijn maar nooit terug begonnen) of het resultaat van de huiszoekingen. Al blijft het natuurlijk moeilijk om het resultaat van een lopend onderzoek bekend te maken.