9,391

(45 replies, posted in Foto's)

Een luchtfoto van de Delhaize van Overijse, het gebouw met de rode 'B'. Het ligt langs de N4 (Brussel-Luik), Brusselsesteenweg 399, 3090 Overijse. Merk ook de nabijheid op van de E411, Brussel-Namen.

http://i11.servimg.com/u/f11/11/22/12/24/delhai10.jpg

9,392

(1,150 replies, posted in 1983)

Drie dodelijke slachtoffers voor een beetje sterke drank, wat koffie en pralines

Drie dodelijke slachtoffers voor een beetje sterke drank, wat koffie en pralines. Dat is de balans van een bloedbad dat volgens berekeningen van de firma Colruyt de belachelijke som van 22.070 frank opleverde. De buit bestond uit vijf dozen pralines, vijf bussen arachide olie van vijf liter, vijf bussen maïsolie van vijf liter, tien zakken koffie van twee en een halve kilo en veertig pakjes Maragogype van vijfhonderd gram. Op 17 september 1983, om 1u26, weerklinkt in de bewakingscentrale van de firma Colruyt in Halle de alarmschel van het magazijn in Nijvel.

Minder dan vijf minuten later zijn twee rijkswachters uit Nijvel ter plaatse en worden er op schoten onthaald. Rijkswachter Marcel Morue, die een eigen dossier heeft aangelegd in verband met Brabantse moordenaars, wordt gedood. Zijn collega wordt gewond maar brengt het er levend van af door zich dood te houden. Op de plaats van de misdaad ontdekt men ook de lijken van de heer Jacques Fourez, 49 jaar, en van mevrouw Elise Dewit, 49 jaar, allebei met meerdere kogels door het hoofd omgebracht.

Feiten » Nijvel

9,393

(643 replies, posted in 1983)

De diefstal van kogelvrije vesten

Omstreeks 2u30 wordt de 73-jarige Hector Riské plotseling wakker. Hij woont met zijn vrouw Josephine in de Gasthuisstraat, vlakbij het kerkhof van Temse, een gemeente aan de Schelde halfweg Gent en Antwerpen. Riské stapt uit bed. Tussen de overgordijnen loert hij in zijn straat. Hij ziet een hem onbekende auto staan, die gedeeltelijk gestationeerd staat op het fietspad ter hoogte van de woning van zijn dichtste buur, de weduwe Van Puyvelde. Een gemaskerde man stapt naar de wagen toe. Alsof hij zich betrapt voelt, kijkt hij in de richting van Riské en richt zijn wapen. Riské laat zich onmiddellijk op de grond vallen. Het venster van de slaapkamer wordt aan diggelen geschoten. Weduwe Van Puyvelde wordt door deze schietpartij uit haar slaap opgeschrikt. Ze wil door het raam kijken om te weten wat er aan de hand is. Ook zij wordt onmiddellijk onder vuur genomen, maar de kogel mist zijn doel. Pas veel later worden deze inwoners van de Gasthuisstraat er zich van bewust, dat ze als het ware oog in oog hebben gestaan met een bloeddorstige moordenaar.

De inmiddels toegesnelde rijkswacht heeft immers het ontzielde lichaam gevonden van de 26-jarige Jozef Broeders, badend in een grote plas bloed. Zijn zwaar gekwetste vrouw, de 25-jarige Linda van Huffelen, is in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht, waar ze verscheidene weken in coma ligt. Broeders, zijn vrouw en hun kinderen Sharon (3 jaar) en Patricia (2 maanden) betrokken de conciërgewoning van de onderneming Wittock-Van Landeghem. De fabriekshal en de aanpalende woning van het gezin Broeders zijn gebouwd op een lap grond achter de woningen in de Gasthuisstraat. De bedrijfsgebouwen zijn vanuit de Gasthuisstraat niet zichtbaar, maar van daaruit wel bereikbaar via een lange smalle steeg. De onderneming is deels eigendom van en wordt geleid door de Brusselse familie Wittock. De overheid participeert in het kapitaal in het kader van de steunmaatregelen aan de nationale textielsector. Wittock-Van Landeghem staat inderdaad als textielbedrijf gecatalogeerd.

Het is een zeilmakerij dat zich heeft toegelegd op een wel zeer specifieke markt. Men produceert er onder andere allerlei soorten dekkleden voor militaire en burgerlijke voertuigen, tenten, rugzakken, kitbags, gereedschapstassen, camouflagevesten, beschermvesten en dergerlijke. Goederen waarin veiligheidsdiensten en het leger erg geïntereseerd zijn. Linda van Huffelen is concièrge bij Wittock-Van Landghem. Jozef Broeders werkt in een schilderbedrijf in de Antwerpse randgemeente Wilrijk. Hij geniet enige faam als bokser. Hij heeft bijna 100 kampen betwist en het merendeel ervan gewonnen. De speurders die belast zijn met het onderzoek naar de brutale aanslag, sluiten aanvankelijk niet uit dat het om een afrekening in de bokswereld gaat, maar deze hypothese snijdt geen hout.

Feiten » Temse

9,394

(147 replies, posted in 1983)

De ontdekking van een verlaten taxi

In de Rue Terre du Prince, gelegen in het centrum van Bergen, niet ver van de Rue de la Houssière, staat sinds de vorige avond, ter hoogte van het Franse consulaat, een verlaten taxi. Een werknemer van de gemeentelijke reinigingsdienst maakt er zich zorgen over en meldt het aan het politiecommissariaat.

Een vlugge controle in de fiches van het Centraal Opsporingsbulletin leert, dat de gerechtelijke politie van Brussel zich sedert vorige maandag zorgen maakt over een in het weekend op geheimzinnige wijze verdwenen taxi, een zwarte Mercedes 200 diesel met nummerplaat 'BEY 586'. De koffer van de Mercedes wordt opengebroken.

De ontdekking van een lijk

Walgend ontdekt men het samengeplooid en met bloed besmeurde lijk van Constantin Angelou, de taxichauffeur. Deze orthodoxe Griek werd op 14 september 1925 in Athene geboren en woonde sedert vele jaren in Brussel, samen met zijn vrouw en twee kinderen, een jong meisje dat nu is teruggekeerd naar Griekenland en een zoon die sedertdien zijn studies van burgerlijk ingenieur in België heeft afgemaakt. Nog maar eens een moeilijk onderzoek voor de gerechtelijke politie van Bergen en Brussel.

Uit de autopsie blijkt dat drie kogels binnendrongen in het hoofd en boven de nek. De kogels doorboorden het hoofd niet volledig, en werden dus afgevuurd met een niet al te krachtig wapen. Maar een tweede autopsie, uitgevoerd in Bergen, preciseert dat het slachtoffer door een vierde schot onder het linkeroor getroffen werd. De gerechtsdokter had de laatste kogel niet ontdekt omdat deze was blijven steken in een huidplooi. De gerechtelijke politie van Bergen checkt een maximum aan aanwijzingen, maar het in Brussel uitgevoerde onderzoek is niet minder belangrijk.

De onderzoerkers slagen er bijvoorbeeld in vast te stellen dat Constantin Angelou in zijn taxi vermoord werd door klanten die hij in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond kwart over één, heeft opgepikt. Op dat ogenblik heeft de taxichauffeur namelijk over zijn radio aan zijn centrale gemeld dat hij een rit had, vertrekkend aan het Eugène Flageyplein in Elsene.

Beter nog. Onderzoek van de taximeter toont aan dat de moord moet gepleegd zijn op minder dan tien kilometer van het Flageyplein. De door de moordenaars uitgedrukte taximeter vermeldt immers de som die overeenstemt met de prijs voor een rit van die afstand. Aangezien het lijk, op de kogelinslagen in het hoofd na, geen sporen van geweld vertoont, neemt men aan dat Constantin Angelou de kans niet heeft gekregen zich te verdedigen. Bij het verlaten van Anderlecht, bij het begin van de autosnelweg van Bergen, moet men de loop van het wapen in de nek van de ongelukkige gehouden hebben en moet men hem gevraagd hebben de taxi naar een verlaten plek aan de kant van de snelweg te rijden.

De taxi was niet voorzien van een of ander alarmsysteem. De schoten zijn afgevuurd door iemand die achter de chauffeur moet hebben gezeten. De modderspatten die teruggevonden werden op de broek van het slachtoffer, doen vermoeden dat zijn lichaam over een krijtachtige grond werd versleept. De moordenaars ontvreemden een brieventas, enkele tienduizenden franken, identiteitspapieren, een rijbewijs categorie B, nummer C458322, en plooiden het lijk dan achteraan in de Mercedes. Ook de lichtreclame bovenop de taxi, de spoetnik, werd gedemonteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens de nacht van de feiten in Bergen geen enkele wagen werd gestolen. Dat zou betekenen dat de moordenaars uit Brussel terugkwamen en van plan waren in de Borinage te blijven.

Feiten » Bergen

9,395

(18 replies, posted in Foto's)

Hieronder een foto van Le Diable Amoureux:

http://i82.servimg.com/u/f82/11/22/12/24/afb00810.jpg

9,396

(753 replies, posted in 1985)

Het bloedbad aan de Delhaize van Overijse

Het is 20u27. Ze dragen dezelfde carnavalsmaskers en dezelfde lange, op legerjassen lijkende mantels en ze gebruiken dezelfde wapens, twee riotguns kaliber 12. Ze zijn met z'n drieën en de grootste onder hen roept bij de getuigen onweerstaanbaar de benaming 'reus' op. Ze spreken Frans en het zeer militair aandoend scenario van deze vijfde overval op een Delhaize-warenhuis in twee jaar tijd, verloopt op precies dezelfde wijze als de vier vorige.

Ze stappen uit een Golf GTI en openen direct het vuur op een klant die naar zijn wagen toe stapt. Nog maar eens een slachting. Men bekommert zich niet meer om de details. Getuigen zijn ten dode opgeschreven. Vooraleer het warenhuis binnen te dringen, pakken de moordenaars het gezin Noté aan, dat ze verrassen terwijl het zijn aankopen aan het inladen is. Stefaan Noté wordt op slag gedood. Misschien hadden de gangsters de bedoeling om net als in Eigenbrakel de veertienjarige jongen te gijzelen.

Gevolgd door een medeplichtige, gaat de reus de Delhaize binnen. Carnavalsmaskers op en riotguns in de aanslag. Aan de kassa's ontstaat direct paniek. Er zijn veel vrouwen en kinderen aanwezig op dit spitsuur. De bij de kassa's samengestroomde klanten moeten plat op de buik gaan liggen en de caissières moeten de geldlades openen. Een van hen, de 37- jarige Rosa van Kildonck, krijgt haar kassa niet makkelijk open. Op dat moment dat hij de trekker overhaalt, heeft de moordenaar de blik van een nazi die een weerstander fusilleert.

De caissière wordt met een schot door het hoofd neergekogeld. De tweede boef maakt hiervan gebruik om zich naar het bureau van de beheerder te begeven. Daar eist hij dat de koffer wordt opengemaakt. Panische momenten. Men heeft deze nooit geïdentificeerde man moeten aan het verstand brengen dat de beheerder de sleutel niet bij zich had, dat de sleutel in het bezit was van een personeelslid dat aangeduid was om over de veiligheid van het warenhuis te waken. De moordenaar heeft er genoegen mee het telefoontoestel met meerdere schoten te vernietigen en de getuigen in een belendend vertrek op te sluiten. Pas nadat de bandieten aan boord van de Golf GTI gevlucht zijn, vindt men nog twee lijken op de Delhaize-parking. Dat van Jean-Pierre Busiau ligt niet ver van dat van Brusselaar Leon Finné, het 55-jarig gewezen kaderlid van de bank Copine.

Die vrijdag kwam Leon Finné terug uit het Groothertogdom Luxemburg. Leon, die altijd gewapend was, was het die avond van de 27ste september 1985 niet. Die avond begaf Finné zich naar de boekhandel van de Delhaize in Overijse om er een krant te kopen. In het onderzoeksdossier wordt vermeld, dat eerst twee schoten in zijn richting werden afgevuurd en dat zijn moordenaar dan naderbij kwam om het lichaam om te draaien en het met negen kogels in de nierstreek af te maken. Op de parking vond de rijkswacht tenslotte ook nog het lijk van Luc Bennekens, een man van eenendertig jaar die affiches aanplakte voor zijn vader, CVP-gemeenteraadslid van Overijse. Hij stond op het moment van de feiten op een ladder en werd waarschijnlijk afgemaakt omdat hij een te interessante getuige zou geweest zijn voor de onderzoekers.

Feiten » Overijse

9,397

(211 replies, posted in 1985)

De overval op de Delhaize van Eigenbrakel

Drie doden in een warenhuis in Eigenbrakel en nog vijf slachtoffers in de Delhaize van Overijse. Beroepsterroristen, echte killers, 'monsters' zijn verantwoordelijk voor het eerste bloedbad van de herfst van 1985. Een bloedbad waarbij een aanvalstechniek gebruikt werd die in oktober 1983 werd uitgetest in de Delhaize in Beersel. Met dat verschil dat 'zij' nu riotguns afvuren op alles wat beweegt. 'Zij', dat zijn natuurlijk de Brabantse moordenaars. Rijkswacht en gerechtelijke politie weigeren informatie vrij te geven over de weinige aanwijzingen die werden gevonden, maar de pers twijfelt er niet aan dat de moordenaars zijn teruggekeerd. Het publiek is ontsteld: een caissière, zes klanten en een kind van veertien, mensen die gewoon boodschappen deden op een vrijdagavond, sterven een even absurde als wrede dood. De buit van beide warenhuisovervallen samen bedraagt nog geen vier miljoen frank.

Feiten » Eigenbrakel

9,398

(102 replies, posted in 1985)

Op straat kun je toch ook een wagen stelen.

Het is 22 maanden geleden sinds de Bende van Nijvel nog iets van zich heeft laten horen. Voor de onderzoekers is die abnormale stilte heel duidelijk, de Borains zijn de daders. En nu zij gearresteerd zijn is de zaak opgelost. Het onderzoek raakt in de vergeetput en wordt voor de justitie een taboe. Er zijn op dit moment belangrijkere zaken voor de onderzoekers. In 1984 werd het land overspoelt door terroristische acties van de CCC, de Cellules Communistes Combattantes. Niemand wordt dan ook verontrust wanneer in de nacht van 21 op 22 september een commando binnendringt in de auto-opslagplaats van de firma d'Ieteren, aan de weg Brussel-Leuven in Erps-Kwerps, bij Kortenberg.

De overval grijpt plaats in de nacht van zaterdag op zondag, iets na vieren 's morgens. De mensen van de firma Securitas die de parkings moesten bewaken, stellen voor vijf uur met verbijstering vast dat onbekenden alle veiligheidsmaatregelen hebben omzeild en dat ze een deel van de afrastering doorgeknipt hebben, waarna ze aan boord van een antracietgrijze driedeurs Golf GTI verdwenen zijn.

Spijts alle maatregelen en onder de neus van de wachtposten. Deze waanzinnige operatie bleef lange tijd in een waas van geheimzinnigheid gehuld. De overvallen opslagplaatsen waren beschermd met geheime bewakingstechnieken en electronische detectiesystemen, en genoten daarom bij Securitas een reputatie van volkomen onschendbaarheid. Om binnen te dringen moest men wel over flink wat lef beschikken en bovendien verduiveld goed ingelicht zijn, anders kon men niet weten dat het door een electronisch oog ingeschakeld alarm toch nog tijd liet om een wagen te stelen. De deuren van de Golf waren niet gesloten en op alle wagens zaten de contactsleutels. De dieven moesten ook enkele liters superbenzine meegebracht hebben.

Ter plaatse hebben de Brabantse gangsters twee wagens moeten verplaatsen die de weg versperde voor de gestolen Golf. De raid werd vlekkeloos uitgevoerd en rekening houdend met de frequentie van de bewakingsrondes, was alles voorbij in minder dan vijf minuten. Daarin is ook de tijd begrepen nodig om de verscheidene vierkante meters afrastering door te knippen. De BOB van Leuven stelt zich vragen over de wonderlijke bandieten, die zo'n merkwaardige onderneming opzetten om een Golf GTI te bemachtigen die ze ongetwijfeld makkelijk op straat hadden kunnen stelen. De gerechtelijke autoriteiten houden de zaak voorlopig nog stil. De pers zwijgt.

Feiten » Erps-Kwerps

9,399

(784 replies, posted in 1982)

De gruwelijke moord

Woensdag 22 december 1982. José Vanden Eynde is alleen. Zoals op andere woensdagavonden is de herberg gesloten. Overmorgen is het kerst. Een dag later, de donderdag vroeg in de ochtend, vindt de 38-jarige kok Marc Vanden Eynde het lijk van zijn vader die letterlijk op zijn bed werd gekruisigd. Zijn armen waren kruiselings vastgebonden aan de bedstijlen. De oude huisbewaarder werd door vijf kogels in het hoofd geëxecuteerd. Een onduldbaar spektakel dat in het geheugen geprent staat van alle onderzoekers die zich ter plaatse hebben begeven, rechercheurs die zich voor het eerst zouden afvragen hoe men zo'n haat kan opwekken.

Ook dit onderzoek start niet in allerbeste omstandigheden. Na de ontdekking van het lichaam, begaf de BOB van Halle zich ter plaatse, de moordbrigade van de Brusselse gerechtelijke politie haalde ze er pas bij toen alles al overhoop was gehaald. Het parket en het lab, geleid door onderzoeksrechter Kesteloot, kwamen pas tegen het begin van de namiddag ter plaatse. Dr. Raphaël Rillaert, een van de beste gerechtsartsen die ooit deel uitmaakte van het Brusselse parket, was van mening dat de dood 's morgens, tussen twee en vier uur, moest ingetreden zijn.

Meer » Beersel

9,400

(719 replies, posted in 1982)

De overval op de wapenhandel

Ter hoogte van wapenhandel Dekaise is de Rue de Bruxelles smal, mag ze vanuit slechts een richting bereden worden en staan veel auto's geparkeerd. Die donderdag is Daniel Dekaise bezig met twee klanten, Gerard Gradzki uit Louvain-La-Neuve en Cyrille Seykens uit Villers-La-Ville. Zijn echtgenote is boven. Om 10u25 slaat het leven van de Waals Brabantse wapenhandelaar om in een nachtmerrie. Twee individuen die uit een blauwe wagen gestapt zijn, duiken in de winkel op en zwaaien dreigend met wapens. De gangsters lieten niets aan het toeval over. De twee aanwezige klanten moesten op de grond gaan liggen.

De gangsters schonken niet de minste aandacht aan het geld, maar namen uit het uitstalraam en uit de uitstalrekken een vijftiental wapens en borgen die weg in twee reistassen. De lijst ziet er als volgt uit: kaliber 357 Magnum, een Ruger en drie Colts kaliber 45, twee Smith & Wessons van 9 mm, een pistool FN kaliber 22, een Beretta en een machinepistool Ingram kaliber 9x19, een tweede Ingram kaliber 38, een Bernadelli van 7.65 mm en een Ruger kaliber 44 Magnum.

In een als geheim bedoelt rapport aarzelt de BOB van Waver niet sommige wapens, die door wapenhandelaar Daniel Dekaise bewerkt en verbeterd werden, als 'prototypes' te kenmerken. Het ziet ernaar uit dat de boeven een gerichte keuze hebben gemaakt uit de wapens op de toonbank en in het uitstalraam. Vandaar bijvoorbeeld dat ze een machinepistool verkozen boven een Walther. Een van de twee mannen had een bivakmuts over zijn hoofd getrokken.

Hij was het die Daniel Dekaise van dichtbij toeschreeuwde: 'Neerliggen of je crepeert ...' Dan, tegen zijn medeplichtige wiens gezicht deels onbedekt was: 'Kom, we gaan er vandoor, we hebben wat we zochten...' In het centrum van Waver kan men op een marktdag geen hold-up plegen zonder dat de rijkswacht het te weten komt. Voorbijgangers die een onderkomen hebben gezocht in een garage hebben alles gezien en brengen via 901 de rijkswacht op de hoogte. Op hetzelfde ogenblik rijdt in de buurt van de Rue de Bruxelles een politiewagen van Waver rond om oproepbiljetten voor de nakende verkiezingen uit te delen. De bestuurder van de politiewagen, agent Claude Haulotte, wordt door twee voorbijgangers gealarmeerd. Claude Haulotte is een uitstekend schutter die al meer dan een succesvolle interventie heeft uitgevoerd, maar vanachter hem knalt een schot, waarschijnlijk afgevuurd vanuit de Santana

De politieman wordt dodelijk getroffen aan het hoofd. Hij is op slag dood en zakt op de weg in elkaar. De boeven van wapenhandelaar Dekaise zijn doders geworden die onmiddellijk begrijpen dat ze vliegensvlug moeten verdwijnen. Een van hen klautert in de combi, die de weg voor de Santana verspert, en verplaatst de politiewagen. De jacht is open. Alle ploegen van de rijkswacht van Waver zitten de vluchtelingen op de hielen. Sommige slaan de weg naar Namen in, anderen nemen rijksweg 4 richting Brussel.

In Waals Brabant en Brussel wordt de alarmtoestand afgekondigd, alle politie-eenheden van de hoofdstad worden ingeschakeld. Onderluitenant Roland Campine, 49 jaar, en eerste wachtmeester Bernard Sartillot, 42 jaar, zullen deelnemen aan het speurwerk. Ze proberen de vluchtelingen de weg af te snijden. Volgens een radiomelding zouden de bandieten zich verplaatsen in een Audi 80. Op de route de Bruxelles waar opstoppingen ontstaan, maken de twee rijkswachters zich dus geen zorgen als ze ter hoogte komen van een Volkswagen Santana.

Ze realiseren maar dat ze misleid werden als ze een eerste salvo schoten te verwerken krijgen. Beide rijkswachters worden gewond. Een van hen krijgt twee kogels in de billen. En een derde projectiel boort zich in zijn buik tussen lever en longen, vervolgt zijn weg naast de nieren en verlaat het lichaam rakelings langs de wervelkolom.

Daniel Dekaise: Befaamd wapenmaker en wapenhandelaar in Waver, betrokken in een aantal louche wapentransacties en overvallen door de Bende in september 1982 vanwege het niet naleven van een contract.

Feiten » Waver