9,411

(8 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/8.jpg

9,412

(18 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/7.jpg

Een robotfoto van één van de daders van de overval in Anderlues.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten.

9,413

(80 replies, posted in Onderzoekspistes)

Van 2 december 1983 tot 21 september 1985

Na de laatste overval van de Bende, op 1 december 1983 te Anderlues, blijft het 22 maanden angstvallig stil. De speurders in Nijvel denken dat ze enkele maanden voordien de juiste personen hebben gearresteerd. Maar wat de speurders er niet bij vertellen is dat nadat men de zogenaamde Borains hadden gearresteerd, de Bende twee mensen in Anderlues vermoorde. Alsof het een boodschap was. 'Jullie hebben de verkeerde personen gearresteerd.' Er is na al die jaren veel nagedacht over wat er aan de hand was met de Bende tijdens die twee maanden. Was er iemand gewond? Waren er een paar leden na de moord van 1 december gearresteerd waardoor de Bende op non-actief stond? Niemand wist of weet het antwoord.

Maar stond de Bende wel op non-actief? Op 15 augustus 1985 wordt er een overval gepleegd op een geldtransport aan het pretpark Walibi te Waver, een begeleider wordt vermoord. Het CBO plaatst deze overval in de lijst van Bende-overvallen. Maar vreemd genoeg staat deze overval niet in de officiële lijst van de rijkswacht. Misschien was de Bende zich aan het voorbereiden voor een terreurcampagne die om de een of andere reden pas eind 1985 mocht beginnen. Het toeval wil dat wanneer de Bende terug ontwaakt, ook de CCC ontwaakt voor hun laatste maar verschrikkelijk bommencampagne. Als je naar het historisch overzicht kijkt van de herfst van 1985 dan zie je dat België in de ban van terreur was. Misschien was dat wel de reden van de stilte. Het waren bevelen.

De reden van de stilte kan wel eens zeer belangrijk zijn in het onderzoek naar de waarheid. Misschien moeten de speurders van CWB zich daarop focussen. Mochten ze de reden weten, dan is de kans op een doorbraak groot. Want volgens de officiële uitleg van de CWB was de Bende van Nijvel een bende die overvallen pleegde voor het geld. Maar als je 22 maanden geen overvallen pleegt, komt er ook geen geld binnen. Dus zouden de speurders zich eens moeten afvragen waarom ze geen overvallen meer pleegde.

9,414

(39 replies, posted in 1983)

De diefstal van een Peugeot

Op vrijdag 28 januari, omstreeks 20u50 hadden twee individuen, voorzien van een op een Kalshnikov lijkend wapen met houten handgreep, een bediende van het ministerie van Franse cultuur gedwongen afstand te doen van zijn wagen, de bewuste Peugeot 504 toen nog met nummerplaat 'D705F'. Raymond Dewee moest ook zijn identiteitspapieren en zijn rijbewijs afstaan, twee documenten die tijdens het onderzoek nooit werden teruggevonden. 

Foto van een Peugeot 504:

http://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/504sx8.jpg

Feiten » Watermaal-Bosvoorde

9,415

(36 replies, posted in 1983)

De diefstal van een Golf Rabbit

Op het moment dat Mevr. Geneviève Van Lidth de Jeugd zich klaarmaakte om naar huis te gaan, wordt ze bedreigd door een man die uit een Peugeot 504 stapte. De man had een zwarte bivakmuts over zijn hoofd getrokken en was met een pistool gewapend. Kort na 20u30 toen haar Golf Rabbit in Plancenoit gestolen werd, verklaarde Mevr. Van Lidth aan de politie van Lasne dat de dader volgens haar van Zuiderse herkomst was, tussen de 30 en 40 jaar, atletisch gebouwd, ongeveer een meter tachtig groot en een dichte haarbos van zwart krullend, kort geknipt haar had. Hieraan voegde ze toe dat de dief heel rustig en uitstekend Frans sprak. "U heeft er alle belang bij niet te verroeren, laat u sleutels op het instrumentenbord steken", zei hij haar terwijl hij een revolver op haar maag richtte.

Foto van de Volkswagen Golf:

http://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/19830214-plancenoit.jpg

Feiten » Plancenoit

9,416

(43 replies, posted in 1983)

De overval op de Delhaize van Genval

Bij het vallen van de avond duiken in de Delhaize supermarkt in Genval vier individuen op. Het wordt een klassieke hold-up. Drie tot de tanden gewapende individuen die hun gezicht achter carnavalsmaskers verbergen, laten zich al het direct beschikbare geld overhandigen. Ze zullen met een buit van 692.384 fr. verdwijnen. Om gehoorzaamheid af te dwingen, vuren ze enkele schoten af in het plafond van de supermarkt.

Een caissière en enkele klanten worden bedreigd. De computer van het magazijn wordt door een kogel getroffen, de draden van de telefoon worden uitgerukt en een laatste schot wordt afgevuurd in de richting van een meer dan moedige automobilist, Jacques Culot, die geprobeerd had met zijn wagen de weg te versperren voor de Peugeot 504 van de gangsters. Deze bestuurder werd niet gewond omdat hij zich eerst dicht tegen zijn stuur had aangedrukt en dan in een reflex onder zijn instrumentenbord was gedoken. Via de verbrijzelde ruiten doorboorde de kogel de wagen volledig. Volgens experts waren de boeven gewapend met riotguns en minstens een pistool kaliber 38.

Feiten » Genval

9,417

(61 replies, posted in 1983)

De overval op de Delhaize van Fort Jaco

Veertien dagen later overvallen drie zwaar bewapende individuen de Delhaize van Fort Jaco, gelegen aan de Waterloosteenweg in Ukkel. Omstreeks 19u30 springen twee mannen uit een VW Golf. De auto wordt waarschijnlijk bestuurd door een derde medeplichtige. Het gelaat verborgen achter omlaag getrokken bivakmutsen, dringt het duo het warenhuis binnen. Een boef bewaakt de ingang van de supermarkt en houdt de caissières in bedwang. Zijn medeplichtige dringt het directiekantoor binnen en doet de brandkoffer openen. De bandieten bemachtigen een som van om en bij de 600.000 fr. Een van de boeven vuurt een schot af dat gelukkig niemand verwondt. De andere boef bedreigt een caissière door de loop van zijn wapen tegen haar slaap te drukken. Men beschikt over geen signalement van de bestuurder.

Wat de twee feitelijke daders betreft, hebben alle getuige het over nogal stevig gebouwde mannen. Volgens Cathérine, die zich vlakbij de kassa's van de supermarkt bevond, was een van de daders 1m90 groot en atletisch geschouderd. Hij droeg geen handschoenen. De huid van zijn handen was wit. Hij sprak Frans zonder tongval. Hij droeg een kaki vest. De andere was kleiner, had een gummi-knuppel van zestig centimeter bij zich en deed zijn best om een Arabische tongval na te bootsen.

Op het moment dat de boosdoeners de Delhaize verlieten, werd een bejaarde man gewond die met zijn boodschappenkarretje op de parking van de supermarkt liep. Meneer Elie Colet had zich naar het benzinestation naast de Delhaize gehaast om er hulp in te roepen. Een van de gangsters had hem opgemerkt en was hem gevolgd. Voor de garage gekomen, had de misdadiger twee schoten afgevuurd met zijn schouderwapen. De eerste kogel, bestemd voor de pompbediende die zich in zijn kantoor bevond, was afgeketst en in de zoldering terecht gekomen. De tweede kogel trof de klant van de Delhaize in de knie. Deze bejaarde man is nu nog steeds gehandicapt. Hij mankt en kan zich slechts met grote moeite voortbewegen.

Het ziet ernaar uit dat de gebruikte wagen de Golf Rabbit was, die op 14 februari in Plancenoit werd gestolen. Hetzelfde voertuig zal opnieuw gebruikt worden bij de hold-up op 3 maart in Halle, de overval waarbij de beheerder van de Colruyt omgebracht werd. De getuige van de overval op Fort Jaco hebben het over een grijze Golf, hoogst waarschijnlijk met schuifdak. De ballistische expertise laat op een punt niet de minste twijfel bestaan. Een van de wapens dat in de Delhaize van Fort Jacco werd gebruikt, een pistool van kaliber 38, heeft volkomen identieke kenmerken als het wapen dat op 11 februari in de Delhaize in Genval werd gebruikt.

Feiten » Ukkel

9,418

(132 replies, posted in 1983)

De overval op de Colruyt van Halle

Acht dagen later. Op drie maart vallen drie of misschien vier mannen de Colruyt van Halle binnen en jagen de beheerder een kogel door het hoofd. De boosdoeners drukten zich in het Frans uit en verplaatsten zich aan boord van een donkere VW Golf, zonder twijfel de in februari gestolen wagen. Nadat de wagen tot stilstand was gekomen op de parking, kwamen er twee individuenen uit te voorschijn die kort nadien in de discount opdoken. Ter intimidatie schoten ze enkele kogels in het plafond, net zoals in Genval en Ukkel, om het personeel aan te manen op de grond te gaan liggen.

Een van de boeven bleef aan de ingang van de Colruyt staan om klanten en personeel in bedwang te houden. Zijn medeplichtige stormde naar boven en ging direct naar binnen in het kantoor van de beheerder, een soort glazen kooi die boven de verkoopruimte uitsteekt. Bij de filiaalhouder van de Colruyt, meneer Walter Verstappen, bevonden zich op dat moment nog twee personen. De twee bedienden moesten plat op hun buik gaan liggen. De beheerder werd gedwongen de brandkoffer te openen en de bandiet heeft zich dan gehaast om de bankbiljetten in een grote reistas te proppen. De gangster sloeg een bediende heftig met zijn knuppel op het hoofd, omdat deze het had gewaagd het hoofd om te draaien om te zien wat er gebeurde.

Zonder enig spoor van emotie, richtte de doder dan zijn wapen kalm op de nek van de beheerder en haalde de trekker over. Het projectiel, een kogel van kaliber 38, doorboorde de keel van het slachtoffer. Walter Verstappen was niet op slag dood. Hij werd levensloos naar de reanimatie-kamer van het ziekenhuis van het Leopoldspark in Etterbeek gebracht, waar chirurgen het onmogelijke gedaan hebben om het te redden. Walter Verstappen overleed kort na zijn opname. De moordenaars hebben geen fractie van een seconde verloren, de injectiemotor van de Golf draaide al toen de twee medeplichtige zich in de wagen stortten. Dit soort donkere Volkswagen zou men later nog op vele andere plaatsen terugzien. Het gangstertrio vluchtte in de richting van de Brusselse ring en van de autosnelweg naar Bergen. Hun buit bedroeg heel precies 1.182.115 fr. De door de knuppelslag gewonde Jules Knockaert werd opgenomen in het ziekenhuis van Halle. Zijn getuigenis is waardevol.

Feiten » Halle

9,419

(62 replies, posted in 1983)

De diefstal van de Saab 900 Turbo

Of het nu om de Santana gaat die gebruikt werd bij de hold-up in Waver in september 1982, om de Peugeot 504 die in januari 1983 werd gestolen, om de Golf die op 14 februari 1983 werd gestolen of om alle wagens die nadien door de Bende van Nijvel, werden gebruikt, steeds waren deze voertuigen in nieuwe staat, van donkere kleur en altijd staken de contactsleutels op het instrumentenbord.

Zo werd bijvoorbeeld in de nacht van 7 op 8 juni 1983 een Saab 900 turbo gestolen in de toonzaal van garage Michel Jadot, huisnummer 178 van de chaussée d'Ohain in Eigenbrakel. Deze wagen zou gebruikt worden bij de actie die op 10 september werd gevoerd voor de overval op het textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse en op 17 september op de Colruyt in Nijvel. Diezelfde nacht heeft de Bende zich ontdaan van de VW Golf Rabbit die op 14 februari 1983 in Plancenoit werd gestolen, door de wagen in brand te steken in het bos van Hourpes, vlakbij Anderlues. De diefstal van de Saab greep plaats tussen drie en vier uur 's morgens.

Verscheidene aanwijzingen verraden een minutieuze voorbereiding, de inbrekers hadden de omgeving grondig verkend en wisten dat de nogal geïsoleerd liggende garage niet voorzien was van enig alarmsysteem. 's Nachts was er niemand aanwezig. Het gebouw kon makkelijk binnengedrongen worden langs een dakvenster aan de achterkant, waardoor men toegang krijgt tot de werkplaats. De enige bewaking bestond uit een Duitse herdershond. Het volstond deze af te maken.

De indringers namen geen genoegen met een kogel. Bij de autopsie werden uit het hondenlijk liefst elf kogels gehaald. En toch was de dodelijk getroffen Duitse herdershond erin geslaagd zich over een tiental meter voort te slepen vooraleer hij in het midden van de garage in mekaar zeeg. Overal zijn bloedsporen maar de dichtsbij wonende buren slapen zeer vast, geen van hen is wakker geworden ...

Foto van een Saab 900 turbo :

http://static.giantbomb.com/uploads/original/9/90792/1561508-saab_900_turbo.jpg

Feiten » Eigenbrakel

Meer informatie over deze wagen kan je in dit topic vinden » Forum

9,420

(140 replies, posted in 1983)

De overval

De nacht valt als een grote mantel over Henegouwen. In Anderlues zien voorbijgangers uit de juwelierszaak in de Rue de la Station twee jonge meisjes met uitpuilende ogen stormen. Het is 18u40. De adolescenten hollen naar de directrice van de lagere school die de rijkswacht op de hoogte brengt. Het is nog geen 18u50 als de rijkswacht van Anderlues op nummer 80 van de Rue de la Station een moordpartij ontdekt die qua gruwelijkheid elke verbeelding tart. Minder dan een kwartier later wordt in het bos van Anderlues een in brand gestoken zwarte Golf GTI ontdekt. Het gaat wel degelijk om de Volkswagen die op 2 oktober gestolen werd in het restaurant 'Au Trois Canards' in Ohain en die zonder zwijfel gebruikt werd bij de hold-up op de Delhaize in Beersel.

Ondanks de arrestatie van Michel Cocu en Adriano Vittorio, worden nu aan de lange lijst een elfde en twaalfde slachtoffer toegevoegd. Jean Szymusik, 43 jaar, en zijn echtgenote Maria Krystina Slomka, 38 jaar, waren van Poolse herkomst en baatten de juwelierszaak van de Rue de la Station sedert een tiental jaren uit. Het echtpaar had twee kinderen, Sylvie, die toen zestien jaar oud was, en Carine, die net twaalf was geworden.

Ze zaten net te studeren in een kamer boven de winkel, toen de feiten zich voordeden. Er waren geen klanten aanwezig. De vermoeide Maria Krystina rustte wat uit op de zetel in de woonkamer en haar echtgenoot beëindigde zijn job in zijn werkkamer, achterin het gebouw. De moordenaars waren ongetwijfeld met z'n drieën, maar het is mogelijk dat ze werden opgewacht door een vierde man aan het stuur van de Golf die ter hoogte van het magazijn stilstond.

Twee of drie individuen begaven zich direct in de richting van de woonkamer. Maria Krystina ontwaakte uit haar sluimer en wou rechtstaan om de mensen die zij voor klanten aanzag te bedienen. Geen waarschuwing, geen enkel bevel. De overvallers hebben onmiddellijk het vuur geopend op de jonge vrouw, die door verscheidene kogels in de benen en de borst getroffen werd. Maria Krystina slaagde er nog in vijf of zes meter af te leggen vooraleer ze ineenzakte op het tapijt. De moordenaar ging naar het lichaam van de jonge vrouw toe en maakte haar af met drie kogels door het hoofd.

Feiten » Anderlues