71

(203 replies, posted in Andere Personen)

Heeft niemand hier al opgemerkt dat Bruno Vandeuren afgemaakt werd met een 'schot achter zijn linkeroor' (bron: Gilbert Dupont, onderzoeksjournalist & Bende specialist)

Onder andere Angelou, José VD Eynde & Claude Haulotte (de politieman die in Waver werd afgemaakt) werden met schot exact achter hun linkeroor afgemaakt. Jozef Broeders, de concièrge die omkwam bij de overval in Temse, werd ook afgemaakt met een kogel in het hoofd (of die achter zijn linkeroor was weet ik niet).

Toen Lekeu zei dat de Bende een 'signatuur' (handtekening) achterliet bij een aanslag doelde hij volgens mij vrij zeker op het afmaken van een slachtoffer met een schot achter het linkeroor (ook in Aalst & Overijse zijn er zo mensen afgemaakt).

Het feit dat Bruno Vandeuren dus ook met een 'schot achter het linkeroor' werd afgemaakt maakt deze moord voor mij een feit dat met men daarom zou moeten opnemen in de officiële lijst met daden van de Bende van Nijvel (net als de moord op Mendez absoluut in die lijst ook thuis hoort).

Meer te weten komen over de moord op Vandeuren zou ons dus meer kunnen doen weten over de Bende van Nijvel want dit is dezelfde handtekening die de Bende achterliet op andere plaatsen van delict. Dit is een héél specifieke signatuur en geen toeval. Vergeet ook niet dat twee mensen onafhankelijk van elkaar beweren dat Vandeuren tegen hen bekend had dat hij de overval op Dekaise mee had gedaan als chauffeur.

Het lijkt me dus waarschijnlijker dat Bruno Vandeuren werd vermoord omdat hij te veel wist over de Bende of zijn mond er over wat te veel voorbij had gepraat dan dat hij gedood werd door Hendrickx voor de fout gelope juweliersoverval of door de Oostendse heler Vandenabeele. Tenzij één van die twee ingehuurd werd om Vandeuren op die exact manier (schot achter linkeroor) te liquideren.

72

(19 replies, posted in 1980-1989)

Martin Holland wrote:

Mmm ja, jullie kunnen best gelijk hebben, wie weet is het maar een hersenspinsel van die Engelsen. Sorry, mijn theorieën zijn duidelijk wat te revolutionair voor jullie. Ik had er nog wel een paar, maar goed, laat maar, zodra je met wat nieuws komt hier wordt het toch meteen neergesabeld. Het ga U allen goed, en ik hoop dat U het bende-raadsel kunt oplossen!

Beste Martin, het is niet omdat ik geen geloof hecht aan een complot betreffende het Heizel drama dat je daarom moet opgeven hé. Uiteindelijk is het ook maar een mening die ik uit (wél na het bekijken van de live beelden en 2 documentaires er over, ik wou niet zomaar vanuit buikgevoel reageren zonder eerste beelden te bekijken van wat daar gebeurd is!)

Het was zeker goed van je dat je dit topic opende aangezien je in een boek een theorie er over las dus je had een grondige en valabele reden om er hier over te beginnen (namelijk dat boek). Ik sta heus ook wel open voor out-of-the-box thinking of om dingen te onderzoeken die op het eerste zicht erg onwaarschijnlijk lijken.

Het is jouw verdienste dat je met iets nieuws af kwam Martin, en dat apprecieer ik oprecht hoor. Dus laat je door mijn afwijzende post zeker niet afschrikken om het verder te onderzoeken of om andere mogelijke feiten op te brengen of andere pistes op te sommen. En mijn bericht was natuurlijk ook niet op jou als persoon bedoelt hé, ik apprecieer het echt wel dat je deze topic had aangemaakt net zoals ik je andere bijdragen apprecieer.

73

(19 replies, posted in 1980-1989)

Er zijn best wat documentaires over het Heizeldrama. Het klopt wel dat er een ingang was waar amper controle op de tickets was (er was een getuige, een Italiaanse supporter die voor de camera had gezegd dat hij gewoon kon binnen lopen zonder dat iemand zijn ticketje vroeg of afscheurde.

Het bewuste vak Z was bedoeld voor neutrale supporters en de tickets daarvoor werden in België & Luxemburg verkocht. Nu is het zo dat België een grote gemeenschap van inwoners met Italiaanse roots heeft / had (regio Limburg, regio Charleroi en regio Luik vooral) en een deel van hen heeft mogelijk tickets doorverkocht aan familieleden in Italië. Een deel van de supporters in vak Z waren ook Belgen met Italiaanse roots uit gebieden als Limburg. In vak Z zaten daardoor een groot deel neutrale supporters die eigenlijk niet zo neutraal maar pro Juventus waren daardoor.

Ook is het zo dat er veel te weinig rijkswachters (en politie) aanwezig was toen de rellen begonnen. Degenen die er waren deden wat ze konden maar werden compleet overrompeld en de rijkswachtleiding talmde te lang om versterking aan te laten rukken. Wie echter de documentaires, live beelden, onderzoeken of verslagen er op nakijkt zal mijns inziens geen enkele indicatie voor een complot ontdekken. Ik vind zo'n insinuaties wel heel ver van de pot gerukt.

In Engeland heeft die ramp er bij voetballiefhebbers er wel hard op ingehakt. Niet enkel de Liverpool supporters maar eigenlijk gans de Engelse voetbalcultuur werden gebrandmerkt. Hun ploegen mochten 5 jaar geen Europees voetbal mee doen (Liverpool 6 jaar) en nadien moesten ze hun coëfficiënt van nul weer opbouwen (dus na die 5 jaar mocht er aanvankelijk slechts één ploeg Europees spelen).
Dat maakt, de stigmatisering, dat er heel wat Engelsen tot de dag van vandaag wel eens met complot theorieën omtrent die ramp af durven komen.

De auteur van deze complot theorie is ook een Brit meen ik. Sorry ik neem dit verhaaltje niet serieus. Als een auteur in een boek zo iets schrijft wel als lezer zou ik dan eerst proberen om de dingen die hij beweert te ontkrachten door feiten op te zoeken en te vergelijken met wat hij schrijft.

Daarnaast kan het natuurlijk dat er lokale hooligans in dat vak 2 zaten maar dat is absoluut geen bewijs, laat staan een indicatie, dat er een complot was. Daarvoor moet er een duidelijke correlatie zijn die ik alvast niet zie.

Wie de live beelden en de documentaires over het drama bekijkt zal ook zien dat de rellen overduidelijk veroorzaakt en gestart werden door Liverpool hooligans. Dus door Liverpool fans, en niet door hooligans of fans in vak Z. De Liverpool hooligans braken de hekken af en vielen vak Z aan in verschillende golven en met elke nieuwe aanval stoten ze verder door. Ontsnappende supporters werden geplet of vertrappeld, er was ook een muur die het begaf. Gruwelijke taferelen maar de schuld er voor lag zonder twijfel bij de Liverpool hooligans en bij niemand anders, er is niets in mijn ogen dat maar in de verste verte een complot suggereert.

74

(1,219 replies, posted in 1985)

Ze werden enkel overgeplaatst, volgens Vernaille omdat ze 'hoge bescherming' genoten (lees VDB hield een hand boven hun hoofd)

75

(1,219 replies, posted in 1985)

Tru Dat wrote:

Persoonlijk denk ik ook dat Bouhouche en Beijer ook niet zomaar ontslagen zijn en Ari niet zomaar een detective bureau was .
En toevallig was Beijer in Aalst aan het fotograferen ?

Ze werden niet ontslagen maar namen zelf ontslag om A.R.I. op te richten.

76

(67 replies, posted in Afpersing)

Ben wrote:

"Het antwoord is  veel simpeler, Delhaize was op dat moment de slechts bewaakte warenhuisketen van België."

Een logische verklaring inderdaad maar... in Aalst was dit niet het geval: er lagen snipers op het dak, er stond een rijkswachtauto (R4) op wacht... en toen werd die beveiliging plots weg geroepen, kort voor de aanval...

Het is effectief onbegrijpelijk dat de Delhaizes, bv. die in Aalst in November, na Braine & Overijse nog steeds geen videocamerabewaking had.
Het ontbreken van die videocamerabeelden zal ook wel een rol hebben kunnen spelen bij de keuze voor Delhaize. Merk op dat men pré '85 ook Colruyt geviseerd had.

77

(13 replies, posted in Bibliografie)

De makers hebben de volledige docu, ook met NL ondertitels, op YouTube gezet » YouTube

78

(67 replies, posted in Afpersing)

Tru Dat wrote:

Lekeu vertelde in een intervieuw dat elke overval een signatuur had.

Een voorbeeld van een signatuur is het afmaken van een slachtoffer met een 9mm. schot in het hoofd. Dat gebeurde op veel plaatsen, o.a. in Aalst & Overijse maar ook in '82-'83 al. Dit doen kan een manier zijn om te laten weten dat misdaden aan elkaar gelinkt zijn, een signatuur dus. Ik denk dat Lekeu specifiek hierop doelde.

79

(116 replies, posted in Andere)

De VS had een strategie van overal ter wereld staatsgrepen doen en extreem-rechtse neoliberale regimes installeren. En dat ging telkens gepaard met een spanningsstrategie (aanslagen, opstanden) er aan voorafgaand. Daar hebben we geen nota voor nodig omdat we in het verleden kunnen kijken, naar de geschiedenis.

Bestudeer die van Chili, Argentinië, Indonesië, Uruguay en talloze andere (voor Latijns Amerikaanse) landen en je weet genoeg. Ik heb die staatsgrepen en de periode er aan voorafgaand in de periode jaren '70-'80 voor diverse landen (vooral Chili & Argentinië grondig) bestudeerd en de patronen die je daar zag waren er ook in Europa. Ontkennen dat Amerika een strategie van staatsgrepen had met en spanningsperiode er aan voorafgaand is vrij ridicuul mits je het gewoon kan opzoeken.

Wat we onderzoeken of ze dat ook in België deden (ik meen van wel) en of HIER de strategie van de spanning ook toegepast werd, of die strategie bestond hoeven we niet meer te onderzoeken want dat is een feit, het was standaard buitenlands beleid van de VS en soms zo openlijk dat het amper een verborgen complot was, zeker in de jaren '80-'90 maar ook vandaag passen ze dat soms nog toe hoor.

80

(178 replies, posted in Westland New Post)

Bakerstreet 221B wrote:

....

Klopt het dat Libert ACHT keer na elkaar verhoord is geweest over dezelfde feiten of gooit hij gewoon in twee seconden nog eens twee keer het getal 8 (88 voor de kenners) de ether in om zijn geestesgenoten te laten gniffelen? Mijn vraag was ook:
Wat bedoelt Martial Lekeu dan wél als hij zegt dat de aanslagen gehandtekend waren?

Volgens mij is Libert bij elke ondervraging ook 8 keer naar de wc geweest en dronk hij 8 koffie's die dag...

Alsjeblieft zeg, als David VDS niet overleefd had waren het er 9 geweest in Aalst. Ze lagen daar écht niet te tellen hoeveel ze er neerschoten hoor. Zo kan je overal wel een 8 ergens in vinden.

En trouwens als het cijfer 8 zo belangrijk voor hen was dan hadden ze niet op 9 november Aalst aangevallen maar op de 8ste of op 8 augustus.

Dat Lekeu zei dat de aanslagen gehandtekend waren heeft niets met een cijfer te maken (dat is ook veel te ver gezocht) wel met de methode (gebruikt geweld, type wapens, manier van executeren).