1

(8 replies, posted in Bibliografie)

Kleine rechtzetting (volgens mij fout in artikel): Pascal De Boek (bende van Godfroid). Volgende uitzending 1 november 2007 (artikel skynet tv-gids):

De wortels van het kwaad: Beroepsgangsters

Vitaya komt op de proppen met een boeiende documentairereeks, die "De wortels van het kwaad" gedoopt werd. De titel geeft al heel wat van de opzet weg. Wat gaat er om in de ziel van een crimineel? Een interessante vraag die niet onopgelost blijft in deze 16-delige reeks. Vaak horen we het antwoord van psychologen en andere ervaringsdeskundigen, maar "De wortels van het kwaad" gaat een stapje verder. De criminelen zelf vertellen zonder verpinken hoe en waarom ze hun misdaden begaan hebben. In de eerste aflevering over beroepsmisdadigers legden criminelen Leopold Van Esbroeck en Pascal De Boeck al uit hoe ze een "carrière" maakten van overvallen plegen en hoe beredeneerd ze te werk gingen. In deze aflevering horen we hoe hun leven naast de misdaad verliep.

Van Esbroeck en De Boeck hadden immers een vriendin, die uiteraard niets mocht weten over hun misdadige praktijken en voor wie de vraag waar die miljoenen vandaan kwamen niet aan de orde was. Alles wordt routine, dus mensen beroven ook. Van Esbroeck en De Boeck werden onoplettend en dat heeft hen de das omgedaan. Na jaren in de gevangenis zijn ze ogenschijnlijk nog niet tot inkeer gekomen. Op een verrassend eerlijke manier vertellen ze over spijt en een nieuw leven opbouwen. "Ge hebt daarvoor gekozen, en dan doet ge het. Zo simpel is het." En de gevolgen daarvan moet je er maar bij nemen. Na deze aflevering is het tijd voor een tweede thema uit de reeks, en hierbij krijgen we de verhalen van oplichters te horen.

DE WORTELS VAN HET KWAAD
Donderdag 20u35 - Vitaya

Met de zestiendelige docureeks De wortels van het kwaad duikt Vitaya in de wereld van de criminelen. Beroepsgangsters, passiemoordenaars, fraudeurs, oplichters, roofmoordenaars, maffiosi, straatboefjes en pedoseksuelen: elke uitzending is gewijd aan een van deze ongure types.

Tijdens de eerste, door Telesaurus geproduceerde helft van elke aflevering vertellen zij zelf hun verhaal, wat ze voelen, wat hen tot de daad brengt of waarvoor ze bang zijn. Daarnaast voorzien Vlaanderens meest vooraanstaande gerechtelijke experts deze persoonlijke getuigenissen van kritische duiding. "Ieder verhaal is anders, elke misdadiger kijkt op een andere manier tegen zijn daden aan", vertelt journalist Leo De Bock, die in deel twee telkens een debat tussen criminologen, advocaten, gerechtspsychiaters en journalisten zal leiden.

"In de media komt het thema criminaliteit zeer versnipperd aan bod, er wordt enkel ingespeeld op spraakmakende actuele gebeurtenissen. Wij willen de kijker een zo volledig mogelijk beeld geven van de problematiek. Door het inzicht in de geest van misdadigers krijg je een genuanceerder beeld van de problemen en blijken voor de hand liggende oplossingen - zoals strengere straffen - vaak niet het gepaste antwoord", aldus De Bock.

In de eerste twee afleveringen over beroepsgangsters zijn Leopold Van Esbroeck, ex-lid van De Bende Staerke, en Pascal De Boeck, ex-lid van de Bende van Baasrode de boeven van dienst. "Voor deze overvallers is beroepsgangster een job als een ander, een die dan ook nog best spannend is", vertelt Leo De Bock. Aangezien in het debat het thema telkens verruimd wordt, komt allereerst de problematiek van het hele gevangeniswezen aan bod. Vragen als "Wat doen we met de overbevolking?" of "Is een gevangenisstraf altijd nuttig?" zullen volgens De Bock niet ontbreken. De reeks eindigt trouwens met een aflevering over pedofilie, het thema waarrond vermoedelijk nog het grootste taboe bestaat en zo ook brandend actueel is.

Bron: knack.be

3

(917 replies, posted in Bende De Staerke)

De dienster was dat niet Yvette M.? Volgens mij is hij met haar niet getrouwd geweest. Ik had het over een zekere I. Bogaert van wie hij in 1981 zou gescheiden zijn, heb ik mij laten vertellen. De Staerke lijkt me trouwens ook geen naam voor zigeuners. Is een naam die bv. ook veel voorkomt in bepaalde delen van Oost-Vlaanderen. Ze wonen dus in bakstenen huizen (appartementen in Brussel + enkele in buurt Sint-Pieters-Leeuw), en hebben toch eerder een Vlaams klinkende naam. Van uitzicht misschien wel, misschien langs moeders zijde.

En iemand op de hoogte of het wel degelijk Leon De Staerke van de Bende DS is die met FN in Brussel aan verkiezingen heeft deelgenomen in Brussel enkele jaren terug. Kan me moeilijk inbeelden dat een zigeuner gaat opkomen voor een extreem rechtse partij?

Iemand "De wortels van het kwaad" gezien op Vitaya? De eerste uitzending was met interview van Leopold Van Esbroeck over hoe hij in de crimminaliteit geraakt was. Hoe ze een overval planden en uitvoerden (met Bende De Staerke). Hij vermeldde ook meermaals dat ze enkel zouden schieten als het echt niet anders kon. Wat mij doet vermoeden dat men de daders van Bende van Nijvel niet in deze Bende DS moet gaan zoeken. Toch niet voor de moorden. Enkel levering van de wapens (Sotirios & PDS).

Werden ze er ingeluisd of gechanteerd? PDS zou in die periode erg nerveus geweest zijn. Misschien is hij hierbij betrokken geraakt zonder het zelf te willen. In ruil voor deze dienst (Bultot), vrijgesproken worden van andere misdrijven? Vreemd dat net die dag ook een jeugdvriend van PDS aanwezig was in Delhaize Aalst?

4

(917 replies, posted in Bende De Staerke)

Is het trouwens de "Léon De Staerke" van de bende, die in Brussel met het FN opgekomen is? De eerste vrouw van PDS van wie hij gescheiden is voor De Bende-periode, was die niet van origine Nederlandstalig? Of een Brusselse, maar waarschijnlijk toch met Vlaamse roots?

5

(27 replies, posted in 1980-1989)

Wat ik dan niet begrijp? Waarom laat je u naar een parking lokken? Zonder reden ga je daar toch niet op in? Zou moeten zijn dat er een minnares in 't spel is, maar zomaar ga je toch niet met iemand op parking van Delhaize afspreken.

6

(27 replies, posted in 1980-1989)

Dus eigenlijk hebben ze nooit druk gelegd op die ex of een verband gelegd met de Bende.

7

(917 replies, posted in Bende De Staerke)

Heeft er volgens mij wel mee te maken. Maar misschien niet met de overval of moorden zelf. Volgens mij eerder voorafgaand werk (verkenning zoals bevestigd) en eventueel levering van de wapens. De overval in Aalst is volgens mij door drie man gepleegd (als ik documentaires goed herinner). Maar er was zeker meer volk in de buurt voor in geval dat er iets misliep. Men had ook blijkbaar alle louche Aalsterse figuren op straat gelokt, om nog meer verwarring te creëren.

8

(27 replies, posted in 1980-1989)

Is de handel en wandel van de ex van de uitbater dan nog verder onderzocht. Zij was het toch die hem naar de Delhaize stuurde.

9

(27 replies, posted in 1980-1989)

Idd knap werk van Ben. Was toen nog maar een kind. Maar zoveel van gehoord. En als ik dan die reconstructie zie op YouTube. Filmpje met die maskers in Aalst, moet toch zowat het meest angstaanjagende zijn wat je in je leven kan meemaken. De andere overvallen zou ik eerder als een provocatie zien aan rijkswacht en gerecht (ondanks enkele onschuldige slachtoffers, het doel heiligt de middelen?), maar in Aalst was er zeker meer aan de hand.

Heb de indruk dat iemand van hen of het brein erachter vertrouwd moet geweest zijn met deze regio, en zich wilde wreken om één of andere reden. De nacht ervoor in de taverne, de wapens die in het park lagen en het verzoekje zijn volgens mij toch pure provocatie.

10

(601 replies, posted in Hypotheses)

Ik spreek je theorie zeker niet tegen Kuros. En ja, er zijn altijd naïeve vrouwen of vrouwen die op gevaar kicken. Of vrouwen die geen andere keus hebben (prostitutie). Misschien was het gewoon 2 vliegen in 1 klap. De onmacht aantonen van de rijkswacht en terwijl ze er toch zijn nog enkele moorden in opdracht (vriendendienst). Zoals ik al eerder zei, heb ik de indruk dat er in Aalst meer aan de hand was.