81

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Neen neen neen. Onthou vooral het woord rijkswachter ... 3 jaar geleden overleden, was enorm zenuwachtig na een doorbraak in het onderzoek. R.

» Nieuws

En dan?

82

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Zoekactie was niet heel ver van kapelletje van Sint Rita, patroonheilge vd hopeloze gevallen ...

83

(1,141 replies, posted in 1985)

pyrénéen wrote:

Het belangrijkste is om te weten dat deze bandieten een Delhaize aanvielen wetende dat deze in de gaten werd gehouden.

Misschien omdat ze wisten dat ze van binnenuit/bovenaf gedekt waren?

84

(5 replies, posted in Algemeen)

Dit is m.i. een gedetailleerd, objectief algemeen overzicht van de feiten. Aanbevolen lectuur voor alle leden. Hopelijk veel reacties!

Danku wel Steve!

85

(100 replies, posted in Politiek & Business)

Een kleine bloemlezing:

  • I.v.m .VDB weerhoudt Procureur-Generaal Van Honsté alleen het fiscale luik en niet de wapenhandel en niet de drugshandel.

  • Volgens sommige bronnen: is VDB het centrum in spinnenweb met bindteken anticommunisme, katholicisme, royalisme en geloof in in Europese elitaire avant garde wat uitmondde in gevaarlijke subversieve extreemtrechts anticommunistische krabbenmand.

  • Droomt ervan secretarisgeneraal van de NAVO te worden, vandaar steun van de Amerikaanse aanpak

  • Hij weet dat de idealisten van extreem rechtse snit alles doen als je ze een anticommunistisch verhaal serveert.

  • Vanaf 1948 alle linkse elementen uit PSC gewipt

  • Bouhouche en Beijer stelden Paul Vanden Boeynants voor om zijn fiscaal dossier te stelen.

  • Zijn franse schoonzoon Philippe Cheauvaux (De Franse zakenman Chauveau trouwde in 1969 met Monique Vanden Boeynants, een dochter van de politicus) neemt de firma Medico over die op de zwarte lijst staat van DEA ivm drugshandel Farcy.

  • Vanwege Dassault verschuldigde commissies 250.000 €

  • Geeft toe dat hij Bouhouche kende

  • Vervalst handteken van libanese ambassadeur om herkost zwarte miljoenen te verantwoorden. Onderzoeksrechters worden na 1,5 jaar weggepromoveerd.

  • Wordt onderzocht ivm 200tal inbreuken op belastingwetten. 5 M inkomsten verwegen.ordeeld tot 3 jaar met uitstel. 15000 euro boete. Na zijn veroordeling verandert hij, de zwans is grimmiger.

  • Bovendien werd VdB dat jaar in de parlementaire Bende-commissie door oud-rijkswachtofficier Vernaillen verdacht van betrokkenheid bij een (extreem-)rechtse poging tot politieke destabilisatie en staatsgreep eind jaren zeventig. Dat was een aantijging die velen niet eens zo onwaarschijnlijk leek, gezien VdB's voorzitterschap van het CEPIC, de veelbesproken rechtse vleugel van de PSC die banden had met fascistische organisaties zoals Front de la Jeunesse, Nouvel Europe Magazine en Westland New Post. 

  • 1979 onverwacht afgetreden ...

86

(147 replies, posted in Afpersing)

Spectator Of Life wrote:

De onthullingen van Canard kunnen niet wegnemen dat er mbt Aalst wel heel erg veel verdachte beweging was rond een bepaalde persoon die niet op goede voet stond met de familie Van De Steen.

U maakt ons nieuwsgierig. Misschien een beetje info graag? Of kan/mag dat niet?

87

(78 replies, posted in Andere Personen)

Waarom eens geen mailtje naar Spectator?

88

(237 replies, posted in Staatsveiligheid)

De piste "Afpersing Delhaize" is misschien toch wel het overwegen waard.

Smets: Voor Delhaize is racketeering (afpersing) geen piste, maar een feit, dat ik weet van een familielid die zeer goed geplaatst is. Tegen de dwazen die zeggen “en ze (Delhaize) zeiden niets tegen het gerecht” antwoord ik: moesten ze dan niet betalen, meer bloedbaden riskeren, andere onschuldige levens en duizenden laaggeschoolde mensen in de werkloosheid dwingen? Iedereen heeft zijn eigen keuzes.

De ‘hold-ups’ van de Bende van Nijvel eindigden plots. De theorie van Smets – die overigens niet nieuw is – verklaart dat bruuske einde: Delhaize heeft betaald.

Hoe realistisch is die piste van racket? Na een jaar onderzoek kwam de Belgische profiler Danielle Zucker in een eindrapport tot twee mogelijke hypothesen: afpersing van de grootwarenhuizen of ‘destabilisatie van de samenleving’.
Smets lacht die laatste piste weg in zijn ‘testament’: “Ik heb het van binnenuit (VSSE) meegemaakt: golf 2 (van de Bende) heeft de staat niet gedestabiliseerd, alleen Delhaize. De CCC viel met hun ‘vriendelijke’ aanvallen de instellingen aan en het onaantastbare kapitalisme en zaaide echt paniek (ik was het die dit dossier bij de Staatsveiligheid beheerde).”


Ook Volgens David Van de Steen – de man die zijn ouders en zijn zus verloor en zelf gewond raakte tijdens de raid van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst in 1985 – passen de aanslagen in een afpersingszaak tegen een topman van de warenhuisketen.
“Dat is het enige verhaal waar ik echt in geloof”, zegt David Van de Steen eind 2015 volgens HLN. “Net als mijn grootvader. De Bende pleegde aanslagen op filialen van Delhaize om de topmensen van de keten onder druk te zetten en te chanteren. Wat ons vermoeden versterkt, is de verkoop van een groot aantal Delhaize-aandelen naar Amerika, drie weken na de aanslag in Aalst. Als we over die piste vragen stellen aan de onderzoekscel in Charleroi, reageert ze zenuwachtig en ontwijkend. Een keer werden we zelfs bijna uit de zaal gezet bij een vergadering met de onderzoekscel en de nabestaanden.”

Advocaat Peter Callebaut vult dan aan in Cultureel Centrum De Werf: “Is er eigenlijk ooit een onderzoek naar de Amerikaanse zusterketen of de beweging van aandelen naar Amerika geweest?”, vraagt hij zich af. “Niemand die het weet.”

89

(117 replies, posted in 1980-1989)

Tiens wrote:

De grootste gemene deler. Het gerecht weet op dit moment ook wie deze grootste gemene deler is. Wie de enkele personen zijn die alle bovenstaande zeer specifieke informatie ter beschikking had.

En mogen wij dat ook weten aub, beste Tiens?

90

(3 replies, posted in Bibliografie)

Gewoon je Bib contacteren, ze zoeken voor je uit waar het beschikbaar is en laten het voor u overkomen voor 8€.