111

(753 replies, posted in 1985)

Gelukkig is er weer wat activiteit in de kwestie Overijse, want dat begon een beetje ondergesneeuwd te geraken op deze site (zat hem zeker in het weer). Over Aalst is er onnoemelijk veel gezegd en geschreven, maar Overijse lijkt veel minder in de belangstelling te staan. Ik zeg dat niet als verwijt, het is zomaar een constatering. Toch is Overijse een heel aparte zaak, met natuurlijk als alles-overheersend middelpunt de dood van Finné.

Ik geloof ook zeker niet dat het toeval is dat deze man op dat moment aanwezig was, en dan is de piste van Leo wel weer interessant: stel dat Finné wist dat de Bende op dat tijdstip in Overijse een raid zou doen. Het lijkt niet logisch dat hij dan zelf ook naar die plek toegaat, maar misschien was Finné wel op een andere manier betrokken bij de zaak als wij denken.

Het verslag van deze overval is heel uitgebreid beschreven op deze site, er zijn zomaar wat dingetjes die ik opvallend vind: de kassa-medewerkster die wordt gedood als ze haar kassa niet snel genoeg opendoet - speelde het geld dan toch een rol? - en de buitengewoon goede beschrijvingen van de daders. In Aalst kon men heel weinig zeggen over het uiterlijk en het aantal daders, maar hier komen duidelijk beschrijvingen tevoorschijn, met ook knappe tekeningen.

Vooral die van de killer en de oude dan, want als de reus er echt zo had uitgezien als op de tekening had iedereen hem uitgelachen waarschijnlijk. Toch staat die killer er eigenlijk heel goed op. Maar eigenlijk is er niemand die hem herkent. Dat pleit dan toch weer voor de piste dat deze mannen niet uit het gewone milieu van Belgische misdadigers kwamen.

De tekening van de killer vind ik heel sterk, maar er lijkt nooit veel reactie op te zijn gekomen. Hij lijkt niet op Bouhouche, niet op De Staerke, is er eigenlijk ooit wel eens een naam geplakt bij deze tekening?

112

(279 replies, posted in Getuigen)

Dapper van je dat je ermee naar buiten komt, Bely! Daar heb ik echt bewondering voor.

113

(527 replies, posted in Hypotheses)

Stop! sad Is het nu eens afgelopen? We zijn hier te gast op een Belgische website, willen jullie daar wel om denken? Dus geen site om Hollandse vetes uit te gaan vechten! Vrijheid van meningsuiting is de basis van democratie, maar dit modder gooien slaat nergens op.

Laat Insider gewoon zijn verhaal vertellen, en wat doet het er nu toe wie hij is? Al was ie Bob Dylan, de Paus of de reïncarnatie van Madani Bouhouche, als hij ons iets kan vertellen wat eventueel een bijdrage kan zijn aan het oplossen van de misdrijven van de 'gekke killers van Waals Brabant' dan is alles wat hij zegt welkom.   

Denk even aan David Van de Steen, en wat de bende met zijn leven heeft gedaan, en met het leven van zoveel anderen. Daar gaat het allemaal om op deze site, moeten wij Hollanders dat nu weer gaan verpesten door alles van elkaar in twijfel te trekken? Wees blij dat je een woordje mag meepraten bij deze eigenlijk louter Belgische kwestie. Laat een ieder zijn of haar verhaal doen, en ga er niet telkens commentaar op leveren!

114

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Kom kom, laten we nu even geen oorlogje beginnen, beste vrienden! Natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden over de betrouwbaarheid van David's waarneming, maar zo onwaarschijnlijk is het toch ook allemaal weer niet. Ik acht het helemaal niet onmogelijk dat David de hele gebeurtenis nog zo gedetailleerd weet. Op zo'n verschrikkelijk geladen, emotioneel, traumatisch moment kan je brein veel meer dan anders, en ik kan me heel goed voorstellen dat David nog steeds haarscherp die grijns van zijn belager voor zich ziet.  

Van alle kanten wordt maar geprobeerd om de mening van David betreffende de identiteit van de schutter in twijfel te trekken, maar waarom eigenlijk? Waarom kan het Haemers niet gewoon zijn geweest? Er zaten behoorlijk wat jaren tussen de overval en de herkenning van Haemers door David n.a.v. een magazine-cover, maar dat hoeft toch niet nadelig te zijn? De beelden van de gangster zitten bij David gewoon levenslang in zijn mind geprent. Ik vind dat niet zo vreemd of ongeloofwaardig.

En waarom zou David het anders voorstellen dan het is geweest? Daar zou hij toch geen voordeel van hebben? Hij hoeft niet te proberen zijn verhaal interessanter of indrukwekkender te maken, want dat is het al, ongeacht of Haemers de reus van Aalst was of niet. En voor ons doet het er eigenlijk ook niet eens veel toe, of hij het nu wel of niet was. Uiteindelijk zijn de opdrachtgevers veel belangrijker, lijkt mij.

Laten we proberen voorzichtig te zijn met kritiek op de beleving van David Van de Steen, want dat verdient hij beslist niet.

115

(140 replies, posted in Bibliografie)

Hoewel ik beslist veel achting voor je heb, Renne, hoop ik toch dat je ongelijk hebt met je mening dat de daders nooit meer gepakt gaan worden. Ik ben er zelf ook wel een beetje bang voor, maar aan de andere kant ben ik er van overtuigd dat het wel opgelost kan worden, al is het dan 25 jaar geleden. Hoeveel oorlogsmisdadigers zijn er niet na tientallen jaren opgespoord? Het enige wat het onderzoek nodig heeft, is een nietsontziende, keiharde speurder die niet opgeeft voor hij de waarheid boven tafel heeft.

Dus de vraag is: waar is die man, of vrouw in België? Misschien iemand uit het bedrijfsleven? Of zelfs uit het criminele circuit? Als hij/zij maar spijkerhard is, en zich vastbijt als een terrier, dan ben ik er van overtuigd dat de daders van de bende kunnen worden opgespoord, ongeacht af ze nog leven of niet.

Wat denken jullie eigenlijk van de bende van Aalst? Was in Aalst nu de bende van Nijvel aan het werk of was het een andere bende met andere motieven maar dezelfde werkwijze? Ik ben zelf altijd geneigd te denken dat het toch wel de bende van Nijvel was, met eventueel personele aanpassingen, omdat men 'federaal' het onderzoek heeft laten mislukken. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat er op zo'n grote schaal, en ook nog landelijk, zoveel in de doofpot is gestopt, en de daders zo goed zijn beschermd. Zou dat ook zijn gebeurd als een stel Aalsterse garagisten en gangsters de overval hadden gepleegd?

Goed, ik weet het, ik ben ook maar een bemoeizieke hollander die er niets van af weet, dat zal ik ook helemaal niet ontkennen. Het is dat ik in m'n vrije tijd vaak tractors op de foto ga zetten, ook vaak in België, anders was ik zelfs nog nooit in Aalst of Nijvel geweest. roll Het is ook zeker niet mijn bedoeling iets af te doen aan de theorieën en meningen van anderen en in het bijzonder aan die van David Van de Steen.

Laten we moed houden, beste mensen! Het is nog niet verloren.

116

(140 replies, posted in Bibliografie)

Er zijn bij dit onderwerp gelukkig heel veel positieve reacties geplaatst over het boek en met name ook over David, en ook ik wil graag mijn bewondering uitspreken voor iemand wiens leven zo is verwoest, en ik hoop ook dat het verder goed zal gaan met hem. Het is opvallend dat hij nog zo gedetailleerd weet hoe het allemaal is gegaan, te meer omdat hij vlak daarna zowat het leven liet. Meestal weet je dan niet zo veel meer, zo kunnen heel veel mensen zich totaal niets meer herinneren van een auto-ongeval dat ze hebben gehad, maar bij David is dat stukje van de overval in zijn geheugen gekerfd. Hij en zijn familie hebben verschrikkelijk moeilijke jaren gehad, met helaas maar erg weinig hulp, en de meeste hulp kwam zelfs nog bij Delhaize vandaan.

Het boek houdt je ook meteen weer de spiegel voor van de rauwe werkelijkheid; wij babbelen vaak over de bende alsof het eigenlijk wel stoer was, zo'n beetje in het rond schieten en met een GTI door de nacht racen. Maar er was niets stoers aan, het waren alleen maar een stel godvergeten kutmoordenaars, die tientallen, zo niet honderden levens hebben verwoest, en die al lang aan de galg hadden moeten  hangen! Denk bijvoorbeeld maar aan het treffende verhaal wat David vertelt over zijn meter, die 'van verdriet is gestorven'. Moet je eens op je in laten werken hoe erg dat is, dan zie je op die fotootjes die vrouw met haar door en door-trieste blik.

Het boek haalt alle mystiek uit de bende, en dat is ook maar goed, want ik heb me altijd erg gestoord aan dat 'mystiek ongrijpbare' van de bende. Dat krijg je ook gewoon na zoveel jaar, dan is er zoveel over gepraat en geschreven, en het wordt maar niet duidelijk, dan krijgt zo'n bende haast een soort 'Robin Hood-status'.

Niks van dus, gewoon een stel smerige (huur) moordenaars, die op de één of andere manier bescherming hebben gehad van hogerhand.    Dat moet ook de reden zijn geweest waarom ze nooit zijn gepakt, want anders hadden ze zeker een keer tegen de lamp gelopen. Ongrijpbaar geloof ik niet in, nu nog steeds niet.

Wat je wel merkt bij David, en dat geldt voor ons misschien net zo goed, is dat hij niet eens zo heel graag wil weten wie precies de daders waren. Wie nu die trekker overhaalde, allez, dat was dan maar zo, maar wat hij wel graag wil weten is:  waarom? Waarom, werden zelfs kinderen - denk aan Rebecca, Elsie - zomaar neergekogeld? Dat is toch eigenlijk onbegrijpelijk? Alleen maar voor geld? Of macht? En daar moeten dan zoveel onschuldige mensen maar de dupe van worden?

Het is geen boek waar je erg vrolijk van wordt, en ik hoop van harte dat David en zijn familie de zaak weer een beetje op de rails kunnen zetten. En dat geld ook voor alle andere slachtoffers. Blijf recht staan, mensen! En zorg dat de onderste steen boven komt, want dit is veel te erg om zomaar te laten gaan. En voor het justitutionele apparaat heb ik maar één boodschap: Pak die killers!

117

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Dat zijn inderdaad toch sterke aanwijzingen richting Patrick Haemers en zijn helpers. Wellicht de reden waarom hij niet meer leeft, stel je voor dat ie eens uit de school ging klappen. De volgende vraag is dan natuurlijk weer: van wie heeft hij dan de opdracht gekregen om bij die Delhaize(s) aan het moorden te slaan? En ik kan me nog steeds geen goed beeld vormen wat nu het uiteindelijke doel was van het hele gebeuren.

Op internet ben ik een tijdje aan het zoeken geweest of ik ergens een beetje vergelijkbare feiten kan vinden, dus overvallen op een winkel of warenhuis waarbij de buit niet zo heel belangrijk is maar waar zoveel mogelijk geweld moet worden gebruikt. En merkwaardig genoeg kan ik daar nergens iets van vinden, zelfs niet in Amerika. Natuurlijk zijn er in de loop der tijd zat winkels overvallen, met soms ook behoorlijk wat doden en gewonden, maar altijd was het duidelijk dat het om de buit ging, en waren de doden met name winkelpersoneel of beveiligingsmensen, of hoogstens klanten die teveel hadden gezien. Maar dat extreme geweld tegen gewone klanten van een winkel vind je praktisch nergens terug, zeker niet in een herhalende vorm zoals bij de bende.

Dat geeft wel aan dat dit ook wereldwijd gezien een unieke vorm van geweld is geweest, want bv. het afpersen van winkelketens gebeurde in het buitenland toch meestal op een heel andere manier, in ieder geval niet door zomaar lukraak klanten te gaan doodschieten. Brengt dit ons iets verder? Nee, maar ik wilde er toch even melding van maken, het was me gewoon opgevallen dat er verder in de wereld weinig feiten te vinden zijn die vergelijkbaar zijn met die van de Bende van Nijvel.

118

(1,219 replies, posted in 1985)

Oh ja, Renne, inderdaad schrijft David Van de Steen ook over de postzakken die werden gebruikt door de gangsters om het geld in te doen. Hijzelf vond het ook nogal opvallend omdat Haemers natuurlijk in het begin van diezelfde rampweek een geldtransport had overvallen, waar dezelfde zakken werden gebruikt. Dat geeft ook weer een extra impuls aan de vraag waarop we zo graag het antwoord willen weten: was Haemers de reus van Aalst?

119

(1,219 replies, posted in 1985)

Veel dank voor jullie reactie, beste vrienden. En Leo, ik vind je theorie eerlijk gezegd heel knap, en zeker geen fantasie. Het zou natuurlijk veel kunnen verklaren als het met name buitenlandse huurlingen waren die de raids uitvoerden. Inderdaad hebben die geen boodschap aan het neerknallen van kinderen, en het kan ook een verklaring zijn waarom de werkelijke daders nooit zijn gevonden. Het enige wat afbreuk doet aan deze theorie, is het feit dat David Van de Steen de bendereus onmiskenbaar als Patrick Haemers herkende. En er werd dacht ik zowel Nederlands als Frans gesproken door de gangsters. Nu kun je dat laatste natuurlijk snel genoeg aanleren, en eventueel kan er ook een combinatie zijn natuurlijk.

Dat Haemers wel de reus was, maar de andere bendeleden ingehuurde killers van over de landsgrenzen. Ik vind toch je theorie wel goed doordacht Leo. Natuurlijk komen er dan ook wel weer vragen boven: ingehuurde terroristen wijzen toch op een behoorlijk professionele aanpak, en het feit dat we altijd de indruk hebben dat veel serieuze speurders enorm zijn tegengewerkt, geeft toch aan dat het allemaal op behoorlijk hoog niveau is gespeeld. Maar wat zou dan het uiteindelijke doel geweest zijn? Toch chantage van Delhaize? Of betere wapens voor de politiediensten? Of toch weer een ontwrichting van de staat, de strategie van de spanning, zeg maar?

Ik vraag me af wat jullie er verder van vinden, van het idee dat er bv. één Belgische crimineel bij betrokken was die een beetje de leiding had, en de rest van de bende bestond uit huurlingen uit het buitenland. Die crimineel uit den lande kan dan in Aalst bijvoorbeeld een Haemers zijn geweest die strak van de drugs stond, maar tijdens andere raids weer iemand anders. Zo dacht ik dat Ben ooit heeft geopperd dat de bendereus in Eigenbrakel/Overijse niet dezelfde was als in Aalst.

Om een bende op te rollen waarvan het Belgische lid telkens iemand anders is, en de rest van de bende uit buitenlandse huurlingen bestaat, is natuurlijk heel moeilijk. Daar zouden de speurders wel heel veel geluk bij moeten hebben, en aangezien ze ook nog behoorlijk zijn tegengewerkt door allerlei instanties en hooggeplaatste personen, werd het klissen van deze bende schier onmogelijk. Eigenlijk ga ik steeds meer voor Leo's idee voelen.

120

(140 replies, posted in Bibliografie)

Wat vinden jullie verder van het boek van David Van de Steen? Het is wel een aangrijpend verhaal, het komt me ook wel eerlijk over. Ik moet ook zeggen dat ik heel veel bewondering heb voor de manier waarop hij zijn leven toch min of meer weer op de rails heeft gekregen, want hij heeft erg weinig cadeau gekregen en moest overal hard voor vechten. En dat terwijl je ouders en je zus zijn uitgemoord door een bende criminelen die maar niet gevonden worden. Al met al iets waar je niet erg hoopvol van wordt. Verder vind ik het opvallend dat hij zelf er van overtuigd is dat Patrick Haemers de reus van Aalst was. Eigenlijk zie ik ook niet echt een reden om daaraan te twijfelen, maar justitie schijnt nooit veel geloof te hebben gehecht aan deze beschuldiging, en in het boek staat dat volgens Eddy Vos de kans dat het werkelijk Haemers was maar heel klein, bijkans onmogelijk.

Wat me nog meer opviel in het boek is dat er uitgebreid melding wordt gemaakt van het feit dat de slachtoffers, o.a. de familie Van de Steen nog met een extra nekschot zijn doodgeschoten, voor zover ze dat al niet waren. Het is me in de verslagen verder nooit zo opgevallen, maar het versterkt toch weer de vraag die altijd in me opkomt als ik aan de raid in Aalst denk: Hoe kun je in Godsnaam zover komen dat je onschuldige mensen, vrouwen, kinderen in een winkel met een riotgun overhoop schiet, en daarna nog maar even met een nekschot afmaakt. Kinderen, ook kinderen!

Wat voor mensen moeten dat toch in vredesnaam zijn geweest, dat moet toch wel het allerslechtste zijn wat de criminele wereld ooit heeft voortgebracht. En waarom? Voor geld? Voor een ideaal? Voor een luxe-leven in Zuid Amerika? Voor de kick? Voor mijn gevoel zijn er maar heel weinig mensen die dat kunnen. Zo vind ik een bom plaatsen waar bij de explosie toevallig kinderen omkomen nog weer iets heel anders dan een kind doodschieten voor de ogen van zijn/haar ouders of andersom. Dan moet je echt al je gevoel hebben uitgeschakeld. Een beetje had die procureur wel gelijk toen hij zijn dochter aanhaalde 'het zijn roofdieren'. Alleen doen roofdieren zulke dingen uit levensbehoud, en de bende deed het voor ... Ja, wie het weet mag het zeggen. Dat maakt de aanslagen van de bende zo anders dan veel ander terrorisme: het was geen fanatisme, geen extremisme, maar eigenlijk totale waanzin, niet in overeenstemming met welk doel ook.

Ik ben wel benieuwd wat jullie vinden van het boek van David Van de Steen, en van zijn hypothese over Patrick Haemers.