281

(944 replies, posted in Bende De Staerke)

Het lijkt me zo klaar als  een klontje dat de overvallen/moordaanslagen door (gedeeltelijk) verschillende bendes werd gepleegd.  Ik heb de indruk dat deze bendes, die de beschikking kregen over hetzelfde wapenarsenaal, en die in de loop van de tijd dezelfde militaire technieken waren aangeleerd, tegen mekaar werden uitgespeeld door de opdrachtgevers (te zoeken in de Brusselse financieel-politieke sferen, maar dat is een andere discussie), die hierdoor twee vliegen in één klap sloegen: ze zagen hun commando's uitgevoerd, en de kans was klein dat er door de in alle rangen gebezigde manipulaties iets of iemand zou verlinkt worden.

In dat opzicht is het dan ook niet wonderbaarlijk dat PDS enkele uren voor de aanslag, met vriendin en kind in het kielzog, eventjes doodleuk poolshoogte ging nemen in het target, waarvan hij zou weten dat er binnen enkele uren doden gingen vallen, en waar hij achteraf door tientallen getuigen zou kunnen geïdentificeerd worden. Een doorgewinterd gangster als PDS, die er prat op ging alleen de trekker over te halen als het echt zou nodig zijn, zou wel beter weten, niet?

282

(601 replies, posted in Hypotheses)

Het was het perfecte moment om die wapens dan te droppen,en als ze de Bende van Aalst gepakt zouden hebben, was de echte Bende van Nijvel gerust.


Als dat het geval zou zijn, is het wel merkwaardig dat na Aalst de overvallen gestopt zijn aangezien men zowel de Bende van Nijvel als de hypothetische Bende van Aalst niet bij de lurven heeft kunnen vatten. Dan stelt zich de vraag waarom dit dan juist 'het perfecte moment' was. Was de Bende van Nijvel sowieso zinnens ermee te kappen?

283

(601 replies, posted in Hypotheses)

Ze komen oog in oog met elkaar en schieten Vanden Steen dood,maar de kogels doorzeven zijn lichaam en komen in het lichaampje van het dochtertje terrecht.

De grote Bende-man, die duidelijk de leiding over het commando had, schoot de winkelende vader in de buik. De man viel voorover, hij werd met een nekschot afgemaakt. Het dochtertje, dat zich op haar vader gooide, werd even koud afgeschoten.

Dit zijn twee uiteenlopende versies, en kunnen zeker in de piste 'iemand te veel/iemand te weinig vermoord' een wereld van verschil betekenen. Welk is de juiste?

284

(601 replies, posted in Hypotheses)

Makavelion wrote:

Is Kuros het volgende slachtoffer geworden of is zijn fantasie gewoon uitgeput?

Zoals je enkele berichten hiervoor had kunnen lezen wordt het verhaal van Kuros nagekeken door een advocaat, waarna het door de webmaster op de site zal worden gezet.

Niemand heeft er baat bij Kuros te pushen of voor een fantast te verslijten, integendeel.

285

(1,141 replies, posted in 1985)

Hij had informatie die tot de arrestatie kon leiden van de Bende en wou deze - waarschijnlijk voor grof geld -verkopen aan Delhaize.

De belgische warenhuisdirecties hadden toch een 'vergoeding' van 10 miljoen BEF uitgeloofd voor diegene die inlichtingen kon verschaffen die leidde tot de arrestatie van de daders? Dat is toch al een aardige som zou ik denken, zeker in 1985. Waarom maakte hij daar dan geen aanspraak op?

De directeur verwijst de beller kordaat naar het gerecht. Daarop stapt de man naar het ondertussen opgedoekte weekblad De Post. Hij legt de reporter van dienst uit wie er achter de Bende van Nijvel schuilgaan: drie Belgen, twee Italianen en twee Grieken. Namen geeft hij niet.

Is dit artikel ooit in De Post verschenen? Zou de premiejager bij De Post bekend zijn? Het is in ieder geval merkwaardig dat hij met zijn informatie bij dit weekblad gaat aankloppen terwijl hij bij de warenhuizen 10 miljoen kan opstrijken, natuurlijk in acht genomen dat deze informatie relevant was. Of was De Post misschien vrijgeviger (wat me zou verbazen)?

Het blijft niet bij die ene waarschuwing. In Nijvel horen speurders rond dezelfde tijd 'uit zeer betrouwbare bron' dat er een nieuwe aanslag op komst is.

Als die bron dan toch zo betrouwbaar is, waarom is daar dan niet meer uitgehaald?

286

(75 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Maréchal was een ex-paracommando, een elite-schutter, een rallyrijder – hij reed zelf met een Golf GTI – en een gespecialiseerd mecanicien.

Als dat geen adelbrieven zijn die kunnen tellen voor mogelijk lidmaatschap van de Bende weet ik het niet meer, en de vriendenkring van dit heerschap is ook niet mis. Is deze brave man ooit het vuur aan de schenen gelegd door de speurders, of heeft men zich deze moeite niet getroost?

287

(1,141 replies, posted in 1985)

Ja ok, maar de vraag is of die premiejager ooit geïdentificeerd is geweest. Indien van wel zou het toch een fluitje van een cent moeten geweest zijn om hem op de rooster te leggen. Indien van niet had men toch een poging kunnen wagen hem op te sporen. In ieder geval is het hallucinant dat men gewoonweg wacht tot de man zelf over de brug komt, en men niets onderneemt (voor zover ik weet) als hij niets meer van zich liet horen.

288

(1,141 replies, posted in 1985)

"Een paar dagen later krijgt de centrale directie van de warenhuisketen een Nederlandse premiejager aan de lijn. De man eist geld om de Bende op te rollen."

Weet er soms iemand of het gerecht ooit het lumineuze idee heeft opgevat om die premiejager aan de tand te voelen?

289

(1,149 replies, posted in 1983)

Hoe je het ook draait of keert, het blijft een compleet van de pot gerukte overval. De manier waarop ze zijn ontkomen getuigt van professionalisme, maar de overval op zich geeft blijk van verregaand amateurisme. Welke prof gaat er nu in een warenhuis binnenbreken (met een grote kans op een geringe buit) terwijl de kans dat er met de nabijheid van een tankstation pottenkijkers (buiten de misschien naar daar gelokte Fourez) op de proppen kwamen verre van denkbeeldig was?

Dit doet me vermoeden dat deze overval een vlag was  die meerdere ladingen heeft gedekt: executie (Fourez), boodschap naar de buitenwereld toe (angst creëren), boodschap naar het milieu toe (kijk eens wat we doen met ongehoorzame elementen), boodschap naar de flikken toe (we deinzen nergens voor terug, zelfs niet bij de diefstal van een appel en een ei, en jullie kunnen ons toch niet pakken).

290

(643 replies, posted in 1983)

Renne wrote:

Ik heb altijd gelezen dat de gangsters perfect wisten waar ze moesten zijn.

Dit wordt tegengesproken in het artikel 'De Rijkswacht-connectie III', waarin wordt geopperd dat de tipgever(s) maar gedeeltelijk op de hoogte was/waren van waar de Kevlar-vesten zich bevonden. De dieven wisten niet waar de vesten in Temse werden opgeslagen, daarom zijn ze hun zoektocht in de magazijnen begonnen, en hebben zich pas daarna een weg gebaand naar het afgesloten lab (waarvoor een ruit moest worden stukgeslagen, wat de conciërge en haar man wekte, met de noodlottige schietpartij tot gevolg).

In de tekst staat letterlijk 'En omdat ze ze daar niet vonden, waren ze wel verplicht om naar de plek te gaan waarvan ze - dankzij hun tipgever - zéker wisten dat er vesten lagen: het afgesloten lab'. Dit betekent twee zaken: de tipgever kwam niet van binnen het bedrijf, en de dieven waren gewoon op zoek naar kogelvrije vesten, en dus niet specifiek naar de 'jurken met bretellen'.