Ik heb een vraagje aan iemand die vroeger uitzendingen gezien heeft over de Bende van Nijvel in Panorama. Ik heb bij de VRT aanvraag gedaan of het mogelijk was om deze afleveringen op te vragen, maar de prijs is 50€,dus voor deze aan te kopen zoek ik info of het de moeite is om ze aan te kopen.

Heeft iemand deze uitzendingen gezien en is het iets interessant of niet? Ik bedoel een uitzending van +/-30min en is het iets dat aan mijn verzameling ten goede komt.

1,042

(179 replies, posted in Robotfoto's)

Maar hij kan dus wel bij de eerste reeks gezeten hebben en die zou uitgeschakeld zijn door de 2de. De eerste reeks werd door andere personen gedaan dan de 2de reeks overvallen (dit beweerde Verdeyen).

1,043

(179 replies, posted in Robotfoto's)

Volgens sommige zou het om Martial Lekeu kunnen gaan. Lekeu is ondertussen al dood, hij kreeg na de bende overvallen doodsbedreigingen en vluchtte naar de VS. Waar hij met een visum van 8 maand 15 jaar verbleef. Daar richtte hij een detectivebureau op in de VS.

1,044

(207 replies, posted in Andere Personen)

Bruno Vandeuren zou robotfoto nummer 22 zijn. Zou iemand meer kunnen vertellen over deze man? Volgens Bultot zou hij tot de bende behoord hebben, de man werd thuis vermoord.

1,045

(42 replies, posted in Andere Personen)

Deze persoon word vergeleken met robotfoto 16, hij is een onbekende op dit forum en nog niet aangehaald en hij was informant tijdens de zaak Dutroux van Michel Bourlet. De man zou in de gevangenis van Gent gezeten hebben voor een paar gewapende overvallen en zou zich bezighouden in de wereld van de prostitutie. Hij was eigenaar van een bordeel in Ukkel, genaamd Circus.

Op 17-jarige leeftijd leert hij een prostituee kennen in Malta, een zeker Israel Fortuna. Door haar word Verdeyen voorgesteld aan Van den Boeynants. Verdeyen's vader was de oprichter van een rechtse organisatie die tegen de communistische invloed streed. Zijn vader, die via zijn betrekkingen hoog in deze organisatie word geplaatst, laat Michel Verdeyen voortijdig de gevangenis verlaten. Op één voorwaarde, dat hij deelneemt aan paramilitaire intensieve trainingen in de Ardennen. Met als doel een militie te creëren die voor de staatsveiligheid werkt.

Volgens Verdeyen zouden sommige leden van deze militie de bloedbaden aan de Delhaize uitgevoerd hebben. Het werd een hold-up gesimuleerd om personen uit te schakelen met de bedoeling de staat te destabiliseren. Verdeyen zegt ook dat de personen van de eerste overvallenreeks uitgeschakeld werden door een groep die de tweede reeks op hun naam zouden zetten, met uitzondering van 2 personen. Verdeyen zou in 1982 een vrije radio gehad hebben, namelijk radio "Satelite". Verdeyen ontmoete in zijn bar ook leden van de bende Haemers en mensen uit de gerechtelijke, politieke en industriële wereld. Onder andere VDB en Nihoul.

1,046

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik leesde dat tijdens het doden van het koppel J. Fourez- Elise De Witte ook een muts werd gevonden in 1983.

1,047

(1,153 replies, posted in 1983)

Dat is toch een vreemde zaak dat die pooier met net "flikkenauto" rijd, weeral een spoor dat niet verder onderzocht is in het milieu.

1,048

(33 replies, posted in Bende De Staerke)

Weet ik niet, Van Esbroeck heeft in Leuven, Brussel en in Waalse gevangenissen gezeten. Ik zal  eens rondvragen op het Franse forum. Maar ik weet wel dat bijvoorbeeld een gedetineerde die in Dendermonde zit en bij een rechtzaak in beroep gaat tegen zijn straf, dan gaat die gedetineerde automatisch 2 weken naar Gent en komt die zaak dan in Gent voor en als hij daar vrijgesproken word is hij buiten (vanzelfssprekend), blijft hij aangehouden dan gaat hij terug naar Dendermonde. Dus in Gent komen waarschijnlijk wel veel gevangenen te zitten in beroep.

Ik weet dat het proces van De Staerke in Gent is verlopen voor het Hof van Beroep, dus waarschijnlijk zullen er zeker leden van die Bende in de gevangenis van Gent verbleven hebben. Dus Phillipe De Staerke zal wel in Gent verbleven hebben denk ik. Het proces ging eerst van start in Dendermonde maar zou later aan Gent toeverwezelijkt worden, het was een proces met hindernissen » Bende De Staerke

Daar kan je ook lezen bij Onderzoek dat hij door meerdere getuigen is gezien in Aalst, niet alleen voor de overval ook tijdens. De Staerke was geen 1m90 maar schoenen met dikke zolen maakten van hem "de reus"

Van zijn bekentenissen geloofde men niet veel, maar waren die getuigenissen dan geen bewijs om hem verdachte nummer één te maken? Hij zal toch in ieder geval meer weten, zijn alibi's slaan op niks. Hij geeft de avond na Aalst een zware koffer komen brengen bij Papadopoulos in Brussel, waar De Staerke beweerd dat het goud was en dat juist de dag van de overval. Een zaak die ze onvoldoende onderzocht hebben volgens mij.

1,049

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Soms vraag ik mij af of dit niet expres, op 2 plaatsen hetzelfde hoedje verliezen, net zoals die verbrande foto van die blonde vrouw. Ik weet dat ze op één hoedje onderzocht hebben en dat de drager van het hoedje bloedgroep 0+ zou gehad hebben.

Was dit op het andere hoedje ook het geval? En op het moment van de feiten konden ze dan al een dna onderzoek doen of is dit achteraf gebeurt?

1,050

(27 replies, posted in 1980-1989)

De nacht voor de overval in Aalst in een zaak op de grote markt

De patron van de zaak krijgt telefoon van de commissaris, zij is op dat ogenblik een nachtshift aan het doen in het stadhuis van Aalst, met de vraag of hij haar een biertje kan komen brengen. De patron laat zijn garçon het biertje dragen naar het stadhuis, dat zich schuin tegenover de zaak bevind. Toen de garçon op weg was naar het stadhuis, komt er 1 persoon binnen, hij gaat terug naar buiten en in totaal  komen er ± 6 personen de zaak naar binnen.

De vroegen of ze nog iets konden eten, maar dit was onmogelijk, het was al ± 03h00 's nachts en de keuken was dicht. Dus ze dronken een rondje en vertrokken. Bij het verlaten van de zaak  ging de patron kijken waar zijn garçon bleef. Hij stond te praten met mevrouw de commissaris. Later zou men zeker zijn dat dit de bende van Nijvel was. De bende praatte zowel mooi beschaafd Nederlands als Frans. Een man vroeg of het mogelijk was een Scotsch te drinken van het vat, maar dit bier was enkel in het flesje verkrijgbaar. De man deed er was moeilijk over maar werd snel het zwijgen opgelegd door een andere man, en die man zei dat het flesje ok was. Als je het bekijkt was dat de waarschijnlijke leider.

De bende sloeg de dag erna toe in Aalst. Waarom de bende de nacht voor de aanslag de zaak midden in de nacht bezocht blijft een vreemde vaststelling. Was het om de patron te komen provoceren? Het is wel een vaststelling als je weet dat de bende opgemerkt is op de grote markt net voor de overval in Aalst met gedoofde lichten. De patron van de zaak werd de dag van de overval door zijn partner (nu ex-vrouw) naar de Delhaize gestuurd. Net voor de bende ging toeslaan moest hij zich van zijn vrouw naar de winkelketen begeven om er een potje room te kopen, terwijl hij haar vertelde dat er nog room was. De vrouw reageerde en antwoordde: "Breng nog een kip mee ook".

De man bedacht zich onderweg en ging een beenhouwer binnen en kocht daar het nodige. Toen hij bij het terugrijden Delhaize passeerde, zag hij een massa volk met het gedacht dat het te maken had met Sint Maarten, wat op 11 november gevierd word, maar het was door de overval dat er zich een massa volk had verspreid, dit vernam hij later. Toen het echtpaar uit elkaar ging en de man meer en meer vreemde zaken vernam van zijn toenmalige echtgenoot, is hij beginnen nadenken en zoveel mogelijk proberen achter elkaar te zetten en zo komt hij tot het besluit dat hij ook een slachtoffer zou kunnen geweest zijn in Aalst.

Dagen voor de overval kwam er een man in de taverne en hij praatte met zijn vrouw aan de toog. Het ging om een reus, breed gespierd. De man was toen juist vrij uit de gevangenis van Gent, de nieuwe wandeling. De man sprak de patron aan in zijn zaak en vroeg gewoon simpel weg of hij de rijkswacht kon bellen, dat waren zijn vrienden zei hij. Al was er geen reden om de rijkswacht te bellen en de man liet het allemaal zo. Wat hij er nog bij vertelde is dat hij het niet gewoon kon worden in de maatschappij! Toen de Rijkswacht arriveerde ging hij zonder lawaai en zonder moeite mee.

Dat de bende in zijn zaak was geweest is 100% zeker, Jumet bevestigd dit, maar waarom waren ze in de zaak geweest? In het onderzoek doen ze weinig moeite want het moet toch niet zo moeilijk zijn om te weten wie er toen in die gevangenis zat met zo een gestalte. Ze beginnen er gewoon niet aan, erg! Want elke kleinigheid in de zaak zou tot iets groots kunnen groeien, en als dat zo niet zou zijn zou het dan toch de moeite waard geweest zijn om het te onderzoeken, vele mensen stellen zich vragen wat er zich toen allemaal afspeelde.

Toen het zich allemaal afspeelde dacht hij dat het gewoon toeval was, maar nu denkt hij er anders over al is het na meer dan 20jaar moeilijk achterhalen wat er zich eigenlijk afspeelde toen.

Wat ik heb aangepast staat in het donker. En de aanpassing is een nog belangrijker detail dat ze zeker moesten zijn dat er niemand meer binnen zat.