671

(33 replies, posted in Wagens)

Normaal gezien zou het Labo onmiddellijk opmerken indien hij niet ter plaatse is neergeschoten. Onder andere door het ontbreken van het gespilde bloed.

672

(127 replies, posted in Robotfoto's)

We moeten hier wel rekening houden met het feit dat deze robotfoto is opgesteld dmv een hypnose sessie. Dat wordt nog altijd beschouwd als een onbetrouwbare referentie. De reden hiervoor is dat uit onderzoek is gebleken dat een persoon onder hypnose de neiging heeft erg gevoelig te zijn aan suggestie. Dus de woordkeuze van de vragensteller is van groot belang en kan een invloed op het antwoord hebben. Tevens is het geweten dat tijdens hypnose een persoon geen onderscheid kan maken tussen waanbeelden en realiteit.

Als je dan rekening houdt met het feit dat slachtoffers of getuigen van een misdrijf weinig tijd hebben om een dader goed te bekijken en bijgevolg vaak de ontbrekende details onbewust gaan toevoegen dan kan je dus niet volledig rekenen op een dergelijke foto. Uit ervaring heb ik ondervonden dat slachtoffers en getuigen een dader van een misdrijf meestal donkerder gaan voorstellen dan de werkelijkheid. Zo wordt een donkerblauwe jas al snel een zwarte jas en als men twijfelt over de haarkleur bijvoorbeeld, wordt het al snel zwart haar, de ogen worden vaak onterecht beschreven als donkere oogkassen.

Toen ik nog les gaf in observatietechnieken deden we een test,  de leerlingen kregen een video te zien zonder te weten wat de bedoeling was. Er werd dan een misdrijf gepleegd en de film werd bekeken vanuit het standpunt van een getuige. Daarna werd om een beschrijving gevraagd van daders en wapens. Bijna eenieder gaf een andere beschrijving, zelfs met grote onderlinge verschillen. Dit alles door persoonlijke aanvulling van wat men niet heeft opgemerkt.

Als de betrokken getuige hypnose nodig had om een beschrijving te kunnen geven van die chauffeur, zo lang na datum, dan is de kans groot dat de foto een mengeling is van persoonlijke invloed en werkelijkheid. Er worden hier tot 3 verschillende personen in herkend, maar niemand kan met zekerheid zeggen wie de getuige gezien heeft en in hoeverre het beeld is aangevuld met suggestie of persoonlijke aanvulling.

Neem nu dat de getuige voor de sessie zich heeft verdiept in alle bestaande robotfoto's, ter voorbereiding van de sessie, dan bestaat ook de kans dat hieruit details zijn gehaald om een nieuw gezicht te vormen. Onder hypnose heb je namelijk ook sterk de neiging om de hypnotiseer niet teleur te stellen, ipv te antwoorden 'dat weet ik niet', volgt al snel onbewust toch een antwoord, dat mogelijk uit een waanbeeld bestaat.

673

(132 replies, posted in 1983)

Men kan die informatie op tal van manieren zijn bekomen. Mss de informatie gekocht van iemand, of een stroman eropuit gezonden voor een afspraak met de zaakvoerder of een valse meteropnemer of iemand die zich uitgeeft voor personeel van de colruyt. Zelfs de dag van vandaag is de gemiddelde winkel zo lek als een zeef. Trek een deftig pak aan, eventueel een nagemaakte badge, uitgestreken gezicht en iedereen denkt dat ge van de firma zijt. Bovendien kan dergelijke verkenning maanden op voorhand gebeurd zijn zonder ooit te zijn opgemerkt.

674

(21 replies, posted in Hypotheses)

Indrukwekkend!

675

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik wou met men stelling enkel in vraag stellen waarom de Bende van Nijvel geen oorlogswapens heeft gebruikt indien het niet om gangsters ging. De MP5 en de handvuurwapens 7.62 en 9mm passen wel in het plaatje. Maar ik ben dan ook niet zo goed op de hoogte van het hele dossier zoals andere leden.

En ik dacht ook dat een versneden huls bij een riotgun voor problemen zorgden, aangezien het ejecteren mechanisch gebeurd door de pompactie. Dus zou men naar mijn mening de versneden huls met een enkelschotsloop afvuren?

En het gebruik van een "sniper" zoals ik het beschrijf, is een sniper enkel maar een omschrijving om een persoon aan te duiden die verdekt opgesteld is en met een daarvoor geschikt wapen dekking bied. Dit kan best een mp5 zijn als zijn positie gunstig is. Een sniper op lange afstand zou niet erg productief zijn, ook gezien de afstand tussen het team en hun slachtoffers altijd relatief klein is.

676

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

Een vraag die bij mij blijft hangen, is waarom de bende zo vaak .22 en tweeloop heeft gebruikt. Een tweeloop is zeer omslachtig in het herladen en dus niet zo effectief als je bv een vuurgevecht hebt met de Politie. En van een .22 pistool ga je pas dood als je voldoende kogels in je hoofd gepompt krijgt. Ook niet echt effectief om bijvoorbeeld een politievoertuig te beschieten. Men zou voor het leggen van een hinderlaag veel beter een FAL gebruikt hebben of 9mm automatische wapens. Ook de gebruikte Ingram is eigenlijk niet meteen een goed wapen. De dracht is kort en niet accuraat.

De theorie die ik hier lees, het gebruiken van een "sniper" zou ik ook zeker toepassen. Het gaat er gewoon om dat iemand rugdekking kan geven aan het team dat op het doel zit. Een persoon die een overzicht van de locatie behoud. Tevens uit het zicht, wil zeggen dat een aanstormende combi zich zal focussen op het team en de "sniper" kan ongezien de agenten omleggen en het team waarschuwen. Wat mij betreft zou deze vrij dicht bij het doel zitten en bij voorkeur met een stevig wapen zoals een 7.62 of 5.56

677

(273 replies, posted in Speurders)

OK, maar dat is wel een uitzondering. Normaliter komt het enkel zover met solide bewijslast.

678

(21 replies, posted in Hypotheses)

Geschiedenis, van destabilisatie is er wel degelijk sprake geweest. Het land stond op zijn kop, er lagen sluipschutters op de daken van de grootwarenhuizen, er waren extra controles, hoge functionarissen en officieren deden overuren, de Rijkswacht kreeg extra budgetten, het volk was bang... Zelfs onze buurlanden volgden de zaak op. Ook al was het niet het motief, toch heeft de Bende van Nijvel ons land veranderd. De zwijgzaamheid van de overheid en de vele aanwijzingen richting subversieve groepen en duistere diensten spreekt boekdelen.

679

(273 replies, posted in Speurders)

Hestur, om iemand te veroordelen moet je voldoende bewijslast hebben. Je kan een ton aanwijzingen hebben maar dat is niet solide genoeg om iemands schuld bewijzen, enkel maar om hem als verdachte in het dossier te houden. Je moet dus een fysiek bewijs hebben, heb beste is natuurlijk een "smoking gun". Een wapen met vingerafdruk en een motief en geen alibi.

Er moeten voldoene links bestaan tussen dader en moordwapen en slachtoffer. En die links moeten dan stand houden voor de rechtbank. Zelfs als een persoon een bekentenis aflegd zal die pas geldig zijn als de genoemde feiten ook gestaafd kunnen worden aan de hand van het onderzoek.

680

(237 replies, posted in Staatsveiligheid)

Robert Beijer beweerde ook een volgend boek uit te brengen met meer volledige toelichtingen.