311

(643 replies, posted in 1983)

Weet iemand of de overige 5 vesten al gevonden zijn?

312

(10 replies, posted in Bibliografie)

Voormalig eerste minister Wilfried Martens beschrijft de terreur van de jaren '80 in zijn memoires, die men volledig online kan terugvinden:

"Eenmaal had ik de close protection van de Staatsveiligheid zeer hard nodig. Op dinsdag 31 januari 1989 deed zich een incident voor op het kruispunt van Groot-Bijgaarden, net op het moment dat ons konvooi daar passeerde. Op nauwelijks twintig meter van de ministeriële wagen werd een gepantserd geldtransport van de GMIC door anderhalve kilo TNT opgeblazen. De klap was enorm. De bende van topgangster Patrick Haemers ging in een minimum van tijd met de buit aan de haal. Hoewel de veiligheidsmensen van GMIC er alleen voor stonden - waren ze al uitgeschakeld? - zag onze chauffeur zich genoodzaakt in volle vaart door te rijden in plaats van hen ter hulp te snellen. De explosie kon immers een afleidingsmanoeuvre zijn. Dit maar om aan te geven hoe professioneel de agenten van de Staatsveiligheid te werk gingen, zelfs in onverwachte noodsituaties."

Bron » www.dbnl.org

313

(51 replies, posted in Bende Haemers)

De link met Zaire gaat niet zozeer in de richting van de daders of uitvoerders. Ik zie er wel toevalligheden in die een hypothese van het motief naar voor brengt. Men moet zich eens de vraag stellen, welke argumenten of gebeurtenissen in die periode doorslaggevend zouden zijn voor de daden van de Bende van Nijvel. Ik denk dat sommige naar het einde van de koude oorlog aan het speculeren waren. Het einde van de koude oorlog, heeft ook al de Afrikaanse conflicten van de jaren 90 met zich meegebracht. Als men kijkt naar de gegevens van de pistes in zowel de mogelijke daders, als de linken van personen aan de bewijsstukken, alsook sommige slachtoffers, dan is de toevalligheid van een gemeenschappelijke factor naar Zaire en het Mobutu regime niet uit te sluiten.

We kunnen dus niet uitsluiten dat de motieven van de acties van de Bende van Nijvel veel meer een intern Belgische aangelegenheid was, met als doel om bepaalde politieke verschuivingen door te drukken in functie van een Belgisch-Zaïrese agenda. We kunnen de vraag dus stellen, of er voor 1982 elementen zijn gebeurt die de Belgisch-Zaïrese verhoudingen mee hebben beïnvloed? Wel de lijst is tamelijk lang, dus beperk ik mij even tot 2 gebeurtenissen op de vooravond van de 'loden jaren'.

In 1981 heeft Mobutu de nationaliteitswetten verandert waardoor bepaalde etnische groepen hun bestaansrecht, inclusief hun politieke rechten zouden verliezen, wat uiteindelijk geleid heeft tot zijn omverwerping in 1997. In 1982 heeft de Wereldbank een rapport gepubliceerd, welke zonder twijfel de onfrisse financiële praktijken van het regime aan het licht stelde. Zelfs tot vandaag is men op zoek naar dat fortuin.

Dit zal voor sommige ver gezocht lijken. Lees dus ook eens de volgende linken over een historische context hoe bepaalde groepen de strijd voerde om koloniale motieven.

» fr.wikipedia.org
» en.wikipedia.org

314

(51 replies, posted in Bende Haemers)

the end, ik ben er niet zo zeker van dat we Paladin Group en Security op een zelfde hoop moeten gooien. In de sector zitten ook genoeg copycats en personen die trachten te verzilveren op de naam van anderen. De mijnbouw firma's die vaak in eenzelfde zin vernoemd worden met PMC moet men niet altijd als stoutmoedig bekijken. Voor ontwikkelingslanden (jaren '90) is het vaak de enige mogelijkheid om de rekening van de PMC te betalen.

Als er een mogelijke Afrikaanse link tot de Bende van Nijvel zou bestaan, dan moet je de relaties tussen Zaïre en België eens goed onder de loep nemen.

315

(51 replies, posted in Bende Haemers)

the end, EO was de eerste PMC die uitsluitend opdrachten (COIN) uitvoerde voor zittende regeringen (vooral in Afrika). Laten we zeggen, dat niet Afrikaanse actoren daar bewust een einde hebben aan gemaakt. Dan heb je natuurlijk ook 'freelance' huurlingen. Ik denk dan even aan Bob Denard die in de jaren 90 nog even een staatsgreep poogde in de Seychellen, of elementen die mee vochten aan beide zijde van het Joegoslavisch conflict. Veel van die personen (door wetgeving van hun oorspronkelijk land) kennen geen officieel bestaan.

De kans dat een 'freelancer' voor een PMC zou werken, is dus tamelijk klein. Omgekeerd is het wel mogelijk dat een voormalig PMC werknemer, freelance begint, maar dat lijkt mij ook niet echt een carrière zet. Denk maar aan de staatsgreep in Equatoriaal-Guinea in 2004. Wat je verwijzing naar Paladin betreft. Zou het kunnen dat je 'Paladin Group' en 'Paladin security' door elkaar haalt?

316

(51 replies, posted in Bende Haemers)

the end, in plaats van hier uw speculaties te uiten over EO elementen tot de Bende van Nijvel, zou het misschien verstandiger zijn om contact op te nemen met EB via zijn blog » eebenbarlowsmilitaryandsecurityblog.blogspot.be

317

(202 replies, posted in Andere Personen)

Het heeft geen zin om te speculeren. Men kan net zo goed de 'ontknoping' vertolken dat men bepaalde pistes gaat uitsluiten.

318

(168 replies, posted in Getuigen)

Lijkt mij een verstandige keuze.

319

(168 replies, posted in Getuigen)

Robert French, ik ga mij niet uitspreken over uw verklaringen tot de Bende van Nijvel. Maar wat je vertelt over Kolwezi en de air-commando's lijkt mij totaal ongeloofwaardig.

320

(161 replies, posted in Bibliografie)

U schrijft dit boek en nu komt u op dit forum vragen (wat niets met koloniaal Afrika heeft te maken) wie Lumumba heeft vermoord? Uw werk is mij onbekend, en ik wil niet oordelen, maar ik gok dat het niet onder 'peer review' valt.