11

(59 replies, posted in Journalisten)

Karlo van Eigenbraxel wrote:

In dit artikel staat iets zéér opmerkelijks waarover (voor zover bekend) verder niets op deze website te vinden is. Het gaat over een buitgemaakt dienstwapen, afgepakt van de rijkswachters bij de overval op de Colruyt in Nijvel op 17 september 1983. Paul Ponsaers schrijft:

"Dat wapen duikt trouwens in december '84 op een wel erg merkwaardige manier weer in het dossier op. Een Libanees werd In Beiroet geëxecuteerd. Er zijn niet zoveel wegen denkbaar waar langs de wapensmokkel vanuit België naar Libanon zou kunnen verlopen. Tot nog toe is er maar één mogelijkheid in het ganse dossier.

Het betreffende handvuurwapen zal later teruggevonden worden in de zwaaikom bij Ronquieres.

Toch wel » Forum

12

(59 replies, posted in Journalisten)

Koen_H wrote:

Ik ben zelf historicus en vind het een interessante piste die Ponsaers voorstelt.
Wat mij opvalt op dit forum en bij de berichtgeving rond de Bende in het algemeen is dat we van de speurders eigenlijk nu al min of meer verwachten dat ze zich als historici gedragen: dat ze alle feiten en gegevens bovenhalen en daaruit de 'waarheid' naar boven halen, zodat die eindelijk mag geweten worden.
Maar zo werkt een gerechtelijk onderzoek niet. Speurders zoeken in functie van een vervolging voor het gerecht. Je kan als speurdersteam een berg indirecte aanwijzingen tegen een verdachte in het Bendedossier verzamelen, tot op het punt waar het hele team waarschijnlijk overtuigd is dat de persoon in kwestie er 'iets' mee te maken heeft. Wel, zolang daar niets tussenzit dat stand houdt in een rechtszaal sta je nergens en zit je in se voor het gerecht op een dood spoor. Volgens mij bulkt dit dossier uit van zulke 'dode sporen'.
Historici hebben dat probleem niet. Hun resultaten worden afgerekend op de bronnen die ze gebruikten en de methodologie.
Diep vanbinnen hoop ik van ganser harte dat de daders alsnog voor het gerecht kunnen worden gebracht en dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen. De kans dat dit echter nog zal gebeuren slinkt zienderogen, om nog maar te zwijgen van alle fouten en onregelmatigheden in het dossier. Elke procedurepleiter zou ervan gaan watertanden.
Het alternatief zou dus ook kunnen zijn: dossier afsluiten, zeer forse schadevergoedingen voor de bendeslachtoffers en hun nazaten en een onafhankelijk historisch onderzoek/waarheidscommissie om voor die iedereen alsnog aan het licht te brengen wat er al die jaren echt heeft gespeeld. Laat de daders met naam en toenaam de geschiedenisboeken ingaan. Op de lange termijn is dat dan toch nog een vorm van gerechtigheid.

Volledig mee eens. Maar dan wel de wetenschappelijk aanpak, zoals met het mooie werk rond Lahaut. Nog nog Lumumba en Dag Hammarskjöld...

Ik heb net het boek Insane killers Inc. gelezen. Enkele bedenkingen:

  1. Ik vind het heel bijzonder dat sommige forumleden een flink woordje kunnen mee discussiëren over een boek zonder het gelezen te hebben. Een gave die ik helaas niet heb wink

  2. Never jugde a book by its cover. De makeshift website bij het boek, de cover en ook de titel van het boek doen vermoeden dat hier iemand wil scoren nu het item Bende van Nijvel dankzij de film van Stijn Conininx opnieuw sterk in de belangstelling staat. Niets is minder waar. De auteur is bijzonder zakelijk en grondig te werk gegaan bij de research van het topic. De opbouw van het boek is logisch, op feiten, pv's, verslagen, officiële verklaringen gebaseerd en bovendien staan steeds bronvermeldingen via voetnoten vermeld. Het boek vermijdt geen enkele reeds bestaande hypothese of theorie, maar bouwt na het relaas van alle feiten wel met kennis van zaken een eigen coherente hypothese op.

  3. Maurice vs Bouten vs Geens. Het nadeel van de boeken van Bouten is dat er veel 'van horen zeggen' in vermeld wordt. Alle wilde verhalen worden mee opgenomen en voor heel veel beweringen is het moeilijk om te weten waar ze op gebaseerd zijn en hoe ver of dicht ze van de werkelijkheid liggen. Geens doet dit in haar boek niet, maar zij komt niet echt met een eigen theorie of conclusie naar voren. Maurice bouwt na het relaas van alle feiten wel een coherente hypothese op. Dit vind ik wel moedig van de auteur.

  4. De theorie. Wat mij betreft de meest plausibele verklaring voor wat gebeurd is. Lees het boek om deze theorie te leren kennen zou ik zeggen. Ik denk dat het voor de nabestaanden wel enkele zaken in het juiste perspectief zet en enkele schijnbaar onbegrijpelijke en ongerijmde zaken verklaart. De Bende van Nijvel, het resultaat van een vrij kleine groep gewetenloze maar wreedaardig ambitieuze criminelen komende uit het rijkswachtmilieu, die het onderzoek vanop afstand maar ook van binnenuit konden manipuleren. Al dat bloed en gebroken levens om hun perfide plan na te streven. Geen politiek doel, maar gewoon egoïstisch geldgewin. Voor mij persoonlijk lijkt hiermee het raadsel grotendeels opgelost. Ik wil de auteur graag bedanken voor zijn inspanningen. De (enorm veel) puzzelstukken waren inderdaad aanwezig, hij heeft volgens mij correct het kaf van het koren gescheiden en de puzzel juist gelegd.

  5. Wie is het? Ik ben er zeker van de forumleden aan de hand van het boek kunnen bepalen op welke mensen in de kring van Bouhouche de auteur verwijst. In verband met de 'reus' praat hij heel precies over twee knie-operaties die deze persoon onderging en wanneer deze operaties ongeveer plaatsvonden. De auteur heeft het dus heel specifiek over een verdachte die hij niet bij naam vernoemt. Verder past Amory in het rijtje. Wie vult aan?

» www.bol.com

14

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Django68 wrote:

Ik vind dit een van de meest raadselachtige en intrigerende zaken uit heel het dossier. Het kan bijna niet anders of iemand is daar afgemaakt maar wie, o wie?

Het zou goed kunnen dat er voor deze job iemand ingehuurd werd uit het vroegere milieu van de OAS en/of SAC. Elnikoff, Calmette en ook Vittorio komen uit dit milieu. Vergeet niet dat nogal wat mensen uit het franse SAC ooit ondergedoken waren in België. Dat staat te lezen in het boek over de SAC.

Dat die Fransman van de aardbol verdwijnt zal hier minder snel op de radar komen.

15

(18 replies, posted in Bewijsstukken)

  • B24 - een lepel kan wijzen op een heroïnegebruiker. Heroïnepoeder of -hars wordt eerst met een beetje water of citroensap vloeibaar gemaakt voor het kan geïnjecteerd worden. Dit wordt vaak gedaan in een lepel die men opwarmt met een aansteker of boven een kaars. Een lepel met een houten handvat zou er voor zorgen dat de lepel ondertussen niet te warm wordt om vast te houden. Als de lepel zwartgeblakerd is aan de onderzijde is de kans groot dat hij hiervoor gebruikt werd.

  • B26 - een oude tang voor kogels/munitie?

16

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

Komt de jute zak én/of de inhoud van de plastic zakken uit de bewuste zandgroeve?

Dit wordt wel heel interessant. Zeker als je de tijdlijn bekijkt en één en ander aan mekaar koppelt, zoals je hier mooi doet.

17

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik herinner me dat Merovinger hier een post heeft geplaatst, die ik jammer genoeg niet terug vind. Het ging over een vreemd gebeuren heel kort voor de 'vondst' van 1986 en waarbij een gevangene door speurders uit de gevangenis werd meegenomen om bepaalde plaatsen aan te duiden of informatie te geven. Wie vindt deze post? Over wie ging het weer precies? Was het Lammers of Nitelet? Ik vraag me af of het niet hetzelfde clubje is die daarna die 2 duikers aan het werk hebben gezet.

18

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik ben benieuwd naar jullie mening/inzichten over deze vraag:

Waarom zou iemand er na meer dan 30 jaar - in een onderzoek dat zo goed als vast zit - voor kiezen om als spijtoptant naar voren te komen?

19

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Na alle mediakwakkels van afgelopen jaar eindelijk wat echt goed nieuws in dit dossier.

20

(35 replies, posted in Andere)

Merovinger wrote:

Dus voor De Croo primeert de mooie schijn over deze overleden politici boven de waarheid. En over welke zaken gaat het precies? Paul Cams? Hilaire Beelen?

Het kan wel over heel veel overleden politici gaan; Decroo werd immers in 1968 al parlementslid (!) Als het zo gevoelig ligt denk ik eerder aan André Cools, Alain Van Der Biest of Paul Vandenboeynants.