41

(382 replies, posted in Hypotheses)

Maar ik begrijp je heel goed Speurneus. Ik denk dat ik me voorlopig ook terugtrek. Ik zie het rendement van het forum eerlijk gezegd niet meer. Ik heb meer het gevoel dat er sprake is van een bepaalde vorm van sensatie in plaats van serieus gedrag. Dit forum is ooit door een journalist tijdens een reportage genoemd in een serieuse context, dat is dus goed. Maar als ik naar de recente ontwikkelingen kijk dan gaat dit niet de goede kant op.

42

(382 replies, posted in Hypotheses)

Hoi Speurneus, je moet je niet laten weerhouden om je mening te geven. Laat je niet negatief beinvloeden door anderen die het blijkbaar niet hebben begrepen. Het is bij bepaalde mensen niet bekend dat het leven te kort is om zo beneden niveau met elkaar om te gaan.  Het feit dat mensen niet weten waar we het over hebben is al triest, er zijn 28 doden gevallen. Probeer de tijd die je op deze aarde doorbrengt met respect met elkaar om te gaan, je weet niet wat de dag van morgen zal brengen.

Speurneus ik waardeer je inzet en vindt dat je een belangrijke bijdrage heb geleverd met voldoende steun van mij en diverse anderen.

43

(28 replies, posted in Nieuws)

Wat ook interessant is, dat diverse Nederlandse wetenschappers spraken over zogenaamde "hogeschool criminaliteit" m.b.t. de scarface bende. Toch zijn de heren opgepakt.

Ik heb het gevoel dat in het Bende van Nijvel-dossier men niet alles op alles heeft gedaan om de zaak serieus te onderzoeken. Ik weet dat heel lang geleden op tv een rijkswachter in een reportage vertelde dat er wel kansen waren, maar dat het onderzoek van boven steeds een andere weg werd ingeslagen. Je moet beseffen dat dat niet hoeft te betekenen dat er dan direct sprake is van sabotage. Het kan wel, maar het hoeft niet. Er is sprake mogelijk van machtspelletjes.

In Nederland gebeurt dat ook, ik ken zaken waarbij rechercheurs een de leiding doorgaven "van we hebben de verkeerde", "we moeten spoor X volgen". Achteraf na een gerechtelijke dwaling, waarbij de verdachte ten onrechte is veroordeeld, bleek dat die rechercheurs gelijk hadden. Maar ja binnen de politie spelen helaas bepaalde machtsverhoudingen. In Belgie zal het niet anders zijn. Alleen hier gaan we dan niet zeggen van een aantal leden van justitie is betrokken bij de betreffende misdaadpraktijken. Het volgende komt helaas ook hier voor, gehoord van een ex rechercheur, dat bij een overval zaak, een team werd opgezet met een onderzoeksleider Y. Dat is heel normaal.

De leden van het team waren heel gemotiveerd. Dat is belangrijk. En later werd van bovenaf bepaald dat er een nieuwe onderzoeksleiding aan dat team werd gekoppeld. Dat is natuurlijk te gek voor woorden, want de oude onderzoeksleider zat heel goed in het dossier. En de nieuwe onderzoeksleider, moet zich nog helemaal gaan inwerken op de zaak. Het gevolg is dat de mensen in team, gedemotiveerd kunnen raken. Wat bij die ex rechercheur ook is gebeurd. Het gebeurde blijkbaar wel meer dan een keertje.

Het is gewoon een politiek spel, wat binnen elke organisatie gebeurt. Binnen het bedrijfsleven heb je dit ook. Helaas bij de politie en justitie gebeurt dit ook, wat voor onderzoeken destructieve gevolgen kan hebben. Die ex-rechercheur is bij een groot onderzoeksbureau aan de slag gegaan. Het gebeurt hier veel dat zeer goede speurders (rechercheurs) de politie, door dit soort vervelende machtspolitiek, verlaten. Er zijn daar veel voorbeelden van. Te veel om op te noemen. Dus geen sabotage in de zin van hoge politie of justitie mensen die betrokken zijn bij criminele praktijken. Ook al kunnen er uitzonderingen zijn, want hier zijn ook corrupte ambtenaren.

44

(28 replies, posted in Nieuws)

De scarface bende was ook goed in het leggen van hinderlagen o.a. door middel van geïmproviseerde kraaienpoten, het schieten met automatische wapens, ... Een politiehelicopter kon niet worden ingezet, omdat het extreem bewolkt was. Dus men had dit zorgvuldig geplanned op een zeer bewolke dag. Ze hadden geen enkele vrees voor de polite, de politie agenten die hun hadden kunnen arresteren waren totaal niet opgewassen tegen de automatische wapens van de bende. Ze moesten zich terugtrekken. Ik zal zeker niet zeggen dat de bende hetzelfde is als de Bende van Nijvel, want elke bende is uniek. Ik weet niet of de leden van de Scarface bende een militaire training hebben gehad als het om het gebruik van de automatische wapens gaat, of opleiding hebben gehad in het gebruik van explosieven, ...

Ik ken mensen die deden aannames , alsof het 100% feiten waren, van het zijn buitenlanders uit Oost Europa, die komen hier, plegen een aantal misdrijven en dan gaan ze weer weg, om na een bepaalde periode weer terug te keren en hetzelfde te doen. Achteraf klopt hier helemaal niet veel van. In de bende zat ook een persoon uit Nederland die had gefaciliteerd met wat ondersteunende zaken en de kern bestond uit diverse personen uit Belgie. Dus zover als Oost Europa daar komen we niet eens in de buurt. We weten hoe het met de Scarface bende is afgelopen.

"De politie startte een groot onderzoek. De korpsen van Amsterdam en Rotterdam werkten samen om de Scarface-bende op te pakken. In december 2011 werd gemeld dat de bende op sterven na dood zou zijn. Vier leden waren opgepakt, twee gevlucht naar Marokko en van een ander persoon is onbekend waar deze naar toe is."

Bron » nl.wikipedia.org

Wat betekent dit? Alles hoeft niet zo te zijn zoals het lijkt. Deze bende is wel opgepakt door gedegen recherchewerk. Ik zal niet zeggen dat als de politie in Belgie beter te werk was gegaan dat de Bende van Nijvel zou zijn opgepakt. Ik denk dat er wel kansen waren. Om het zomaar te zeggen tegen de Scarface bende leek de politie ook machteloos te staan. Maar hoe langer zo een bende door gaat, ze maken vroeg of laat een fout. En als je als opsporingsteam er bovenop zit en je niet bepaalde aanwijzingen ontgaat heb je een kans. Daarnaast speelt een bepaalde vorm van geluk uiteraard ook wel een rol. Het komt bij diverse zaken helaas wel voor dat alle sporen gewoon doodlopen. Maar als je serieus de diverse sporen naloopt is er een kans. Alleen heb je daar wel een super gemotiveerd opsporingsteam nodig.

45

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

Wat ik ook wil zeggen, niet om vervelend te doen smile, als we het over dwaalsporen hebben. Het valt me op dat er mensen zijn die meteen voetstoots bepaalde zaken aannemen. Bij gedegen recherchewerk leer je om objectief te zijn en niet voetstoots zaken aan te nemen.

Want hoe je het went of keert, zelfs het DNA hoeft niet heilig te zijn. Tegenwoordig komt het bij inbraken vaak voor dat er met opzet, door de echte dader, peuken van onschuldige(n) wordt achtergelaten op de plaats delict. Die dus uiteraard totaal niet van de dader zijn. Dus simpelweg een dwaalspoor. Het is zelfs mogelijk om vingerafdrukken van iemand anders op de plaats delict achter te laten. Ik zal niet zeggen hoe, maar het is bij bepaalde criminelen wel bekend helaas.

Ik acht overigens de kans klein, want vroeger was de waarde van speeksel gering, je kon in die tijd mogelijk een bloedgroep herleiden. DNA was er toen niet. Maar kijk als we gaan redeneren zoals bepaalde mensen hier doen, kan ik al meteen zeggen vergeet het DNA dan ook maar. Want de daders hebben deze als dwaalspoor achtergelaten, later zou men dan kunnen vaststellen dat de bloedgroep niet aan het toebehoort. En ze dus als verdachte onterecht worden uitgesloten voor verder onderzoek.

Wat ik hiermee wil zeggen, we komen uiteindelijk nergens op deze wijze van redeneren. Het is belangrijk om even om te schakelen en hoe moeilijk het ook zal zijn proberen objectief te zijn en geen aannames te gaan doen op voorhand. Tenzij je het tegendeel onomstotelijk kan bewijzen. Daar gaat het namelijk om. Dan ben ik een en al oor en dan luister ik graag naar de goed onderbouwde argumenten. Maar zaken die op subjectieve elementen zijn gebaseerd, dus op emotie en gevoel, daar kan ik helaas niks mee.

46

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben, ervaring met recherchewerk is wel een belangrijk aspect. Ik heb toevallig die ervaring. Wanneer je zegt aan de ene kant om er geen energie in te steken en aan de andere kant het hebt over hard bewijs zoals DNA, dan weet ik eerlijk gezegd niet wat ik daarvan moet zeggen.

Want in feite wanneer je een lijst met namen hebt en die personen aan een DNA test kan onderwerpen, kan er een identificatie mogelijk uitrollen. Ik zeg dit niet zomaar, er zijn zeer ernstige misdrijven op deze manier opgelost. Wat ook een manier is het vergelijken van namen van de verschillende lijsten bij verschillende sporen. Ik zal het even toelichten. Er is bijvoorbeeld een spoor A, waarbij een lijst is met namen. En er is een spoor B, met ook een lijst met namen en tenslotte een spoor C met ook een aantal namen. Uiteindelijk blijkt dat een bepaalde naam (misschien een aantal meer) zowel op lijst A, B en C voorkomt.

Dat heeft natuurlijke een bepaalde betekenis. Want dat betekent dat die persoon/personen bij alle drie de sporen naar voren komen. En dus interessant zijn voor verder onderzoek. Dan kan je bijvoorbeeld de dadersporen, zoals het DNA op de peuk hanteren om een verband te controleren, vingerafdrukken etc. Om tactisch de alibi te controleren, na zoveel jaar is uiteraard bijna ondoenelijk. Een signalement kan je hanteren, wat ik ook lastig zal zijn, maar je kan daarmee gaan filteren als het ware.

47

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

De label met het adres kan natuurlijk ook achteraf zijn verwijderd. smile Hypothetisch zou ik zeggen kans is gering. Maar je kan niet 100% garanderen dat het in de winkel is gekocht, wanneer je de bewijsstukken zelf niet met eigen ogen heb gezien. Laat staan forensisch technisch hebt onderzocht. Maar ook geen concrete bewijzen heb die daarop wijzen.

Maar waarom ze werden gedumpt? Je doelt op de practical shooting clubs. En van daaruit de extreem rechtse link. Als dat zo is. Dan zou je kan afvragen of men gepakt wilde worden. Het komt bij seriemoordenaars wel voor dat men gepakt wil worden als het ware en de politie uitdaagt. Daarbij geeft men dan bepaalde indirecte hints. Wat je dan ook kan afvragen is hoe zit het dan met bepaalde auto onderdelen, zoals de bekende achterbank. Of versnipperde papieren ...

48

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

Precies, wat speurneus zegt is helemaal juist. Je kan een spoor nooit helemaal uitsluiten, tenzij je het tegendeel kan bewijzen. En ik denk dat niemand zich daaraan durft te branden.

In de opsporing is het heel normaal om sporen na te lopen. Ook al kunnen er diverse vertakkingen zijn, waarbij het spoor kan doodlopen. Wie weet is er een tak waar wel de verdachte(n) kunnen worden gelokaliseerd, zoals die van de abonneehouders. Dat is opsporing.

Op het moment dat op voorhand zonder onderzoek wordt veronderstelt dat het geen zin heeft, dan is de doelstelling om de daders te traceren niet meer realistisch te noemen.

49

(59 replies, posted in Bewijsstukken)

Boemerang wrote:

Het eerste magazine op de foto is het blad "AMI" waarvan de huurling Christian Tavernier de directeur/editer was en zijn "Action Press" de uitgever. Vanaf 1982 werd het uitgegeven door "New Fashion Media", een bedrijf waar Roger Boas en Paul Vanden Boeynants eigenaar zouden zijn cq belangen in zouden hebben.

Van het derde blad "l'Amateur d'armes" lijkt het dat het werd uitgegeven door "Sofemap Paris" (?). Veel meer vind ik even niet zo snel over deze twee magazines (l'Amateur des armes en Armes International).

Ik spreek geen Frans, maar zou iemand contact willen opnemen met Action Press, Sofemap Paris en New Fashion Media. Om vast te stellen of ze hopelijk nog beschikken over het bestand met abonneehouders uit die betreffende periode.

50

(3 replies, posted in Onderzoekspistes)

Sorry, ik ken de rechtse groeperingen qua regels in Belgie niet voldoende wat dat betreft. Maar als het waar is wat je zegt, dan verbaasd me dat. Maar goed. Het doel is niet om te stigmatiseren. Maar goed vergeet de discussie maar. Zou je voor mij kunnen uitzoeken hoe het zit met die wapenmagazines. Wie is de uitgever?