1,001

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Ik vind de gelijkenis ook wel treffend. Ik vraag me zelfs af wie er behalve Leon De Staerke voor de rol van 'oude' in aanmerking kan komen. Maar ik denk dat de speurders iemand anders op het oog hebben. In de reeks artikelen '30 ans après' van Gilbert Dupont (hier ook op de site te vinden » Forum) heeft de journalist het over iemand die zeer ziek is en momenteel zijn laatste dagen in een hospitaal in Brussel slijt.

1,002

(115 replies, posted in Speurders)

Blijft nog de uitstap die Ruth en Eric Lammers samen maakten in Ronquières, een paar dagen voor de wapens opgevist werden. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van deze nieuwe episode.

1,003

(115 replies, posted in Speurders)

In het artikel wordt nogmaals ingegaan op het rapport van Zucker en de piste Nicolas L. De Valkeneer wist te vertellen dat het gesprek met de verdachte in een hotelkamer in Zwitserland plaats vond. Ruth zegt dat de ondervraging plaats vond in de lokalen van de politie van Délemont, onder de supervisie van commissaris Michel Saner. De Valkeneer zou er alles aan gedaan hebben om de piste in diskrediet te brengen.

1,004

(45 replies, posted in Filière Boraine)

Vorig jaar heeft procureur De Valkeneer nog geprobeerd om Cocu te overhalen te vertellen wat hij weet over de bende. Cocu is vrijgesproken omdat het ballistische rapport over de Rüger al dan niet bewust achtergehouden was. Er zijn echter andere elementen die hem verdacht maken in de ogen van vele speurders. tussen zijn (weliswaar afgedwongen) bekentenissen zaten ook heel wat elementen die op daderkennis wezen. Zijn betrokkenheid bij de inbraak in de Colruyt in Nijvel was volgens de speurders zelfs niet eens een punt van discussie.

1,005

(203 replies, posted in Andere Personen)

Na de moord op Vandeuren werd een BMW in de Toekomststraat in Wulpen-Koksijde [Google Maps] onderzocht. In die wagen werden bloedsporen aangetroffen en er waren Franse nummerplaten bevestigd.

Bron: Nieuwsblad | 27/12/1988

Die nummerplaten kunnen ook een aanwijzing zijn dat de moord inderdaad aan de bende gelinkt kan worden. Het kan ook toeval zijn, ik heb over die wagen niets meer gevonden.

Ook na de moord op Ghislain Hinderijckx werd een BMW (met een kogelgat) teruggevonden. De speurders sloten niet uit dat de dader de Franse nationaliteit kon hebben. 

Aanwijzingen dus dat het om dezelfde dader(s) zou gaan. Misschien een Franse link naar de bende van Farcy die zou kunnen betrokken zijn bij de overval op Dekaise?

1,006

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dus als ik het goed begrijp: een zekere V., een politieman die zich destijds met informanten bezig hield zou momenteel onder verdenking staan. (Voor zover ik erin slaag de tekst te vertalen. smile)

1,007

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Het wapen dat bij een huiszoeking bij Bouhouche werd gevonden: een FN 9mm, verborgen in de diepvriezer en verpakt in bolognesesaus zou volgens Dery gebruikt zijn bij de schietpartij in Hoeilaart na de overval op Dekaise. Bepaalde moderaties waren bij het wapen aangebracht. Zo was o.a. de trekker vervangen. Er zaten hollow-point kogels in de lader. In november 1985 werd in het bos van Houssières in de buurt van de uitgebrande Golf een identieke kogel gevonden.

Bron: Guy Bouten, De bende van Nijvel: verraad, manipulatie, geheime diensten

Is er uiteindelijk een tweede analyse geweest die de expertise van Dery tegensprak?

1,008

(1,219 replies, posted in 1985)

Misschien vandaar het DNA-spoor dat op een van de kogelwerende vesten werd gevonden.

1,009

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Het verband tussen de wapens die bij de eerste overvallen werden gebruikt en de overval op de Colruyt in Nijvel werd gelegd door de ballistische analyses van Dery. Zonder hem zou dit verband misschien nooit gelegd zijn. We weten dat hij zich bij de analyse van minstens één wapen vergist heeft: namelijk de Ruger van Cocu. Stel dat hij daarnaast, al dan niet bewust, nog fouten gemaakt heeft, dan zijn we zelfs niet zeker of alle overvallen uit de eerste periode aan de bende toegeschreven kunnen worden.

1,010

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Trojan, je posts zijn me niet altijd even duidelijk, maar wat betreft je theorie over het omwisselen van de Ruger ben ik dezelfde mening toegedaan. Ik geloof dat Guy Bouten zich dezelfde vraag heeft gesteld. In het dossier worden ergens twee verschillende afmetingen gegeven wat betreft de diameter van de loop.