1

Topic: Robert Thomas

Een gewezen rijkswachter en CIA-agent. Hij bracht WNP-leider Paul Latinus in contact met de Staatsveiligheid als IRC. Thomas leerde Latinus kennen tijdens trainingskampen die hij in de Ardennen aan leden van het Front de la Jeunesse gaf.

Hijzelf volgde een speciale opleiding in Israël en de VS waar hij een tijdlang werkte voor de American Society for Industrial Security. Thomas was een heel knappe schutter, beoefende practical shooting en werd chef Veiligheid bij de Europese Gemeenschap.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Robert Thomas

In haar boek schrijft Hilde Geens over een rijkswachter die een speciale opleiding in Israël en de VS volgde en die trainingen had. Geens plaatste daar Bouhouche bij met vraagtekens? Maar Robert Thomas past perfect bij het profiel. R. Thomas had vele connecties en speelt een dubieuze rol in het WNP-verhaal, wat belangrijk kan zijn voor 83.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Robert Thomas

Bougerol was ook lid van de Belgian Practical Shooting Association, opgericht door Robert Thomas, die Latinus bij het PIO introduceerde. Thomas gaf ook lessen in munitie, terrorisme en sabotage aan leden van het Front de la Jeunesse. In diezelfde Shooting Club waren ook Déry en Bouhouche aangesloten.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Robert Thomas

Is dit dan de Robert in het beruchte schema van Latinus? I.p.v. Robert K. Brown, stichter van het magazine Soldier of Fortune.

5

Re: Robert Thomas

Volgens de brief van Barbier van 6 februari 1986 is het deze Robert:

Robert [Thomas] herinner ik mij vrij goed. Hij was verantwoordelijk voor de Veiligheidsdienst bij de Europese Gemeenschap en bracht Latinus in contact met Smets via zijn vriend Victor Massart van de Staatsveiligheid. Hij gaf ons cursussen over explosieven, wapens en hoe te doden zonder sporen achter te laten. Hij staat centraal in het schema dat Paul u heeft meegegeven.

Verder in dezelfde brief gaat het nog eens over Robert Thomas:

Toen wij bij het Front de la Jeunesse vertoefden, gaf Robert Thomas les over het internationaal terrorisme en wapens. Colt .45, .38 spécial en de Cooper-techniek, dit is schieten op bewegende doelwitten bijvoorbeeld overvallers die cliënten gijzelen in groot warenhuizen. We leerden ook hoe wij iemand konden vermoorden door hem eerst te verdoven en hem dan uit een raam op een hoogte van 20 meter naar beneden te gooien. Hoewel hij er ook de nadruk op legde om het simpel te houden en niet te fors van bepaalde gewoonten af te wijken.

Robert Thomas vertoefde vaak in de VS als officier bij ASIS, de American Society for Industrial Security. De naam zegt het zelf: industriële spionage en beschermingsopdrachten. Hij was ook goed bevriend met Calmette, die me binnenloodste bij Wackenhut.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Robert Thomas

Wat info over Thomas uit het archief van Walter De Bock:

PL [Paul Latinus] stelde toen ook 'Robert' van de EG-veiligheidsdienst voor als trainer op anti-terreur weekends van het Front de la Jeunesse. 'Robert' gaf zowel praktische als theoretische lessen. Er namen zowat 15 personen aan deel die elk 500 fr. betaalden als deelname in de kosten. Het gaat om Robert Thomas die deel uitmaakt van de veiligheidsdienst van de EG-ministerraad en zijn bureau heeft op de 1e verdieping van het Berlaymontgebouw. Latinus nam zelf deel aan die weekends. Daarbij ging het om bewaking van gebouwen, filature van personen, het plaatsen van explosieven, detectie en ontmijning van gebouwen. Nadien onderwees Thomas ook nog het monteren en demonteren van diverse wapens. Op een tweede weekend werden schietoefeningen gehouden.

Bron: Pour | 15 januari 1981

"Robert Thomas est un ancien policier Bruxellois appartenant au service de sécurité du Conseil des ministres européens, qui avait entretenu des contacts avec Latinus mais également, à l'époque, avec les autres responsables du Front de la Jeunesse. Il a créé à Bruxelles une société s'occupant de sécurité des personnalités. Il appartient à l'ASIS (American Society for Industrial Security) en qualité d'officer. Il s'agit d'un groupement international qui n'est accesible que par parainage. Il fait aussi partie d'un organisme d'entraînement au tir sur cibles simulatives et appartient, au sein de cette organisme, à un petit groupe de choc superentaîne. Latinus avait été l'un des informateurs de ce Robert qu'il tuyautait notamment sur les organisations progressistes, à l'époque ou Latinus les fréquentait."

Bron: De Taupes | René Haquin

Volgens een schema uitgetekend door Latinus voor Haquin (in 'Taupes' annexe B) staat Thomas o.m. in verbinding met: Soldiers of Fortune, Emile Lecerf, Francis Dossogne, JMP (Jean-Marie Paul), Pierre Eveillard (EG-ambtenaar en lid van de BROC), Calmette en Charles Mazy van café La Renaissance. SOF-connecties zijn volgens dit schema in België, naast Thomas, ook Eveillard, Mazy en Christian Taverniers (AMI). Pierre Eveillard is wellicht een ex-lid van het kabniet-VDB op defensie. In 1981 was zijn broer politieman in Etterbeek.

Tussen de dood van Franco en 1984 verblijft Thomas verschillende keren per jaar in Spanje, naar hij beweert om dat zijn Spaanse vrouw er bezittingen heeft. Hij werd daarbij één keer gearresteerd aan de Spaans-Franse grens door de Fransen omdat hij in het bezit was van een pistool met bijhorende munitie waarvoor hij niet over de nodige vergunningen beschikte. Daarop telefoneert hij naar Spanje en kort nadien wordt hij vrijgelaten dankzij de tussenkomst van hoge Spaanse autoriteiten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Robert Thomas

Op uw vraag, antwoord ik dat ik inderdaad een zekere Thomas ken, veiligheidsverantwoordelijke van het Berlaymontgebouw. Deze persoon heeft ons een les gegeven over het terrorisme in Europa. Deze persoon heeft ons gesproken over terroristische groeperingen, hoe een gebouw te beveiligen, hoe een veiligheidssysteem te testen, alsook een les in bewapening.

Bron: verhoor Marcel Barbier | 7 november 1985

8

Re: Robert Thomas

Na de begrafenis van Paul Latinus bracht iemand het lange artikel van Pour, verschenen in januari 1981, ter sprake. In het begin van het boek legden we uit dat dit artikel aan de grondslag lag van de vlucht van Latinus naar Chili. Het ging vooral om de passage over de reorganisatie van het Front de la Jeunesse en de anti-terroristische vormingsweekends waar instructeur Robert de militanten trainde in het bewaken van gebouwen, in het schaduwen van personen, in het plaatsen van springstof, in het opsporen en onschadelijk maken van mijnen.

Deze Robert werd door het weekblad beschreven als een verantwoordelijke van de veiligheidsdienst van de Europese Commissie. Nu verneem ik dat Robert in werkelijkheid een ex-politieagent uit Brussel is die behoort tot de veiligheidsdienst van de Europese Raad. Hij stond in contact met Paul Latinus en met verantwoordelijken van het Front de la Jeunesse. Hij heeft in Brussel een maatschappij opgericht die zich bezighoudt met de bescherming van personaliteiten.

Hij is officier bij ASIS (American Society for Industrial Security), een internationaal genootschap waarvan je enkel lid kan worden via peterschap. Deze Robert is ook lid van een trainingsorganisme dat zich specialiseert in schieten op simulatiedoelen en binnen dit organisme behoort hij tot een kleine super-getrainde stoottroep. Paul Latinus stond op vertrouwelijke voet met deze Robert. Hij speelde hem informatie door in verband met de progressieve organisaties waar hij toen contacten mee onderhield.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Robert Thomas

In juni 1982 deed Robert Thomas mee aan het Belgisch Kampioenschap practical shooting. Daarop eindigde hij op de 5de plaats. Aan dit toernooi deden o.a. Mendez (16de), Weykamp (17de), Bultot (20ste) en Louvigny (21ste) mee.

Non semper ea sunt quae videntur

10

Re: Robert Thomas

Nog een paar namen:

Robert Thomas organiseerde schietwedstrijden met een voormalig schietinstructeur van de ESR: Freddy Swaelens, en met Freddy Semoulin van de Papeteries in Thulin.

Bron: verhoor Dufrane

Freddy Swaelens = Roger Swaelens (ook schietinstructeur SIE) vermoedelijk. Staat hier op foto met koning Boudewijn » marcparacdo.e-monsite.com

Je ziet hoe snel dat gaat, van een naam in een bendeverhoor tot in het koninklijk paleis.