21 (edited by Hestur 07-02-2013 14:31)

In het lijstje verschijnen twee opmerkelijke parallellen tussen Eigenbrakel-Overijse en Aalst:

  1. Ben merkte de eerste al op: er worden telkens wapens verborgen nabij de overvalsite. Interessant zou zijn voor Overijse te weten waar precies die wapens lagen. En welke wapens dat waren. Ging het, zoals in Aalst, om het verstoppen van wapens nabij de parking zelf? Of was het op grotere afstand bij bv. een kennis? LEO, is u hierover iets bekend?

  2. Een genoemde verdachte gaat winkelen kort vóór de overval. In Aalst was dit Philippe De Staerke himself.

Wat mij intrigeert: een zeer plausibele verdachte, met opnieuw een link naar de De Staerkes! Zo hebben we er al een paar, denk maar aan Haemers (Aalst) en onze fameuze autohandelaar Brouette (die van de Saab 900). Beide praktisch zeker te linken aan enkele bendefeiten. Net als Philippe De Staerke himself, natuurlijk.

Misschien zouden we de feiten eens moeten beginnen uitsorteren en uitzoeken welke deelgroep achter welk feit zat.

Merovinger wrote:

De man is zichtbaar lichamelijk beschadigd door zijn misdaadleven (24 kogelsporen op zijn hoofd, 28 op zijn rug, één kogel in het achterwerk en één kogel ter hoogte van zijn longen).

Kwamen die kogels uit een wapen? lol Een kogel gaat door het hoofd, en 24 lijkt mij net iets te veel om er nog zo goed uit te zien.

23 (edited by Sebastiaan 07-02-2013 22:19)

Nederlandse vertaling van het nieuwsartikel van Ben :

Hoofdverdachte in het Bendedossier getuigt

De zwaar zieke inbreker is in voorwaardelijke vrijheid gesteld. "Ik wil dat de twijfel van mijn familie over mijn deelname aan de Bende van Nijvel stopt", beweert Claude Nitelet, verdachte nummer 1. De Bende Van Nijvel betreft een reeks misdaden, en meer bepaald de bloedige overvallen die voornamelijk in Waals-Brabant in België hebben plaatsgevonden van 1982 tot 1985, en af en toe ook in Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen en ook, een enkele keer in het noorden van Frankrijk, in Maubeuge.

Verdachte nummer één van de Bende van Nijvel, Claude Nitelet, sprak voor het eerst over deze zaak met de kranten van de Sudpresse groep. De 'zware misdadiger' is 57 jaar, zwaar ziek en voert als verdediging aan dat alle beschuldigingen tegen hem puur op toeval berusten. De man zou het interview hebben toegestaan met de bedoeling "hem dan nu met rust te laten", verklaart hij.  "Reeds zovele jaren linkt men mij direct aan de Bende Van Nijvel (...) Ik heb de beschuldigingen tegen mij steeds kunnen verklaren als pure toevalligheden. Ik wil dat de twijfel van mijn familie over mijn deelname aan de Bende Van Nijvel stopt", onderstreept de man die 19 jaar en 5 maanden in de gevangenis doorbracht.

"Ik word in meerdere feiten beschuldigd omdat men elke keer mijn aanwezigheid linkt aan de feiten, ofwel omdat men een spoor van me vindt tijdens het onderzoek. Er zijn negen aanwijzingen tegen mij in dit dossier. Elke keer komt men met verbetenheid weer bij mij terug, hoewel ik altijd alles heb kunnen verklaren als een eenvoudige reeks toevalligheden" aldus de inbreker, in voorwaardelijke vrijheid gesteld voor meerdere inbraken.

Claude Nitelet werd tot tweemaal toe ondervraagd tussen juni en december 2012 door de nieuwe onderzoekscel Cel Waals-Brabant. "De samenstelling van deze nieuwe onderzoekscel lijkt me goed. Ze doen goed werk. Ik geloof dat de zaak dit jaar zal opgelost worden", denkt hij. De man preciseerde nog dat hij indertijd met zijn 'team' gemiddeld 1000 feiten per jaar pleegde, die hem 100.000 euro per maand opbrachten.

Bron: Le Soir

Vertaling van bijdrage Merovinger:

Claude Nitelet, bevoorrechte getuige van de "Bende van Nijvel": "Ik vrees voor mijn leven"

Volgend op het exclusieve interview die de in voorwaardelijke vrijheid gestelde veroordeelde Claude Nitelet aan ons toestond bevestigt de onderzoeksrechter Martine Michel dat zij over nieuwe elementen beschikt. Ze praat over Claude Nitelet als een bevoorrechge getuige. Maar de misdadiger is het niet eens met de rechter.

Na het exclusieve interview die de in voorwaardelijke vrijheid gestelde veroordeelde Claude Nitelet aan ons toestond, lieten de reacties niet op zich wachten. De onderzoeksrechter bevoegd voor het dossier-Bende van Nijvel heeft verklaard dat ze over elementen beschikt in het dossier. Ze heeft eveneens Claude Nitelet beschreven als 'bevoorrechte getuige'. Wat de betrokkene niet kan apprecieren.

In onze edities van deze dinsdag vertrouwde Claude Nitelet ons toe dat hij vreest voor zijn leven.

Bron: www.sudinfo.be | 7 februari 2013

Claude Nitelet brengt zichzelf niet enkel 'bij toeval' in verband met de Bende maar ook met de moord op Mendez en de ontvoering van VDB. Is hij een fantast?

Een maand of vijf geleden zei een betrouwbare bron mij dat de waarheid over de Bende van Nijvel nakende was. Het gerecht beschikte volgens die bron over een schriftelijke verklaring die pas mocht/kon onthuld worden na de dood van de getuige. Ik kan absoluut niet zeggen dat die getuige Nitelet is. Ik had nog nooit van hem gehoord.

Die man somde in La Capitale wel alle toevalligheden op. Maar hij benadrukte dat hij geen bloed aan de handen heeft en dat hij die boodschap aan zijn kinderen wil geven. Hij is blijkbaar volgens het gerecht een bevoorrechte getuige, wat hij ontkent.

Mijn idee - het is een bedenking, niets meer - is dat hij niet zo toevallig in verband werd gebracht met de feiten die hij aanhaalt. Hij had met de feiten zelf niet direct te maken, heeft geen bloed aan de handen, maar liep wel in de periferie rond. Hij kent de waarheid wel.

Net voor zijn dood (als het tenminste waar is dat hij terminaal is) zegt hij dat hij in verband is gebracht, maar dat het nooit is hard gemaakt door de speurders. Na zijn dood mogen we weten hoe hij toevallig in beeld kwam. En dat hij de sleutel gaf.
Dan is hij postuum de held.

Zo vreemd. Vreemd is ook het venijnig stukje in La Dernière Heure over dat stuk in La Capitale. Er is iets aan de hand. Ik denk dat wij vrijdag meer weten. Patricia Finné heeft dan afspraak met de onderzoeksrechter. Voor alle duidelijkheid: mijn bron is geloofwaardig, maar ik kon die niet checken. Of het klopt dat iemand zal sterven en dan de waarheid naar boven komt... Ik hoop het.

Nog iets. Een vriend van mij hoorde van een  toppoliticus drie weken geleden dat de waarheid snel zou uitkomen en dat zou blijken dat de Bende van Nijvel 'een stelletje ongeregeld uit Eigenbrakel' was.

Alles onder voorbehoud. Ik geef het maar mee.

Spannend is het wel, verdomme, laat het zo zijn, dat de doden en nabestaanden rust krijgen, het verhaal in de kast kan,maar dat is vast te mooi om waar te zijn. Dat er iets kriebelt is zeker. Als dit dé getuige is, laat m in godsnaam alles vertellen. Ik volg dit forum al 5 jaar en de bende al sinds de feiten, maar zo warm als deze info heb ik niet eerder meegemaakt.

Toch weer niet te vroeg juichen. Er zijn zoveel vragen, die kan 1 getuige nooit allemaal beantwoorden. Ik kan haast niet wachten op meer nieuws. Goddomme, i'm excited. Oh wee als het een fantast is, dan ben ik zwaar teleurgesteld...

Inderdaad. Ik ben ook wantrouwig. De naam van de politicus ken ik. En ik weet zeker dat hij meer weet.

geronimo, zeker hagel? hmm Sebastiaan, bedankt van de vertaling. Rene, wil/kan je die naam delen? Laat er wat uitkomen, en geen zeepbel zijn.

29 (edited by DeadLetterBox 08-02-2013 10:12)

Als de waarheid nu bovenkomt, hoop ik op een alles verhullende, niet tegen te spreken bewijslast. Want indien we moeten afgaan op een 'getuigenis' van een louch figuur, dan zullen menig mensen die met achterdocht aanhoren. Is het dan de waarheid, of enkel de waarheid die het volk moet horen? Zonder onweerlegbare bewijzen ben ik niet overtuigd.

Servo per Amikeco

Interessante evolutie, hopelijk is dit een goed spoor. Ik vroeg me af of Claude Nitelet een rol kan spelen in de inbraakgolf bij advocaten waarbij dossiers verdwenen zijn i.v.m.. de roze balletten, WNP en de NDB dossiers? Met zijn profiel en connecties komt hij in aanmerking om daar ook een rol in te spelen.

Misschien is het ook de moeite om na te zien welke advocaten hem verdedigd hebben?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.