21

Re: Francis Vanverberghe

Ik betwijfel dat Bender een informant was.

Hansy D'Haese wrote:

Is dit gebaseerd op beschikbare literatuur of is het meer een vermoeden?

Het is geen vermoeden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Francis Vanverberghe

Voordat ik dit in mijn documentatie noteer, is het mogelijk om toch de bron te achterhalen? Was het een proces-verbaal of een directe getuigenis van iemand die deze betrokkenen kende? Ik hoef niet alle details te kennen, maar iets meer dan alleen "het is geen vermoeden" is nodig. Dit kan ook via privé e-mail.

23

Re: Francis Vanverberghe

Marseille, Francis "Le Belge" Vanverberghe

The Marseilles-born Francis Vanverberghe got his name from his Flemish father. The top gangsters in France at this time was the Guerini brothers from Marseille. "The Belgian" was noticed by the Guerini at a really young age (before 20) and the Guerini send "The Belgian" in Paris where he join the ex-associates of François Scaglia in the drug trade. At the beginning Vanverberghe was part of a trio of gangsters nicknamed "les Trois Canards" because they operated from the bar "Les Trois Canards".

Ook teruggevonden in documentatie zonder bron

24

Re: Francis Vanverberghe

steinerprag wrote:

Ik dacht: juni 1988.

Gezien deze datum; een poging tot tijdlijn van het Francis Vanverberghe:

  • 1973: Veroordeeld tot 3 jaar wegens wapentrafiek.

  • 1977: Veroordeeld wegens smokkel in verdovende middelen.

  • 1984: Vrijlating.

  • 1984-1985: Vanverberghe verblijft geregeld in België.

  • Eind 1984 - begin 1985: Transport van een grote partij heroïne tussen Europa en de Verenigde Staten.

  • 30 Maart 1988: Arrestatie van Francis Vanverberghe op de hoek van de Louisalaan en de Defacqzstraat te Brussel, door de gerechtelijke politie en de 23ste Brigade. Hij stond ingeschreven aan de Schoonzichtstraat te Elsene, (*) waar hij samenwoonde met Lydie Fleurie, een 25-jarige Française.

  • Juni 1988: Vanverberghe verklaart Luciano Bender "persona non grata".

  • 8 Juli 1988: Minster van Justitie Wathelet beslist dat Vanverberghe uitgeleverd wordt aan Frankrijk.

  • 24 Augustus 1988: Uitlevering aan Frankrijk.

  • 25 Augustus 1988: Vanverberghe wordt in Frankrijk in staat van beschuldig gesteld.

  • 1 September 1989: De broer van Francis Vanverberghe wordt in Zuid-Frankrijk vermoord.

  • 1988: In Frankrijk veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens vermeende betrokkenheid bij een heroïnetransport.

  • 28 November 1993: Francis Vanverberghe wordt in Parijs aangehouden.

  • 14 December 1994: Hij wordt vrijgelaten. Hij zat sinds zijn arrestatie in november 1993 in voorlopige hechtenis.

  • 14 Maart 1996: Proces tegen Vanverberghe.

  • 4 April 1996: Vanverberghe wordt vrijgesproken voor de smokkel van 20 kilogram heroïne tussen Frankrijk en de Verenigde Staten in 1980.

  • 27 september 2000: Vanverberghe wordt neergeschoten in zijn woonplaats Parijs, door een huurmoordenaar van een rivaliserende bende.

  • 12 Augustus 2001: Moord op Jean-Jacques Maillet in het Franse departement Var. Hij was een handlanger van Vanverberghe.

(*) De Belle Vue-straat in Elsene » Google Maps

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Re: Francis Vanverberghe

Ben wrote:
  • 1984-1985: Vanverberghe verblijft geregeld in België.

  • Eind 1984 - begin 1985: Transport van een grote partij heroïne tussen Europa en de Verenigde Staten.

  • 30 Maart 1988: Arrestatie van Francis Vanverberghe op de hoek van de Louisalaan en de Defacqzstraat te Brussel, door de gerechtelijke politie en de 23ste Brigade. Hij stond ingeschreven aan de Schoonzichtstraat te Elsene, (*) waar hij samenwoonde met Lydie Fleurie, een 25-jarige Française.

Wat opvalt in deze tijdlijn is het feit dat Vanverberghe vanaf 1984 op regelmatige basis in België was, hij een huis had in Elsene en in 1988 werd hij gearresteerd in Brussel. Wat we ook zeker weten is dat Luciano Bender en Francis Vanverberghe elkaar kenden en er op een bepaald moment een conflict is geweest tussen die twee, een conflict dat erg genoeg was voor Vanverberghe om Bender uit te roepen tot "persona non grata". We mogen ook niet vergeten dat Bender een absolute hoofdverdachte is en blijft voor de overval in Aalst. Het lijkt me dus zeer belangrijk om te weten met wat Vanverberghe zich in België bezig hield. Probeerde hij hier bv. een crimineel netwerk op te bouwen dat was gebaseerd op zijn ervaringen in Marseille?

We mogen ook niet vergeten dat in het criminele netwerk van Marseille namen van andere notoire Bende-verdachten voorkomen. Denk bv. aan Philippe De Staerke, Adriano Vittorio en Jacques Lafaille.

Nog een aantal artikels over zijn arrestatie:

Franse meester-gangster op straat gearresteerd in Brussel

Een van de in Frankrijk meest gezochte gangsters, nl. de 42-jarige Francis Vanverberghe, geboren in Marseille en bijgenaamd Francis le Belge, werd woensdag omstreeks 14u20, op de hoek van de Louisalaan en de Defacqzstraat te Brussel, door de gerechtelijke politie en de 23ste Brigade gearresteerd.

Hij was niet gewapend en bood geen weerstand toen hij plots oog in oog stond met de speurders van hoofdcommissaris Frans Reyniers. Onmiddellijk werden de gerechtelijke instanties van Marseille op de hoogte gebracht waar onderzoeksrechter Michel De Bacq de gerechtelijke politie feliciteerde met de arrestatie van Francis Vanverberghe, een naam die in het Franse milieu alom is gekend.

Vooral omdat de thans opgepakte boef zowat als opperhoofd werd beschouwd in het wereldje van de prostitutie en de heroïnehandel. In de drugzwendel deelde Francis Vanverberghe, van wie de vader van Vlaamse en de moeder van Spaanse afkomst is, de lakent uit. Zo leider hij onder meer de “French Connection”, die jaren geleden weliswaar werd onthoofd, doch nadien opnieuw zware zorgen opleverde voor de Franse gerechtelijke diensten.

Hoeveel heroïne er door de trawanten van Francis Vanverberghe vanuit Marseille naar de Verenigde Staten werd verscheept, is bij benadering niet te zeggen. Duidelijk is dat het om tonnen gaat en dat Vanverberghe er meer dan een stuiver aan verdiend heeft.

Onderzoekscommissie

Toen hij te Brussel in de val liep, had Francis Vanverberghe een identiteitsbewijs bij op naam van Primo Uleri, 43 jaar en ingeschreven aan de Schoonzichtstraat te Elsene, waar hij samenwoonde met Lydie Fleurie, een 25-jarige Française.

Enkele uren voor hij werd opgepakt, was een onderzoekscommissie vanuit Frankrijk naar Brussel teruggekeerd. Door de Brusselse onderzoeksrechter Mevr. Coppieters werd Francis Vanverberghe onder aanhoudingsmandaat geplaatst op grond van onwettig verblijf en valse naamdracht. Zo spoedig mogelijk zal de “card” aan Frankrijk worden uitgeleverd.

Hoe belangrijk de arrestatie, waarbij de Franse politie zeer behulpzaam was, wel is blijkt uit het feit dat Francis Vanverberghe bij de Franse politie is geficheerd bij de 200 topgangsters en dat hij daar sinds eind 1968 al is gekend.

In 1973 werd hij tot 3 jaar veroordeeld wegens wapentrafiek en in 1977 ging hij de cel in wegens smokkel in verdovende middelen. Sinds 1984 was hij weer op vrije voeten. De politie, die hem meer dan eens op de hielen zat in Parijs, Lyon en Marseille, kon hem niet te pakken krijgen. Bij de politie van Parijs wordt hij ondermeer verdacht betrokken te zijn bij een zwendel van 20 kilogram heroïne en bij een gewapende overval op een geldtransport waarbij voor 27 miljoen Franse frank werd buitgemaakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 April 1988

Aangehouden Francis le Belge dient klacht in tegen radiostations

Een woordvoerder van het parket te Brussel maakte dinsdag bekend dat de Fransman Francis Vanverberghe, bijgenaamd Francis le Belge, door toedoen van een advocaat klacht indiende bij het gerecht te Brussel wegens smaad. Francis le Belge werd een paar weken geleden in Brussel aangehouden in verband met drugsmokkel tussen Frankrijk en Amerika.

Volgens de Fransman verstrekten de radio- en tv-zenders RTL en Europe 1 onjuiste informatie over zijn aanhouding en zijn verblijf in de gevangenis van Vorst.

De Fransman loochent dat hij in het bezit was van heroïne toen hij werd aangehouden. Ook had hij geen vuurwapen bij zich en evenmin een treinticket. Hij wilde ook niet vluchten. Het bericht als zou hij uit de gevangenis van Vorst hebben willen ontsnappen via de daken, noemde de Fransman helemaal verzonnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 April 1988

“Francis le Belge” door berouwvolle Franse gangster verraden

Francis Vanverberghe, alias “Francis le Belge”, de gangster die op 30 maart in Brussel werd gearresteerd, is verraden door François Scapula, een tot inkeer gekomen Franse boek, die in Zwitserland opgesloten zit.

Francis le Belge, die door het gerecht wordt beschouwd als een der leiders uit het Franse misdaadmilieu, werd na een tip van Scapula, een drugssmokkelaar die eind oktober 1987 in Zwitserland tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld werd, bij de lurven gevat. Scapula zou hebben gezegd dat een zekere Claude Raffanelli en zijn vrouw voor rekening van de Belgische gangster eind 1984 tussen Europa en de Verenigde Staten een zending van 20 kg. heroïne hadden vervoerd.

Scapula maakte in de VS ook de arrestatie mogelijk van andere drugsmokkelaars, en dankzij hem konden de moordenaars van Pierre Michel, een onderzoeksrechter die in de streek van Marseille de georganiseerde misdaad bestreed, geïdentificeerd worden. Hun proces zou over twee maanden beginnen.

Scapula wil voorkomen dat hij naar Frankrijk wordt uitgewezen, waar hij in 1982 wegens drugsmokkel bij verstek tot 22 jaar gevangenisstraf was veroordeeld. De man hoopt in de VS een nieuwe identiteitskaart te krijgen en er een nieuw leven te kunnen beginnen.

Vanverberghe zelf, die in Frankrijk al zeven jaar uitgezeten heeft wegens drugsmokkel, werd in het kader van heroïnesmokkel naar de VS op verzoek van het Franse gerecht aangehouden. Frankrijk vroeg België om uitlevering van de gangster.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1988

Francis le Belge verzet zich tegen uitlevering

Francis Vanverberghe, alias “Francis le Belge”, heeft zich donderdag voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling te Brussel verzet tegen het verzoek van Frankrijk om zijn uitlevering. Vanverberghe, afkomstig uit Marseille, werd op 30 maart te Brussel aangehouden. Hij wordt er door de Franse autoriteiten van verdacht een drughandel te hebben opgezet tussen Frankrijk en de Verenigde Staten.

Door de advocaten Pascal Vanderveeren en de Fransman Fréderic Monnerot werd donderdag gezegd dat de uitleveringsprocedure onregelmatigheden vertoont, dat de Franse autoriteiten getuigen van vooringenomenheid en dat de beschuldigingen tegen hun cliënt onduidelijk zijn en meestal in de voorwaardelijke wijze zijn gesteld.

Aan de magistraten van de KIB werd dan ook gevraagd dat zij een ongunstig advies zouden formuleren aangaande de uitleveringsaanvraag van de Franse autoriteiten. De advocaat-generaal was het hier helemaal niet mee eens. Volgens hem is de aanvraag van Frankrijk wel degelijk conform de regels gebeurd.

Volgende week donderdag zal de KIB de zaak in voortzetting behandelen daar de verdediging ook een stuk miste in het dossier. De voorzitter wil in elk geval voor 30 juni het advies van de KIB formuleren. Dit advies zal niet openbaar worden gemaakt, doch dadelijk doorgezonden worden naar de minister van Justitie die de uiteindelijke beslissing moet nemen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Mei 1988

Proces Francis le Belge: uitspraak op 22 juni

Vrijdag is de Franse onderwereldfiguur Francis Vanverberghe, bijgenaamd “Francis le Belge” voor de correctionele rechtbank van Brussel verschenen, beschuldigd van valsheid in geschrifte en het gebruik van vervalste documenten. De zaak werd door de rechtbank verdaagd tot 22 juni.

Vanverberghe werd op 30 maart jongstleden te Brussel gearresteerd. In zijn geboorteland Frankrijk (hij is afkomstig van Marseille) wordt hij gezocht als één van de hoofdverdachten in de organisatie van het drugcircuit tussen Frankrijk en de Verenigde Staten.

Zijn advocaat, meester Vanderveeren, betwistte de wettelijkheid van het gerechtelijk onderzoek waarbij de valse documenten werden aangetroffen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Juni 1988

“Francis le Belge” wordt uitgeleverd aan Frankrijk

Minister van justitie Wathelet is vrijdag ingegaan op het uitleveringsverzoek van de Franse autoriteiten voor Francis Vanverberghe, beter bekend als “Francis le Belge”. Hij zal in de komende dagen uitgeleverd worden. Francis Vanverberghe werd geboren in Marseille op 3 maart 1946. In zijn geboortestad loopt sinds maart van dit jaar een arrestatiebevel tegen hem wegens inbreuk op de wetgeving op verdovende middelen. “Francis le Belge” wordt ervan verdacht samen met anderen, eind 1984 en begin 1985 het transport van een grote partij heroïne tussen Europa en de Verenigde Staten georganiseerd te hebben, aldus minister Wathelet.

Vanverberghe werd op 31 maart van dit jaar te Brussel aangehouden voor het bezit van een valse identiteitskaart, en werd daarvoor onlangs door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot zes maanden. De normale uitleveringsprocedure werd gevolgd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juli 1988

Francis “Le Belge” uitgeleverd aan Frankrijk

Francis Vanverberghe (42), bijgenaamd “Francis le Belge”, is door de Belgische autoriteiten aan Frankrijk uitgeleverd. Deze gangster, kopstuk van een grote drugbende in Frankrijk, werd op 30 maart van dit jaar in Elsene aangehouden. Francis le Belge werd nu ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter in Marseille, waar hij overigens werd geboren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Augustus 1988

“Francis le Belge” in staat van beschuldiging gesteld

Francis Vanverberghe, bijgenaamd “Francis le Belge”, die woensdag door de Belgische gerechtelijke autoriteiten werd uitgeleverd aan de Frankrijk, is donderdagvoormiddag door de Marseillese onderzoeksrechter Michel Debacq beschuldigd van herhaalde inbreuk op de wetgeving inzake verdovende middelen.

“Francis le Belge”, die in het justitiepaleis van Marseille werd verhoord door onderzoeksrechter Debacq, tijdens een “hartelijk onderhoud”, legde geen enkele verklaring af over de grond van de zaak, maar claimde zijn onschuld, aldus diens advocaat, meester Frederic Monneret.

Vanverberghe beschuldigt François Scapula, een tot inkeer gekomen drugdealer, ervan hem ten onrechte te hebben aangewezen als de leider van een internationaal heroïne-net.

Francis le Belge werd beschouwd als de onbetwiste peetvader van Marseille, sinds de geheimzinnige zelfmoord in 1984 in de gevangenis van Les Baumettes van Gaetan Zampa, zijn vroegere vennoot, die later zijn tegenstander werd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Augustus 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Re: Francis Vanverberghe

Een voorbeeld van de koelbloedigheid van het milieu in Marseille:

Broer van “Francis le Belge” neergekogeld

De 41-jarige Joseph Vanverberghe, de broer van “Francis le Belge”, is vrijdagochtend in het Zuid-Franse plaatsje Vitrolles (Bouches-du-Rhône) met verscheidene kogels van het kaliber 11,43mm afgemaakt door een onbekend aantal voortvluchtigen. Toen hij, rond 1 uur vrijdagochtend, naar huis terugreed, werd de man nabij het gemeentehuis van Vitrolles onder vuur genomen vanuit verscheidene auto’s.

Joseph Vanverberghe, die helemaal geen boef is en ook niet gewapend was, werd naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van een actie tegen zijn broer. Zijn dood zou kunnen worden geïnterpreteerd als een waarschuwing aan het adres van zijn beruchte broer. De gerechtelijke politie van Marseille heeft de leiding over het onderzoek in deze moordzaak gekregen.

De broer van de vermoorde Vanverberghe, de 43-jarige Francis, die algemeen wordt beschouwd als een der “peetvaders” die hun wet aan de Franse Middellandse Zeekust opleggen, zit momenteel achter tralies. “Francis le Belge” is een mat met een zwaar gerechtelijk verleden en zijn strafblad vermeldt onder meer een veroordeling tot 12 jaar gevangenis wegens drugsmokkel, in juli 1977. In maart 1988 was hij in een hotel te Elsene gearresteerd. Hij bleek toen in het bezit te zijn van valse identiteitspapieren. Broer Francis werd uit ons land gewezen en in augustus 1988 werd tegen hem opnieuw een klacht ingediend wegens herhaalde inbreuk op de drugwet.

De gerechtelijke politie van Marseille heeft de leiding over het onderzoek in deze moordzaak gekregen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 September 1989

Nog een aantal artikels over "het leven" van Francis Vanverberghe tijdens de jaren '90:

  • “Francis le Belge” aangehouden in Parijs » Nieuws

  • Francis le Belge op vrije voeten » Nieuws

  • Francis “Le Belge” krijgt geld terug
 » Nieuws

  • Francis “Le Belge” zwijgt nog steeds
 » Nieuws

  • Uitspraak Francis Le Belge op 4 april
 » Nieuws

  • 
Francis “le Belge” opnieuw vrij » Nieuws

  • Francis le Belge steunt Emmaüs
 » Nieuws

  • Abbé Pierre weigert gift van ‘Le Belge’
 » Nieuws

  • Helper Francis “le Belge” dood » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube