1

Topic: Luciano Bender

Een Duitse huurling die eigenlijk Ludwig Bender heet. Kort na de laatste Bende-overval in Aalst is hij het land uit gevlucht 'wegens onbekende moeilijkheden'. De speurders van Delta hebben hem intensief opgespoord, maar zonder resultaat. Hij is in 1946 geboren in Frankfurt en hij is een reus van 1,90 meter. Hij staat bekend als klusjesman van de Service d'Action Civique, de beruchte geheime organisatie van Frankrijk. In juli 1981 werd de organisatie buiten de wet gesteld en kwam Bender, samen met andere SAC'ers naar Brussel.

Aangekomen in Brussel liet hij zich Ludovic noemen en binnen de kortste keren kent Bender alle kroegen en bordelen van het centrum, de Noordwijk en de Naamse poort. Zijn vrienden raapt hij op in de Van Dyck bij de Grote Markt, waar het latere Bendeslachtoffer José Vanden Eynde geregeld een kaartje komt leggen. Marc Vanden Eynde (zoon van) en Luciano Bender halen er herinneringen op aan hun tijd in het vreemdelingenlegioen.

Algauw werkt Bender zich op als bodyguard en manusje-van-alles voor enkele Belgische politici. Hij zou wapens bezorgd hebben aan het VMO en de leden getraind hebben. Hij levert ook hand- en spandiensten aan Marcel Barbier van het WNP.

Bender kende waarschijnlijk ook Martial Lekeu. In de parachuteclub Golden Eagle in Bertrix is Barbier lid 128, Martial Lekeu 146 en Bender 160. In 1984 wordt Bender aangehouden en veroordeeld voor slagen en verwondingen en pooierij. Aan een vriendin die hem komt opzoeken in de gevangenis van Merksplas, zegt hij dat hij daar zit vanwege zijn extreem-rechtse sympathieën. In maart 1985 komt hij vrij.

Eind 1985 - kort na de laatste Bendeaanslagen - laat Bender zich tegen een kennis ontvallen dat hij 'erg veel zorgen' heeft. Hij zegt dat hij niet in België kan blijven en hij neemt de wijk naar Marseille. De onderzoekers van de Delta-cel komen te weten dat Bender zich in oktober 1986 heeft laten inschrijven als dierenarts in Roquebrune. Eind jaren '80 keert hij terug naar Argentinië, waar zijn ouders op een ranch leven. Zijn ouders hebben trouwens goede contacten met Jean Bultot.

Alles wijst erop dat Bender een belangrijk verbindingsfiguur geweest is tussen de criminele wereld en extreem-rechts. Daarom heeft Delta zwaar geïnvesteerd in het onderzoek. Helaas zijn er geen elementen opgedoken die 's mans betrokkenheid bij de Bende van Nijvel aantonen. Hij is in die zaak ook nooit verhoord. Anno 2005 schrijft Bender boeken over parachutespringen en doet hij mee aan valschermwedstrijden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Luciano Bender

Bestaat er een link met deze Bender?

Nazis after the war: Bender Bernhardt Post-war name: Bechir Ben Salah, Gestapo, Warsaw, Consultant for Political Police in Cairo

Re: Luciano Bender

Op basis van wat ik hier lees lijkt het me net iets plausibeler dat Bender de Bendereus was dan Haemers, vooral de plotse vlucht naar Frankrijk is zeer verdacht.

4 (edited by CleverTrevor 02-02-2011 10:07)

Re: Luciano Bender

Ben wrote:

Anno 2005 schrijft Bender boeken over parachutespringen en doet hij mee aan valschermwedstrijden.

Dit is gebaseerd op een artikel in Humo waar men destijds wel een paar vraagtekens bij kon zetten. Het was een spannend verhaal, maar met de foto die het artikel illustreerde en diende om de these te ondersteunen dat deze Bender boeken over parachutespringen schreef, vervalste journaliste Hilde Geens wel haar informatie.

De man op de foto die Humo publiceerde heet weliswaar Luciano Bender (of voluit Luciano Bender Tcacenco) maar hij kon onmogelijk dezelfde zijn als de Bender uit het artikel. Het is namelijk een bekende (Braziliaanse) paraglider van begin 30... kortom, veel te jong om de in 1946 geboren Duitse Argentijn te zijn bij wie Jean Bultot over de vloer kwam.

Foto’s van deze Luciano Bender Tcacenco, waaronder die uit Humo, zijn op tientallen websites te vinden. Ik denk dat ook Hilde Geens hem daar tegenkwam, maar ze heeft kennelijk nagelaten te doen wat iedere onderzoeksjournalist in dat geval zou moeten: de vele artikelen over de geportretteerde lezen.

Hoe geloofwaardig is de rest van zo'n verhaal als de journalist verzuimde een bron te controleren waar ze met de neus bovenop zat, meer nog: tientallen bronnen die ze via Google voor haar neus kreeg? Kennelijk vinden sommigen dat geen probleem want Hilde Geens kreeg ooit een prijs voor haar artikelen over de Bende van Nijvel.

5

Re: Luciano Bender

Bender verhuisde eind 1981 van Zuid-Frankrijk naar België. Men trof hem vaak aan in bruine kroegen en bordelen. Hij scharrelde zijn kostje bijeen door bodyguard te spelen voor enkele extreemrechtse politici van Forces Nouvelles, de partij van Dossogne. Men trof hem soms aan op de Mettewielaan in Molenbeek in het café Prince de Liège waar gangsters onder de toog wapens kochten. Hij was een maatje van Jean Bultot maar ook van Marc Vanden Eynde (de zoon van) die hij bij het Vreemdelingenlegioen had leren kennen. Hij legde vaak een kaartje in een kroeg dicht bij de Beurs met vader José Vanden Eynde (de vader, die zo gruwelijk werd vermoord). Zal wel weer toeval zijn.

Bender, Lekeu en Barbier waren allemaal ingeschreven in dezelfde parachuteclub, Golden Eagle, in Bertrix. Die club werd geleid door kolonel Militis.

In 1984 kwam Bender in de cel terecht voor pooierij en het toedienen van slagen en verwondingen. Hij verliet eind 1985 ons land en trok naar Marseille.

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Luciano Bender

Wie heeft er een foto van Luciano Bender?

Re: Luciano Bender

Vocht, volgens Bouten, voor het Vreemdelingenlegioen in Afrika. Waar? Wanneer? Waar precies leerde hij Vanden Eynde junior kennen? Wanneer precies gearresteerd? Voor welke feiten?

Re: Luciano Bender

Hij kende zowel zoon als vader Vanden Eynde, van het kaarten op café in Brussel in de Van Dijck of zoiets. Hij heeft gevochten in Algerije, wanneer weet ik niet en heeft binnen gezeten voor mishandeling van een vrouw, juist toen de Bende de rustperiode kende.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

9

Re: Luciano Bender

Het Legioen vocht in 1960/61 tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Algerije. Geboren in 1946 zou Bender dan 14/15 jaar geweest zijn. Zelfs voor een legionair een beetje jong.

Re: Luciano Bender

Dat is zo Leo, hoe het exact met Bender zat weet ik niet, doch het Frans Vreemdelingenlegioen had tot 1972 een basis in Algerije. Het Legioen had vele Duitsers onder de leden, er is dus een kans dat hij daar gepasseerd is.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.