vleermuisje1971 wrote:

Klopt het dat Armfelt een winkeltje had met oosterse snuisterijen in Knokke?

Ja, dat klopt. Hij had daar twee van die winkeltjes die zijn vele reizen voor de WACL, naar Japan, Korea en vooral Taiwan moesten verklaren en van een dekmantel voorzien. Overigens woonde hij al vanaf 1969 in Knokke. Zijn 'zogenaamde' woonplaats in Eede diende verder alleen als dekmantel.

12

Une réflexion de Michel Libert:

Le nom de Carl Armfelt ne me dit rien.

Par contre, je dois relever le contexte de "Knokke", cité dans laquelle j'ai du me rendre plusieurs fois afin d'y être présent et disponible lors de réunions auxquelles Paul Latinus et Karl de Lombaerde (parfois ensemble, parfois séparément) devaient se présenter et auxquelles je n'étais pas statutairement convié.

Paul Latinus, à une question que je reconnais à ce jour déplacée car je ne pouvais me permettre de la poser ("Qui as-tu cette fois rencontré, Paul ?") ... il a éclaté de rire en me disant qu'il avait eu audience auprès de Charlemagne.

J'ai absorbé l'info comme un sarcasme et une ouverte humiliation.

Ce n'est que ce jour, en parcourant le fil dont question, que je fais un lien possible/probable entre le Charlemagne de Paul Latinus et ... "Carl Magnus" Armfelt.

Dit heeft alles te maken met wat ik al eerder heb opgemerkt HERVE, de cellenstructuur. De ene arm hoeft of mag zelfs niets weten van wat de andere arm uitvoert. In mijn boek beschrijf ik ook diverse ontmoetingen tussen Latinus en Armfelt. Door deze stelling van Michel Libert, denk ik dat ook zijn ogen zijn opengegaan en dat hij weet door bepaalde personen gebruikt te zijn.

14

The group describes itself as a "patriotic organization composed of American men and women of all creeds, dedicated to destroy International Communism by striking at the heart of Communistic Soviet Russia." Carl-Magnus Armfelt, director and founder of the group, told Congressional Quarterly that "if necessary" the atom and hydrogen bombs should be used to attack Russia. Armfelt said he believes "the Kremlin plans to conquer and enslave the United States and will be ready to do so within two years. "Therefore he concludes, it is up to the U.S. to lead the free world in arming "in preparation for an all-out attack on Soviet Russia".

Bron: CQ Weekly Report, Volume 12 | Congressional Quarterly Incorporated, 1954

HERVE, zo rond zijn dertigste jaar, begon de strijd van Armfelt tegen het communisme pas echt. Hij bezocht legaal of illegaal verschillende communistische landen en zette advertenties voor financiele steun om zijn strijd tegen Rusland te ondersteunen. Het was ook in die periode dat hij zijn Hongaarse vriendin 'IBOLYA', leerde kennen. Zij was een felle tegenstander van het zittende regime en introtuceerde Armfelt bij de premier tijdens de opstand, Imre Nagy. Ook zij overleefde de zuiveringen na de opstand niet.

Wie nam de fakkel hier over van Armfelt, nadat hij holder-de-bolder verdween richting Canada?

17

Carl Magnus Armfelt: Een spannend leven van een gedurfde anticommunist

(...) "Vrije agent"

Er was later veel in Carl Magnus Armfelt's gedrag en jargon dat suggereerde dat hij was opgeleid in een inlichtingendienst, maar in zijn acties waren er ook een teken van een geweldige professional en persoonlijke vrijheid. Dat is redelijk om aan te nemen dat hij in dienst was van de Amerikaan OSS Intelligence Office van Strategic Services, die in 1949 werd vervangen door de CIA, de Central Intelligence Agency, en dat hij geleidelijk werd gegeven of verworven steeds grotere bewegingsvrijheid, mogelijk zelfs een "gratis agent" gemaakt.

De Engelse term "vrije agent" verwijst naar een persoon uit elke professionele sfeer die kan handelen zonder gehinderd te worden door anderen, maar het is in het bijzonder gaan betekenen Koude Oorlog-activist die er niet onder stond iemands commandant.

Brian Crozier, wie is er een van?

Contra "Koude Oorlog Heroes", gebruikt de term in de titel van de autobiografie: gratis Agent, The Unseen War 1941-1991, The Autobiografie of een internationale activist (HarperCollins, 1993).

Zo'n vrije agent wil misschien niet zijn beschreven als "freelance" omdat dit zou de bereidheid kunnen voorstellen om voor geld te werken voor iedereen. Crozier benadrukte dat

Hij werkte met CIA en MI 6, niet voor. Hij nam geen bevelen aan. Hij werkte mee en deed gewoon wat hij als goed vond. hetzelfde had de relatie van Armfelt moeten overwegen naar de Amerikaanse inlichtingendienst. (...)

Bron » www.contra.nu (PDF, pag. 20, in het Zweeds)

Herve, goed gezien. Carl Armfelt werkte voor het Office of Policy Coördinatons, een unit van De CIA, maar presenteerde zich altijd al CIA-agent, ook wel logisch want in zowel Nederland als België had nog nooit iemand van de OPC gehoord. De CIA kende iedereen.

19

Carl Armfelt werkte met William Colby ("stay-behind" in Zweden). William Colby had ook met Ted Shackley en John Singlaub gewerkt in Vietnam. Bovendien was William Colby een "jedburgh", net zoals John Singlaub. John Singlaub = WACL (met Robert Close), Iran/Contra, ...

(...) Operation Jedburgh is central to, if not the literal beginning of, the history of U.S. covert operations. (...)

Bron: Operation Jedburgh: D-Day and America's First Shadow War | Colin Beavan

Operation Jedburgh » www.cia.gov | military.wikia.com
John Singlaub & William Colby » www.thefullwiki.org | military.wikia.com
William Colby » smoloko.com

20

(...) Ook bijvoorbeeld C.C. van den Heuvel, de voormalige chef opleidingen van de BVD, onderhield er nuttige contacten mee. Dat kwam hem te stade bij de dagelijkse leiding van Interdoc. Een in oktober 1961 door de samenwerkende westerse inlichtingendiensten in het leven geroepen bureau, dat sympathiserende persagentschappen zoals het Portugese Aginter Press voorzag van materiaal over operaties van de KGB en informatie over linkse partijen en actiegroepen.

In 1963 meldde zich bij Van den Heuvel een Amerikaans volontair die hem graag wilde assisteren bij zijn werk: graaf Carl Armfelt. Een telg uit een Zweeds/Fins geslacht, die onder andere beweerde in 1956 wapens te hebben binnengebracht in Hongarije ten behoeve van het verzet. Van den Heuvel checkte naar eigen zeggen Armfelt's "credentials" bij Töttösy [van Comité Hongrie] en Stetsko. Die bleken erg enthousiast en graaf Armfelt ging voor Interdoc aan de slag. Hij werd in de loop der jaren dikke mik met Van den Heuvel. De oud-verzetsman en voormalig BVD-coryfee zorgde er zelfs voor dat Armfelt een woning kon betrekken in Eede op de grens van Zeeuws-Vlaanderen en België. Later veegde hij de administratieve stoep schoon voor het huwelijk van de graaf met een Poolse schone, dat in Noordeloos door burgemeester Maarten Schakel werd voltrokken. Geen toevallige keuze. De als keurig bekend staande christen-democratische ex-parlementariër was een fanatieke WACL-aanhanger.

Ook in België verkeerde Armfelt volgens Van den Heuvel in hoge christen-democratische kringen. Niet alleen de beide WACL prominenten Paul Vankerkhoven en Robert Close mocht de graaf tot zijn kennissenkring rekenen, maar ook beruchte lieden als Paul vanden Boeynants en Benoit de Bonvoisin. Bekende namen in de Belliardstraat, die ook her en der voorkwamen in de omvangrijke dossiers inzake couppogingen en aanverwante schandalen als die rond Westland New Post en de Bende van Nijvel.

Voor het aanhalen van dergelijke politieke banden had Armfelt een gegronde reden: hij werkte voor de CIA. En gezien de hierboven genoemde contacten kan hij in die hoedanigheid eveneens te maken hebben gehad met de Italiaans aandoende perikelen in het België van de jaren zeventig en tachtig. Dat vermoeden wordt nog versterkt door zijn tot nu toe nergens geopenbaarde samenwerking met de in die jaren zich in Brussel ophoudende Saoedische "journalist" en wapenhandelaar Faez al Ajjaz. Ook diens naam werd talloze malen in verband gebracht met Westland New Post en de Bende.

CIA-agent Armfelt beschikte over twee zakelijke covers. Hij was vertegenwoordiger van een firma voor vliegveldequipment in Washington en hij dreef in Knokke een kleine winkel in artistieke kitsch uit Zuidoost-Azië. Maar achter die nette façade gingen minder fraaie activiteiten schuil. Volgens betrouwbare informatie uit zijn vroegere omgeving liep hij in Engeland tegen de lamp na een grootscheepse whiskey-zwendel, nam hij deel aan het op de markt brengen van valse dollars, wist hij het filiaal van Slavenburg's Bank in Terneuzen langs illegale weg ettelijke miljoenen te ontfutselen en leverde hij samen met onder andere Al Ajjaz wapens en militaire snufjes als nachtzichtkijkers en verbindingsapparatuur aan zowel Israël als Libië en Irak.

Daarnaast voorzag hij eveneens de IRA, de ETA, de PLO en niet met name genoemde rechtse groeperingen in België en Zweden van militaire snuisterijen, die vaak afkomstig waren uit NAVO-depots. Verder bouwde hij in Nederland en België een eigen stay-behind netwerk op, dat hij uiteraard voorzag van de modernste middelen. Dat sluit direct aan op eerdere publikaties over Gladio etcetera die melding maakten over een door de CIA aangelegd, nog geheimer tweede netwerk. Het is misschien rijkelijk speculatief om verband te leggen tussen dit netwerk en Westland New Post (waarvan leider Paul Latinus in contact stond met Al Ajjaz) en/of de Bende (die bij één van hun aanslagen een auto van Al Ajjaz gebruikte). Maar tegen de hierboven geschilderde achtergronden is het niet onmogelijk.

Bron: Kleintje Muurkrant | nr. 328 | 8 januari 1999

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube