11

Volledig mijn mening Aubanel. Spijtig genoeg is door de dood van Bouhouche ook de navelstreng naar zijn opdrachtgever doorgeknipt. En zoiets is natuurlijk welkom in een gemanipuleerd onderzoek dat maar niet van de grond wil komen.

12

Ertryckx werd vermoord op 22 januari 1985 te Anderlecht. Deze moord werd niet opgelost. Maar in de ogen van sommigen kon (en kan) zij te maken hebben met de Bende van Nijvel. Immers, ook onder zijn bijnaam Astérix, had hij in de loop van 1984 allerlei dingen verteld aan iemand die ze in 1985 als informant had overgebriefd aan het Bestuur van de Criminele Informatie.

In het kort kwamen deze berichten erop neer dat een ex-politieman de Bende van Nijvel zou aansturen. Het was een commissaris van de genoemde dienst die concludeerde dat dit wel eens Bouhouche zou kunnen zijn. Een aantal details van het verhaal leende zich in elk geval voor verder onderzoek.

Dit onderzoek werd in 1990 en 1991 ook metterdaad uitgevoerd. Wat hield het in? Ten eerste werd die informant nog eens opnieuw gehoord en dit was belangrijk, want Astérix had hem laten weten dat hij zou worden geliquideerd als bekend werd dat hij de politie tipte. Ten tweede verdiepte men zich in het onderzoek naar de moord op Ertryckx - niet alleen door lezing van de stukken, maar ook via gesprekken met de betrokken speurders. Een van de bevindingen was:

"(...) dat er op geen enkel ogenblik tijdens het onderzoek naar de Asterix-moord een inlichting verschenen is die rechtstreeks verband hield met de Bende van Nijvel. De GP van Brussel heeft dus nooit de minste aanwijzing gekregen die beide feiten met elkaar kon verbinden."

In de derde plaats werden uitvoerig diverse familieleden en goede bekenden ondervraagd met het oog op het achterhalen van enigerlei verbinding met de Bende van Nijvel. Ook dit onderzoek bracht de speurders niet veel verder. Het leidde wel tot de opheldering van een misverstand: garages die door Ertryckx zouden zijn gehuurd, bleken in feite te zijn gehuurd door iemand anders ... die in dezelfde periode en in dezelfde gemeente werd vermoord als Ertryckx.

En tenslotte werd ook nog contact opgenomen met enkele (voormalige) leden van de cel Mendez. Deze informatie bracht aan het licht dat Ertryckx:

"(...) banden had met verschillende personen, liefhebbers van gevechtsporten, verdachte clubs en andere evenementenzalen uit de hoofdstad."

Maar alles wat hij had verteld:

"(...) was niet voldoende om aanwijzingen terug te vinden op grond waarvan de daders konden worden geïdentificeerd, de gebruikte wapens konden worden teruggevonden of de reden van de slachtpartijen kon worden achterhaald."

Toch vond men het in 1996 de moeite waard om de beschikbare gegevens en ook gegevens uit andere onderzoeken opnieuw te bekijken. De conclusie van deze nieuwe grondige analyse was dat nader onderzoek alsnog zinvol zou zijn.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Ik wist niks over een Obelix - wel over Asterix. Anders zou ik een andere username hebben verkiest...

Wel wel, heel interessant. Dit is dezelfde periode dat Van Binst naar Lekeu en Vincent Louvaert wijst voor feiten in 82/83. Beiden kwamen in dezelfde milieus. Ook het type dat in Maubeuge te vinden was. En een link met Vernaillen?

En volgens mij is de Dany niet Bouhouche maar een andere MD. Het moet een MD zijn die dicht bij Latinus was.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Ertryckx had misschien wel heel interessante informatie over 1 van de daders. Hij heeft in '84 met iemand gesproken over de Bende van Nijvel, dus die info moet over de periode 82/83 gaan. De 500.000 per overval zou dus voor de overvallen van '83 zijn waar WNP toch wel een rol speelt. De periode na de moord op Angelou, wanneer de supermarkttovervallen starten.

De kans is ook groot dat het één van de mededaders van Waver is. Dan is het heel waarschijnlijk dat het om robotfoto 10/14 gaat, de dader die ongemaskerd de VW Golf te Lanse stal en die als de leider overkomt. Het feit dat Ertryckx een duikers is, vind ik uitermate interessant en de zogenoemde Danny ook een duiker is. Kan dit een verklaring zijn dat er in de zomermaanden bijna geen bende-activiteit is?

Wat ook mijn aandacht trekt is volende van 15 september:

Conflict tussen Libert (WNP) en Eriksson (VMO)

In september 83 is er een conflict tussen Libert en Eriksson. Eriksson neemt contact op met EPE en Front de la Jeunesse om een persmededeling op te stellen die verschijnt in de extreem rechtse pers. Daarin staat dat de organisatie van Libert wordt gemanipuleerd door een Arabische of Duitse inlichtingendienst om extreem rechts in diskrediet te brengen

Kort daarna legt Latinus verklaringen af over Barbier en Lammers. 7 maand later is hij dood en vlucht Lekeu doodsbang het land uit. Zowel Lekeu, Latinus als Ertryckx wijzen naar dezelfde hoek.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

16

the end wrote:

En volgens mij is de Dany niet Bouhouche maar een andere MD. Het moet een MD zijn die dicht bij Latinus was.

Op basis van welke elementen trek je deze conclusie? Want op dit moment lijkt alles in de richting van Bouhouche te wijzen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Men kan het ook omdraaien: welke elementen maken dat Bouhouche die Dany zou zijn. Er worden over Bouhouche zoveel dingen verteld die uit de context gehaald zijn dat het overkomt als een manipulatie. Zo goed als alles wat Bouhouche deed is uitgekomen, hij kon geen geheimen bewaren, was een eenzaat en kon geen bevelen verdragen van anderen. Trouwens, hij was een van de personen die behoorlijk bang was in momenten.

Ook wat hebben supermarktovervallen met haat tegen de rijkswacht te maken? Volgens mij heeft Ertryckx het over de periode begin '83, Bouhouche was toen nog rijkswachter, als Bouhouche toen in het milieu onder zijn eigen naam (Danny) figuren zocht om overvallen te plegen zou hij zeker rijkswachter zijnde geklikt geweest zijn. Zijn eigen bende bestond uit rijkswachters. En misschien is de Danny (waarschijnlijk een valse naam) gewoon een van de daders bijvoorbeeld, robotfoto 10/14.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Het was me nog niet eerder opgevallen maar 12 dagen na de moord op Ertryckx is er de dubbele Camping moord. Over Ertryckx:

Tijdens het onderzoek naar de liquidatie werden bij het slachtoffer thuis advertenties voor partnerruil gevonden, en ook een reactie hierop van een crimineel die in de goudhandel zat met de broer van Genevois, en wiens eigen broer broer springstoffen geleverd had aan twee politiemannen. Die twee hadden connecties met de extreemrechtse Westland New Post, de WNP.

En:

"(...) banden had met verschillende personen, liefhebbers van gevechtsporten, verdachte clubs en andere evenementenzalen uit de hoofdstad."

Alsook:

Het leidde wel tot de opheldering van een misverstand: garages die door Ertryckx zouden zijn gehuurd, bleken in feite te zijn gehuurd door iemand anders ... die in dezelfde periode en in dezelfde gemeente werd vermoord als Ertryckx.

Over Vissers:

In hun gloriedagen waren Vissers en Vanruyskensvelde elk weekend van de partij op seksfuiven in diverse Brusselse etablissementen, meestal om en rond het Ter Kamerenbos. Ze werkten vooral voor Robert M.

Ook:

Via een kleine rondvraag bij de campingbewoners kwam hij aan de weet dat Vissers tot in 1983 de mede-uitbater was van een seksclub aan de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek, vlakbij het hoofdkwartier van de rijkswacht dus. Een van zijn taken bestond er daar in stiekem foto's te nemen van deelnemers aan groepsseks. Waarom en in wiens opdracht hij dat deed, had Vissers nooit verteld. Het was ook niet duidelijk waarom hij uit de Brusselse beau monde was verbannen. Wel was geweten dat hij van die foto's een hele collectie negatieven bewaarde. Toen de politie na de moord zijn caravan doorzocht, lag alles daar overhoop.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

19

the end wrote:

Men kan het ook omdraaien: welke elementen maken dat Bouhouche die Dany zou zijn.

Omdat de tipgever had gezegd dat het over Bouhouche ging?

De mogelijkheid werd geopperd dat hij aan een tipgever van het BCI (Bestuur voor Criminele Informatie) uit de school had geklapt over de rol van Bouhouche in de overvallen van de bende van Nijvel.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)

the end wrote:

Er worden over Bouhouche zoveel dingen verteld die uit de context gehaald zijn dat het overkomt als een manipulatie. Zo goed als alles wat Bouhouche deed is uitgekomen, hij kon geen geheimen bewaren, was een eenzaat en kon geen bevelen verdragen van anderen.

Niet akkoord. Het is niet omdat je voor een assisenhof voor een aantal misdrijven bent veroordeeld, dat alles wat je hebt gedaan, is uitgekomen. Om één voorbeeld te geven: waar is het lichaam van Francis Zwarts? Het klopt dat de bende-Bouhouche is opgerold en veroordeeld, maar er blijven nog zeer veel vragen over hun activiteiten en waarom ze zo'n structuur hadden uitgebouwd. Diende dat enkel om warenhuizen af te persen of zat daar veel meer achter.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Over de getuigenis:

Maar in de ogen van sommigen kon (en kan) zij te maken hebben met de Bende van Nijvel. Immers, ook onder zijn bijnaam Astérix, had hij in de loop van 1984 allerlei dingen verteld aan iemand die ze in 1985 als informant had overgebriefd aan het Bestuur van de Criminele Informatie.

In het kort kwamen deze berichten erop neer dat een ex-politieman de Bende van Nijvel zou aansturen. Het was een commissaris van de genoemde dienst die concludeerde dat dit wel eens Bouhouche zou kunnen zijn.

Het is een veronderstelling dat het Bouhouche zou zijn, maar klopt die veronderstelling wel?

En ik kan mis zijn, maar ik denk dat Bouhouche niet veroordeeld geweest is voor de moord op Zwarts maar wel voor heling van de uurwerken.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.