Los van alle mogelijke verbanden tussen groeperingen en mogelijke motieven is er het profiel van enkele daders. Voor Etterbeek is er geen omschrijving van de daders, maar speurders vermoeden dat er een logisch verband is tussen de diefstal van de Jet-radio, de diefstal van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen en de diefstal in Etterbeek. En via de persoonsbeschrijving van de diefstal van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen acht ik de kans groot dat een van de daders ook de dief is van de cal 10 in Dinant

De beschrijving van de dief in Dinant is opvallend: 1m90 of meer, mager en blond haar. De getuige in Dinant was zelf een 1m90 en hij dacht dat de dader misschien groter was dan hijzelf. Voor de diefstal van de Mazda meldt de getuige een mager iemand, heel groot en maakt de vergelijking met de robotfoto van de magere reus uit '85

Er is dus duidelijk een magere grote dader in die periode, ook bij de overval in Beersel komt die magere lange dader weer in beeld met een:

Dader 1: 1m90 – Zeer mager, fijngebouwd lichaam. Met een moedervlek in de nek (2,5 cm breed en 3,5 tot 5 cm lang). Drager van een lange bleekbruine mantel, en een sigarettenbruine broek. Hij droeg een masker en een riem met jachtpatronen. Hij spreekt Frans.

Dus hoeveel magere mensen van meer dan een 1m90 zijn er in het dossier, en hoe groot is de kans dat het steeds om dezelfde dader gaat?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Nog iets dat me te binnen schiet: Hugo Coveliers meldde dat de reus een ex-lid van het SIE zou zijn. Iemand?

Om in de reeks van rijkswacht verbonden misdaden te blijven en een mogelijke link naar de Bende van Nijvel: in Temse is er ook een dader van 1m90. Van dit feit is er na de opkuis van de speurders van robotfoto's robotfoto nr. 8 overgebleven. Vermoedelijk gaat het om een blond, groot iemand. Dus de kans dat het om de dader van 1m90 gaat, is heel groot. Ik acht de kans heel groot dat het dezelfde dader is als in Dinant, die dan ook misschien de dief is van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen

Dit is toch wel een duidelijk patroon in persoonsbeschrijvingen die met feiten te maken hebben waar de rijkswacht een rol in speelt. Iemand van 1m90, mager, blond, mogelijk een moedervlek in de nek, mogelijks banden met drughandel en of SIE/rijkswacht en extreem rechts. Hoeveel lopen er zo rond?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.
Ben wrote:

Twee maanden later [na de aanslag op Vernaillen en Goffinon], in de loop van Nieuwjaarsnacht, slaagde een groep dieven - echte of valse rijkswachters - erin om uit de kazerne van Diane een aantal uiterst geperfectioneerde wapens te ontvreemden. We vernamen toen dat onze superrijkswachters vorige zomer al eens het slachtoffer waren van zo'n diefstal: toen gingen de dieven met een zend-ontvangsttoestel en een dienstwagen aan de haal.

Alle inspanningen om deze drie zaken op te helderen leidden tot niets. Vaak hoorde je beweren dat de aanslagen en de diefstallen bij Diane het werk waren van rijkswachters die daarna van binnen uit het onderzoek saboteerden.

In januari 1982 ontving ik op de redactie van Le Soir een verontrustend telefoontje. Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. Sinds begin oktober waren daar enkele extreem-rechtse militanten opgesloten die in Duitsland gezocht werden voor terroristische activiteiten.

De hele nacht werd het gevangenisgebouw bewaakt door de Diane-groep; in alle straten van de buurt stonden friese ruiters opgesteld. Maar alles verliep rustig. De volgende dag besliste minister van Justitie Jean Gol om ipso facto de Duitse neo-nazi's uit te leveren; ze werden met de helikopter over de grens in Eupen gevlogen en daar toevertrouwd aan de Duitse autoriteiten.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

Dit is toch wel een heel interessante link naar andere gebeurtenissen en kan een veel verklaren. De drie gearresteerden Duitse rechtse-extremisten zijn Klaus-Dieter Hewicker, Ernst Belker en Gerard Topfer. Ze zijn in de week na de bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 81 opgepakt in de buurt van Gent. Die Klaus-Dieter Hewicker zat ondergedoken in Frankrijk bij FANE-leden en kwam veel naar België om VMO-leden te zien (WNP had ook veel leden uit Gent).

Another person believed to have been in the gang was Klaus-Dieter Hewicker. Like Wolfgram, Hewicker began defacing Jewish cemetries in Germany with anti-Semitic slogans, subsequently served nine months in prison for his offense and ended up in France under FANE's protective umbrella. From there he frequently traveld to Belgium, meeting with his peers in the VMO. Hewicker was arrested, along with two other German neo-nazi's, Ernst Belker and Gerard Topfer, by the Belgium police outside of Ghent less then a week after the bombing of a Jewish synagogue in Antwerp on 20 October 1981. (...)

In their possession, police "found waepons and notebooks with names and addresses of counterparts in France, Belgium, Spain and Ireland"

Een belangrijk gegevens is dat men via FANE rechtstreeks uitkomt bij Olivier Danet en Jean-Louis Chailot: wapenhandel met extreem-rechts met Frankrijk waar Baugniet een belangrijke rol in speelt. Tevens via FANE komt men bij EPE (Borsu) maar ook bij Stefano Della Chiaie, Barbie en Massagrande, om maar een paar namen te noemen. 

Ben wrote:

Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. 

Ik vraag me in deze af of Claude Godin - de extreem rechtse ex-SIE'er die betrokken was in wapenhandel met Frankrijk en verdachte is voor de diefstal in Etterbeek - connecties had met FANE?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

24

Wapens ontvreemd bij Rijkswacht

Uit de gebouwen van het mobiel legioen van de rijkswacht gelegen tegenover de VUB-campus aan de Generaal Jacqueslaan te Etterbeek werden verscheidene wapens gestolen benevens munitie. De diefstal werd tijdens de nacht van zondag op maandag vastgesteld maar zou naar verluidt al kunnen dateren van donderdag.

Het gaat om zowat 25 mitrailleten en geweren. Er werd ook munitie ontvreemd. De dieven gingen tevens aan de haal met een anoniem voertuig van de rijkswacht en zouden tevens beslag hebben kunnen leggen op een zender.

Op de rijkswachtterreinen aan de Generaal Jacqueslaan werden ook een aantal wagens opengebroken die gebruikt worden door de anti gang brigade Dyane. Het was in deze auto's dat zich de wapens bevonden. De daders hebben dat vermoedelijk geweten.

Bron: Het Nieuwsblad | 5 januari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Hoe verdwenen wapens ongemerkt uit bewaakte rijkswachtkazerne?

Bij de rijkswacht in Brussel is een streng administratief onderzoek aan de gang om uit te maken hoe onbekenden uit een streng bewaakte garage een heel wapenarsenaal wisten te stelen en er mee uit een nog strenger bewaakte kazerne wisten te geraken. De diefstal zelf werd vermoedelijk tijdens het verlengde nieuwjaarsweekend gepleegd en werd pas zondagnacht ontdekt. De wapens - zo'n 25 geweren, mitrailleurs en speciale pistolen - bevonden zich in afgesloten wagens die steeds klaar staan voor de speciale interventieploeg van de rijkswacht (Groep Diane). Het was trouwens met één van deze anonieme wagens dat de inbrekers hun buit transporteerden. De wagen werd gisteren - uiteraard leeg - te Halle teruggevonden. (*)

De wapendiefstal - die voor opschudding zorgde bij de Generale Staf - werd tijdens de nacht van zondag op maandag ontdekt in de garage van de kazerne van het mobiel legioen aan de Generaal Jacqueslaan te Etterbeek. Uit deze garage was een witte anonieme Mazda, die de Groep Diane gebruikt voor speciale interventie- en bewakingsopdrachten, verdwenen. Na een vluchtig onderzoek bleek even later dat vijf andere voertuigen - die in deze garage gestald zijn met het oog op dringende opdrachten en dus permanent een volledige uitrusting (wapens, radio, e.d.m.) bevatten - met een zware koevoet waren opengebroken.

Uit de wagens, die geen enkel bijzonder kenteken dragen o.m. worden gebruikt in geval van bomalarm, gijzeling of terreuracties, waren de wapens en de nodige munitie verdwenen. In totaal veranderde een 25-tal wapens - FAL's, mitrailleurs, pistolen en zgn. riot guns (lichte geweren) - plus ongeveer 2.500 passende patronen van eigenaar. Heel de buit werd vermoedelijk in de witte Mazda - die uitgerust was met een speciale zender-ontvanger - gestopt. De inbrekers verdwenen met deze wage, die gisteren leeg op de autoweg Brussel-Parijs te Halle werd teruggevonden. (*) De radioinstallatie bevond zich echter nog in de wagen.

Na de ontdekking van de wapendiefstal werd onmiddellijk in en rond de kazerne een streng onderzoek ingesteld. Opmerkelijk was namelijk het feit dat de dieven net die wagens uitpikten waarin wapens lagen. Nog opmerkelijker was dat de inbrekers ongehinderd in en uit de kazerne raakten. Iedere bezoeker aan deze kazerne weet dat een wacht moet worden gepasseerd die nauwkeurig de identiteit (ook van rijkswachters) controleert.

Bron: Het Nieuwsblad | 6 januari 1982

(*) De Mazda werd op 4 januari 1982 teruggevonden op de Generaal de Gaullelaan te Brussel. Het is niet duidelijk waarom de journalist denkt dat de Mazda in Halle werd gevonden. Gebruikte de gangsters een tweede wagen om de speurders op een dwaalspoor te zetten?

Raadsel rond wapens

Ook de garage waar de wagens van de interventieploeg (gesloten) stonden gestalt, wordt speciaal bewaakt. Heel deze bewaking was sinds een paar maanden nog versterkt nadat reeds een eerste keer in de kazerne was ingebroken. Toen verdween enkel een speciaal radioapparaat en een blauw zwaailicht. (*)

Verslapt?

Daarom zijn er nu twee hypotheses: ofwel was de wacht tijdens de eindejaarsfeesten iets verslapt ofwel weet de rijkswacht wie de diefstal pleegde en wordt discreet naar de dader(s) gezocht. Ook rijst de vraag of de diefstal niet werd gepleegd door rijkswachters zelf, of dat de daders hulp kregen van binnen de kazerne.

De belangrijkste vraag blijft echter; wat is men met de buitgemaakte wapens van plan? Zijn ze bestemd voor gewone gangsters (die hun arsenaal moesten aanvullen), voor terroristen of voor bepaalde rechtse organisaties waarmee sommige rijkswachters bindingen zouden hebben?

Naast deze wapendiefstallen zijn er immers ook nog de aanslagen op BOB-adjudant Goffinon en rijkswachtmajoor Vernaillen, beiden belast met het onderzoek in de zaak-François die maandag 18 januari a.s. een aanvang neemt voor de Brusselse rechtbank. De aanslag op adjudant Goffinon gebeurde door het plaatsen van een bom in een rijkswachtwagen. Bij de aanslag op Vernaillen en diens echtgenote werden wapens gebruikt die enkel door speciale politiediensten (zoals o.m. de rijkswacht) worden gebruikt. Het onderzoek in beide aanslagen zou zich momenteel op een dood punt bevinden. Men zou zelfs nog nergens zijn.

Betreffende het onderzoek van de jongste wapendiefstal werd op het parket van Brussel enkel bevestigd dat een informatie onderzoek bezig is tegen onbekenden. Indien zou blijken dat de daders rijkswachters zijn, wordt het onderzoek overgenomen door de krijgsauditeur.

Bron: Het Nieuwsblad | 6 Januari 1982

(*) Meer informatie over deze diefstal vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Ben wrote:

Hoe verdwenen wapens ongemerkt uit bewaakte rijkswachtkazerne?

Heel de buit werd vermoedelijk in de witte Mazda - die uitgerust was met een speciale zender-ontvanger - gestopt. De inbrekers verdwenen met deze wage, die gisteren leeg op de autoweg Brussel-Parijs te Halle werd teruggevonden. (*) De radioinstallatie bevond zich echter nog in de wagen.

Bron: Het Nieuwsblad | 6 januari 1982

(*) De Mazda werd op 4 januari 1982 teruggevonden op de Generaal de Gaullelaan te Brussel. Het is niet duidelijk waarom de journalist denkt dat de Mazda in Halle werd gevonden. Gebruikte de gangsters een tweede wagen om de speurders op een dwaalspoor te zetten?

Toch wel heel opmerkelijk die wagen in Halle.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

27

the end wrote:

Toch wel heel opmerkelijk die wagen in Halle.

In Het Nieuwsblad van 7 januari 1982 wordt dit al gecorrigeerd:

Rijkswachters wapendieven in eigen kazerne?

Na de wapendiefstal uit een Brusselse rijkswachtkazerne verdenkt bij de rijkswacht zowat iedereen iedereen. Gisteren werden bij verscheidene rijkswachters, o.m. bij een gewezen lid van de groep Diane - huiszoekingen verricht. Die leverden nog geen enkel resultaat op.

Gisteren deelde het parket te Brussel laconiek mee dat onderzoeksrechter de heer Bellemans werd aangesteld. Die man zou meteen een militair detachement, verbonden aan de krijgsraad te Brussel, verzocht hebben om samen met de gerechtelijke politie het onderzoek voort te zetten. Dit wijst er o.m. op dat het parket gelooft dat de diefstal werd gepleegd door - of ten minste met de hulp van - rijkswachters.

De Mazda, waarmee de wapenbuit werd vervoerd, zou te Elsene zijn teruggevonden en niet te Halle zoals dinsdag door de Generale Staf van de rijkswacht werd meegedeeld.

Intussen is ook meer geweten over de juiste samenstelling van de buit. Zo zouden er ten minste een dertigtal wapens zijn gestolen, waaronder niet alleen “riot guns” (korte luchtdrukgeweren met dikke loop die rubberkogels afvuren) maar ook de uiterst moderne Heckler un Koch-machinegeweren, voorzien van geluidsdemper. Tevens verdwenen uiterst gesofistikeerde infra-roodkijkers en simpele blauwe zwaailichten. De rijkswacht wou nooit toegeven dat ze over dergelijke gesofistikeerde machinegeweren - die vooral doeltreffend zijn op korte afstand, wat belangrijk kan zijn bij gijzelingen - beschikte. De dieven moeten dus goed ingelicht zijn geweest, ook al omdat ze andere, minder gesofistikeerde wapens, in de koffers van de opengebroken wagens lieten liggen.

Al bij al zijn de onderzoekers er bijna zeker van dat de daders van deze wapendiefstal in rijkswachtkringen moeten worden gezocht. Niet alleen wisten ze verduiveld goed waar en in welke anonieme Taunuswagens zich de meest moderne wapens bevonden, maar tevens was de garage waar zich juist deze wagens bevonden, verboden terrein voor onbevoegden.

Er blijven drie hypotheses bestaan: ofwel handelden de daders uit een soort “wraak” (onlangs werden de rangen van de groep Diane gezuiverd), ofwel moet alles worden gezien in het licht van de aanslagen op zowel adjudant Goffinon als majoor Vernaillen, ofwel gaat het om brutale misdadigers van gemeen recht die heel goed geïnformeerd waren of op hulp konden rekenen binnen de kazerne zelf. In ieder geval moeten de chauffeurs van de Mazda, die de wapenbuit vervoerde, verkleed (als dit tenminste nodig was) zijn geweest als rijkswachters.

Van de zgn. “Diane”-wagens was namelijk geweten dat ze zonder hinder in en uit de kazerne mochten rijden als er een rijkswachter in uniform achter het stuur zat.

Bron: Het Nieuwsblad | 7 Januari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Wapendieven lieten parkeervignet liggen

Het onderzoek in de zaak van de wapendiefstal uit een Brusselse rijkswachtkazerne zou zich op een dood spoor bevinden. Nochtans beschikken de speurders - zowel leden van de gerechtelijke politie als rijkswachters - over een materieel element: een (weliswaar vervallen) parkeervignet dat toebehoorde aan een gewezen lid van de groep Diane. Het was trouwens o.m. bij deze rijkswachter dat een huiszoeking plaatsvond. De man staat evenwel buiten elke verdenking. Men vraagt zich dan ook af of het vignet niet opzettelijk werd achtergelaten om de speurders op een dwaalspoor te brengen.

Na de wapendiefstal uit de kazerne van het Mobiel Legioen te Etterbeek werd onmiddellijk met grootse middelen een onderzoek ingesteld. De speurders zelf beschikten aanvankelijk over weinig gegevens. De daders van de diefstal - die blijkbaar goed op de hoogte waren - laadden hun buit in een witte Mazda (eveneens als speciale interventiewagen uitgerust) waarmee ze ongemerkt (of met behulp van ingewijden) de kazerne wisten te verlaten. Hoe ze trouwens ongemerkt de kazerne en de afgesloten garage wisten binnen te dringen is trouwens een raadsel. De Mazda zelf werd later leeg teruggevonden.

Op de plaats van de diefstal werd later een parkeervignet, dat aan rijkswachters wordt uitgereikt wanneer ze hun wagen binnen de kazerne willen parkeren, gevonden. Dit vignet, op naam van een rijkswachter, een gewezen lid van de Groep Diane uit het Westvlaamse, was vervallen.

Sinds begin deze week werd de woning van deze rijkswachter bewaakt en vorige dinsdag werd er een huiszoeking gehouden. Die leverde niets op. De rijkswachter, die te bed ligt met een spierscheuring, is trouwens niet te verwijten. Hij kon bewijzen dat hij het parkeervignet op reglementaire wijze had ingeleverd bij zijn overstemd in ruil voor een nieuw vignet. Het onderzoek moet nu uitmaken hoe de daders van de diefstal dit vervallen vignet (dat normaal moet worden vernietigd) in hun bezit kregen?

Ook moet het onderzoek nog uitmaken of dit vignet werd gebruikt om bv. zonder verdere controle in de rijkswachtkazerne te geraken.

Toch stellen vele speurders zich de vraag of dit vignet niet opzettelijk op de plaats van de diefstal werd achtergelaten om hen op een dwaalspoor te brengen en zodoende het onderzoek in de richting van een diefstal door rijkswachters (of met tenminste de medewerking van) zelf te duwen. Of zouden de rijkswachters zelf voor het dwaalspoor hebben gezorgd?

Bron: Het Nieuwsblad | 8 januari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ok, maar de Generale Staf van de rijkswacht heeft wel eerst meegedeeld dat er een Mazda in Halle stond. De details i.v.m. die wagen doen me vermoeden dat er ook een wagen in Halle was. Of die iets met de diefstal te maken heeft, weten we niet, maar de rijkswacht zal er alles aan doen om het in een doofpot te steken. Het is nu eenmaal dat die wagen in Halle mogelijks in relatie staat met wat zich in de gevangenis in Gent afspeelt. En dat de overval in Halle later door de bende ook ergens in dit tijdskader past.

En ook belangrijk element is dit:

Tevens verdwenen uiterst gesofistikeerde infra-roodkijkers

Als ze van Nederlandse oorsprong waren, komt men bij Armfelt uit.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

30

the end wrote:

Ok, maar de Generale Staf van de rijkswacht heeft wel eerst meegedeeld dat er een Mazda in Halle stond.

Dat kan een vergissing geweest zijn. Het is niet omdat iets in de krant staat, dat het ook waar is.

the end wrote:

Als ze van Nederlandse oorsprong waren, komt men bij Armfelt uit.

Hoe je hier infraroodkijkers met Armfelt verbindt, is me totaal niet duidelijk.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube