Nog over de SIE en kleine cellen van specialisten die er in actief waren. Men mag er gerust van zijn dat die er waren. Er valt te lezen dat het SIE goede contacten onderhield met andere speciale eenheden binnen en over de landsgrenzen geen. Dit was niet alleen informatie uitwisseling er werd ook door een kleine cel(len) geoefend of getest met andere kleine cellen van andere speciale eenheden. Er was zelfs een soort competitie onder die eenheden ook op internationaal gebied. Die wereld van specialisten was toen nog relatief klein, plus minus gestart begin jaren 70 en steeds gegroeid en verbetert. En dat die speciale cel(len) ook moeilijkere acties die heel discreet moesten zijn, in een grijze zone, zoals observatie of infiltraties en uitschakelen moesten doen is heel groot. Maar.

Al die mannen trainen om te doden ja, maar niet om kinderen of vrouwen te doden, zeker niet om ongewapende onschuldige burgers te vermoorden. Er word juist op het omgekeerde getraind, en die cellen bestaan doorgaans uit gebalanceerde groepen waar beheersing centraal staat, in crisis situaties moet men op elkaar kunnen vertrouwen en zotten of schietgrage elementen passen daar niet goed in.

Ik die wereld zijn het koelbloedige geharde personen die op en top getraind zijn voor harde acties waar doden geen enkele probleem vormt. Maar er is ook een grote fierheid en ethiek die niet te verenigen is met het doden van kinderen en onschuldige burgers.

Er is duidelijke iets en meer dan dat verkeerd gelopen in en rond de SIE, ook met enkele ex-ESR leden was er iets aan de hand. Maar er zijn connecties ook over de landsgrenzen geen in die kringen en ook naar huurlingen. Wat ik wil zeggen is dat vanuit die relatief kleine wereld onder de betere er zo connecties zijn op internationaal niveau met specialisten die bedreven zijn in actie. Dus sommige van die ex-leden moeten nogal speciale connecties hebben zeker in het huurlingen milieu waar er actief actie was. Ik denk bijvoorbeeld dat de stap van G. Vogelaer naar die wereld niet al te groot is, en van actoren in Zuid Amerika. En het adresboekje of connecties van Lekeu zijn ook niet van de minste.

Er zijn overduidelijke raakvlakken tussen gebeurtenissen in de jaren 80 en de bende feiten naar deze milieu's maar het is ook zo als de bedreiging het groots is het ook vanuit deze milieu's word ingegrepen om de bedreiging te observeren en of te neutraliseren.

En nu ik toch bezig ben als men de technieken die in die wereld ten tijde van de bende feiten bekijkt dan komt het er dichtste bij die van de meestal ultra geheime technieken waarbij elementen op vijandig gebied achter de linies gedropt worden (een beetje het omgekeerde van de achterblijvers), een nieuwe identiteit aannemen en een heel doordachte psychologische oorlogsvoering opstarten. In die logica gelden heel andere regels en technieken, er zijn immers vele cruciale elementen uit die logica die overeen komen met details uit de bende feiten. En er zijn elementen die aan Franse technieken doen denken. En er zit een zeer Zuid Amerikaans geurtje aan vast als ik mijn mening mag geven. Plus er lopen daar behoorlijk wat intelligente figuren in rond die goed raadseltjes kunnen maken specialisten zijn in verdoken boodschappen.

Zeker te onderzoeken waard.

Aubanel wrote:

Een gewezen agent van de Staatsveiligheid, Chevalier genaamd, had eerder al gesignaleerd: "Wij ontdekten in het begin van de jaren tachtig dat in de ledenlijsten van heel wat extreemrechtse groeperingen steeds vaker de namen voorkwamen van rijkswacht- en legerofficieren. De groeperingen waarvan zij lid waren, schuwden het geweld niet en waren in staat goed georganiseerde aanslagen te plegen." Het ging vaak ook om ex-huurlingen, aldus Chevalier,

De staatsveiligheid en de militaire weten ook van die connecties. Hoe ver is Calmette?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

22

Link tussen oude rijkswacht en Bende van Nijvel: wat is de groep Diane precies?

Er zijn aanwijzingen opgedoken dat een vermeend lid van de Bende van Nijvel ook lid was van de groep Diane, de vroegere speciale eenheid van de rijkswacht. Maar wat was die groep Diane precies, wat deden ze en waarom werd het team opgericht? Een korte voorstelling.

Voor alle duidelijkheid: een definitieve identificatie van de zogenoemde “Reus” van de notoire Bende van Nijvel is er nog niet. Maar het gerecht onderzoekt nu wel concrete pistes die de gewelddadige bende linken aan een speciale elite-eenheid van de vroegere rijkswacht: de groep Diane. En het is zeker niet de eerste keer dat leden van de rijkswacht in verband worden gebracht met de uiterst gewelddadige overvallen, vooral gepleegd op warenhuizen tussen 1982 en 1985. Bij de overvallen vielen 28 doden en 20 gewonden.

De groep Diane werd opgericht in 1972, als antwoord op een reeks bloedige terreuraanslagen in Europa. De nood aan een speciaal – zwaarder bewapend – team binnen de rijkswacht werd in dat jaar zéér pijnlijk duidelijk na de bloedige aanslagen op de Olympische Spelen in München. Toen werden 11 atleten en officials van de Israëlische ploeg gegijzeld en uiteindelijk ook vermoord door een Palestijnse terreurgroep.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Ben wrote:

Commissie kende identiteit van 'Reus'

In het BRTN-programma De Zevende Dag heeft VLD-senator Hugo Coveliers gezegd dat de speciale commissie die belast was met het onderzoek naar de bende van Nijvel de identiteit kent van de 'Reus van de Bende van Nijvel'. Volgens de senator kreeg de commissie twee jaar geleden een brief van twee gerechtelijke onderzoekers die zeiden dat de reus een rijkswachter was bij het Speciale Interventie Eskadron. De 'Reus van de Bende van Nijvel' was een van de daders van een reeks bloedige overvallen in de jaren 80.

Minister van Justitie De Clerck zegt dat dit geen nieuw element is, maar dat hij de informatie nog eens zal laten natrekken.

Bron: De Tijd | 13 november 1995

Al in 95 was er sprake dat de reus een rijkswachter was, ik vraag me af of het toen al over Bonkoffsky ging?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Inderdaad "the end". Straf, straf, straf...

25

Mogelijk bijzonder relevant in dit dossier: in de begindagen van SIE was de opleiding voor een groot stuk in handen van ... Mossad-instructeurs. Te verbinden met aanwezigheid Smets op ambassade Israël. Te verbinden met sterke band Smets - Gol.

Mossad, dan weer te verbinden met end-usercertificaten (drugs for weapons) van Mendez...

Absoluut Trojan, denk nu eens aan de overval op Dekaise, de bestelling voor Colombia, het Kali-cartel, wie van de Mossad dat daar werkt. Lees dan ook eens de beschrijving van de Mossad-agent die een Gladio-rijkswacht-cel overgenomen zou hebben. Denk ook aan Temse. Mendez, heel zeker Lekeu, don Felix, Gol, Vanden Boeynants!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Speurders zijn (bijna) zeker: alles wijst naar Groep Diane

Voor de speurders staat het zo goed als vast: leden van Groep Diane van de rijkswacht organiseerden de overvallen van de Bende van Nijvel. De onderzoekers willen dan ook alle collega’s van Christiaan B., de vermoedelijke Reus, bij het elitekorps en de rijkswacht screenen. Tegelijkertijd wordt zijn vriendenkring zorgvuldig in kaart gebracht.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel richt al zijn pijlen op Groep Diane, de voorloper van de huidige CGSU. Die elitegroep werd eind 1972 binnen de rijkswacht opgericht in de nasleep van de terroristische aanslag op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München. Groep Diane moest een antwoord kunnen bieden mochten terroristen in ons land opduiken.

Maar sommige leden uit de eerste lichtingen zouden hun gespecialiseerde training net gebruikt hebben om terreur te zaaien. “De overvallers van de Bende van Nijvel handelden altijd koel en beheerst. Hun tactiek lijkt sterk op de antiterreurtraining die de leden van Groep Diane kregen. Bijvoorbeeld het van dichtbij neutraliseren van een doelwit. De daders waren duidelijk ook vertrouwd met vuurwapens”, zeggen speurders. “Waarschijnlijk hebben ze zelf ook gangsters aangesproken om bepaalde klussen uit te voeren. En hebben ze ervoor gezorgd dat de verdenking van de politie later vooral naar die andere bendes zou gaan, niet naar hen.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

29

De grootste lijst Diane-leden die ik tot dusver kon vinden:

30

Uit het boek van Cois Kind, sfeerbeelden van de Groep Diane:

Onthullingen van een politiecommissaris

"Tegenwoordig zijn de selectie en de training voor de Groep Diane bijna wetenschappelijk uitgewerkt. Alleen agenten die in gevaarlijke situaties het hoofd koel houden en hun taak nauwgezet uitvoeren, maken kans op een plaats bij het elitekorps. ‘Minimaal geweld, maximale efficiëntie’, zo omschrijft de Groep Diane, later het Speciaal Interventie Eskadron (SIE), haar aanpak. Wat een verschil met de improvisatie tijdens de eerste jaren van de Groep Diane. Onze groep is een bende cowboys, de ene al gekker dan de andere.

De Groep Diane is van bij de oprichting een verzamelplaats voor ruige kerels. Veel jongens hebben een carrière als paracommando achter de rug of hebben al in Congo gewerkt. Zij houden zich in de kazerne gedeisd, terwijl jonge nieuwkomers zoals ik de boel op stelten zetten. Geef zo’n jonge, onbezonnen kerel een wapen in handen en je krijgt gegarandeerd ongelukken. Wanneer ik weer geschikt voor de dienst ben verklaard, is de schietopleiding net begonnen. Precisieschieten met pistool wordt mijn specialiteit. De Groep Diane is uitgerust met FAL-geweren en coltrevolvers. De gewone eenheden moeten tevreden zijn met ouderwetse Lee Enfieldgeweren. De colts zijn zo’n leuk speelgoed dat een ongeluk niet kan uitblijven.

Eerst zijn de spelletjes nog onschuldig. Na een schietwedstrijdnuttigen we nog een paar consumpties en daarna rijden we terug naar de kazerne in Etterbeek. Voor de lol vuurt een collega onderweg op verkeersborden. De schutter wordt uiteraard ontmaskerd en uit de rijkswacht ontslagen. Als burger zal hij later mee de veiligheid van de luchthaven in Zaventem verzekeren.

Een ander incident met wapens heeft wél grote gevolgen, maar het wordt door de rijkswachtleiding in de doofpot gestopt. Wanneer wij na een weekend terug in de kazerne komen, is een kamer op onze gang afgespannen met politielint. Het is ten strengste verboden om er een voet binnen te zetten. De collega’s uit die kamer zwijgen als wij vragen wat er aan de hand is. De leiding heeft hen spreekverbod opgelegd. Wie dat overtreedt, wordt stante pede weggestuurd uit de Groep Diane. Mondjesmaat komen wij toch te weten wat er aan de hand is.

Na een avond stappen, hebben enkele leden van de Groep Diane zich aan een spelletje Russische roulette gewaagd. De coltrevolver werd doorgegeven in de kring. Iedereen moest om beurten een draai aan de trommel van de revolver geven, het wapen tegen zijn slaap zetten en de trekker overhalen. In de trommel zit er slechts één patroon. De eerste die de trekker overhaalt, schiet zich onmiddellijk door het hoofd. Na enkele dagen coma overlijdt hij. De leiding houdt het op een ongeluk. Officieel wordt er nooit meer over dit incident gesproken.

Het machogedrag binnen de Groep Diane is nauwelijks in te tomen. Zo maakt iemand ’s morgens een paar collega’s wakker door een wurgslang in hun bed te gooien. Die had hij van thuis meegebracht. Als waanzinnigen hollen de jongens in hun onderbroek naar buiten. Wanneer we ’s avonds uitgaan, gaat de slang ook mee. De collega krult het beest rond zijn nek en verstopt het dan onder zijn hemd. Af en toe laat hij de slangenkop tussen de boorden van zijn hemd piepen. Een dag later staat de man in de krant onder de titel: ‘Eeeiiiik, rare hobby’s op café’.

Ik verwittig de collega dat ik zijn slang doodschiet als hij mij ooit zo’n streek zou lappen. Hij waagt het toch. Op een ochtend komt hij binnen met een paardenzweep en laat die onder mijn dekens kronkelen. Uitzinnig van schrik spring ik uit bed en vlucht naar de gang. Daar staan een tiental collega’s klaar om mij uit te lachen. Dat vraagt om wraak! De eerstvolgende keer dat hij ligt te slapen, gooi ik een brandende krant onder zijn dekens. Wanneer hij in paniek recht veert, giet ik een emmer ijskoud water over hem. En ook een beetje over de brandende krant." ...

Bron » storage.googleapis.com (PDF)