281

Re: DNA-onderzoek

Django68 wrote:

In La Dernière Heure van vandaag poseert Gilbert Dupont doodleuk met een vissershoedje op. Waarmee hij duidelijk wil maken dat het bewijsmateriaal al door zoveel handen is gegaan (een van de speurders heeft echt het hoedje opgezet) dat het hopeloos vervuild is en het eigenlijk geen zin heeft om naar DNA-sporen te zoeken. Het is zoeken naar een naald in een hooiberg.

Hij heeft een punt.

Als men op dat hoedje 20 (desnoods gedeeltelijke) DNA-profielen kan vinden, dan kunnen deze allemaal op een eenvoudige manier vergeleken worden met het DNA-profiel van de honderden verdachten. Het inventariseren van die DNA-profielen van op dat hoedje zal wel omslachtig zijn, maar misschien is het toch de moeite.

282

Re: DNA-onderzoek

DNA van slachtoffers ook afgenomen. Bloed op de vest veel kans dat dit van een slachtoffer is. Worden er ook DNA en vingerafdrukken afgenomen van BOB'ers en rijkswachters genoemd in het dossier? Ivm het vissershoedje: eliminatie van de buitenkant, idd velen zullen dat al vastgehouden hebben. De binnenkant daarentegen heeft meer kans op bruikbaar DNA. Hopelijk hebben de slimsten onder de huidige speurders daar al aan gedacht

283

Re: DNA-onderzoek

De overtuigingsstukken zijn in ieder geval niet met de nodige voorzichtigheid in behandeling genomen. Het optimaal vrijwaren van de sporen vergt wel een gans andere behandeling dan de overtuigingsstukken te laten rondslingeren op de burelen. Om nog te zwijgen hoe men is omgesprongen in het kader van vingerafdrukanalyse.

284

Re: DNA-onderzoek

Bloed op kogelvrije vest van een slachtoffer Sherlock? Wat bedoel je daar mee? Kan je dat eens uitleggen?

285

Re: DNA-onderzoek

Wie heeft er meest bloed verloren? Van wie is de grootste kans dat het bloed gespat heeft?

286

Re: DNA-onderzoek

Voorlopig geen match » www.nordeclair.be

287

Re: DNA-onderzoek

Tueurs du Brabant: l’ADN ne "matche" pas pour l’instant

En décembre dernier, un premier groupe de 150 personnes a été approché par la cellule d’enquête "Brabant wallon" afin de fournir leur ADN. L’Institut national de criminalistique et de criminologie est chargé de les analyser et de les comparer aux traces ADN qui figurent au dossier. Il s’agit du plus important prélèvement ADN jamais fait en Belgique et… ce n’est qu’un début.

De rest van het artikel zit achter een betaalmuur » www.lameuse.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

288

Re: DNA-onderzoek

sherlock wrote:

Wie heeft er meest bloed verloren? Van wie is de grootste kans dat het bloed gespat heeft?

Kopie van mijn schrijven elders ivm bloedingen » Forum

DNA van lichaamsvocht en huidcellen kan in potentie verdachten koppelen aan een delict of onschuldigen elimineren van het onderzoek. DNA profilering is een forensische test om te identificeren van wie biologisch materiaal afkomstig is, gebaseerd op de variatie in de genetische constructie van het individu.

BEWIJS:

Veel landen hebben een DNA databank met profielen van personen die een misdrijf hebben begaan. Elk monster, van een persoon of een plaats delict, kan worden onderzocht of toegevoegd aan de databank. Het NFI bv, beheert de Nederlandse databank. In 2016 bevatte de databank een kwart miljoen monsters. Personen die zijn veroordeeld wegens een misdrijf zijn wettelijk verplicht hun dna af te staan.

De forensische test die een monster van een plaats delict koppelt aan een persoon is sinds 1986 een krachtig middel in de forensische wetenschap. DNA - profilering was een revolutie in forensische biologie en wordt nu gezien als de forensische standaardpraktijk. Eén van de voordelen is dat zowel bloed, speeksel, sperma als huidcellen hetzelfde DNA profiel hebben. Daarom kan een speekselmonster een profiel opleveren dat kan worden vergeleken met een bloedmonster of een aangeraakt oppervlak, zoals een heft van een mes, enz. ...

De tests zijn zo gevoelig dat tweehonderd cellen volstaan, wat ongeveer het residu is als iets een paar seconden wordt aangeraakt. Men neemt aan dat eenieders DNA uniek is maar het is niet mogelijk om het hele genoom te testen en dus worden diverse uiterst variabele regionen geselecteerd. Dit noemt men short tandem repeats (STR's) en vormen sinds 1994 het fundament van DNA - profilering. Destijds werden 4 STR-regionen (loci) gebruikt, maar inmiddels zijn er meer loci toegevoegd en worden er 16 tot 24 loci getest. Hoe meer loci, hoe kleiner de kans dat twee personen een frofiel delen, zelfs als ze nauwe verwanten zijn.

Re: DNA-onderzoek

Vorig jaar is er een seriemoordenaar gearresteerd die zijn laatste moord in 1985 gepleegd had. Met een minimum aan gevonden DNA is de onderzoekscel van start gegaan om via een centrale databank op zoek naar familieleden te gaan. Op een moment is er een 100% match gevonden. Vervolgens in de vuilbak een zakdoekje weghalen, onderzoeken & arresteren.

Dat DNA niet meer bruikbaar is, wil zeggen dat iemand het vernietigd heeft. Er is echt niet veel nodig de dag van vandaag.

290

Re: DNA-onderzoek

Betreft feiten te Antwerpen?