Bediende met 2 pk achtervolgt overvallers in snelle Mercedes – Aan de haal met 3,5 miljoen frank te Gent

Eén van de twee - of drie - pientere jongens, die dinsdagmorgen [16 augustus 1983 (*)], omstreeks 8u20 er in slaagden een buit van zowat 3,5 miljoen frank te bemachtigen in het grootwarenhuis Maxi-GB, aan de Oudenaardsesteenweg te Gent, is nog diezelfde dag aangehouden. Noël V. uit Oostkamp werd door de rijkswacht voorgeleid en ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter te Gent. Ook de witte Mercedes, waarmee de dieven aan de haal gingen werd ’s middags te Oostkamp teruggevonden.

Dat er zo vlug schot kwam in de opheldering van deze hold-up, komt doordat een personeelslid met zijn 2-pk-tje een - weliswaar vergeefse - achtervolging inzette, richting kust en later een keurige beschrijving aan de rijkswacht kon geven. De daders, die blijkbaar zeer goed op de hoogte waren van de ochtendactiviteiten van de handelszaak, hadden 's morgens nochtans nauwelijks enige moeilijkheid ondervonden bij het plegen van hun overval.

Schild

Een witte Mercedes reed dinsdagmorgen de parkeerplaats van het GB-centrum op. Eén persoon bleef achter het stuur zitten, terwijl één of twee personen het voertuig verlieten. Eén man, het aangezicht bedekt met een bivakmuts en gewapend met een revolver, drong het gebouw binnen langs de personeelsingang en begaf zich naar het lokaal waar de brandkoffer zich bevindt. Onderweg ontmoette hij een poetsvrouw die 'als schild' werd gebruikt. De indringer en zijn slachtoffer werden wel opgemerkt door een bediende, maar die waagde het niet de glazen deur van de kofferzaal te vergrendelen, uit vrees voor het leven van de gegijzelde.

De gemaskerde bandiet eiste het geld (3,5 miljoen frank) - een belangrijk deel van de ontvangsten van vorige vrijdag - dat op de tafels lag. De buit diende netjes "en zonder veel omhaal in zakken gestopt te worden".

Geen kans

Daarna maakte de gemaskerde overvaller zich ongestoord uit de voeten en sprong met zijn buit in de wachtende auto. In volle vaart ging het naar de E5 autoweg richting Oostende.

Eén van de aanwezige bedienden zette de achtervolging in, maar met zijn 2-pk-tje had hij niet de minste kans tegen de snelle Mercedes van de overvallers. De bediende kon wel de richting aangeven die de rovers hadden ingeslagen. In de onmiddellijke omgeving van het grootwarenhuis bevinden zich echter drie afritten zodat de overvallers niet de minste moeite hadden om hun achtervolgers op een dwaalspoor te brengen.

De overval, gepleegd tijdens de vroege ochtenduren na een verlengd weekend kwam wel als een totale verrassing aan. Men had verwacht dat na een drukke koopdag een ‘slag zou gewaagd’ worden, maar in dit verband waren de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Het wordt dan ook niet uitgesloten dat van binnenuit een ‘tip’ moet gegeven zijn. Zoals de zaken verlopen zijn, wijst alles er op dat de daders goed op de hoogte waren van de gewoonten in het grootwarenhuis.

De rijkswacht zette, in opdracht van het parket te Gent, een grootscheepse speuractie op het getouw wat snel resultaten opleverde.

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 augustus 1983

Ik heb geen verdere info gevonden over deze overval noch over de opgepakte verdachte. Was hij wel degelijk één van de daders? Werden de andere voortvluchtige daders ingerekend?

(*) Is er een link met de feiten die zich diezelfde avond in Vorst afspeelden?