Topic: Gent: 16 Augustus 1983

Bediende met 2 pk achtervolgt overvallers in snelle Mercedes – Aan de haal met 3,5 miljoen frank te Gent

Eén van de twee - of drie - pientere jongens, die dinsdagmorgen [16 augustus 1983 (*)], omstreeks 8u20 er in slaagden een buit van zowat 3,5 miljoen frank te bemachtigen in het grootwarenhuis Maxi-GB, aan de Oudenaardsesteenweg te Gent, is nog diezelfde dag aangehouden. Noël V. uit Oostkamp werd door de rijkswacht voorgeleid en ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter te Gent. Ook de witte Mercedes, waarmee de dieven aan de haal gingen werd ’s middags te Oostkamp teruggevonden.

Dat er zo vlug schot kwam in de opheldering van deze hold-up, komt doordat een personeelslid met zijn 2-pk-tje een - weliswaar vergeefse - achtervolging inzette, richting kust en later een keurige beschrijving aan de rijkswacht kon geven. De daders, die blijkbaar zeer goed op de hoogte waren van de ochtendactiviteiten van de handelszaak, hadden 's morgens nochtans nauwelijks enige moeilijkheid ondervonden bij het plegen van hun overval.

Schild

Een witte Mercedes reed dinsdagmorgen de parkeerplaats van het GB-centrum op. Eén persoon bleef achter het stuur zitten, terwijl één of twee personen het voertuig verlieten. Eén man, het aangezicht bedekt met een bivakmuts en gewapend met een revolver, drong het gebouw binnen langs de personeelsingang en begaf zich naar het lokaal waar de brandkoffer zich bevindt. Onderweg ontmoette hij een poetsvrouw die 'als schild' werd gebruikt. De indringer en zijn slachtoffer werden wel opgemerkt door een bediende, maar die waagde het niet de glazen deur van de kofferzaal te vergrendelen, uit vrees voor het leven van de gegijzelde.

De gemaskerde bandiet eiste het geld (3,5 miljoen frank) - een belangrijk deel van de ontvangsten van vorige vrijdag - dat op de tafels lag. De buit diende netjes "en zonder veel omhaal in zakken gestopt te worden".

Geen kans

Daarna maakte de gemaskerde overvaller zich ongestoord uit de voeten en sprong met zijn buit in de wachtende auto. In volle vaart ging het naar de E5 autoweg richting Oostende.

Eén van de aanwezige bedienden zette de achtervolging in, maar met zijn 2-pk-tje had hij niet de minste kans tegen de snelle Mercedes van de overvallers. De bediende kon wel de richting aangeven die de rovers hadden ingeslagen. In de onmiddellijke omgeving van het grootwarenhuis bevinden zich echter drie afritten zodat de overvallers niet de minste moeite hadden om hun achtervolgers op een dwaalspoor te brengen.

De overval, gepleegd tijdens de vroege ochtenduren na een verlengd weekend kwam wel als een totale verrassing aan. Men had verwacht dat na een drukke koopdag een ‘slag zou gewaagd’ worden, maar in dit verband waren de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Het wordt dan ook niet uitgesloten dat van binnenuit een ‘tip’ moet gegeven zijn. Zoals de zaken verlopen zijn, wijst alles er op dat de daders goed op de hoogte waren van de gewoonten in het grootwarenhuis.

De rijkswacht zette, in opdracht van het parket te Gent, een grootscheepse speuractie op het getouw wat snel resultaten opleverde.

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 augustus 1983

Ik heb geen verdere info gevonden over deze overval noch over de opgepakte verdachte. Was hij wel degelijk één van de daders? Werden de andere voortvluchtige daders ingerekend?

(*) Is er een link met de feiten die zich diezelfde avond in Vorst afspeelden?

2

Re: Gent: 16 Augustus 1983

3,5 Miljoen frank geroofd uit supermarkt

Nog voór de supermarkt dinsdagmorgen de deuren opende voor het publiek, werd de Grand Bazar-vestiging langs de Oudenaardsesteenweg in Gent het decor van een stoutmoedige overval, met liefst 3,5 miljoen als buit.

De twee daders konden langs de autoweg E5 naar de kust nog een tijdlang gevolgd worden door een personeelslid, maar deze raakte hun spoor uiteindelijk toch bijster. Om 8u25 gisterenmorgen stopte aan de dienstingang van de supermarkt een witte Mercedes. De chauffeur bleef in de auto ritten, zijn gezel stapte resoluut binnen: bivakmuts over het hoofd getrokken, pistool in de hand.

Dat het om een hold-up ging, was voor alle aanwezige personeelsleden onmiddellijk duidelijk. Vier onder hen werden door de gemaskerde man als een levend schild gebruikt om zich naar de grote kassa te begeven, waar het op dat ogenblik beschikbare geld werd geteld. De overvaller liet zich deze som - 3.5 milioen - overhandigen en spurtte dan het gebouw uit. De witte Mercedes vertrok vliegensvlug in de richting van de dicht bijgelegen inrit van de autoweg E5.

Twee personeelsleden zetten de achtervolging in, één in de richting Brussel en de andere in de richting Oostende. Deze laatste kreeg vrij snel de witte Mercedes in het zicht, maar moest de overvallers ten slotte toch laten rijden. Wel kon de nummerplaat genoteerd worden. Hieruit bleek dat de auto toebehoorde aan een inwoner van Oostkamp maar dat het voertuig enkele dagen gelden in Oostende werd gestolen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Augustus 1983

Supermarkt-overval te Gent is al gedeeltelijk opgelost

De hold-up, waarbij dinsdagmorgen in een Grand-Bazar-vestiging langs de Oudenaardsesteenweg te Gent 3,5 miljoen werd buitgemaakt, is gedeeltelijk opgelost. De eigenaar van de witte Mercedes bleek bij deze overval ook als chauffeur te hebben dienst gedaan.

Het ging om Noël V. uit Oostkamp, die nog in de loop van dezelfde dag in zijn woning werd opgepikt. Hij was toen nog gekleed in de blauwe overall, die hij ook droeg bij de overval.

In tegenstelling met wat eerst werd gemeld, was de witte Mercedes niet in Oostende gestolen. De getuigenis van de bediende, die de wagen een tijdlang heeft achtervolgd op de E5 richting kust, leidde via de genoteerde nummerplaat rechtstreeks naar eigenaar Noël V. en die bleek meteen onmiddellijk betrokken. "Een blunder van formaat", zei een speurder, "om met eigen wagen en authentieke nummerplaat een overval te plegen bij klaarlichte dag."

Noël V. werd ter beschikking gesteld van het parket te Gent, en werd dinsdagavond door onderzoeksrechter Nicole De Wilde op de rooster gelegd. Hij bekende zijn aandeel in de feiten.

Maar intussen dient nog steeds naar de witte Mercedes gezocht. Want het staat vast dat onmiddellijk na de miljoenenroof Noël V. aan zijn woning in Oostkamp is uitgestapt. Zijn gezel is verder gereden in de richting van Roeselare en is sindsdien spoorloos. Naar verluidt is de identiteit van deze tweede man bekend. Dat hij naar het buitenland is gevlucht, wordt niet waarschijnlijk geacht. De grensovergangen werden onmiddellijk na de feiten gealarmeerd.

Een woordvoerder van het Gents parket loochende gisteren niet dat men geneigd is aan te nemen dat er meer dan één medeplichtige is geweest. Maar volledige zekerheid daarover is er nog niet.

De gestolen 3,5 miljoen werd in de Mercedes meegenomen. Het was de opbrengst van het restaurant en de benzinepompen gedurende het lange half oogst-weekend. Dat de gewapende overval hierop gericht was, schijnt er op te wijzen dat de daders goed op de hoogte waren van het reilen en zeilen binnen de Grand Bazar-vestiging te Gent.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Augustus 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Gent: 16 Augustus 1983

@Ben: Geen idee waarom je je enkel beperkt tot de Gazet van Antwerpen om zowat het hele archief daarvan hier op het forum te plaatsen.
Verdienstelijk en door velen uiteraard gewaardeerd dat wel, maar je gaat er niet de informatie vinden die je hoopt te vinden.

Desalniettemin zijn er wel interessante zaken te vinden,citeer je forumleden bijvoorbeeld eens een relevant krantenbericht van de Gazet van Antwerpen op 21 november 1985.

4

Re: Gent: 16 Augustus 1983

Tiens wrote:

@Ben: Geen idee waarom je je enkel beperkt tot de Gazet van Antwerpen om zowat het hele archief daarvan hier op het forum te plaatsen.

Omdat het - voor zover ik weet - het archief van GVA op dit moment het enige archief is dat doorzoekbaar is.

Tiens wrote:

Verdienstelijk en door velen uiteraard gewaardeerd dat wel, maar je gaat er niet de informatie vinden die je hoopt te vinden.

En welke informatie hoop ik dan te vinden?

Tiens wrote:

Desalniettemin zijn er wel interessante zaken te vinden,citeer je forumleden bijvoorbeeld eens een relevant krantenbericht van de Gazet van Antwerpen op 21 november 1985.

Vermits je ook toegang hebt tot dat archief, mag je dat zelf ook doen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube