1

Op 25 juni, omstreeks 8u30, is de Amerikaanse generaal Haig op weg van zijn residentie in Château Gendebien te Bergen naar zijn kantoor bij de SHAPE in Casteau. Tegenover de cementfabriek van Obourg explodeert een bom vlakbij zijn auto. Ze wordt met afstandsbediening tot ontploffing gebracht. De auto van de generaal wordt slechts licht beschadigd en hij zelf is ongedeerd. Wel raken twee agenten licht gewond in de erg gehavende wagen van de veiligheidsdienst. Op 5 juli 1979 eist het RAF-commando 'Andreas Baader' op zijn beurt de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

http://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/Haig-auto.jpg

Haig: al eerder bedreigd

Generaal Alexander Haig, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, heeft maandagmiddag naar aanleiding van de mislukte aanslag op z'n leven, maandagochtend, gezegd dat hij de laatste tijd was bedreigd door terroristische groeperingen. Haig zei dit tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van de NAVO, Shape, in de Belgische plaats Casteau.

De generaal verklaarde: "Ik heb bedreigingen ontvangen waarvan ik de bron liever niet noem. Een jaar geleden was ik het doelwit van een terroristische organisatie waarvan ik de naam niet zal noemen". Haig, die op 30 juni zijn functie bij de NAVO neerlegt, beschouwt de aanslag op zijn persoon als "een ongelukkige uiting van onze onrustige tijden waarin rechtse en linkse krachten op onwettige wijze veranderingen trachten te bewerkstelligen".

IRA niet

Generaal Haig achtte het uitgesloten dat deze aanslag ook maar iets te maken zou hebben met ambities voor het Amerikaanse presidentschap, die hij volgens sommigen zou hebben. "Ik heb niet voldoende steun van hen ondervonden om te rechtvaardigen dat ik die ambities zou hebben", zo zei hij. Hij sloot eveneens ieder verband uit met de aanslag op de Engelse ambassadeur bij de NAVO begin van het jaar, waarvan een Belgische bankier het slachtoffer werd. Deze aanslag is toegeschreven aan de IRA.

Luchtdruk

De 54-jarige generaal Haig zei dat zijn auto door de luchtdruk werd opgetild en werd beschadigd: ,"Toen ik omkeek, zag ik enorme
stukken van de weg die als regen naar beneden kwamen", aldus Haig. De generaal, die wordt genoemd als mogelijk kandidaat voor de republikeinse partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar, was op weg naar zijn kantoor, toen de landmijn ontplofte tussen zijn auto, die ongeveer 40 km per uur reed, en de veiligheidsauto daarachter, die werd vernield. De drie veiligheidsagenten werden slechts licht gewond en werden later na onderzoek uit het ziekenhuis ontslagen.

"Diep geschokt"

De Nederlandse minister van defensie. Scholten, heeft mede namens zijn ambtgenoot van buitenlandse zaken. Van der Klaauw, generaal Haig telegrafisch laten weten diep geschokt te zijn door de aanslag op zijn leven. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van defensie maandag bekendgemaakt. De ministers Scholten en Van der Klaauw wensen hem geluk met de ontsnapping aan wat zij noemen "deze zinloze terroristische daad".

Bron: Reformatorisch Dagblad | 26 Juni 1979

Groep noemt zich verantwoordelijk voor aanslag Haig

In een anoniem telefoontje aan het dagblad La Province in Bergen in België heeft een Franssprekende vrouw dinsdagmiddag de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag op NAVO-opperbevelhebber generaal Alexander Haig opgeëist.

De krant heeft onmiddellijk politie en rijkswacht op de hoogte gesteld. De vrouw zei dat de aanslag werd uitgevoerd door een groepering die "Vengeance et Liberté" (Wraak en Vrijheid) heette, een tot dusver onbekende organisatie. Daarna brak zij het telefoongesprek af.

Op het hoofdkwartier van de Shape (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) in Bergen blijft de overtuiging bestaan dat de aanslag het werk is van beroepsterroristen na lange tijd van voorbereiding. Minstens 100 kg springstof werd reeds weken geleden op de plaats van de aanslag aangebracht.

De bewegingen van generaal Haig werden intens gevolgd. De generaal gebruikte overigens zeven verschillende wegen om zich van zijn residentie naar het hoofdkwartier van SHAPE te begeven.

De Belgische politie zoekt een blauwe Mercedes met een Westduits nummerbord, waarvan de inzittenden betrokken kunnen zijn bij de mislukte aanslag. Dit is dinsdag van de politie in de Belgische stad Bergen vernomen.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 27 Juni 1979

Een Antwerpse winkelierster zou aan de hand van en aantal aan haar voorgelegde foto's de man herkend hebben die op 14 mei van dit jaar bij haar zend- en ontvangstapparatuur kocht die gebruikt werd bij de aanslag op generaal Haig, enkele weken geleden. Haig was de voormalig opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa. Op 25 juni, toen hij zich per auto naar zijn hoofdkwartier in Casteau in België begaf, werd er een bomaanslag op hem gepleegd. Na die aanslag werd in de buurt zend- en ontvangstapparatuur teruggevonden,die vrijwel zeker bij het plegen van de aanslag werd gebruikt.

Het Belgische blad La Libre Belgique schreef dinsdag dat de man die deze apparaten aanschafte, door de Antwerpse winkelierster herkend is. Volgens die krant gaat het om een Duitser die bij de veiligheidsdiensten in Bonn bekend staat als een sympathisant van de Duitse links-extremistische organisatie, de Rote Armee Fraktion. In brieven aan Belgische kranten heeft de organisatie eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Haig op zich genomen maar in Duitsland werd later weer verklaard dat men daaraan twijfelde.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 18 Juli 1979

Twee voormalige leden van de Duitse terroristische organisatie Rote, Armee Fraktion zijn gisteren aangeklaagd wegens de mislukte aanslag met een autobom op de vroegere Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Alexander Haig. Het bureau van de openbaar aanklager maakte bekend dat een van de verdachten, Sigrid Sternebeck Friedrich, ook aangeklaagd is in verband met de moord op HannsMartin Schleyer, in 1977. Haar echtgenoot, Ralf Friedrich, is alleen in staat van beschuldiging gesteld wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag op Haig en diens escorte, op 25 juni 1979 in België.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 10 Augustus 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Landmijn van afstand tot ontploffing gebracht NAVO-commandant Haig aan bomaanslag ontsnapt

Vijf dagen voor het einde van zijn ambtsperiode als opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten is de Amerikaanse generaal Alexander Haig ternauwernood ontkomen aan een aanslag op zijn leven. Haigs zwarte Mercedes-600 werd tegen half negen vanmorgen bij het dorp Obourg tussen Bergen en Casteau in het zuiden van België door een waarschijnlijk van op afstand bediende landmijn beschadigd. De generaal en zijn chauffeur bleven ongedeerd.

De ontploffing trof met volle kracht de auto met veiligheidsagenten die Haigs wagen volgde. De twee inzittenden, een Belg en een Amerikaan, werden licht gewond. De aanslag is volgens hoge NAVO-kringen uitgevoerd door "terroristen van onbekende herkomst". Het door de landmijn geslagen gat in de weg had volgens ooggetuigen een middellijn van drie meter en was een meter diep. De aanslag had plaats toen Haig van huis op weg was naar zijn bureau in het NAVO-hoofdkwartier bij Casteau.

De 54-jarige Haig was in december 1974 NAVO-opperbevelhebber geworden. In januari van dit jaar had hij bekendgemaakt dat hij op 30 juni zijn commando zou neerleggen en als ambteloos burger zou terugkeren naar de Verenigde Staten. Daar heeft hij aspiraties om zich voor de Republikeinse partij beschikbaar te stellen voor het presidentschap. De Belgische politie heeft in de buurt van Ath ten noordwesten van Bergen in België een motorrijder aangehouden. Zij verdenkt hem ervan dat hij betrokken is geweest bij de mislukte aanslag. Kort na de aanslag waren in de buurt van de plek twee motorrijders gesignaleerd. Een van de twee werd door de politie die meteen haar opsporingsactiviteit had vergroot, opgepikt.

Bron: Leeuwarder courant | 25 Juni 1979

Haig ontsnapt aan aanslag

De NAVO-opperbevelhebber Alexander Haig is vanmorgen ongedeerd ontsnapt aan een aanslag. Twee van zijn wachten werden licht gewond bij een explosie in de auto, waarmee Haig normaal van zijn woning in Obourg naar zijn kantoor in Casteau in België rijdt. Deze keer reed hij echter zelf in een wagen vóór de dienstauto.

Volgens een woordvoerder van Haig, die vrijdag zijn functie overdraagt aan generaal Bernard W. Rogers, leek de ontploffing te zijn veroorzaakt door een landmijn, die met afstandbediening in werking was gesteld. De auto, waarin de wachten zaten werd volledig vernield.

Belgische functionarissen en het militaire hoofdkwartier van de NAVO stelden onmiddellijk een onderzoek in. De Belgische politie meldde dat bij de plaats van de explosie twee mannen op motorfietsen waren gesignaleerd. Onmiddellijk werden patrouillewagens ingezet.

Mr. Luns, secretaris-generaal van de NAVO, zei dat hij erg blij was, dat Haig aan de aanslag, die hij betitelde als lafhartig, was ontkomen. Een NAVO-woordvoerder zei, dat Luns Haig na het incident had opgebeld.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 25 Juni 1979

Aanslag op Navo-chef in België mislukt

Op de geallieerde opperbevelhebber van de Navo, generaal Alexander Haig, is vanmorgen om halfnegen in de buurt van het Navo-hoofdkwartier bij het Belgische Bergen een aanslag gepleegd. Nog onbekende daders hadden een landmijn op de weg geplaatst die zij vermoedelijk via afstandsbediening tot exploderen hebben gebracht. Op dat tijdstip was de wagen van Haig al voorbij, zodat de Amerikaanse vier-sterren-generaal ongedeerd bleef.

Vermoed wordt, dat de aanslag goed is voorbereid, aangezien Haig regelmatig een andere weg naar het SHAPE-hoofdkwartier (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) neemt. Vanmorgen had hij de verharde provinciale weg vlak langs de grote cementfabriek Obourg gekozen, die bij het dorpje Casteau staat. Bij de aanslag werd de wagen van Haig licht beschadigd en kon gewoon verder rijden. Daarentegen werd een volgwagen met veiligheidsambtenaren zwaar beschadigd. Deze wagen is vermoedelijk door de explosie van de weg geraakt. Hierbij zijn twee veiligheidsambtenaren licht gewond geraakt. Na in het ziekenhuis te zijn behandeld werden zij naar huis gestuurd.

Volgens een woordvoerder van de Belgische Rijkswacht werden kort daarop in de buurt twee motorrijders gesignaleerd, die haastig zouden zijn weggereden. Na een achtervolging kon één van hen worden aangehouden. De woordvoerder van de Rijkswacht deelde evenwel mee, dat het hierbij om een controlemaatregel ging en niet om een arrestatie. De aanslag op Haig vindt vijf dagen voor diens bevelsoverdracht aan de Amerikaanse generaal Bemard Rogers plaats.

Haig heeft vooral in de nadagen van het Nixon-bewind grote bekendheid verworven, toen hij midden in het Watergate-schandaal het Witte Huis nog draaiende kon houden. Aan deze episode heeft hij ook zijn reputatie als politiek generaal te danken. Zijn verdiensten tijdens het Watergate-schandaal hebben voor president Ford de doorslag gegeven om hem tot Navo-opperbevelhebber te benoemen. Al geruime tijd doet het hardnekkige gerucht de ronde, dat Haig eind 1980 voor de Republikeinen tegen Carter wil kandideren als president van de VS.

Bron: NRC Handelsblad | 25-06-1979

Genaraal Haig over aanslag: "Ik zag stukken van de weg als regen naar beneden komen"

De Amerikaanse generaal Alexander Haig, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, is gisterochtend - zoals we gisteren al in een deel van onze edities meldden - ongedeerd gebleven, toen een op afstand bediende landmijn vrijwel onder zijn auto ontplofte. De bom kwam tot ontploffing toen de auto van Haig over een ondergrondse buis reed, waarbij een Amerikaanse en twee Belgische veiligheidsagenten in een andere auto licht gewond raakten. De 54-jarige generaal Haig zei tijdens een persconferentie dat zijn auto, een Mercedes 600, door de luchtdruk werd opgetild en werd beschadigd. "Toen ik omkeek, zag ik enorme stukken van de weg die als regen naar beneden kwamen".

De generaal, die wordt genoemd als mogelijk kandidaat voor de Republikeinse partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar, was op weg naar zijn kantoor, toen de landmijn ontplofte tussen zijn auto, die ongeveer 40 km per uur reed, en de veiligheidsauto daarachter. Die werd vernield. De drie veiligheidsagenten werden slechts licht gewond en konden later na onderzoek uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Generaal Haig dacht dat 45 tot 135 kilo explosieven verborgen lagen in de buis, waarin een transportband loopt, die kalk naar een cementfabriek vervoert. De ontploffing veroorzaakte een gat van drie meter breed en een meter diep in de weg bij de plaats Obourg. halverwege het huis van Haig in Hyon en zijn kantoor op het NAVO-hoofdkwartier, Shape, in Casteau. Obourg ligt slechts veertien km van de grens met Frankrijk.

Vlak na de aanslag hoorde men een motorfiets wegrijden. Haig achtte het waarschijnlijk dat twee personen op motorfietsen zijn auto vanaf een viaduct in de buurt zagen naderen. De politie deelde mee dat zij draden had gevonden die van de ondergrondse buis liepen naar een andere weg op 150 meter afstand. Zij veronderstelt dat de bom van daar tot ontploffing is gebracht. Een motorrijder, die na de aanslag werd gearresteerd, bleek niet bij de aanslag betrokken te zijn en werd gisteren nog vrijgelaten.

De chauffeur van de generaal neemt vrijwel iedere dag dezelfde weg van Hyon naar Casteau. Haig zei dat hij geen aanwijzing heeft over de motieven van de daders. "U weet net zo goed als ik dat er verscheidene groeperingen actief zijn, zowel in Europa als daarbuiten" voegde hij eraan toe.

Generaal Haig, die eind deze week het opperbevel over de NAVO-strijdkrachten in Europa overgeeft aan zijn landgenoot Bernard Rogers, zei dat er de afgelopen jaren bedreigingen waren geuit tegen zijn persoon. De laatste tijd zijn de veiligheidsmaatregelen versterkt, aangezien het aantal dreigementen toenam, zo zei hij. Na de aanslag vervolgde Haig zijn weg en hij bevond zich op de gewone tijd achter zijn bureau.

Op de vraag of hij dacht dat de aanslag verband hield met zijn plannen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, antwoordde Haig: "Ik geloof niet dat ik op het ogenblik voldoende steun heb in de Verenigde Staten om een dergelijke drastische actie te rechtvaardigen." Hij sloot eveneens ieder verband uit met de aanslag op de Engelse ambassadeur bij de NAVO, begin van het jaar, waarvan een Belgische bankier het slachtoffer werd. Deze aanslag is toegeschreven aan de IRA.

Secretaris-generaal Luns van de NAVO heeft zijn blijdschap uitgesproken over het feit dat Haig bij de aanslag ongedeerd is gebleven. Van Nederlandse zijde heeft de minister van Defensie, Scholten, mede namens zijn ambtgenoot van Buitenlandse Zaken. Van der Klaauw, generaal Haig telegrafisch laten weten diep geschokt te zijn door de aanslag op zijn leven. De ministers wensen hem geluk met de ontsnapping aan wat zij noemen "deze zinloze terroristische daad".

Bron: Leeuwarder courant | 26 Juni 1979

NAVO-opperbevelhebber ontsnapt aan aanslag 'Brokken weg regenden op ons neer'

In de buurt van Obourg barstte plotseling het wegdek open. Net op dat moment reed daar de Mercedes-600 van. de Amerikaanse generaal Haig, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa. De auto werd door de luchtdruk even opgetild en licht beschadigd. "Toen ik omkeek zag ik enorme brokken wegdek die als een stenen-regen naar beneden kwamen," aldus de generaal die ongedeerd bleef.

Oorzaak van de explosie was een zware ondergrondse bom, die vrijwel onder zijn limousine tot ontploffing werd gebracht. De auto erachter met een Amerikaanse en twee Belgische lijfwachten aan boord, kreeg de volle laag. De drie mannen werden licht gewond. De 54-jarige ; generaal, die wordt genoemd als mogelijke presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij, was op weg naar zijn kantoor in het SHAPE-hoofdkwartier in Casteau, België. Op de plek van de aanslag loopt onder de weg door een transportband, die kalk naar een cementfabriek vervoert. Er moet zon 135 kilo aan explosieven in de buis verborgen hebben gelegen.

Meteen na de aanslag hoorde men een motorfiets wegrijden. Waarschijnlijk hielden twee motorrijders vanaf een viaduct in de buurt de plaats van de aanslag in de gaten. De politie vond draden die van de buis liepen naar een andere.weg, zo'n 150 meter verderop. De generaal rijdt iedere dag dezelfde route van zijn villa in Hyon naar het hoofdkwartier. Haig heeft geen idee over de motieven of de identiteit van de daders: "U weet net zo goed als ik dat er nogal wat groeperingen actief zijn, zowel in Europa als daarbuiten."

De opperbevelhebber, die per 1 juli al zijn functies neerlegt en zijn NAVO-taken overdraagt aan zijn landgenoot Bernie Rogers, onthulde dat er de afgelopen jaren meermalen bedreigingen waren geuit, tegen zijn persoon. De laatste tijd zijn de veiligheidsmaatregelen versterkt, aangezien de dreigingen toenamen. Na de aanslag vervolgde Haig schijnbaar onverstoord zijn weg en zat op tijd achter zijn bureau. Hij zag geen direct verband tussen eerdere aanslagen in België en Nederland dit jaar, en meende dat in ieder geval de Amerikaanse politiek geen enkele rol kon spelen bij deze bomaanval.

Secretaris-generaal Luns van de NAVO heeft zijn blijdschap uitgesproken over het ongedeerd blijven van generaal Haig. De Belgische politie speurt naar "terroristen van onbekende herkomst". Gistermiddag werd dichtbij de Franse grens een motorrijder aangehouden. Tegen middernacht mocht hij weer verder rijden, gebleken was dat de man totaal niets met de aanslag te maken had.

Bron: Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 26 Juni 1979

Daders van aanslag op Haig spoorloos - Landmijn mist chef Nato op een haar

Het is nog steeds een raadsel wie gistermorgen hebben geprobeerd de opperbevelhebber van de NATO-strijdkrachten in Europa, de Amerikaanse generaal Alexander Haig, op weg naar zijn hoofdkwartier in het Belgische Casteau met een zware landmijn de lucht in te jagen. Generaal Haig dankt volgens mensen van de NATO-veiligheidsdienst en van de Belgische rijkswacht zo goed als zeker zijn leven aan het feit dat zijn uit drie wagens bestaande autocolonne veel harder dan normaal reed, toen de mijn om 8.40 uur op een bruggetje te Obourg, een kilometer van het SHAPE-hoofdkwartier, tot ontploffing werd gebracht.

De exploderende landmijn bedoeld om generaal Haig de lucht in te blazen, heeft gisterochtend een gat van niet minder dan één meter diep en drie meter in diameter geslagen in het asfaltdek op de landweg die naar het NATO-hoofdkwartier voert.

Snelheid

Normaal rijdt de colonne op het landweggetje met een snelheid van circa 80 km per uur. Dit keer gaf de in een Opel zittende colonneleider tempo 120 aan. Door deze ongebruikelijk hoge snelheid moet de terrorist, die verantwoordelijk is geweest voor het bevel de mijn op afstand elektrisch te ontsteken, zich hebben verrekend. De mijn ging daardoor pas de lucht in toen en de Opel en generaal Haigs Mercedes 600 er al overheen waren gereden. De derde wagen met twee veiligheidsmensen van de Belgische rijkswacht en een Amerikaan erin, kreeg echter de volle lading van het voor de neus van de wagen als een fontein de lucht inspattend brugdek. De wagen, ook een Mercedes, werd getroffen door brokken asfalt van 100 kilo en zwaarder. De wagen werd totaal vernield, doch de inzittenden liepen slechts lichte verwondingen op.

Gat

In het bruggetje liet de landmijn een gat van bijna één meter diep en een diameter van drie meter achter. De mensen achter de aanslag moeten volgens de rijkswacht professionals zijn geweest. Het springtuig moet keurig gecamoufleerd in het wegdek verstopt zijn geweest. Van de mijn liep een ontstekingskabel naar een parallel aan de landweg lopende bredere industrieweg, 150 meter verderop. Op deze weg is de mijn tot ontploffing gebracht. De in groten getale opgetrommelde rijkswachters en veiligheidsagenten van het NATO-hoofdkwartier vonden hier het elektrisch ontstekingsmechanisme en een walkie-talkie. Aangenomen wordt dat een andere terrorist op een 500 meter verderop gelegen brug via een andere walkie-talkie het bevel tot ontsteken heeft gegeven. Van die andere grotere brug (over het kanaal Bergen-La Louvière en de eerder genoemde industrieweg, die daar een bocht naar rechts maakt) heeft men een uitstekend uitzicht op de plaats waar de mijn de lucht in ging.

Mannen

Later verluidde dat kort na dc aanslag in de buurt van deze brug twee mannen waren gesignaleerd die er op een motorfiets vandoor waren gegaan. De politie wilde dit noch ontkennen, noch bevestigen. De aanslag moet reeds geruime tijd van tevoren zijn beraamd. Generaal Haig nam bijvoorbeeld nooit achter elkaar dezelfde route naar zijn hoofdkwartier vanuit zijn residentie, het kasteel Gendebien aan de Steenweg op Binche aan de rand van de industriestad Bergen. De terroristen moeten van tevoren alle gebruikte routes hebben bestudeerd en een wisselritme hebben ontdekt. Ook moeten zij de gemiddelde snelheid hebben geregistreerd waarmee de generaal op bepaalde weggedeelten naar SHAPE werd vervoerd. Het bruggetje moet volgens de beramers van de aanslag de zwakste plek zijn geweest in het rijschema van Haig. Kort nadat het eerste alarm was geslagen werd de hele omgeving uitgekamd. Ook een vlakbij het landweggetje liggende steengroeve werd doorzocht, doch zonder resultaat.

Draad

Tegen de middag werd vanuit een helikopter van SHAPE nog een ontstekingsdraad ontdekt. Een mijnopruimingsploeg van het Belgische leger moest de draad geheel uitgraven, omdat werd vermoed dat deze zou leiden naar een andere landmijn op de industrieweg. De graverij leverde echter niets op. Gisteravond zei generaal Haig dat hij al sinds het begin van zijn NATO-commando het doelwit was geweest van terroristische bedreigingen. "Sinds verleden jaar waren er duidelijke aanwijzingen dat een bepaalde terreurorganisatie het op mij had gemunt", aldus Haig. Hij zei niet welke terreurbende hij bedoelde.

Generaal Haig (54) is sedert december 1974 opperbevelhebber van de Europese NATO-strijdkrachten en de ongeveer 210.000 man sterke Amerikaanse troepenmacht in Centraal-Europa. Begin januari bood hij aan president Carter en NATO-secretaris-generaal Luns (die zich gisteravond zeer verheugd toonde over de goede afloop voor Haig) zijn ontslag aan en komende vrijdag treedt hij af om te worden opgevolgd door de voormalige commandant van de Amerikaanse landstrijdkrachten, generaal Bernard W. Rogers.

Touwtjes

Voordat hij naar Casteau kwam, was generaal Haig - een voormalig medewerker van oud-minister van Buitenlandse Zaken Kissinger in de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten - stafchef van ex-president Nixon, in het Witte Huis. Het was Haig die de laatste dagen voordat Nixon definitief opstapte in het Witte Huis de touwtjes in handen heeft genomen. Generaal Haig heeft het afgelopen half jaar niet onder stoelen of banken gestoken, dat hij fel is gekant tegen het zo juist door de Russische partijleider Breznjev en de Amerikaanse president Carter in Wenen getekende SALT 11-akkoord dat de kernwapenwedloop tussen de twee grootmachten moet afremmen. Een groep republikeinse politici dringt er reeds geruime tijd bij Haig op aan in de politiek te gaan en op zijn minst te proberen een zetel in de Senaat te veroveren. Of liever nog zich kandidaat te stellen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Bron: De Telegraaf | André Herter | 26 Juni 1979

In 1993 werd een RAF-terrorist veroordeeld voor de aanslag op generaal Haig:

RAF-terrorist krijgt levenslang

Een terrorist van de Rote Armee Fraktion, de RAF, Rolf Klemens Wagner, is vandaag door een gerechtshof in Frankfurt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, wegens deelneming aan een bomaanslag in 1979 op de toenmalige NAVO-opperbevelhebber, generaal Alexander Haig.

De 49-jarige Wagner was aangeklaagd wegens drievoudige poging tot moord. Alexander Haig, die later Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken werd, bleef ongedeerd bij de in Obourg in België gepleegde aanslag door de RAF. Maar zijn twee lijfwachten liepen lichte verwondingen op. Wagner zit reeds levenslang uit voor zijn betrokkenheid bij de ontvoering in oktober 1977 van de Duitse werkgeversvoorzitter Hans-Martin Schleyer, die korte tijd later in Frankrijk dood werd aangetroffen. Het gerechtshof in Frankfurt volgde geheel de eis van het Openbaar Ministerie.

Bron: Amigoe | 24 November 1993

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Blijkbaar zou er een link bestaan tussen WNP en deze aanslag op Haig. Zie » Forum

(...) Het bestaan van WNP kwam aan het licht, na de ontdekking van de diefstal van geheime documenten uit het hoofdkwartier van het Belgische leger te Evere. Het onderzoek leverde alvast enkele grote verrassingen op. Er werden immers al elementen gevonden die verwijzen naar andere dossiers, zoals de zaak Graindorge en de mislukte aanslag op de vroegere Navo-opperbevelhebber Haig. (...)

Bron: Het Laatste Nieuws | 28 oktober 1983

Die 28ste oktober '83 legt Latinus klacht neer wegens doodsbedreigingen, ter info.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

5

Twee beelden van de plaats van de aanslag:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/aansla11.jpg

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/aansla12.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube