41

Re: Ohain: 2 Oktober

Ben wrote:

Heb je hier een bron van, want voor zover ik weet hebben de daders geen geld gestolen in Ohain.

Verslag van de bendecommissie.

42

Re: Ohain: 2 Oktober

Hestur wrote:

Verslag van de bendecommissie

Welke Bendecommissie?

Uit de rapporten van Dussart, Balfroid en Bihay van de BOB van Waver:

De moord op restauranthouder Van Camp in Ohain Van Camp had contacten met verscheidene grote zakenlui en politici. Hij zou betrokken kunnen zijn geweest bij een oplichtingszaak met advocaat (...), aan wie hij geld had geleend. Hij ontving in zijn zaak met name de heer Vanden Boeynants, de heer Blatton-Ickx, generaal Beaurir en zijn dochter, die met de dochter van Van Camp bevriend zou zijn (beide meisjes speelden tennis in Ohain).

Er is een verband tussen dat feit en de moord in de Colruyt van Nijvel, aangezien Van Camp vermoord werd met het pistool 7,65 dat de daders een rijkswachter die tussenbeide kwam, afhandig hadden gemaakt. De door de daders gestolen Volkswagen Golf van de dochter van Van Camp werd met zekerheid opgemerkt in de buurt van een familielid (...) in Namen. Datzelfde voertuig werd gebruikt bij de moord in de Colruyt van Halle en werd teruggevonden in Anderlues, niet ver van en in dezelfde omstandigheden als de wagen van mevrouw (...), die bij de feiten in de Delhaize van Ukkel en in de Colruyt van Halle werd gebruikt.

Bron: Verslag tweede Bendecommissie (pag. 111)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ohain: 2 Oktober

Tijdens de hoorzitting van de getuigen van de eerste bendecommissie heeft journalist Merckx (Gazet van Antwerpen) het over zijn onderhoud met Bultot in Paraguay. Bultot zou daar tegen de journalist verteld hebben dat twee mensen die in het bezit waren van het dossier Pinon, nl. Latinus en Van Camp reeds dood zijn (pag. 117). Klopt dit? Hoe zou Van Camp aan dit dossier zijn geraakt?

Re: Ohain: 2 Oktober

Weet iemand waar het hier over gaat? Mijn Frans is zéér slecht » www.dhnet.be

45

Re: Ohain: 2 Oktober

Kort samengevat:

Tijdens de overval in Ohain heeft één van de gangsters een beige Burberry, maat 52, achter gelaten. Negentien jaar later neemt een zeer zieke man contact op met Gilbert Dupont. De anonieme man zegt dat hij 100 procent zeker is en het verhaal verteld om zijn geweten te zuiveren.

In de nacht van 16 op 17 september 1983 pleegt de Bende van Nijvel een overval op het Colruyt-warenhuis van Nijvel, daarbij vallen drie doden. Die nacht hebben twee mannen gelogeerd in een huis van een vrouw die woonde aan de Avenue du Forum in Laken. Eén van die mannen droeg zo'n Burberry-jas die vol hing met bloed. De vrouw heeft de jas gewassen in haar bad.

Dit is zeer interessant omdat zestien dagen later diezelfde overvallers die de overval pleegde in Ohain, een Burberry hebben achtergelaten.

De man die deze jas droeg, was een zekere V. V. was een Brusselaar, 20 jaar oud, 1m82, drugs-verslaafde. Op 10 november 1983 werd hij dood teruggevonden. Waarschijnlijk een overdosis.

De onbekende V. is waarschijnlijk Vincent Louvaert.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Ohain: 2 Oktober

Het lijkt me nogal absurd dat als de daders maar zo kort binnen zijn geweest dat er eentje dan zijn jas uittrok om hem vervolgens ook nog eens te vergeten. De jas als een bewuste link naar Colruyt-Nijvel achterlaten lijkt mij ook omslachtig en onnodig. De daders vuurden met de twee gestolen 7.65 wapens die ze bij de Colruyt van de rijkswachters wegnamen dus er was al een duidelijke(re) link.

Natuurlijk kan de gevonden jas ook van iemand anders (klant) zijn, In ieder restaurant of café blijven kledingstukken liggen, maar het is toch een gegeven dat de naam van Vincent Louvaert wel bij meer feiten naar boven komt drijven.

47

Re: Ohain: 2 Oktober

De dader (in het restaurant, red) is nerveus en dreigt. Hij eist de sleutels van het voertuig Porsche (eigendom van de heer Van Camp) en van de Alfa Romeo (eigendom van een personeelslid). Beide voertuigen staan geparkeerd op de parking van het restaurant. De dader ontvangt de sleutels van het voertuig Alfa Romeo. Vervolgens eist de dader ook de inhoud van de kassa en, om zijn eisen kracht bij te zetten, vuurt hij eenmaal met zijn wapen in de deur van de ijskast.

Het komt tot een handgemeen tussen de dader en een andere dader in een onbekende taal, waarop de daders de vlucht nemen. (Niet zo'n goede samenwerking.) Eens de daders buiten zijn, horen de getuigen aanwezig in de keuken verschillende schoten buiten het restaurant. Daarna horen ze het bruuske vertrek van een wagen, vermoedelijk de rode VW Golf GTI van de dochter.

Bron: Cel Waals Brabant

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

48

Re: Ohain: 2 Oktober

Opgepast, je moet ook de franse versie van de tekst lezen: "Un échange verbal s’ensuit entre ce truand et un complice dans une langue étrangère, à la suite de quoi les auteurs prennent la fuite."

Vraag voor de franstaligen, betekent "échange verbal" echt 'handgemeen'? Of is dit gewoon een woordenwisseling, een gesprek?

Re: Ohain: 2 Oktober

Dit betekent woordenwisseling. De vertaling op de site van de CWB klopt dus niet.

50 (edited by Hestur 09-03-2012 00:30)

Re: Ohain: 2 Oktober

Wat de vraag oproept wat de juiste tekst is. Gezien de voornamelijk Waalse achtergrond zou ik gokken: de Franstalige? Een "handgemeen"/robbertje vechten met zeven mensen in de buurt tijdens een overval lijkt me een beetje bizar, dan hadden we het ook al wel gehoord.

De Franstalige tekst is soms ook vollediger dan de Nederlandstalige.